Kohti juhlaviikkoja ja fantasiamaailmaa

Meilläpäin tyypillinen iltalenkki.

                                           Yhteistyössä Helsingin juhlaviikot ja Suomen Blogimedia.

Viisivuotias tyttäremme rakastaa fantasiaa ja painovoimaa uhkaavia muuvsseja. Hoteinta juuri nyt ovat ballerinat, prinsessat, Supermies, Peppi Pitkätossu, akrobaatit ja crossfit-salilla äidin treeneissä nähdyt painonnostajat. Jos eteen tulee tilaisuus vetäistä ylle fantasia-asu, pullistella hauiksia ja tehdä sen jälkeen kuperkeikka takaperin, perijätät on vauhdissa.

Tutustuin Helsingin juhlaviikkojen pyynnöstä tulevaan ohjelmaan lapsiperheen näkökulmasta. Suosikki löytyi heti: elokuun loppupuolella järjestettävä sirkus-show. (Jutun lopussa alennuslinkki.)

Shanghai Acrobatic Troupe esittelee kiinalaisen horoskoopin 12 eläinmerkkiä akrobatialiikkein. Kuva: Shanghai Acrobatic Troupe 

Islanti on sen verran syrjässä ja väkeä sen verran vähän, että maailmanluokan sirkukset tai akrobatiatemppuilijat eivät juuri tee täällä keikkaa. Paikalliset kaupungin- ja kansallisteatterit pyörittävät lastenohjelmistossa vuoden aikana kahta tai kolmea näytelmää. Eräänkin kerran kävimme katsomassa yhden ja saman fantasiaesityksen kolme kertaa peräkkäin. Pähkinänsärkijästä muksu oli kirjaimellisesti pähkinöinä. Äiti näiksä ton hypyn! Miten se saa jalan tuolleen niskan taakse, vauuuu… Yhä edelleen hän haluaa katsoa balettia Youtubesta (suosikki on Joutsenlampi) ja tehdä ”liikkeitä perässä”. Röyhelöasussa tietysti.

”Voisinko tehdä tästä kuperkekan?”

Henkilövetoiset kulttuuriesitykset ovat ymmärrettävästi melko hintavia. Vaikka Islannissakin valtio subventoi mm. teatteria, ooppeeraa ja tanssia, yhdestä pääsylipusta joutuu helposti maksamaan useamman kympin. Nelihenkiselle perheelle yhden illan lippuihin hulahta helposti yli sata euroa.

Olen yrittänyt perustella kulttuurishoppailuamme siten, että koska käytämme suhteellisen vähän rahaa esimerkiksi kodin elektroniikkaan, televisiokanavamaksuihin tai hoplop-käynteihin, ostamme niillä rahoilla hyvällä mielellä parisenkymmentä teatterilippua vuodessa. Oikeiden ihmisten siinä samassa hetkessä ja omien silmien edessä tekemä esitys on kuitenkin paljon vahvempi kokemus kuin vaikka, noh, uusi teräväpiirtotelevisio. Lapsikin nimittäin yhä edelleen muistelee vuosi tai kaksi sitten näkemiään teatteri- ja tanssiesityksiä. Kuinka se lava kääntyi, ja miten se yksi jäbä tuli sieltä puunkuoren sisältä ja sitten se yksi hiirinainen lensi katon rajassa eikä edes tippunut! Että voisinkohan minäkin sitten, kun olen aikuinen.

Viikon kohokohta: jäätelökioskireissu.

Meillä on ollut lapsen kanssa tapana viettää joka kesä kuukausi yhdessä Suomessa ja tehdä siellä jotain, mitä Islannissa ei voi tehdä. Kuten käydä huvipuistossa, järvessä uimassa ja sirkuksessa ja nauttia kaupunkifestareista ilman villavaatetusta.

Tänä vuonna Suomen-reissumme osuu heinäkuulle.  Hieman harmittaa, että Helsingin juhlaviikot ja Shanghai Acrobatic Troupe -esitykset ovat elokuussa. Vielä ei siis ole varmaa, pääsemmekö osallistumaan itse. Toivelistalla on.

Pian se on, kesä!

Kyseessä on siis yksi maailman taitavimpia ja arvostetuimpia akrobatiaryhmiä. Fantasia-asuja ja kreisejä liikkeitä yläilmoissa. Lapsi olisi saletisti haltioissaan. Haltioissaan hän oli myös eilisestä ideastani, että mennään ostamaan jälkiruokajäätelöt naapuritalon jätskikiskalta Frozen-asussa (lohdutuksena sille, että pääsymme akrobatiaesitykseen ei ole vielä varmaa, koska lapsihan ehti jo innostua nähtyään näitä kuvia esityksestä).

Se jätskinhakureissu vähän venähti sitten, kun matkalla piti tehdä muutamat hypyt ja heilutella vastaantuleville autoilijoille.

Jotain tällaista siis luvassa. Kuva: Shanghai Acrobatic Troupe
Alennuslinkki: Shanghai Acrobatic Troupe: Zodiac Legend esiintyy Helsingin jäähallissa seuraavina aikoina. Esitystä klikkaamalla pääset hyödyntämään 15 prosentin alennuksen (lipun hinnaksi tulee 50 €/aikuinen, 23,50 € / lapsi eli alle 18-vuotias).

7 Comments

 • Anonyymi

  Mutta mitäs sitten kun skidi pelkää kuollakseen noissa esityksissä? Siis tiedän että se tykkäisi ja olisi aivan fiiliksissä mutta pimeän ja kovien äänien pelko voittaa 🙁 Käytiin talvella kattomassa Hurja Ruuthin talvisirkus ja vaikka oltiin Peltoreilla varustauduttu oli lapsi aivan paniikissa ensin kovista äänistä… Jossain vaiheessa sitten uteliaisuus voitti ja pystyi rentoutumaan ja nauramaan esitykselle mutta vieressä istujat varmaan aattelivat että ollaan jotain hirviövanhempia. Lapsi oli tuolloin melkein neljä. Plus että väliajallinen esitys oli ihan liian pitkä hänelle. Ehkä vaan odotellaan että vähän vielä kasvaa ja pelot kaikkoavat 🙂

  -Sup

  • Satu Rämö

   Mä ymmärrän hyvin. Kaikki teatteriesitykset joissa on selkeitä pahiksia ja ilkeilijöitä, me on jouduttu jättämään pelon takia väliin. Kovat äänet tai valot eivät haittaa, mutta pahiksenroolit on liikaa…

 • Anonyymi

  Ootkos tuuminut sirkusharrastusta? Meidän prinsessa/ballerina/akrobaatti/ikiliikkuja on aivan pähkinöinä touhusta! Ja niin kyllä äitikin 🙂

 • Anonyymi

  Jos lomailette kesällä Turussa, kannattaa tsekata Seikkailupuiston mahdollinen sirkustarjonta. Heinäkuussa myös tuossa lähellä Kustavissa on Saariston sirkusfestivaali, siellä ohjelmaa ihan pienillekin.
  Tässä samassa on pakko hehkuttaa sun kirjaa, niin mukaansatempaavaa luettavaa! Teki mieli lukea kerralla loppuun ja toisaalta samalla säästellä, jotta riittäisi useammaksi illaksi. Lapsikin hokeee jalkapalloillessa että "islantilainen voittaa.." Islanti-teeman innoittamana kävin katsomassa leffan Life in a Fishbowl. Kaikessa kauheudessaan ajatuksia herättävä. Hanna

  • Satu Rämö

   Todellakin pitää käydä tuolla! Me ollaan kuitenkin menossa muumimaailmaan. *aina perinteisesti* 😀

   Se leffa oli muuten sairaan hyvin näytelty (islantilaisleffaksi), ja kuvattu aika lailla meidän huudeilla. Aihe oli aika rankka eikä mikään hyvänolonleffa, mutta ihan kelpo kamaa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *