Islannin musiikkitapahtumat – ja arvonta

Minua jaksaa edelleen ihmettytää se tosiseikka, että 320 000 asukkaan maassa teatterinäytökset, musiikkitapahtumat ja klassisen musiikin konsertit ovat usein viimeistä paikkaa myöten loppuunmyydyt. Teattereita on Reykjavíkissakin kaksi ja konsertteja järjestetään joka viikko. Islantilaiset tietävät, että jos kulttuuritapahtumissa ei käydä, niitä ei pian järjestetä.

Harpa, Reykjavík. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

                                                                                        Yhteistyössä Suomen Blogimedia ja Avanti.

Tämä kaikki ajoittuu tosin pääosin talveen. Islantilaiset käyvät marras-joulukuussa ahkerasti musiikkitalo Harpassa järjestetyissä konserteissa, oopperoissa ja keikoilla. Tammikuussakin ovat salit täynnä. Kevään konsertit myydään usein loppuun jo alkuvuodesta, kun ihmiset tuhlaavat joululahjoiksi saamiaan kulttuuritapahtumien lahjakortteja.

Ympäri Islantia järjestetään myös paljon monipäiväisiä musiikkitapahtumia, mutta niistä suosituimmat ovat pimeimpään vuodenaikaan. Kuten Iceland Airwaves marraskuussa, Sónar Reykjavík helmikuussa ja Aldrei fór ég sudur pääsiäisviikonloppuna.

Mutta kesällä – silloin Islannin musiikkiskenessä on hiljaista. Syytän säätä.

Islannin kesässä on nimittäin kaksi varmaa asiaa: se että on valoisaa ja että on kylmää. Loppu onkin sitten puhtaasta tuurista kiinni: lumisade, myrskytuuli, räntä, sumu tai auringonpaiste. Aurinko kiskaisee lämpömittarin joskus 16 asteen kuumemmalle puolelle, mutta se tapahtuu harvoin.

Islannin kesä! Kesäfestareilla – päivää ennen myrskyä.

Kyllä nämä kesätapahtumia yrittävät järjestää, mutta vaikeatahan se on. Eräänäkin kesänä lähdimme telttojen kanssa Länsivuonoille Raudasandurin viikonloppufestareille, jossa soitti monia kiinnostavia islantilaisartisteja. Ehdimme viettää festareilla yhden yön. Seuraavana aamuna noussut hurja myrsky laittoi teltat kasaan ja koko alue evakuoitiin. Autostamme tippui kovan tuulen takia pakoputki.

Seuraavana vuonna rantafestareita yritettiin järjestää uudestaan, mutta bileet jouduttiin siirtämään rannalta sisätiloihin samasta syystä: myrskyvaroitus. Viime vuonna järjestäjät antoivat periksi ja laittoivat tapahtuman telakalle.

Islanti ei siis ole tunnettu maakuntien kesäfestareistaan tai edes kaupungin keskustan musiikkijuhlista. Täällä ei ole juhannussta tai juhannusfestareita, eikä isompia klassisen musiikin tapahtumia. Islantilaset suuntaavat kesäksi mökeille, sukulaisiin, ulkoilemaan ja ulkomaille. Eivät he käy konserteissa. Harpassa soitetaan kesäisin lähinnä matkailijoille suunnattua ohjelmistoa. Ilmaiskonsertteja järjestetään Reykjavíkin puistoissa yleensä vasta elokuussa, kun kesälomat on lusittu.

Toista se on Suomen kesässä, tuolla kesätapahtumien eldoradossa: festareita, konsertteja, oopperajuhlia ja keikkoja. On lämpimiä iltoja ja kesämekkoja, rypistyneitä käsiohjelmia ja viiniä pienissä laseissa. Pienemmilläkin paikkaunnilla järjestetään vaikka mitä kesäkulttuuriohjelmaa.

Juhannus; joltain menneistä Suomi-kesistä.

Yksi mainio esimerkki suomalaisen pikkukaupungin kulttuuritapahtumista on kesäkuun lopussa Porvoossa järjestettävä Avantin Suvisoitto. Viisi päivää mm. klassista musiikkia, kitaristi Marzi Nymania ja klubi-iltoja. Sitä paitsi tapahtuma on – ah – Porvoossa.  Tuo romanttisista kuvioista tuttu kaupunki vuosien takaa – sopivan etäällä Helsingistä mutta kuitenkin riittävän lähellä. Siellä on tullut kapean joen varrella vietettyä useat ikimuistoiset kesäviikonloput vaihtelevien heilojen kanssa. Helsingistä on liftattu, menty motskarilla ja nousuhumalan kaikkivopiaisessa huumassa pari kertaa päräytetty paikalle taksillakin. Viimeksi kuhertelin siellä aviopuolison kanssa.

Tänä kesänä meidän  Suomen-lomamme osuu kuitenkin heinäkuiseen Hankoon, Helsinkiin ja Kouvolaan. En siis pääse Porvoon Suvisoittoon kesäkuussa. Mutta sinäpä voit päästä!

Käy tutustumassa Avantin Suvisoiton ohjelmaan, valitse suosikkitapahtumasi ja kerro se kommenttikentässä. Voit voittaa kaksi lippua haluamallesi keikalle. Lippupaketteja arvotaan kaksi. Vastausaikaa on 17.6. asti. Ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti  (jätähän siis sähköpostiosoite) ja blogin fb-ryhmässä. Voittajille kenties romanttinen viikonloppu tiedossa? No ainakin viulua ja vinkkua, sopivassa suhteessa.

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö