Tokio taikoi esiin sisäisen järjestäjäni

Olen tällä hetkellä Toscanassa työmatkalla. (Joo, täällä on kuulemma tosi hyviä viinejä, hikijuustoja ja ilmakuivattua kinkkua). Toscanasta lisää vähän tuonnempana, sillä nyt mieleni tekee palata vielä hetkeksi Tokioon.

Tänään Toscanassa.

Blogiani pidempään lukeneet ovat varmaankin huomanneet, että kodin sisustus, visuaalisuus ja muoti eivät ole tarvehierarkissani kovin korkealla. En kirjoita niistä, koska niillä ei juuri ole sijaa arjessani. Inhoan siivoamista ja jo pelkkä kirjahyllyn sisällön aakkostaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä puuhalta. Mieluummin avaan koneen ja kirjoitan jotain kuin kaivan kaapista imurin. Näkisittepä meidän keittiön kaapit! Yhdessäkin kaapissa on sekaisin muoviset säilytysastiat, termarit, klemmarit, varaskumppalasit ja Primus-keittimen osat.

Vähän häiritsee nyt, että tuo lautasliina jäi vinoon.

Tokiossa nyrjähti. Tapahtui jotain kummallista. Hurmaannuin järjestelmällisyydestä, siisteydestä ja asioiden toimimisesta. Maailman suurimmassa kaupungissa asuu 36 miljoonaa ihmistä, mutta silti kukaan ei töni, kun metro avaa asemalla ovensa. Metrossa on kyllä pirun ahdasta, mutta silti sinne jonotetaan ja sieltä ulos jonotetaan. Kaduilla ei näy roskiksia, mutta ei sen puoleen roskiakaan.

Tämä ei ole viimeisen päälle brändätty kahvila tai luomukasvohoitola. Vaan ihan tavallinen pesula. 

Totuus paljastui jo saapuvien terminaalissa. Rahdinpurkajat olivat asetelleet lentokoneen uumenista puretut matkalaukut matkalaukkuhihnalle luotisuoraan järjestykseen noin kymmenen sentin päähän toisistaan. Yksikään laukku ei ollut vinossa. Kaiken lisäksi laukut oli järjestetty hihnalle siten, että ne oli mahdollisimman helppo ja nopea nostaa siitä maahan. Kun odotimme kentän ulkopuolella lentokenttäbussia, bussin ruumaan menossa olevat laukkumme oli laitettu samaan ryhdikkääseen järjestykseen bussilaiturille. Siskoni kävi kaivamassa laukun sivutaskusta päällensä huivin ja laukku jäi hieman vinoon. Bussikuljettajan assari kävi suoristamassa laukun. Yritimme tukahduttaa naurunpyrskäyksen nostamalla kämmenen suun eteen.

Mikä tasapaino, mikä aamiainen!

Kaupoissa vallitsee järjestys. Sukat on lajiteltu nätteihin hyllyrivistöihin. Tavaroita voi katsella ja hipelöidä rauhassa, mutta myyjä ei sekaannu asiaan vaan tarkkailee tilannetta ujona vähän kauempana. Jos tarvitsen apua, myyjä ilmestyy paikalle kuin ajatuksesta. Ihanaa! Kassalla pienikin esine pakataan kauniseen paperipussiin, joka suljetaan koristeellisella teipillä. Keskihintaisessa putiikissakin asiakas autetaan ovesta ulos ja hänelle toivotetaan hyvää päivänjatkoa.

Myös ruoka on järjestyksessä. Kun menee tietynlaiseen ravintolaan, tietää jo etukäteen, millaista ruokaa sieltä saa. Viiden euron lounaskin on laitettu kauniisti esille. Jopa pikaruokaloissa on hohtavan puhdasta. Julkisissa vessoissa tuoksuu kukkasille ja kaiuttimista kuuluu linnunlaulua tai veden solinaa. WC-istuimet on lämmitetty. Kun sadat ihmiset ylittävät yhtä aikaa kadun, kukaan ei vahingossakaan hipaise edes kiireisimmässä jalankulkuristeyksessä toista – paitsi tursiti. Kukaan ei kävele punaisia päin.

Viiden euron lounas: miso-keittoa, grillattua makrillia, taivaallista riisiä ja rehut. Kaikki nätisti omalla lautasellaan. 
Otin kahvilanpöydästä kuvan, koska tajusin haluavani itselleni samanlaisen työpöydän.
Maailman suurimman kaupungin maailman suurimmilla kalamarkkiniolla lattia on siisti, puhdas ja tyylikäs. 

Niin siinä kävi, että tämä järjettömältä tuntuva harmonia osui maaliin. Tajusin viihtyväni Tokiossa aivan kaikkialla, koska ympärilläni oli niin järjestelmällistä.


Intouduin jopa shoppailemaan. Kävin ostoksilla ja ostin ensimmäistä kertaa vaatekokonaisuuden, jonka tajusin  heti sopivan minulle täydellisesti. Se tuntui tutulta. Löysin kuin itsestään kampauksen, joka sopi minulle hyvin. Hurahdin sukkakaupassa koristeellisiin sukkiin, koska tajusin niiden näyttävän hyvältä sekä lenkkareiden että sandalien kanssa. Ostin 12 paria. Järjestelmällisyyshumalassa rohkenin kokeilla siskon vinkistä ennenkuulumattoman punaista huulipunaa, joka teki hampaistani valkoiset (Macin Ruby Woo, matta). Ostin omani Tokion lentokentältä.

Sisko punaa.

Nyt haluan järjestää kaiken! Kotiin päästyäni aion jälleen kerran aakkostaa kirjahyllyni, mutta tällä kertaa teen sen loppuun asti. Lupaan arkistoida kuitit läjästä mappiin. Siivoan edellisen viikon lounasjämien muruset työpöydältä. Lajittelen alushousulaatikon. Ostan huonekasvin!

Olen sekaisin.

Näin lopuksi on pakko myöntää, että yhdessä asiassa rettelöin. Shinjukun kortteleista löytämäämme paikallisten suosimaan sentoo-kylpylään ei olisi saanut sääntöjen mukaan mennä raskaana. Kun kylpylän respassa kysyttiin, onko tatuointeja (tatuointi estää sisäänpääsyn), pudistin kiltisti päätäni. Samalla vedin vatsan sisään, hymyilin nätisti ja nostin saunakassin mahan eteen näkösuojaksi.

Ei raivoavia eikä raskaana olevia.
Kaikelle on paikkansa. Kengät lukitaan kylpylän eteisessä suloiseen minitallelokeroon.
Vatsa sisään.

28 Comments

 • Anonyymi

  On pakko kysyä pelkästä mielenkiinnosta, että miksi sinne kylpylään ei saa mennä raskaana?

  • Anonyymi

   Tai miksi ei saa olla tatuointeja? Esteettisistä syistä? En usko, että ne mitenkään vaarallisiakaan olisivat 😀

   -Niina

  • Anonyymi

   Olen joskus lukenut, että tatuoinneilla olisi jotain tekemistä Japanin mafian kanssa ja siksi niihin suhtaudutaan yleensäkin nihkeästi? En tiedä pitääkö paikkansa, mutta tuo, ettei saa mennä raskaana, tuskin liittyy samaan asiaan ja siksi kiinnostaisi tietää, jos joku osaa vastata? T. edellinen kysyjä

  • Satu Rämö

   Tatskat liittyy tosiaan Japanin mafiaan. Mafian jäsenillä usein tatuointeja ja niitä ei ole haluttu kylpylöihin rellestämään. Siksi kaikki tatuoidut tyypit on kielletty…

   Raskaudesta mä en osaa sanoa varmaksi. Veikkaisin, että syynä on pelko siitä että kuuma sauna tai kuuma kylpy aiheuttaisi jotain komplikaatioriskejä.

   Suomessa ja Islannissa tuntuisi ihan älyttömältä kieltää raskaana olevia menemästä saunaan tai uimaan. Mutta ilmeisesti joissain maissa käytöskoodit ovat vähän erilaiset. Huomasin saman varovaisuuden Bulgariassa ollessani: paikallisessa spassa en saanut mennä saunaan (olin silloinkin raskaana), koska se on kuulemma "riskitekijä sikiölle".

  • Rokkimamma

   Olen jostain lukenut, että itseasiassa kuuma kylpy voi olla vahingollisempi raskauden aikana kuin sauna. En muista mistä ja siitä on vuosia aikaa.

   Muistaakseni perustui siihen että vedessä ollaan ikään kuin lämmön ympäröimänä eri tavalla kuin saunassa ja kehon lämmönsäätely ei toimi ihan oikein. Perustuu samaan kuin esim. juomapullon jäähdyttäminen kylmässä vedessä on nopeampaa kuin jääkaapissa.

   Olen itse huomannut ilmiön kuumassa kylvyssä. Mulle tulee aika nopeasti huono olo, sen sijaan saunassa saa olla miten kuumat löylyt tahansa, niitä kestän hyvin.
   Pikemminkin mulle parempi niin että tulisen kuuma sauna jossa ollaan vähän aikaa kuin liian laimea löyly jossa pitää olla kauan…

   Samaisessa artikkelissa muistaakseni mainittiin että koska suomalaiset on tottuneet pienestä pitäen käymään saunassa ei saunominen ole vaarallista raskauden aikana. Ja nimenomaan siitä syystä että suomalaiset tunnistavat milloin saunasta on aika siirtyä pois. Sellaiset ihmiset jotka ei ole tottuneet saunomaan eivät välttämättä tunnista omasta olostaan milloin ulos on mentävä.

 • Anonyymi

  Työsi on hyvin liikkuvaa, ja siksi olisinkin utelias kuulemaan, lasketko hiilijalanjälkeäsi ja kompensoitko päästöjä, joita kuitenkin syntyy aika ruhtinaallisesti jokaisesta lentomatkasta.

  • Pisara

   Nyt on minunkin pakko avata suuni, sillä mielestäni tämä kysymys on pöyristyttävä (vaikka ehkä kuinka kohteliaaksi tarkoitettu). Satu ei siis saisi tehdä unelmiensa työtä, jonka eteen hän on panostanut, rehkinyt ja nähnyt suunnattomasti vaivaa, vain siksi että se kasvattaa hiilijalanjälkeä? Jotain rajaa sillä ekokiihkoilullakin, sillä Satuhan tekee juuri niin kuin JOKAISEN meistä tulisi tehdä; yhdistää joka ikinen lomamatkansa sekä kotimaan sisällä että ulkona työntekoon (ko. henkilöhän kirjoittaa jokaisella matkallaan blogitekstejä moneen blogiin, artikkeleita ko. maasta eri maiden lehtiin, matkareportaaseja, pyöräyttää muutaman kirjan aiheesta SEKÄ hengaa ja lomailee perheensä ja ystäviensä kanssa JA urheilee. Moniko meistä pystyy samaan LOMAMATKAN aikana. Mielestäni siis kysymys on täysin kohtuuton. Toki on hyvä miettiä omaa ekologisuuttaan, mutta syyllistäminen ei a) johda hyviin lopputuloksiin ja b) syytä ensin niitä blogisteja, jotka rentoutuvat 1 kk välein rankan työnteon jälkeen (lue: vain bloggaamisen) jossain etelän huippulomakohteessa ja tule sitten vasta kyselemään Sadulta. Vaikutan varmasti ihan kahjolta, mutta ei herrajumala jos ei nainen saa elää unelmaansa 2010-luvulla (kun miehet kautta aikojen ovat lennelleen pitkin palloa kokouksissa ja sopimusneuvotteluissa). Anonyymi; utelias saa olla, ja minäkin olen, miten tavallinen ihminen saisi elettyä vähän paremmin joka päivä, mutta ei Sadun TYÖNTEKO tätä palloa kaada. Satu; jatka kirjoittamista. Olet esimerkkinä kaikille niille unelmoijille, jotka haluaisivat osata taikoa rahaa joka asiasta mihin he kätensä laittavat. Itsensä tuotteistaminen on hyvä osata. Ja multitasking, toivo että taito periytyy lapsillesi.

  • Anonyymi

   Pisara, missä kohtaa sinä näet kysyjän syyllistävän Satua? Missä kohtaa kysymystä kysyjä on sitä mieltä, että hänen mielestään Satu ei saisi matkustaa tai tehdä unelmiensa töitä, koska on nainen? En ole hiilijalanjäljestä kysyjä, mutta minusta sinä Pisara näet tässä kysymyksessä sellaisia merkityksiä, mitä siinä ei ole. Esim. sen, että kysyjän mielestä miehet saisivat matkustaa ja tehdä unelmatöitä mutta Sadulle naisena ei siihen olisi oikeutta. Ja miten Sadun urheilu tähän liittyy?

   Ja eivätkö useimmat Sadun matkat ole nimenomaan työmatkoja eivätkä lomamatkoja joihin on yhdistetty työ?

   Mitähän asianosainen tähän itse mahtaa tuumata? 🙂

   *******

   Minäkin mietin tuota, että miksei raskaana olevat saa mennä kylpylään? Ja myös sitä, että kuinka tatuoinnit haittaavat kylpemistä? 🙂

  • Satu Rämö

   Tatskoista (mafia) ja raskaudesta ylempänä. Se piti vielä raskaudesta sanoa, että olin hämmästynyt, että en tavannut Tokiossa ollessani yhtäkään raskaana olevaa naista. Pieniä lapsia kyllä näkyi vanhempineen, vauvojakin. Esimerkiksi puistoissa. Mutta kukaan ei näyttänyt olevan paksuna. En tiedä liittyykö tähän joku kulttuurisidonnainen juttu, että raskaana ollessa ei hengata hirveästi julkisilla paikoilla. Olisi kivaa kuulla lisää joltain Japanin kulttuuria paremmin tuntevalta…

   Mitä hiilijalanjälkeen tulee, niin kysymys on kyllä hyvä. Onhan se ympäristön kannalta huono juttu, että mä lennän vuoden aikana aika paljon. Viime vuonna maailmanympärimatka (okei, vain 6:lla lennolla mutta silti), nyt tämä Islanti-Suomi-Japani-Italia-Suomi-Islanti-tournee ja joka vuosi muutama edestakainen lento Suomen ja Islannin välillä.

   Mä en kompensoi hiilijalanjälkeä mitenkään lentämisen yhteydessä. Kuulostaa ehkä hurjalta, mutta ainakin olen asian kanssa rehellinen: en maksa mitään osuuksia mihinkään tai lahjoita x määrää rahaa vaikkapa sademetsien istuttamiseen.

   Jotenkin mä olen ottanut tämän asian sellaisena, johon en voi vaikuttaa. Asun saarella, josta ei pääse minnekään muuten kuin lentämällä. Eli on pakko lentää. Työ vaatii lentämistä ja kyllä sitä tulee välillä tehtyä ihan lomareissujakin lentäen. Esimerkiksi reissu Tokioon oli puhtaasti loma, mutta halusin tavata siskoani joka asuu Afganistanissa ja hän oli koulutuksessa Aasian suunnalla eli oli "kätevää" tavata Tokiossa eikä esim. Euroopassa. Muutoin hän olisi joutunut lentämään tosi kauas.

   Vaikka en maksa mitään co2-päästöihin perustuvia summia, yritän tehdä muita juttuja, kuten:
   – Lennän aina suoraan, jos mahdollista. Finskin suorat lennot Tokioon olivat kalliimmat kuin vaikka Aeroflotin yhdellä vaihdolla, mutta suoraan lentäminen ekologisempaa koska laskut ja nousut aiheuttavat suhteessa eniten päästöjä. Ja suoraan lentäminen on mukavampaa.
   – En juuri tee ns. viikonloppumatkoja eli lennä esimerkiksi Lontooseen viikonlopuksi. Yleesä yritän säätää lomailun yhteen jonkun työmatkan ja pidentää paikallaoloaikaa, jotta niistä lennoista saisi enemmän irti.
   – Yritän noudattaa ekologiaa arjessa: meillä on nykyään auto, mutta ajan sitä ehkä kerran viikossa. En juuri osta elektroniikkaa (paitsi työhön tarvittavan puhelimen ja läppärin), ostan todella vähän vaatteita ja yritän ostaa mahdollisimman paljon asioita käytettynä.
   – Lahjoitan rahaa muihin kohteisiin, säännöllisesti esim, Amnestylle, Punaiselle Ristille, SOS Lapsikylälle. Nehän eivät ole ympäristöjärjestöjä, mutta ajavat kuitenkin asioita joilla on väliä.

  • huldamaria

   Hei mä olin just tulossa suosittelemaan samaa kirjaa!
   Kiitos inspiroivista Tokio-postauksista! Ei ole koskaan ennen kiinnostanut, nyt kiinnostaa aivan hurjasti! Harmittaa, että juuri silloin en ollut kotikaupungissani Jyväskylässä, kun olit siellä vierailulla!
   Keep up the good work !

  • Anna

   Minä olin myös tulossa sanomaan samaa. Luen kirjaa parhaillaan ja vaikken ole vielä karsinut tavaran tavaraa, näen jo sieluni silmin kuinka kylppärin kaapissa (ne harvat) putelit seisovat kauniissa japanilaisen luotisuorassa rivissä ja sukat ovat taiteltu siististi kenkälaatikkoihin 🙂

  • Finventures

   Konmari kiinnostaa! Kertokaapa mietteitänne, te jotka olette jo kirjaa lukeneet?

   Hitti tuntuu olevan 🙂

   Tämä Tokio postaus oli inspiroiva ja lohduttava!
   Ehkä oma elämä on ollut vähän kaottiista niin järjestys ja seesteys kuulostavat hyvälle!!

  • Rokkimamma

   Kuuntelin viikonloppuna tuon Konmarin kirjan (sen saa ainakin Audiblelta), suurinpiirtein yhteen soittoon… siivotessa.
   Osa sanomasta meni varmasti ohi, mutta voihan sen kuunnella uudelleen. Antoi kyllä ajattelemisen aihetta kaiken kaikkiaan. Vaikea selittää tässä näin lyhyesti, mutta mun mielestä kaiken kaikkiaan uudenlainen lähestymistapa tavaraan, raivaamiseen ja järjestämiseen.

 • Lähiömutsi

  Ooh, matkakuume vaan pahenee. Mä niin tunnistan itsessäni tuon japanilaisen järjestelmällisyyden. Rrrrakastan järjestellä. Rrrrakastan kaunista esillepanoa. Jos vain olisi aikaa, mä olisin just se, joka järjestelisi keittiössä rusinat aakkosjärjestykseen ja sen jälkeen rakentaisi kuivaruokakaapissa niiden ympärille harmonisen kokonaisuuden muista purnukoista.

  • Satu Rämö

   Mä voin kuvitella! Tuo ois niin sun matkakohde!!
   Kun se japanilaislehti julkaisee sen sisustusjutun, niin laitathan siitä blogiin. Palan halusta nähdä 😀

 • Merja

  Siis ihanaa, Japani kuulostaa oikealta unelmamaalta. Töniminen julkisissa kulkuvälineissä on välillä pöyristyttävää, joten haluaisin nähdä omin silmin tuon väkimäärän ilman tönimistä. Minä olin nuorempana "pinot suoriksi " -tyttö, jota häiritsi suunnattomasti, jos lehdet tai muut tavarat olivat vinossa. Lasten myötä tuokin "neuroottisuus" on suurimmaksi osaksi hävinnyt 🙂

  • Tuuli

   Mä nyt vastailen tähän vaikka minulta ei mitään kysyttykään, enkä edes tiedä vauvoista, mutta kun satun asumaan Tokiossa. 🙂

   Jos kantoreppu tai -liina sujuu niin mikä ettei. Vaunujen kanssa on aika hankalaa julkisissa, niissä kun on kovin kovin täyttä. Jos valitsee linjat hyvin niin että on tyhjempää niin kyllä sekin onnistuu – vaunuja vain näkee paljon harvemmin kuin kantoreppuja.

   Asiasta löytyy muutama blogi:

   http://tokyostroller.com/

   http://www.tokyourbanbaby.com/category/traveling-in-japan-with-a-baby/traveling-with-a-baby

   En suosittele kesää matkustusajaksi, varsinkaan heinä-elo-syys, koska täällä on silloin aivan tajuttoman kuuma ja kostea "huono sauna -ilmasto". Mutjoo, sä asutkin Dakarissa, olet varmaan ennenkin kokenut kuuman kelin. 🙂

  • Nella Villasukat Dakarissa

   Kiitos vastauksesta 🙂

   Vauveli kulkee ainakin tällä hetkellä liinassa, joten vois ehkä onnistua. Iso kiitos linkeistä, tutustun varmasti.

   Tiedän ton sauna-ilmaston kyllä Aasiassa reissanneena, ei kyllä houkuttele yhdistelmä: hikinen vauva liinassa hikistä kantajaa vasten ;). Tällä hetkellä asustellaan täällä keväisessä Turussa, kriiseilin blogin kanssa ja se on ollut vuoden päivät tauolla. Ehkä vielä palaan asiaa. 🙂

 • Sanna

  Huomasitkos muuten, että tuon ihanne-työpöytäsi tuolit ovat ehtaa Artekia? Japanissa ollaan kuulemma hulluna suomidesigniin 😛 Kommentoin harvoin, kiitän tässä samalla siis jo tehtyjä ja tulevia kirjoituksia, piristävät aina päivää! 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *