Terveiset jäätiköltä

Puoliso palasi viimein työmatkaltaan. Tuliaisena hän toi tuttuun tapaan valokuvia ja kiviä. Lapsi on jo oppinut, että kun äiti tulee työmatkalta, matkalaukusta löytyy palapeli, muovinen poni tai uusi pusero. Kun isä tulee töistä, tuliaiset ovat paljon kiinnostavampia: uusi upea lisäys kivikokoelmaan.

Hei vaan!

Miehellä on tapana tuoda jäätikkömatkoiltaan tuliaiseksi kiviä. Lastenhuoneen kivilaatikossa on jo jos jonkinlaista murikkaa: kiiltäviä mustia kivä, valkoisia ”glitterikiviä”, tummanharmaita laavamöhkäleitä ja pieniä huokoisia ja vedessä kelluvia vulkaanisia kiviä, joita meillä on tapana kutsua papanoiksi.

Vatnajökullin ylitykseltä tuli tuliaisena jäätikköhiiriä. Kyllä – niitä ihan oikeasti kutsutaan jäätikköhiiriksi (jöklamýs). Kyseessä on jäätiköltä löydetty kivi, jonka ympärillä kasvaa sammalta. Mies oli löytänyt neljä samanmallista ja pakannut ne huolellisesti muovipussiin ja kiikutti rinkassaan Reykjavíkiin. Lapsi tietysti keksi heti, että siinä on äiti, isi, hän itse ja pikkuvauva. Aika liikuttavaa. Nyt se suihkuttelee näitä pikkuhiiriään joka päivä vesipullolla, jotta sammal ei pääse kuivumaan.

Hiiriä lautasella.

Miehen itsensä lisäksi minä sain tuliaisena taas kerran aivan tajuttoman upeita reissuvalokuvia. Tässä näytiksi näitä silmäkonvehteja teillekin. Ukon vetämä hiihtoseurue siis ylitti Vatnajökullin reittiä länsireunalta jäätiköllä sijaitsevalle Grimsvötnin tulivuorelle (siellä on simppeli erämaamökki, jossa on vulkaanisella lämmöllä toimiva sauna!!!), keskelle jäätikköä ja alas kohti eteläreunaa ja Islannin korkeinta huippua Hvannadahlsnjúkuria. Reissu kesti 9 päivää.

Ensimmäinen yö.
Ensimmäinen aamu.
Reissukamat kulkevat mukana pulkassa.
Grimsvötnin vuoristomajassa paistettiin lampaanpotkaa (jota oli vedetty mukana pulkassa muutama päivä).
Vasemmalle vessa, keskellä makuutilat, oikealla tuulensuoja.

Jäätikkökuvat: Björgvin Hilmarsson. Matkanjärjestäjä: Icelandic Mountainguides.

8 Comments

  • Satu Rämö

   Nuo hiiret olivat kyllä aivan hurmaavia. Mä en tiennytkään, että sellaisia on edes olemassa. Luulin, että jäätiköllä ei elä tai kasva mikään.

 • Merja

  Jestas, mitä maisemia! Kyllä tuolla kelpaa hiihdellä ja aika kivat tuliaiset saitte. Luin muuten viikonloppuna kirjasi loppuun ja se oli kyllä huippu. Sun täytyy kirjoittaa jatko-osa 🙂 En osaa sanoa mikä oli parasta, kun tykkäsin kaikista jutuista. Talouskriisikään ei nukuttanut yhtään. Helkkari, kyllä nyt on Islantiin päästävä 😉

  • Satu Rämö

   Aivan tajuttoman kaunista! Kiitos hurjan paljon palautteesta, olen ihan pähkinöinä 🙂
   Jatko-osa kyllä kutkuttelee mieltä. Paljon nimittäin jäi vielä kerrottavaa….

 • Anonyymi

  Mä olen myös täällä Kotosuomessa uppoutunut kirjasi myötä Islannin elämään. Tiedän jo mihin miehen kanssa lähdetään, kunhan viimeisen vauvan raaskii jättää muiden hoiviin. Saatko muuten itse mahasta huolimatta vedettyä ne kesän ja syksyn (?!) issikkaretket? Täällä mennään jo rv 29 , ollapa kuumassa lähteessä lillumassa ja saadapa islantilaista jätskiä. Voi hyvin!

  Sylvia

  • Satu Rämö

   Kiitos ihanasta palautteesta 🙂
   Joo kyllä ne kesän reissut ovat ihan aikatauluissaan ja alkuperäisen ohjelman mukaan. Kolmattakin reissua suunnitellaan vielä, kysyntää on ollut niin yllättävän paljon…

   Mähän en siis ole itse koulutettu hevosopas, eli en ole koskaan näillä reissuilla itse vetänyt niitä hevososuuksia vaan teen yhteistyötä luotettavan tallin kanssa, jonka koulutetut oppaat (eli tallin omistajat työntekijöineen) hoitavat hevososuudet. Minä vastaan kaikesta muusta oheistoiminnasta, ulkona reippailusta, kuumista lähteistä ja muista opastuksista 🙂 Kovasti odottelen jo kesää….

   Tsemppiä raskauteen!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *