Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kun suomalaista harmittaa (aina)

Kyllä. Myönnän, että otsikko on provosoiva, mutta minulla on todisteita.

Aloitan vaaleista. Sunnuntaina jännitti, ja nyt vasta jännittääkin. Ketkä menevät hallitukseen? Pääministeriksi äänestettiin miljonääri, joka ei vaaliväittelyissä antanut selvää vastausta oikein mihinkään. Kakkosena ja todennäköisenä hallituskumppanina tulee puolue, jossa vastustetaan aborttia, ruotsin kielen pakollisuutta, ollaan rasisteja ja ollaan sitä mieltä, että maan suurimmat ongelmat ovat lähtöisin Punavuoren ”kuplasta” ja Somaliasta.
Tässä Juha Sipilän usein vaaliväittelyissä käyttämästä lausahduksessa (ruutukaappaus YLE:n Kioskista) tiivistyy suomalaisuuden huonoin puoli. Ei kannata koskaan liikaa toivoa. 

Kun tuota vaalitulosta katsoo, niin näkee, että tämän viisauden mukaan on eletty. Kun katselee vähän laajemmin ympärilleen, niin näkee, että tämän viisauden mukaan on todella eletty.
Ei kannata yrittää liikoja, koska huonostihan siinä käy! Sen sijaan kannattaa kumarrella ja pyllistellä sopivan tilaisuuden tullen vähän joka suuntaan eikä valita – ainakaan liian äänekkäästi – puoltaan. Koska kamalinta tuntuu olevan joukosta erottuminen.
Vaalien jälkeen SDP kertoi olevansa valmis hallitukseen ja Kokoomus ilmoitti, että sillä ei ole kynnyskysymyksiä. Ainoa, joka vaali-iltana sanoi jotain suoraan, oli RKP: he ilmoittivat että Persut olisi hankalin hallituskumppani. (Taisivat muuten voittaa tuolla kannanotolla ääneni seuraavissa parlamenttivaaleissa.)
Suomalainen maisema. Kuva: VisitFinland

Suomalaisten lammasmaisuus ei yllätä enää. Siitä on ikävä kyllä tullut oletusarvo. Täällä ulkomailla asuessa suomalaisuutta katsoo vähän ulkopuolisena. Näen suomalaisuuteen liittyvät huonot puolet eli kestoharmituksen, kestovitutuksen ja kestonolouden koko ajan selvemmin. Ylitse kaiken nousee kestoalemmuudentunne. (Tunnistan kaikki nämä piirteet myös itsessäni, ja täällä henkisten voittajien maassa erotun edelleen porukasta.)

Nämä suomalaisuuden fifty shades of gray tulevat parhaiten esiin arkisessa kanssakäymisessä. Kerronpa yhden esimerkin. Tapaan työssäni kaupallamme paljon suomalaisia. Totta kai suomalaiset tulevat Islannissa käydessään katsomaan myös suomalaista kauppaa. Siitä on luettu lehdistä tai ehkä paikallinen matkaopas on kertonut. Mutta mitä suomalainen tekee ulkomailla, kun se löytää jotain suomalaista? Se ei innostu, vaan nolostuu.
Islantilainen maisema.
Kaksi kolmesta Islannissa lomamatkalla olevista suomalaisista, joita olen kaupallamme tavannut, ovat sanoneet vähintään kaksi näistä seuraavista lausahduksista. Ja minä en nyt todellakaan liioittele.
– Käykö täällä kaupassa kukaan?
– Miksi te tämmöisiä tuotteita täällä myytte?
– Tämä on aika syrjässä tämä teidän kauppa, ihan hirveän vaikeaa löytää tänne (sijaitsemme pääkadulla, mutta whynot).
– Onpas tämä pieni! Kannattaako tämmöinen ollenkaan?
– Kamalan vaikea löytää, käykö täällä edes kukaan?
– Tirsk, tirsk. Näitä isoja tunikoita täälläkin…Hehhehh.
– Aika erikoinen juttu kyllä tämä. Siis onko tällaisille tuotteille täällä edes kysyntää?
– Juu ei me kyllä mitään osteta, mutta haluttiin käydä katsomassa kun oon lehdestä lukenut. Mutta siis kannattaako tämmöinen kauppa täällä ollenkaan? 
Se viimeinen kolmasosa ei sano mitään vaan poistuu yleensä kuiskutellen paikalta. Pieni osa siitä kolmanneksesta jää juttelemaan järkeviä ja vaihtamaan kuulumisia. 
Suomalainen kylpy. Kuva: Visit Finland
En välitä, että nykyinen asuinmaani Islanti olisi maailman paras. Itse asiassa Suomi on hyvin monissa, jopa lukemattomissa asioissa paljon Islantia edellä. Islanti on vieläkin pienempi maa kuin Suomi. Täällä on vieläkin huonompi sää. Islannissa on luonnonvaroina lähinnä kalakeiton aineksia eli kalaa ja kuumaa vettä. Kesäisin saattaa saada omalta takapihalta perunaa, jos ne eivät jäädy kesäkuun yöpakkasissa pystyyn. 
Suomella on paljon enemmän luonnonvaroja: mineraaleja, metsää ja metsässä eläimiä. Kasvukausi on pidempi ja peltolääniä on enemmän. Suomessa on lämpimämmät kesät. Suomessa on 15 kertaa enemmän ihmisiä kuin täällä ja Suomesta pääsee autolla vaikka Kiinaan, jos haluaa lähteä. Täällä tundralla ei ole edes raideyhteyksiä. 
Silti islantilaiset eivät jatkuvasti valita jostain tai nolostele omaa olemassaoloaan. Jos islantilainen menee Lontooseen ja näkee siellä islantilaisen pyörittämän hampurilaisbaarin, se menee sinne syömään eikä ihmettelemään, että haluaako tämmöisiä islantilaisia hampurilaisia kukaan täällä metropolissa syödä.
Jos joku milanolainen pikkuputiikki myy islantilaista designia, niin islantilainen menee ostamaan sen naapurinsa tekemän design-tyynyn sieltä itselleen ihan vain korostaakseen omaa islantilaisuuttaan, tuotteen hienoutta ja sitä, että Islanti on läsnä Pohjois-Italiassa.
Islantilainen kylpy.
Islantilaisten mielestä islantilaisuudessa ei ole mitään noloa. Se on pelkkää harvinaista kultapölyä. Asenne on tärkeää, vaikka sitä ei voi tallettaa pankkitilille. Asenteella ei voi mennä ostamaan kaupasta ruokaa, mutta se antaa kipinän tehdä, ja tekeminen tuo rahaa, ja rahalla voi ostaa kaupasta ruokaa.
Miten ihmeessä me suomalaiset pääsisimme  tähän samaan? Ei Suomesta tee maailman upeinta paikkaa kukaan muu kuin suomalaiset itse. Ei saisi antaa periksi, ennen kuin on alkanut tekemään.
Ihan ensimmäiseksi pitäisi päästä eroon oman itsemme dissaamisesta ja lammasmaisuudesta. Ja tämä blogitekstihän on taas oikein malliesimerkki siitä. Tirsk. Lupaan olla seuraavalla kerralla vähän positiivisempi ja kehua Suomea. Koska aihetta kyllä on. Ainakin minä uskon siihen.

39 Comments

 • Anonyymi

  Jee Satu! Taas naulan kantaan!

  Asun Yhdysvalloissa ja kyllä kuulkaa olisi suomalaisilla tuotteilla ja konsepteilla enemmänkin vientiä. Rohkeasti vaan, iloisesti näkyville!

  Pari esimerkkiä.
  – Juttelin pojan koulukaverin äidin kanssa ja tuli ilmi, että olemme Suomesta. "I think the Finns are the most brilliant people in the world! Never met a Finn that wasn't intelligent." No niin!
  – Juttelin toisten vanhempien kanssa siitä, mihin kouluun kannattaisi lapset laittaa. Tässä kaupungissa hakuprosessi on raskas ja parhaat koulut todella kalliita, mutta haluttuja. "Everywhere it says that Finland has the best schools in the world. There's a French school and a British one in the city, but I couldn't find a Finnish one. Why?" No niin!
  -Ja sitten tämä Ylen juttu Aalto-yliopiston avusta kylälle. Minkälainen mahtava maa me ollankaan! http://yle.fi/uutiset/aalto_university_helps_native_americans_relocate_after_whales_warn_of_impending_tsunami/7916402

  -Niina

  • Satu Rämö

   Nämä ovat niin osuvia esimerkkejä 🙂
   Osaamista on ja pääomaakin on. Voi kunpa se asenne vielä jostain tulisi. Islantilaiset tuntuvat ainakin omissa silmissä saavan paljon enemmän aikaan, mutta oikeasti Suomessa tehdään monta asiaa sata kertaa paremmin kuin täällä.

  • Anonyymi

   Finnish school on loistoajatus! Kaikille ulkosuomalaisille, tai sellaisiksi toivoville ideaksi!

   Mervi

 • Heli

  Niinhän se on, ei saa näyttää onnea ettei muut loukkaannu sun onnesta. Ei saa menestyä ettei luulla että kusi noussu hattuun. Aina kielletään. Mut mä ainaki aina innostun kaikesta suomalaisesta maailmalla. Lontoosta löysin överikallista geisha suklaata ja ostin silti tippa linsissä että ihanaa. Aina vaasan hapankorppuja raahasin tescosta. Ja tällä hetkellä on tavotteena joskus aukasta skandi päiväkoti lontooseen. Koska tiiän että lontoossa on paljon skandeja ja varsinki suomalaisia niin miksi ei. Mut ei kerrota muille koska ne oottaa vaan epäonnistumista, mikä on suomalaisissa myöskin odotettavissa. Toisen "pilvilinnojen" hajottamista.

  • Anonyymi

   Ja tähän amerikkalainen vaan tokaisisi: "You can't succeed, if you don't know what failure is like". Pää pystyyn, prkl!

   -Niina

  • Satu Rämö

   I know, tuo on niin tuttua. Tsemppiä tuohon hankkeeseen, kuulostaa superkiinnostavalta! Suomalaista koulutustahan hehkutetaan maailmalla, joten siitähän saisi kivasti nostetta businekseen.

   Tuli mieleen tästä sun kommentista, että olisi muuten järjettömän mielenkiintoista tutustua tutkimukseen, jossa tutkittaisiin Suomessa asuvien ja ulkosuomalaisten asenteita. Että miten ne eroaa toisistaan ja eroaako ne.

  • Anonyymi

   Täällähän on ihan mahtavia ideoita! Skandi päiväkoti – kaksikielisiä hoitajia, jotta lapset puhuu myös toista kotikieltä! Mun lapset tulis heti (jos asuttais Lontoossa 🙂 )

   Mervi

 • Anonyymi

  En ole niinkään ajatellut tätä asiaa näin, näin tarkkaan ainakaan, mutta niinhän se varmaan on. Siksihän Stubbikin saa/sai niin paljon lokaa niskaansa, ei sille annettu edes mahdollisuutta näyttää mitään, hyvää tai pahaa (odotetaan vaan, että parissa kuukaudessa korjaa edellisten monen vuoden sotkun), kun ihan jo pelkän iloisuuden, sporttisuuden, positiivisuuden, globaaliuden jne takia se lytätään maanrakoon. Myöskin ihan ehkä tämän takia pitää tilata tuo sinun Islantilainen voittaa aina -kirja, alkoi kiinnostaa tämä islantilainen maailmankuva. 🙂

  • Anonyymi

   Mä en meinaa kehtaa kertoakaan, mutta mun isä tosiaan kommentoi että Stubbilla taitaa olla enemmän aikaa urheiluun ja peilin edessä seisomiseen, kuin politiikkaan 🙂 Joo, nauraa liikaa…

   Mervi

 • Katja

  Musta hyvä esimerkki oli viime viikolla Monacon automessuilla esitelty uudenlainen sähköauto, jonka suomalaisryhmä on keskenään kehitellyt. Auto käyttää käänteentekevää mutta patentointiprosessin vuoksi salaista tekniikka multta silti ryhmä ihmetteli että mitä ne nyt meidän auton ympärillä kohisee kun ei me olla sanottukaan siitä vielä mitään. 😀 NO SITÄ JUST.

 • Anonyymi

  Fiksujen, erilaisten tai menestyvien ihmisten haukkuminen on kyllä selvä trendi Suomessa. Vaikea uskoa että Suomi noin vain nousisi suosta. Koen että liian monet vanhat ihmiset haikailevat vanhoja aikoja, jolloin Suomessa ei ollut muita kuin alkuperäisia suomalaisia ja oli suuri johtaja, joka määräsi kaikki. Kyllä nuorillakin on negatiivistä energiaa liian paljon. Työ ei innosta tai koulutus ei innosta, vaikka valtion tuella voisi opiskella. Maailman pelastajia ja itsensäpyhittjiä on liikaa. Toiset haluavat kieltää turkistarhauksen, toiset haluavat keiltää homoliitot, ja toiset haluavat kieltää ulkomaalaisten maahantulon, tai jne.

  • Satu Rämö

   Mä toivon ja uskonkin kyllä ihan vilpittömästi, että tilanteeseen on tulossa muutos – pitkällä aikavälillä. Jos esimerkkinä ottaa vaikka poliittiset puolueet, niin vasemmistoliitto yrittää mun mielestä uudistua nostamalla nuorempia tekijöitä puolueessa merkittäviin asemiin.

 • Anonyymi

  PIdän persujen aiheuttamaa myötähäpeän tunnetta osoituksena älykkyydestä, jos se on sitten samalla suomalaisuutta, niin aina parempi.

  • Satu Rämö

   Mua taas on ihmetyttänyt se, että viime päivinä useammissakin uutisissa persuarvojen vastustajat "he, ketkä eivät tunne ketään persuja äänestänyttä" on leimattu kuplassa eläviksi.

  • Anonyymi

   Minä valitettavasti tunnen. Eräs entinen kollega, joka oli tavallaan esimiehen asemassa. Häntä ärsytti aina se, että "maahanmuuttokriittiset leimataan rasisteiksi". Hän ei puhunut montaakaan sanaa englantia, eikä tuntenut ketään ulkomaalaisia. Hän kävi aina lomamatkalla samassa paikassa Turkissa tai Kanarialla. Kerran samainen henkilö kritisoi nyky-yhteiskuntaa pienessä nousuhumalassa firman juhlissa minulle kuinka "naiset ovat vieraantuneet biologisesta tehtävästään olla kotona ja synnyttää lapsia". Koska olin koeajalla, keskityin, hillitsin itseni ja poistuin paikalta.

 • Anonyymi

  Just sain kirjasi luettua loppuun. (Laitan tuonne kirjaosioon niitä kysymyksiä 🙂 )
  NIMENOMAAN JA JUST!!!! Suomalaiset on kyllä kummallista porukkaa tässä nöyristelyssä. Kirjaasi lukiessa sen oikein tajusi. Meille on jostain syystä iskostunut oikein syvälle luterilainen työteliäisyyden ja itsensä alentamisen mentaliteetti. Eikö sillä keinolla saatu kansaakin hallittua tai oikeammin, suomikuvaa rakennettua, joskus 1800-luvulla? Työteliäs, ahkera, vähän tyhmä ja totinen kansa. Samoin naisia opetettiin sodan aikana naiskansalaisiksi ja (varsinkin) Lotiksi, itsensä unohtaviksi, ahkeriksi, moraalisesti puhdasoppisiksi epäseksuaalisiksi olennoiksi. En ole mikään historioitsija, että tämä ajatukseni saattaa mennä metsään, mutta tämmöinen käsitys minulla on.

 • Anonyymi

  Siis niin osuva… marimari ja valivali – ihan sama, mitä teet ja millaista on. Talvella on kylmää ja kaivataan kesää ja on liian vähän lunta ja sitten sitä onkin liikaa ja kesällä on kuuma ja kärpäsiäkin on jne jne. Mutta hei – Nokian kumisaappaat tarttuivat viime kesänä mukaan kaupastasi Reykjavikista – ja olen suurella ylpeydellä sitä toitottanut, mistä ne on ostettu :-). Ja kauppasi oli niin ihana… vaikka mitä olisin voinut ostaa, jos en olisi laukkuja jo ehtinyt täyttää myös islantilaisilla tuotteilla… Kiitos silloisen lentomekaanikkolakon saimme yhden extrapäivän ja siitä tuli täydellinen shoppailupäivä! Kiitos jutuistasi muutenkin, sekä erityisesti Mondon opaskirjasta – sen avulla on jo kahtena kesätä upeaa kotisaartasi kierretty ja joka kerta palo päästä takaisin vain kasvaa… Huoh!

 • Anonyymi

  Hallitusta ei ole vielä muodostettu, uusi eduskunta ei ole vielä aloittanut työtään. Silti osa kansasta on jo hautaa kaivamassa (maalle/itselleen?). Tsot tsot, pessimistit 😉

  Varmaan täällä kulkee henkisenä perintönä alamaisena olo ja pelko, ettei vaan ärsytetä itänaapuria. Jostain syystä myös toisten menestys koetaan uhkana ja mahdollinen menestyjä yrittää vähätellä onnistumisiaan, jottei häntä kadehdittaisi, eristettäisi, puukotettais selkään. Valitettavasti minun tuntemani vasemmistolaiset ovat katkerimpia kademieliä.

  Lisäksi oon míettinyt byrokratian osuutta. Joka asiaa pitää säännellä, joka asiaan puuttua. Laitat pihakiviä pihallesi, auto on siksi aikaa siirrettävä edestä pois käytöstä poistetun tien pientareelle, osin omalle tontille. Saat parkkisakot ja seuraavana päivänä uudet. Arkea haittaavia säädöksiä yritetään sjaa läpi, esim. estää peräkärryn, veneen tai vastaavan säilyttäminen omalla pihalla. Tai rakennusmääräyksillä päätetään, että kaikkien tietyn korttelin tai kadun talojen on oltava väriltään valkoisia ja joka pihaan on istutettava tiettyjä pensaita. Nuo ovat vain vähäisiä esimerkkejä, mutta ahdistavia esimerkkejä siitä, kuinka jo normaalielämää suitsitaan, kaikki samaan pikku muottiin.

  • Anonyymi

   NIIN samaa mielta.Eniten ihmetyttaa juuri se, etta monen mielesta tama kaikki on ihan normaalia ja hyvaksyttavaa. Itse asun maassa missa on ookoo etta samaa rakennusta olevan paritalon toinen puoli on pinkki ja punainen ja toinen sininen ja vihrea. Ei nyt ehka ole esteettisesti silmaa hivelevin mutta ompahan vahan jotain vaihtelua ja saavat asukkaat toteutta itseaan miten lystaavat; loppujen lopuksi hehan omat talonsa omistavat.

 • Ulrika Rowan

  Mä kyllä innostuin kun näin Listvinahúsiðin ikkunassa jättikokoisen Sibeliuksen pään 😀 Piti ihan ottaa pari askelta taaksepäin ja napata kuva! Täytyyhän sitä "oman kylän" (Hämeenlinna) pojasta olla ylpee, että on Islantiin päässy näyteikkunaan 😀 Viimekerralla en muistanu käydä kurkkaamassa oliko Sibbe edelleen siellä vai oliko kenties päässyt jonkun kotia koristamaan.

 • Tanja

  Mä olen tästä omien kavereiden kesken jo paasannut, mutta tuntuu kuin tämä suomalainen itseruoskinnan ja häpeän kulttuuri olisi syynä siihen että säästöjä haetaan lasten ja nuorten palveluista, sekä tutkimuksesta. Eli siis mitä konkreettisimmin siemenviljasta. Tunnelma on, että jonkinlainen kokemus siitä että Kiina-ilmiö vei, Venäjän pakotteet tuli ja Kreikkaan meni loputkin tuo niin suuren tappiomielialan, että kuristetaan nyt itse itsemme näillä säästöillä ennen kuin joku muu ehtii. Kuitenkin esimerkiksi Hesarissa on nyt viimeisen vuoden sisään ollut kohtuullisen usein uutisia erilaisista korkean osaamisen yrityksistä, jotka on tai harkitsee tuloa Suomeen sen vuoksi, että yhteiskunta on kohtuullisen vakaa, perheellisten työntekijöiden asema on varsin hyvä ja koulutettua työvoimaa on (jos on http://www.tekniikkatalous.fi/ict/ministeri+huolissaan+google+ei+kelpuuttanut+suomalaisia+tyottomia++ongelmana+kielitaito/a1056929 ). Kuitenkaan näihin uutisiin ei poliitikot tunnu tarttuvan. Itse vakaasti epäilen, että Suomen on ihan turha ryhtyä kilpailemaan halvimman työvoiman tittelistä vaan sen osaavimman.

 • Anonyymi

  Kun paasin kirjoituksessa tohon kohtaan missa kerroit miten suomalaiset ovat kaupallasi kayttaytyneet, holmistyin. Ja sitten ajattelin etta kirjoitan tanne etta minuakin on kiinnostanut tulla kaymaan kaupalla jos Islannissa poikkeisin ja etta tulisin kylla juttelemaankin jotain enka kyselemaan etta kayko taalla muka kauppa: itse ihastun aina kun maailmalla tormaan Marimekkoon tai Muumeihin. Mutta sitten tietty heti peraan ajattelin etta enhan ma nyt tallasta kommenttia voi tanne jattaa kun sitten vaikuttaa silta etta oon tosi omahyvanen ja pidan itteani muita parempana; perisuomalainen ajatusketju siis. 😀 Mutta siitakin huolimatta ajattelin nyt kumminkin kommentoida etta osuva kirjoitus. Ja etta suosittelin viela ulkomaalaiselle ystavallenikin sun kaupassa poikkeemista joka nyt kesalla on matkustamassa Islantiin. Enka kylla yhtaan ole ajatellut etteiko kauppa siella kannattais, painvastoin, Sitten taas, olenkin myos ulkosuomalainen joka on kenties myoskin oppinut jo jotain kansavaeston kayttaytymisesta.

 • Rokkimamma

  Suomessa on maailman paras koulu… Mutta kyllä se on myös tasapäistävä..annas olla jos on lahjakas lapsi niin kyllä se siihen vaatimattomaan muotiin väännetään opettajien ja kavereiden toimesta.

  Tämä vaan on niin syvällä kansanluonteessa, mutta voisihan sitä luonnetta edes yrittää kehittää.

  Suomessa olis tilaa availla millaisille innovaatioille esim. Biotalouden, luomutuotannossa ym saralla, mutta ei… Asiat on niin tiukasti säänneltyjä että kaiken uuden kokeileminen on vaikeita….

  Odottelen mielenkiinnolla nyt valitun eduskunnan ja tulevan hallituksen uusia toimia. Keksivätkö oikeasti mitään uutta vai mennäänkö linjalla ansiotuloverotuksen kevennys ja palkat alas. Työttömyys ja muut tuet poistetaan.

 • Anonyymi

  "Ei kannata yrittää liikoja, koska huonostihan siinä käy!"

  Niinhän se on. Tyhmä yrittää läpi harmaan kiven, viisas ymmärtää luovuttaa. Tätä opetetaan monissa terapioissakin. Mielenterveysongelmien taustalla ei suinkaan ole yleensä yrittämisen puute vaan osaamattomuus luovuttaa.

  Suomalaisista pienyrittäjistä merkittävä osa elää köyhyysrajalla ja valtava osa aloittaneista epäonnistuu. Jos on itse onnistunut, on helppo julistaa, että se on asenteesta kiinni, mutta samalla se on ylimielistä niitä lukuisia kohtaan, jotka joko yritystoiminnassaan tai omassa elämässään eivät onnistu.

  Joidenkin perustemperamentiin yrittäminen sopii (sen laadusta riippumatta), mutta on huomattava, että temperamentti on geneettinen eikä juurikaan muutu elämän aikana. Jos on saanut perimässään lannistuvan luonteen, on syytä olla viisas ja yrittää tasapainotella turvallisissa vesissä liikoja riskeeraamatta.

  "Sen sijaan kannattaa kumarrella ja pyllistellä sopivan tilaisuuden tullen vähän joka suuntaan eikä valita – ainakaan liian äänekkäästi – puoltaan. Koska kamalinta tuntuu olevan joukosta erottuminen."

  Mitäs vikaa tässä on? Asioihin on harvoin yksiselitteistä näkökulmaa. Ne voidaan nähdä eri tavoin riippuen siitä, kenen näkökulmasta asiaa katsoo. Asiantuntijatkin ovat keskenään eri mieltä. Sivistynyt ihminen ymmärtää oman rajoittuneisuutensa ja osaa antaa tilaa erilaisille äänille.

  Jos asiaa ajattelee laajemmassa mittakaavassa, niin esimerkiksi suomettuminen oli nerokasta politiikkaa, josta Suomea on kehuttu ulkomaita myöten. Vaikea kuvitella, että parempaa reaalipolitiikkaa olisi pystytty toteuttamaan. Jostain syystä tämäkin onnistunut tasapainoilu tahdotaan nähdä nykyään hävettävänä. Kun pitäisi mölytä ja valita puolensa ja luoda konflikteja sen sijaan että kyyristelisi niin kuin Suomen kaltaisen pienen saaliseläimen viisasta on. Oikein pelottaa, että oikeistolaistuva Suomi rupeaa uhoamaan itsenäisyyttään Venäjälle, vaikka jo kauan aikaa on selvitty sillä, että nuollaan kenkiä ja kumarrellaan.

 • Anonyymi

  Asun ja olen töissä E-Amerikassa. Silloin tällöin, hyvin harvoin, joku mainitsee että olisipa ihanaa matkustaa Suomeen kun se vaikuttaa niin upealta maalta (täälläkin kaikki tietävät että Suomen koulut ovat maailman parhaita). Olen kuullut näissä tilanteissa omasta suustani tällaisia kommentteja: "No joo, jos ei mene talvella, talvi on tosi kylmä ja pimeä. Onhan meillä kaikenlaisia onglemiakin, alkoholismia, depressioita. Suomalaiset saattavat olla aika tylyn oloisia vaikka eivät sitä tarkoitakaan." Ja varmaan vielä muutakin. Kerran joku sitten sanoi että ei sinun tarvi ottaa vastuuta siitä tykkäänkö Suomesta vain en jos sinne joskus matkustan. Oikein otti päästä kun tajusin että voisin tällaisen tyypillisen eimeoikeinmitäänolla-puheen sijasta vähän jopa hehkuttaakin omaa ihanaa kotimaatani.

 • Eeva / Oh, wie nordisch!

  Viime viikon oltiin lomalla Suomessa, huomasin, että saa ne suomalaiset ilman vähättelyäkin Suomenmaan pieneksi. Arabia ja Iittala tuotetaan ulkomailla, joka puolella säästetään ja pistetään kauppoja kiinni, ja jopa lentoasemalla Stocka vaihdettiin espanjalaiseen tax free kauppaan, jossa saa sitä samaa kansainvälistä krääsää kuin muissakin lentoasemissa. Kassarouva kertoi kaupan avatessaan ei ollut mitään suomalaista tuotetta, nyt löytyy ehkeis jotain. Olen hyvin surullinen miten minun mielestä Suomi kadottaa identtiteettinsä, mutta onneksi niitä toisiakin esimerkkejä on!

 • Petra

  Hyva kirjoitus Satu, suomalaiset tosiaan aika harvoin kehtaavat olla ylpeita hyvista asioista, on paljon suotavampaa haukkua, valittaa ja arvostella miten paska maa Suomi on. Vahan aikaa sitten oli lehdessa juttu Thaimaahan avatusta suomalaisten ravintolosta, joka toinen kommentti oli etta kohta tuutte takas maitojunalla, viimeistaan tulette takaisin kun sairastutte nauttimaan meidan muiden maksamista verorahoista, tuutte takasin kun mafia hakkaa jne. Jos kertoo suomal. jonkun bisnesidean, saa vastineeksi aika usein vain ne negat puolet, turkkilaiselta taas vain ne positiiviset, sielta valimaastosta voi sitten poimia jonkunlaisen totuuden.

 • Anonyymi

  Jos on muutaman päivän reissussa Reykjavikissa niin ei sitä marimekkoa tai Nokian kumppareita niin ikävä tule, että pitäisi tulla hypistelemään. Mieluummin käy katselemassa islantilaisia juttuja.

  Ihan keskeisellä paikallahan se puotinne Reykjavikissa on.

  • Satu Rämö

   No toki. Ja saahan sitä katsomaan tulla ja juttelemaan silkasta uteliaisuudestakin – mä ihmetttelin tässä jutussa lähinnä sitä asennetta millä suomalaiset suhtautuvat suomalaisuuteen ulkomailla.

   Usein suomalaisten suusta kuulee myös, siis maailmalla reissatessa, että me ei sit kyllä muiden suomalaisten kanssa hengata kun tänne asti on tultu. En oikein ymmärrä tätäkään. Miksi ei – mitä vikaa siinä suomalaisuudessa on? Musta on ainakin vain kivaa tavata omankin maalaisia maailmalla.

  • Anonyymi

   Ja Nokian kumisaappaiden ostaja jatkaa, että ei sekään haitannut, että veron verran halvemmalla ne sieltä Reykjavikista sai… SEKIN säästö käytettiin paikallisiin juttuihin.

 • Jaana

  Tämä on niin totta. Aina näitä miettiessä tulee mieleen eräs tapaus. Olin lomalla New Yorkissa ja törmäsin siellä erääseen nuoreen suomalaiseen mieheen, joka kertoi olevansa työmatkalla. Kertoi yrityksestä vähän mitä tekee eli tuo maahan ja myy terveysruokia tms, mutta ei ikinä mikä ko. yrityksen nimi on tai mistä tuotteita voi ostaa. Sain kuulla firman/kaupan sijaitsevan Helsingissä ja olevan kovin uusi. Myöhemmin yritin netistä etsiä tietoa tuotteista ja firmasta, mutta eihän sitä löytynyt tai ainakaan osannut lukuisista päätellä mikä on oikea.

  Suomalaisten kannattaisi olla ylpeitä omasta osaamisesta ja ammattitaidosta ja kertoa itsestään muillekin! Olisi ollut mahtavaa saada ko. herran käyntikortti jotta olisin voinut kotona palata asiaan ja ostaa heidän tuotteitaan. (Samaan hengenvetoon tosin muistin, että itsekin syyllistyn "piilottelemaan" omaa Nappi ja nuppi -verkkokauppaani enkä tee kuten pitäisi eli kailotta kaikille sellaisen olemassaolosta..!)

 • penniO

  Pessimististä olen kanssasi samaa mieltä mutta muuten harmittaa vietävästi fiksujen ihmisten argumentaation taso tässä vaalituloskeskustelussa. Olen korkeakoulutettu, keskiluokkainen, 125 älykkyysosamäärällä varustettu kahden lapsen äiti, joka äänesti perussuomalaisia. Ei en äänestänyt Teuvo Hakkaraista, vaan äänestin ihmisläheistä, realistista politiikkaa ajavaa puoluetta. Puolueen sisällä äänesti ehdokasta jolla on kansainvälinen tohtorin tutkinto. Lähipiirini kuuluu maahanmuuttajia, homoja, kehitysvammaisia, helsinkiläisiä, vihreitä ja vasureita ja arvostan heitä kaikkia erittäin paljon, tiedän että myös äänestämäni ehdokas arvostaa kaikkia näitä ihmisryhmiä tasaveroisesti. Ehdokkaani on myös kaikenlaisten tabujen poistamisen kannalla. Suoran, rehellisen ja avoimen keskustelun puolella. Aidon suvaitsevaisuuden ja vapauden puolella. Ihmisten tasaveroisuuden puolella. Olen kysynyt useilta perussuomalaisten vastustajilta mikä puolueessa mättää; vastaus on ollut kaikilla liki sama kuin sinulla eli mm.rasismi ja Hakkarainen. Puolueohjelmasta tai muista puolueen ehdokkaista/tulevista kansanedustajista ei kenelläkään ollut kunnollista tietoa. Aika yksisilmäistä? Itse luin kaikkien puolueiden vaaliohjelmat ja tutustuin mahdollisimman moniin ehdokkaisiin, jotta tietäisi mistä todella on kyse. Pyydän, että ennen juntiksi ja rasistiksi tuomitsemista tutustuisitte aiheeseen muutenkin kuin lehtiotsikoiden kautta. Ja kuten joku edellä jo mainitsi: annetaan hallitukselle mahdollisuus, kannustetaan, seurataan ja annetaan palautetta!

 • Jenny

  Elokuussa pääsen vihdoin matkustamaan Islantiin. Pari päivää aluksi Reykjavikissä ja sitten tarkoitus suunnata road tripin muodossa pohjoiseen, päätepisteenä Akureyri.
  Pakko tulla putiikilla käymään, vaikka saattaa olla juuri tuollainen renkaiden potkintareissu, mutta lupaan olla ihmettelemättä, että todellako joku ostaa näitä tuotteita 🙂

  Sun Islanti-oppaan aion ladata iPadiin ja varmasti ostaa ihan kirjanakin, rakastan matkaoppaita ja ostan aina jokaiselle reissulle. Tykkään plärätä ja lukea paikoista etukäteen ja paikan päällä. En malta odottaa!

 • Anonyymi

  Vastustamisen halu nousi tästä. 😀 Osin tunnistin tämän piirteen meissä suomalaisissa, osin en. Sitten ajattelin, jotta jospa se johtuu siitä että olen eteläpohjalainen. Me stereotypioiden mukaan ylpeilemme kaikella, myös sillä jos olemme kateellisia, koska se kannustaa pyrkimään samaan tai parempaan, ei lokaamaan kateuden kohdetta. Samat stereotypiat jatkavat, että olemme yrittäjähenkisiä ja vähän yllytyshulluja. Eihän nämä totta ole kaikki, ja samanlaisia on muuallakin Suomessa, mutta ilmeisesti joku totuuden siemen saattaa olla kun niin teki mieli heti vastustaa tämän postauksen pointteja. 😀

  • Satu Rämö

   Tiiätkö mitä, unohtui laittaa tuohon kirjoitukseen, mutta tuli mieleeni tästä kommentistasi. Useampikin sekä Suomea että Islantia hyvin tuntevista ihmisistä on todennut sama: pohjanmaalaiset ovat Suomen islantilaisia 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *