Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Islannin musiikkitapahtumat – ja arvonta

Minua jaksaa edelleen ihmettytää se tosiseikka, että 320 000 asukkaan maassa teatterinäytökset, musiikkitapahtumat ja klassisen musiikin konsertit ovat usein viimeistä paikkaa myöten loppuunmyydyt. Teattereita on Reykjavíkissakin kaksi ja konsertteja järjestetään joka viikko. Islantilaiset tietävät, että jos kulttuuritapahtumissa ei käydä, niitä ei pian järjestetä.

Harpa, Reykjavík. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

                                                                                        Yhteistyössä Suomen Blogimedia ja Avanti.

Tämä kaikki ajoittuu tosin pääosin talveen. Islantilaiset käyvät marras-joulukuussa ahkerasti musiikkitalo Harpassa järjestetyissä konserteissa, oopperoissa ja keikoilla. Tammikuussakin ovat salit täynnä. Kevään konsertit myydään usein loppuun jo alkuvuodesta, kun ihmiset tuhlaavat joululahjoiksi saamiaan kulttuuritapahtumien lahjakortteja.

Ympäri Islantia järjestetään myös paljon monipäiväisiä musiikkitapahtumia, mutta niistä suosituimmat ovat pimeimpään vuodenaikaan. Kuten Iceland Airwaves marraskuussa, Sónar Reykjavík helmikuussa ja Aldrei fór ég sudur pääsiäisviikonloppuna.

Mutta kesällä – silloin Islannin musiikkiskenessä on hiljaista. Syytän säätä.

Islannin kesässä on nimittäin kaksi varmaa asiaa: se että on valoisaa ja että on kylmää. Loppu onkin sitten puhtaasta tuurista kiinni: lumisade, myrskytuuli, räntä, sumu tai auringonpaiste. Aurinko kiskaisee lämpömittarin joskus 16 asteen kuumemmalle puolelle, mutta se tapahtuu harvoin.

Islannin kesä! Kesäfestareilla – päivää ennen myrskyä.

Kyllä nämä kesätapahtumia yrittävät järjestää, mutta vaikeatahan se on. Eräänäkin kesänä lähdimme telttojen kanssa Länsivuonoille Raudasandurin viikonloppufestareille, jossa soitti monia kiinnostavia islantilaisartisteja. Ehdimme viettää festareilla yhden yön. Seuraavana aamuna noussut hurja myrsky laittoi teltat kasaan ja koko alue evakuoitiin. Autostamme tippui kovan tuulen takia pakoputki.

Seuraavana vuonna rantafestareita yritettiin järjestää uudestaan, mutta bileet jouduttiin siirtämään rannalta sisätiloihin samasta syystä: myrskyvaroitus. Viime vuonna järjestäjät antoivat periksi ja laittoivat tapahtuman telakalle.

Islanti ei siis ole tunnettu maakuntien kesäfestareistaan tai edes kaupungin keskustan musiikkijuhlista. Täällä ei ole juhannussta tai juhannusfestareita, eikä isompia klassisen musiikin tapahtumia. Islantilaset suuntaavat kesäksi mökeille, sukulaisiin, ulkoilemaan ja ulkomaille. Eivät he käy konserteissa. Harpassa soitetaan kesäisin lähinnä matkailijoille suunnattua ohjelmistoa. Ilmaiskonsertteja järjestetään Reykjavíkin puistoissa yleensä vasta elokuussa, kun kesälomat on lusittu.

Toista se on Suomen kesässä, tuolla kesätapahtumien eldoradossa: festareita, konsertteja, oopperajuhlia ja keikkoja. On lämpimiä iltoja ja kesämekkoja, rypistyneitä käsiohjelmia ja viiniä pienissä laseissa. Pienemmilläkin paikkaunnilla järjestetään vaikka mitä kesäkulttuuriohjelmaa.

Juhannus; joltain menneistä Suomi-kesistä.

Yksi mainio esimerkki suomalaisen pikkukaupungin kulttuuritapahtumista on kesäkuun lopussa Porvoossa järjestettävä Avantin Suvisoitto. Viisi päivää mm. klassista musiikkia, kitaristi Marzi Nymania ja klubi-iltoja. Sitä paitsi tapahtuma on – ah – Porvoossa.  Tuo romanttisista kuvioista tuttu kaupunki vuosien takaa – sopivan etäällä Helsingistä mutta kuitenkin riittävän lähellä. Siellä on tullut kapean joen varrella vietettyä useat ikimuistoiset kesäviikonloput vaihtelevien heilojen kanssa. Helsingistä on liftattu, menty motskarilla ja nousuhumalan kaikkivopiaisessa huumassa pari kertaa päräytetty paikalle taksillakin. Viimeksi kuhertelin siellä aviopuolison kanssa.

Tänä kesänä meidän  Suomen-lomamme osuu kuitenkin heinäkuiseen Hankoon, Helsinkiin ja Kouvolaan. En siis pääse Porvoon Suvisoittoon kesäkuussa. Mutta sinäpä voit päästä!

Käy tutustumassa Avantin Suvisoiton ohjelmaan, valitse suosikkitapahtumasi ja kerro se kommenttikentässä. Voit voittaa kaksi lippua haluamallesi keikalle. Lippupaketteja arvotaan kaksi. Vastausaikaa on 17.6. asti. Ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti  (jätähän siis sähköpostiosoite) ja blogin fb-ryhmässä. Voittajille kenties romanttinen viikonloppu tiedossa? No ainakin viulua ja vinkkua, sopivassa suhteessa.

26 Comments

 • Kukkavarvas

  Sä kirjoititkin tuolla että islantilaiset ei käy konserteissa. Mutta jankkaan vielä, että onko todella niin, että Islantiin ei esimerkiksi kansainväliset artistit tule kiertueidensa aikana? Tuli vaan mieleen kun Suomessa aina uikutetaan sitä, että kun ollaan maantieteellisesti niin vaikeassa kohdassa ajatellen kaikkea sitä konserttikaman roudausta. Että jos ei kiertue siirry itään päin, niin logistisista syistä artistien ei kannata tulla Suomeen. Tän sun tekstin lukemisen jälkeen tuli vähän olo että turhasta taas valitetaan 😀

  Ja kiinnostaisi vaikkapa tuo 27.6 Avanti! All night long

  kukkavarvas@gmail.com

  • Satu Rämö

   Mä en oikein osaa verrata noiden kv-starojen keikkatiheyttä Suomeen kun olen kuitenkin tosi sen verran satunnaisesti Suomessa että sikäläistä stadionkonserttitarjontaa tulee seurattua aika vähän. Islanti on 5 h lentomatkan päässä Nykistä joten se tekee tietysti tulemisen Jenkeistä vähän helpommaksi kuin Suomeen. Muutamia isompia nimiä keitä täällä on ollut lähiaikoina tai tulossa pian: Tom Jones, Alt-J, Kings of Leon, Justin Timberlake, Wu-Tan Clain, Wailers

 • Ana

  Tää oli nyt sellaista blogimainontaa jos en tykkää. Sä kehut tapahtumaa johon et aio itse edes mennä, ja sitten vielä lippuarvonta. Blogien kaupallistumisen huono puoli näkyy nyt aika selkeesti.

  • Anonyymi

   Ihme että kukaan enää viitsii kirjoittaa blogeja, kun aina löytyy kommenttibokseissa milloin mistäkin ruikuttavia tyyppejä.

   Onpa hirveästi haittaa lukijoille, että järjestetään heille kiva arvonta. Jos ei tykkää arvonnasta voi olla siihen osallistumatta. En tiedä hyötyykö bloggaaja tästä pienestä mainostuksesta vai ei, mutta jos hyötyykin niin entä sitten? Bloggaaminen on yllättävän aikaa vievä harrastus, joten onko se nyt niin kamalaa jos siitä joskus jotain pientä hyötyä itselleen saisikin?

   Mielestäni kirjoittaja tässä omien kokemustensa pohjalta kehui Porvaata (voin kompata, tosi symppis kaupunki!) ja kertoi hyvinkin objektiiviseen sävyyn tapahtumasta, johon hän arpoo halukkaille ilmaiset liput. Mitä pahaa tässä on?

   Miksi sinulla Ana on näin negatiivinen asenne asiaan? (Älä suotta vastaa, en palaa lukemaan koska en jaksa tämän enempää käyttää aikaani sinuun.)

  • Satu Rämö

   Ana, enhän mä kehu ohjelmaa – paha kehua kun en ole siellä ollut. Tarjoutui mahdollisuus tarjota kyseisestä tapahtumasta kiinnostuneille lukijoille arvonta – eihän siihen ole pakko osallistua jos kokee että se ei nappaa 🙂 Ajattelin että samalla olisi kivaa vertailla Suomen ja Islannin tapahtumatarjontaa; vaikka täällä pienessä maassa on yllättävän paljon musiikkitapahtumia, kesäisin on hiljaista. Sama juttu teatteripuolella – kesäteatteriskeneä ei juuri ole. Talvella sen sijaan on täys meno päällä.

   Anonyymi, kiitos 🙂 Kaupallinen yhteistyö on musta ok jos se on merkattu selvästi (mä käytän itse #sponssi-tägiä ja kerron yhteistyöstä myös sanallisesti).

   Itse oon tehnyt myös sellaisen linjanvedon, että teen yhteistyötä vain sellaisten palvelujen tai tuotteiden kanssa jotka mua itseäni kiinnostavat ja liittyvät sitä kautta blogiinkin.

 • PirjoSusanna

  /03/2015
  klo 19.00 Kamarikonsertti, Pernajan kirkko
  Pasi Eerikäinen, viulu
  Mikko Ivars, sello
  Emil Holmström, piano

  Matthias Pintscher: Uriel
  Franz Schubert: Musiikillisia tuokiokuvia
  Franz Schubert: Notturno
  Matthias Pintscher: Svelto
  pirjo.s.koponen(at)gmail.com

 • Anonyymi

  Tuleeko lippujen mukana romantiikkaa? 🙂 Jes, sitten osallistun!

  klo 18.00 Konsertti, Avanti!-sali/Taidetehdas

  Magnus Lindberg, kapellimestari
  Hannu Lintu, kapellimestari
  Pekka Kuusisto, viulu
  Valtteri Malmivirta, pasuuna

  Jouni Kaipainen: Pasuunakonsertto ”Life is…” k.e.
  György Ligeti: Viulukonsertto
  ****
  Magnus Lindberg: Joy

  Suosittelen kaikille myös tapahtumaa
  http://www.vanhankirjallisuudenpaivat.com/

  kukkapuronen@gmail.com

 • Anonyymi

  Marzi Nymania kuuntelemaan perjantaina sillä varauksella että saan meille lapsenvahdin!
  humppalulla (at) gmail.com

 • Anonyymi

  Ihanaa! Ollaankin ensi viikolla sopivasti menossa Porvooseen lomailemaan, kun ollaan sieltä kotoisin 🙂 Minua kiinnostaisi ehdottomasti avajaiskonsertti Taidetehtaalla!! Maili on armi.ahvenainen (a) gmail.com

 • Satu Rämö

  Heippatirallaa, arvonta on suoritettu. Kahden lipun lippupaketit lähtevät seuraavillle:

  Armi (viimeinen anonyymi)
  PirjoSusanna

  Onnea voittajille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *