Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kuka omistaa talouspolitiikan?

Pari sanaa politiikasta. Pian pitäisi nimittäin äänestää Suomen eduskuntavaaleissa. Islannissa asuvilla suomalaisilla on mahdollisuus pistää äänestyslappu kuoreen Suomen suurlähetystössä Reykjavíkissa ensi viikolla muutaman päivän ajan. Olen tehnyt useampiakin vaalikoneita ja selaillut ehdokkaiden nettisivuja, mutta päätöstä ei ole kovin helppo tehdä. Varsinkaan kun joudun äänestämään Hämeen vaalipiirissä, jonka ehdokkaista en tunne ennalta juuri ketään.

Valintoja.

Vaikka Suomen taloustilanne ja tehdyt päätökset eivät juuri omaa arkeani, terveyttäni tai tulotasoani liikauta, on niillä silti minulle paljonkin väliä. Koen nimittäin edelleen itseni ennen kaikkea suomalaiseksi, ja politiikka kiinnostaa – ja etenkin talouspolitiikka.

Yksi asia mikä minua kaikkein eniten poliittisessa keskustelussa tällä hetkellä sytyttää, on oikeiston itselleen omima ”talousasiantuntijuus”. Olen itse vasemmistolainen ja feministi, ja siksi erittäin tottunut kuulemaan talousaiheista keskusteltaessa seuraavia kommentteja:

– Näytä mulle yksikin vasuri, joka tajuaa jotain talouspolitiikasta. 
– Just sunlaiset luulee, että raha kasvaa puissa ja sitä voidaan sieltä jaella kenelle tahansa.
– Lässynlssynlää.

Kun vasemmistolaiseen maailmankatsomukseen lisää vielä feminismin, niin kyllä on kuulkaa puska kukkia hatussa.


– Tuommoiset puunhalailijat kuluttavat aikaansa jauhamalla jostain kiintiöpaikoista ja naisten kokemasta syrjinnästä. Lopettakaa ininä ja tehkää jotain tuottavaa.

 Rantojen sooloahertaja. 

Otsasuoneni alkaa tässä kohtaa aina tykyttää. Mikä ihmeen yksinoikeus oikeistolla on talouspolitiikkaan? Ja mistä ihmeestä sellainen harhakuva on tullut, että oikeistolaiset tekeävät järkeviä taloutta koskevia päätöksiä, kun vasurit lähinnä tuhlaavat yhteisiä varoja ja räkivät flegmaattisina kattoon?

Olen feministi ja vasemmistolainen, mutta ei se tee minusta laiskaa haihattelijaa, joka ei tajua todellisuudesta mitään. Olen yrittäjä, itse asiassa minulla on kaksikin yritystä. Työllistän muita ihmisiä suoraan ja epäsuoraan. Sijoitan mielestäni ihan fiksusti osakkeisiin ja rahastoihin, mutta olen kehno pankkiasiakas, koska en suosi rahastoja, joissa järjettömät hallinnointikulut syövät vuosituotot. Teen ihan helvetisti töitä, mutta maksan kakomatta tuloistani 40 pinnaa veroja ja firman työntekijöiden sivukulut ja viikonloppukorvaukset pennilleen.

Olen ahkera ja ymmärrän rahan päälle ja minusta on erityisen kivaa, kun on rahaa. Vasurin minusta tekee se, että en halua yhteiskuntaa, jossa jokainen on vastuussa vain itsestään ja valtion rooli kutistettu minimiin. On helppo lässyttää kultalusikka perseessä lämpimän omistusasunnon suojissa siitä, kuinka kaikki on oikeasti vain omasta ahkeruudesta kiinni. Kun ei vaan ole.

Jos meillä olisi sellainen yhteiskunta, jossa jokainen todella vastaisi vain itsestään ja ostaisi kaiken tarvitsemansa yksityisiltä markkinoilta, aika moni ihminen ei olisi siinä asemassa, missä nyt on eli tekemässä tuottavaa työtä. Tiedostan kuuluvani itsekin tähän sakkiin. Jos ei olisi ollut suomalaista opintorahasysteemiä, ilmaista koulutusta ja asumistukijärjestelmää, en olisi nyt tässä vaan luultavasti opinnot keskeyttäneenä jossain hanttihommaduunarina ja asuisin asuntovaunussa. Ei olisi sitä ostovoimaa, mikä nyt on. En olisi tarjoamassa kenellekään työpaikkaa tai ostamassa keneltäkään tavaraa sisään.

Työpäivä pulkassa.

Haluan, että kaikilla olisi samat mahdollisuudet menestyä. Haluan, että syystä tai toisesta alamäkeen ajautunut jeesattaisiin sieltä ylös. Haluan, että jos minä tai läheiseni sairastumme vakavasti, meillä on mahdollisuus selvitä ilman kallista vakuutusta. Haluan varallisuusveron takaisin jo ihan senkin takia, että varallisuuden jakautumista voitaisiin paremmin tilastoida ja tutkia. Olisin hitto soikoon valmis maksamaan sitä varallisuusveroa itsekin, vaikka olen kaukana rikkaasta.

En väitä, että olen kovin terävä talouspolitiikan asiantuntija. Mutta ei sitä ole kovin moni muukaan. Eikä oikeistolainen tee keskimäärin yhtään sen järkevämpiä talouspoliittisia päätöksiä kuin vasemmistolainenkaan. Kun vähän avaa silmiään ja katsoo maailmalle niin huomaa kyllä, että yllättävän monet lähihistorian surkeat ja talouden kuralle ajaneet päätökset ovat itse asiassa oikeiston käsialaa (Sixten Korkman kirjoitti Hesarissa pari päivää sitten aiheesta, suosittelen). Olen kokenut saman täällä nykyisessä kotimaassani: Islannissa oikeistopuolue loi maahan järkyttävän julkisen talouden vajeen, jonka vasemmistohallitus sitten korjasi IMF:n kanssa säästökuurilla, ja jonka jälkeen oikeisto äänestettiin taas takaisin valtaan, koska vasureiden säästökuuriin ei oltu tyytyväisiä (no ei kai kukaan ole innoissaan verojen nostosta ja julkisten palveluiden heikkenemisestä, mutta joskus vaihtoehtoja ei vain ole).

Ensi viikolla pitäisi siis äänestää. Yritän löytää itselleni sopivan ehdokkaan, joka on paitsi fiksu ja humaani tyyppi, hänellä on  talousosamista, sillä talouspoliittisilla päätöksillä on ihan helvetisti väliä. Jos rahaa ei ole, ei ole mistä jakaa.

Haluaisin kuulla, mitä ihmettä pitäisi tehdä Kreikalla, miksi velkarahalla muka ei juuri nyt kannata elvyttää, miksi ei keskitytä pienituloisten ostovoiman kohentamiseen (he kuitenkin kuluttavat tuloistaan suuremman osan kuin isotuloiset eli laittavat ylimääräisen käyttöön tulevan rahan kiertoon kansantalouteen eivätkä haudo sitä säästötileillä), voisiko työnantajan sivukuluja yrittää järkeistää ja kannattaisiko nuoret naiset saada paremmin messiin työmarkkinoille jakamalla niitä vanhemmuuden kustannuksia ja vanhempainvapaita vähän järkevämmällä tavalla?

Näillä kysymyksillä on vaalien alla aika helvetin paljon enemmän väliä kuin sillä, miten rasvaista makkarapastaa demareiden Antti Rinne syö. Silti aika moni oikeistolainenkin tuhlasi some-aikaansa pekoniin. Daa.

49 Comments

 • Teea

  Agnostikkonakaan en osaa muuta sanoa kuin että AAMEN! Monesta kohdasta olen siis samaa mieltä. Mukavia vaaleja!

  • Satu Rämö

   Kiitos luottamuksesta, mutta mä en lähde politiikkaan ikinä. Kaapissani on liikaa luurankoja enkä jaksaisi sitä henkilökohtaisuuksiin menevää loanheittoa, joka on mun mielestä ainakin näiden vaalien alla lisääntynyt. 🙂

 • Rokkimamma

  Voi olen niin samaa mieltä kanssasi…
  En oikeastaan itse liputa mitään puoluetta ja olen äänestänyt takavuosina sekä oikeistoa että vasemmistoa, mutta kyllä oikeiston jutut on minustakin menneet viime aikoina täysin överiksi… tulee vaan mieleen että missä maassa ne elää kun tuntuvat olevan niin kaukana taviksen elämästä.

  Eniten korpeaa se että vaikka tiedetään että asioille on oikeasti tehtävä jotain nyt heti niin vaan vatuloidaan asioiden kanssa. Suurin huolenaihe poliitikoilla tuntuu olevan kannatusprosentit ja pääseekö hallitukseen vaalien jälkeen. Niin ja se löytyykö sopiva EU virka kotimaan poliittisen uran jälkeen varmasti.

  • Satu Rämö

   Mullakaan ei ole yhtä suosikkipuoluetta. Olen tainnut äänestää kaikkien puolueiden jäseniä ja voisinkin äänestää paitsi persujen, KD:n ja kokoomuksen (tosin tuosta viimeisestä en ole ihan varma, siellä on muutama fiksu ehdokas mutta samalla ääni menisi tyypeille, joiden ideologia on aika kaukana omastani)

 • pilami

  Erittäin hyvin kiteytetty! Musta tuntuu välillä, että Kokoomus on onnistunut sellaisessa "menestyvien ihmisten puolue" -brändinluonnissa tosi hyvin. "Kun äänestän Kokoomusta niin mäkin olen sillä valoisammalla puolella yhteiskuntaa ja mullkin menee hyvin ja mäkin pukeudun siististi ja tyylikkäästi." Olen mm. kuullut lausahduksen: "Kokoomuksessa on vain se vika että ne eivät ole mistään kanssaniu samaa mieltä". Äänesti käsittääkseni silti ko. puoluetta. Tää on jotenkin hirmu mielenkiintoista ja erikoista.

  • Satu Rämö

   Samaa mieltä! Ne on tehnyt todella hyvää brändäystyötä ja Taru Tujunen johti taustajoukoissa puolueen viestintää ja markkinointia todella ammattimaisesti.

 • Arna | Cocoa etsimässä

  Myös minä etsin sopivaa vasemmistolaista ehdokasta, joka on fiksu ja humaani ja jolla on talousosamista. Helsingin vaalipiiristä. Saa ehdottaa (perusteluin)!

  Itse en odota, että poliitikko ajaa minun asiaani, vaan hyvinvointivaltion asiaa, eli varmistaa että yhteiskunta pitää huolta heikoimmistaan. Ja talouspolitiittisilla päätöksillä on todellakin ihan helvetisti väliä, kuten sanot, ja koska itselläni ei talouspoliittista osaamista ole, odotan sitä ehdokkaaltani. Pakko löytää ehdokas pian, sillä itsekin pitää ehtiä äänestää ennakkoon, kun en varsinaisena vaalipäivänä ole Suomessa.

  PS. Sulla on ihan paras blogi ja olet yksi mun lemppareimmista matkailutoimittajista! Olen seurannut tätä blogia jo vuosia, mutta nyt vasta herkesin ekaa kertaa kommentoimaan :).

  • Anonyymi

   Itse olen miettinyt muutamia ehdokkaita, ja tänään tutustuin Pilvi Torstin nettisivuihin. Hänellä näyttää olevan hyviä ajatuksia, joihin aion tutustua tarkemmin. Erityisesti tutkin vielä hänen kantaansa tuohon 6+6+6-malliin tai mitä hän siitä ajattelee. Siinä siis yksi vaihtoehto.

  • Arna | Cocoa etsimässä

   Torsti on ihan fiksu tyyppi, mutta Demarit on liian linjaton puolue mun makuun. Ja näissä vaaleissa kun äänestetään ensisijaisesti puoluetta ja vasta sitten henkilöä, niin SDP ei oikein käy. (Jaa, pitääkö tässä vielä vaali- ja puolueohjelmiin ehtiä tutustua…)

  • h

   Mä olen äänestänyt Helsingissä yleensä vihreitä, mutta nyt on harkinnassa vasemmistoliiton Veronika Honkasalo. Olen sivusilmällä seuraillut hänen toimintaansa kaupunginvaltuustossa ja vaikuttaa todella fiksulta ja humaanilta tyypiltä. En ole perehtynyt hänen talousosaamiseensa, mutta niistäkin löytynee tietoa vaikka hänen nettisivuiltaan.

  • Satu Rämö

   Mä seuraan Honkasaloa facebookin keskusteluissa, eikä me ihan kaikista asioista olla samaa mieltä, mutta voisin hyvinkin äänestää häntä, jos vaalipiiri olisi oikea.

   Demareihin mulla on vähän nihkeä fiilis just nyt, nihkeys alkoi, kun Urpilainen vaihtui ja ay-voimat palasivat…

  • Anonyymi

   Minakin suosittelen Plivi Torstia…Han on mun entisia koulukumppaneita ja on aina ollut jo lukioajoista kiinnostunut poliitiiksta, Hirvean fiksu ja humaaninen Suosittelen!

  • Anonyymi

   Kah, hauskaa… löytää täältä Pilvin kannattajia! Minäkin tunnen hänet opiskeluajoilta, mutta asun eri vaalipiirissä. Muuten äänestäisin kyllä häntä. Hän on ihan hengästyttävän aikaansaava ihminen, hyvin älykäs ja fiksu. Hän on mielestäni ihmistyyppinä juuri sellainen joita me tavikset kaipaamme politiikkaan, ja joita siellä ei sitten juuri koskaan ole.

  • Anonyymi

   Munkin ääni menisi Helsingin vaalipiirissä ehdottomasti Veronika Honkasalolle, oikeistolainen talouspolitiikka tarvitsee kipeästi uudistusta, eikä demareista kyllä siihen ole. Sen vuoksi minun ääneni menee vasemmistolle.

 • Sointu

  Voi että, haluan äänestää sua. Oman vasemmistolaisen feministisyyteni takia olen vetäytynyt kaikesta poliittisesta keskustelusta netissä, sillä olen ihan v*tun kyllästynyt olemaan se haihatteleva kukkahattutäti. Kätevä kortti jonka voi vetäistä hihasta ja jonka jälkeen ei tartte kaveria enää kuunnella ollenkaan. Vasta lasten vetoa työntää sormet korviin ja lallatella.

  • Satu Rämö

   Kaikkiin väittelyihin ei voikaan kyllä lähteä mukaan, koska tietää sen jo etukäteen turhaksi ja hermoja rassaavaksi. Kun tunnistaa tilanteet, joissa jotain kannattaa sanoa ja toisaalta ne tilanteet, joissa on parasta vetää ne peukalot korviin, jää aikaa olennaisempiin asioihin 🙂

 • Anonyymi

  Mä taas olen sitä mieltä, että koko oikeisto-vasemmisto -ajattelu ei Suomessa toimi, koska pääsääntöisesti on "oikeistopuolueetkin" kuitenkin aika vasemmalla. Nuorisojärjestöt välillä yrittää provosoida, mutta olettaisin että amerikkalaisten republikaanien mielestä meidän Kokoomus on kommunisteja täynnä. 😉

  • Satu Rämö

   Tuo on ihan totta.
   Ei tietenkään ole vasemmisto-oikeisto ole sama asia Suomessa kuin vaikka Jenkeissä. Vasemmisto Suomessa ja vasemmisto Kiinassakin on aika eri juttu. Mä puhuinkin nyt Suomen kontekstista, kyllä vasemmiston ja oikeiston välillä silti edelleen eroja on – niitä vain pyritään näppärillä kielikuvilla häivyttämään.

 • Perhoneito

  Hyvin sanottu! Enpä olis itse näitä kaikkia juttuja ees ymmärtäny ajatella. Nyt näillä eväillä etsimään omaa ehdokasta omalta vaalialueelta. Kiito!!

 • Lotta

  Minä kasvoin yksinhuoltaja äidin feministisosiaalidemokraattisessa ympäristössä. Kahden tädin hemmottelemana, ilman isähahmoa, mutta sitäkin paremalla vaarilla silattuna. Vihasin politiikkaa, koin ettei mulla ollut oikeutta omiin (tyhmiin, naiveihin) mielipiteisiin teininä, kun äiti torppasi ne parin tunnin saarnalla työlaisten oikeuksista ja velvollisuuksista. M
  Meni vuosia ja kaskummaa alkoi politiikka kiinostaa. Mutta mitä enemmän olen asiaan perehtynyt, sitä vähemmän löydän ehdokkaita saati puoluetta, joka täyttäisi ne vaatimukset ehdokkaastani. Olen käyttänyt viimeiset muutamat vaalit tekosyytä ulkosuomalaisena ja liian pitkänä matkana äänestää, käyttämättä jätettyä äänioikeuttani. Mutta oikeasti, en tiedä ketä pitäisi äänestää. Olen vuosien aikan tullut koko ajan vain enenmmän pettyneeksi politiikkaan. Ja tähän ei auta vaalikoneet mulla ainakaan. Mutta takaan ja alleviivaan, että vaalivalvojaiset katson!

  • Satu Rämö

   Mä katson myös!
   Ja aion hakea sen Islannin kansalaisuuden ennen seuraavia parlamenttivaaleja, täällä kun yhdellä äänellä on vieläkin enemmän merkitystä.

 • Heli

  En kestä! Mahtava teksti, ja siis ihan totta _kukaan_ muu ei voisi lopettaa asiatekstiä sanomalla "Daa." menettänättä uskottavuuttaan. Ja sinä just sanoit niin, vakuuttavasti 😀

  • Satu Rämö

   Heh, no kiitti! Tuo oli eka sana, joka tuli mieleen kun olen seurannut tuota täysin yhdenpäiväisistä asioista mielensäpahoittajia (ja niitä on löytynyt kyllä muidenkin puolueiden kannattajista, tuo pastagate nyt vaan oli yksi lähipäivien älyttömimpiä…)

 • Anonyymi

  Tosi hienosti osaat kiteyttää ajatuksia. Monesta olen samaa mieltä, ja ihan kaikesta en. 🙂

  Se mikä usein näissä poliittisissa keskusteiluissa unohtuu, on se että vastapuolella (olipa kuka hyvänsä) on myös ihminen tunteineen. Kun itseä vituttaa tulla nimitellyksi kukkahattulehmäksi tai mitä lie kammottavaa, sitä alkaa puhua sävyyn, ikään kuin vain omanmielisiä haukuttaisiin. Vaikka sama räksytys ja perusteeton länkytys kulkee toiseenkin suuntaan (vaikkakaan ei välttämättä siitä omasta suusta tai näppiksestä). Toisin sanoen, on helppoa olla samaa mieltä oman mielisten kanssa siitä, että kyllä meitä parjataan ja unohtaa se, että niin muuten parjataan sitä toistakin puolta. Ihan yhtä paljon. Ja ihan yhtä epäreilusti.

  Se, että KAIKKI poliittiset puolueet oikealta vasemmalle pelaavat mielikuvilla, on jotenkin vastenmielistä mun mielestä. Se, että mennään henkilökohtaisuuksiin ja revitellään toisten mokilla. Jotenkin korpeaa, että miksi ihmisen pitää olla pohjimmiltaan (joukossa) niin saatanan epäreilu ja paskamainen? Aina. Puolue kuin puolue. Esimerkiksi persujen riepottelu niin oikealta kuin vasemmaltakin on vastenmielistä, vaikka en itse heitä kannata enkä äänestä. (Ja nyt en puhu niistä poliittisista huomioista, joita on tehty asiasta.)

  Ennen kaikkea mulle päätöksenteon vaikeus siitä ketä äänestäisi on siinä, että kun kaikki uskovat olevansa sen oman asiansa kanssa niin helvetin oikeassa. Että se oma totuus on niin mustavalkoinen ja ainoa mahdollinen. Vaikka minä veikkaan, että melkein kaikissa asioissa todellisuus on jossain kompromississä. Tai näin demokratiassa, johon ainakin vielä uskon.

  Kuten voi huomata, ei olisi mustakaan itsestäni politiikkaan. Nostan hattua jokaiselle joka jaksaa sen.

  • Satu Rämö

   Oi kyllä. Siis tuota henkilötasolle menevää nälvimistä ja mielensäpahoittamista täysin yhdenpäiväisistä asioista osataan kyllä molemmilla puolilla. Sääli, että sen määrä on lisääntynyt, paljolti varmasti somessa käytyjen keskustelujen kautta.

   Ja hei, kelaa, mäkin oon saanut kuulla olevani riistokapitalisti, että sikäli… 🙂

   En itse ole samaa mieltä kaikesta vasureiden, vihreiden tai demareiden kanssa, mutta usein yhteistä pintaa on enemmän kuin kokoomuksen, persujen, keskustan ja kristillisten kanssa.

  • Anonyymi

   Ettei syntyisi some-kuplaa, yksi keskusta-kokoomus-linjan äänestäjäkin kommentoi. 😀 Tai ei minulla ole mitään sanottavaa, jota ei olisi jo hyvin todennut tämän keskustelun anonyymi. Itsellä pörhistyy niskahöyhenet, kun tuntuu että nettikiihkovasemmistolaiset omivat yhtä huonoilla argumenteilla hyvinvointikeskustelun – niinkuin porvaripuolueet olisivat kamalia riistokapitalisteja eikä mitään hyvää voi heidän suustaan tulla. Mutta näitä tapaa vain netissä, ei livenä. Kunnioitankin suuresti mm. Paavo Arhinmäkeä ja Erkki Tuomiojaa, jotka ovat älykkäitä ihmisiä joiden arvot ja lähtökohta asioihin on eri kuin minulla. Sen sijaan en kunnioita porvaripuolueen räksyttäjiä, jos antavat vaikutelman ettei mistään muusta puolueesta ole ikinä tullut mitään hyvää ainakaan taloudelle.

   Itsellä myös suuri ongelma tänä vaaleissa valita ehdokasta, kun nostin 6+6+6-mallin pääasiakseni ja mainitsemani porvaripuolueet eivät ole sanoneet sitä kannattavansa. Hyväksyisin tämän, jos perusteluna olisi taloudellinen tilanne ja laskelmat siitä, että tämä tulisi liian kalliiksi, mutta en mitään täysin perusteetonta "emme kannata näin jäykkää mallia".

  • Satu Rämö

   Joo, kyllä toiseltakin puolelta osataan, olen huomannut tän itsekin.

   Musta on todella kummallista, että porvaripuolueet eivät ole lähteneet kannattamaan 6+6+6-mallia. Keskustan arvomaailma (noin yleistäen) ehkä selittää sen, mutta kokoomuksessa luulisi että asioita katsottaisiin vähän liberaalimmista näkökulmasta. Puolueessa on tuon mallin kannattajia, mutta jostain ihme syystä – liekö sitten puolueen konservatiivisiiven syytä – puolue ei ole ottanut sitä ohjelmaansa…

   Mä muuten pohdin RKP:n äänestämistä yhtenä vaihtoehtona, mutta Hämeen vaalipiirissä ei ole yhtäkään ehdokasta…

 • Noora Laak

  Kiitti tästä tekstistä! Oman somekuplan vaalisaturaatio saavutti huippunsa jo jokin aika sitten, ja jostain pitäisi vielä raapia voimia vaaliduunin tekemiseen ja ehdokkaiden tukemiseen – tästä sitä sai!

  Häpeilemättä mainostan Hämeen vaalipiiristä Aino-Kaisa Pekosta, joka (puolueineen) hiihtelee samoilla talouspoliittisilla laduilla kuin sinäkin. A-K toimii Vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtajana ja oli menneellä vaalikaudella lakivaliokunnan jäsen. Kannattaa tutustua.

  • Satu Rämö

   Kiitos vinkistä! Kyllä täällä mainostaa saa 🙂 Valiokuntajäsenyys on kieltämättä iso plussa, tutustunkin tähän Pekoseen tarkemmin.

  • Anonyymi

   Komppaan myös. Aino-Kaisa on todennäköisin (ja todennäköisesti ainoa) läpimenijä Vasemmistoliitolla Hämeen vaalipiirissä. Ja kompetenssia riittää.

  • Satu Rämö

   Kiitos! En ollut huomannut. Kävin eilen vilkaisemassa mutta en ehtinyt lukea kokonaan, pitää syventyä tarkemmin. Aika jännä mm. toi jutun tilastohavainto siitä, että Suomessa palkat ovat liian kovat – kun aika usein kuulee etenkin noiden liike-elämän etujärjestöjen puhuvan siitä, että Suomessa johtotasolla ei tienata tarpeeksi, ei pärjätä kilpailukyvyssä huipuista.

  • Satu Rämö

   No suurkiitos! Tämän kommentin innoittamana kävin tarkastamassa ja huomasin, että tämä teksti on kerännyt yllättävän paljon uusia kävijöitä 🙂

 • Anonyymi

  ah..nuo vaalit.. Täällä periferiassa (Kemi) huomaan hakanneeni päätä petäjään ja odotan vain kuinka Kepu ja ennenkaikkea Väykkä, tuo kaikkien feministien kammotus… juoksee helemat paukkuen maaliin ja pim olemme -60 luvulla.. ja tämä saa jatkoa, sillä persut ovat saaneet valtaa täällä, mielensäpahoittajien luvatussa maassa…

  • Satu Rämö

   Ja mä kun jo ehdin valittaa siitä Hämeen vaalipiiristä…. Eikö se Väyrynen ymmärtäisi jo jäädä eläkkeelle?

   Aika kauhukuva olisi kyllä hallitus kesksuta-persut-KD : /

 • Päivikki

  Mun ongelman ydin on siinä, että oikealla jyllää liian konservatiiviset arvot enkä voi olla omalla äänelläni tukemassa porvarihallituksen muodostamista koska arvopuolella keskusta-kokoomus-kd (saati jos mukana olis PS) olis kauhukuva. Kuitenkin talousasioissa mielestäni siitä suunnasta löytyy enemmän realismia. Jos sais kokoomuksen keinot sosiaalidemokraattisen arvopohjan läpi arvioituna. Pitäis ehkä tutustua RKP:n ohjelmaan tarkemmin, sehän olis arvoliberaali ja mahdollisesti realistista talouspolitiikkaa ajava. Demarit on liian kiinni ay-liikkeessä (ja nimenomaan siinä vanhaa äijäteollisuutta puolustavassa, eikä aja samalla tavalla esim tasa-arvoa työelämään tai palvelualojen asioita joissa mielestäni on eniten epäkohtia ja puolustettavaa). Vasemmiston talouspolitiikka on varsin epäuskottavaa (paitsi jos sitä esitetään vain neuvottelun lähtökohtana, jotta on joustovaraa kun kompromissejä haetaan – sellaisena oikeastaan järkevää politiikkaa). Vihreiden ongelmana on ydinvoimakannan ehdottomuus, itselleni se ei olisi kynnyskysymys ja mielestäni ääneni menee hukkaan jos itselleni toisarvoisen kysymyksen vuoksi äänestämäni puolue jää päätöksenteon ulkopuolelle. Mitä jää jäljelle?

  • Satu Rämö

   No siis mä mietin tätä rkp:tä myös yhtenä vaihtoehtona, mutta en sitten ryhtynyt tutustumaan sen enempää kun tajusin että heillä ei ole Hämeen vaalipiirissä ollenkaan ehdokkaita 🙂

  • madde

   Vihreiden sisällä on muitakin näkemyksiä ydinvoimasta. Siksi itse liityin puolueeseen eli paikallisyhdistykseen vahvistaakseni mielipiteiden kirjoa. Harmi vaan, että Olkiluoto 3 on mennyt reisille ja Fukushima ja Rosatom+Putinin vallassa on kaikki hyvin arveluttavia asioita.

 • DigiMutsi

  Ai että oli virkistävää lukea välillä vähän toisenlainen teksti yrittäjältä näin vaalien alla (olen varmaan pyörinyt liikaa sori15-blogien parissa). Kiitos tästä!

 • Mira

  Täällä Amsterdamissa oli äänestys jo tänään; onneksi äänestyslappu oli vielä tallessa ja olin jo hyvissä ajoin käynyt vaalikoneissa tutkiskelemassa vaihtoehtoja. Viimekerralla en äänestänyt (hengasin silloin Reykjavikin anarkistipiireissä ja sain vissiin vähän huonoja vaikutteita :D) mutta tällä kertaa päätin lähteä liikkeelle. Yksi iso tekijä oli viimeaikaiset opintotukien leikkomisyritykset, itse kun oon vuosia elänyt ja opiskellut nimenomaan vain Kelan tukien varassa ja vielä on monta vuotta edessä niin tuo liippaa aika läheltä. Mulla oli sama ongelma vaalipiirin kanssa, jossain Oulun seudulla nyt ei ole kauhean monta nimeä jotka tunnistaisi joten oli pakko tehdä aika paljon taustatyötä. Onneksi löytyi yksi fiksun oloinen vasemmistolainen, nyt sitten jännätään tuliko tarpeeksi ääniä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *