Islantilainen voittaa aina – toimitus ulkomaille

Kuva: Gudny Hilmarsdottir

Ulkosuomalaiset kirjojenystävät, huomio. Islantilainen voittaa aina – elämää hurmaavien harhojen maassa –kirjaa saa blogini kautta nyt myös ulkomaille toimitettuna. E-kirjana tämä kannattaa tilata Elisa Kirjasta, mutta jos nautit paperin rapinasta, niin myyn nyt kirjoja ulkomaille hintaan 29 € sisältäen postikulut minne tahansa. Halutessasi laitan tietysti nimiösivulle omistuskirjoituksen! Jos kirja menee lahjaksi, voin kääräistä sen lahjapaperiin ja kähertää vähän nauhaa ympärille.

Katso tarkemmat osto-ohjeet täältä. Sieltä löytyy myös upeita kommentteja kirjan jo lukeneilta.

22 Comments

 • Anna

  Ahmin kirjan parissa illassa (tämä on suuri kunnianosoitus, olen yleensä tosi hidas lukija), oli tosi mielenkiintoinen ja -arvatenkin- hauskasti tuttuun tyyliin kirjoitettu. Yksi miinuspiste tuonne Elisa Kirjan suuntaan tosin: En ole varma missä kohtaa ketjua sinne on lipsahtanut muutama auto correct -virhe, mutta esim. joka kohdassa missä sanot "suomalais-islantilainen", siellä lukee "suomalafi-Filantilainen", koska ilmeisesti se on tulkinnut is-Is -yhdistelmän valtiotunnukseksi ja korvannut sen suomalaisemmalla fi-Fi:llä 😀

 • Merja

  Sain kirjan tänään kirjastosta lainaan ja kunhan Nora Roberts hömppä, joka vielä harmillisesti kesken, on saatu onnelliseen päätökseen, pääsen kirjasi kimppuun. Can't wait 🙂

 • Yksis

  Oj, mä haluun, haluun… toimiiko Paypal? Kortti? Tilisiirrot kun on EU:n ulkopuolelta sen verta rasvaisen hintaisia ettei kannata 🙁

 • Yksis

  Oj, mä haluun, haluun… toimiiko Paypal? Kortti? Tilisiirrot kun on EU:n ulkopuolelta sen verta rasvaisen hintaisia ettei kannata 🙁

 • Anonyymi

  Juuri olen kirjaasi lukemassa 🙂 Mielenkiintoinen se kyllä on ja herättää myös monta jatkokysymystä.

  • Anonyymi

   Tyttärelle annoin tämän kirjan myös luettavaksi. Hän hotkaisi sen niiltä sijoiltaan ja tykkäsi myös 🙂 Minä ihmettelin:" Joko sää sen luit!?"

   Olisin tuosta liikenteestä,saasteista ja autojen määrästä kysynyt. Kuvissa autoja ei paljon näy. On vain herttaisia puutaloja ja kapeita kujia. Kuitenkin Islannissa "kaikilla" on omat, nykyaikaiset autot, kaupungissakin. Silloinhan teiden tarttee olla leveitä ja parkkipaikkoja paljon. Vai kuinka? Muistuttaako Reykjavik jotain suomalaista kaupunkia liikenteeltään ja olemukseltaan? Onko saasteita autojen myötä paljon? Paitsi että tuuli taitaa viedä pakokaasut mennessään saman tien?

   Jos ymmärsin oikein, niin islantilaisten rikastuminen tapahtui todella nopeasti sodan myötä?

   Hienoa Islannissa on usko itseen ja omiin tekemisiin mutta tuo sosiaaliturvan heikkous kyllä kauhistutti. Myös se, että sukua on paljon ja verkostot toimivat, tuntuu näin pienisukuisesta mukavalta.

   Sitten vielä herneistä ja pavuista. Viljelläänkö ne siellä vai tuodaanko ne jostain? Kun niitä noin paljon käytetään.

   Ymmärsinkö oikein, että Islannissa hoidettiin oman maan kansalaisten kannalta pankkikriisi ihan eri tavalla kuin Suomessa vastaava? Täällähän normikansalainen teki hetkessä konkurssin ja joutui velkavankeuteen lainakorkojen karattua pilviin mutta Islannissa ainoastaan ulkomaalaiset sijoittajat kärsivät?

   Tästä kyselystä tuli nyt tämmöinen sillisalaatti, sori!

   Olet ihanan aikaansaava ihminen. Jalat maassa ja pää pilvissä 🙂 Arvostan sinussa muita ihmisiä kunnioittavaa asennetta. Kaikkea ihanaa ja hyvää jatkossakin sinne!
   ps. Harmittaa ihan, kuinka pöljiä me suomalaiset puhutaan, kun teidän kaupassanne käydään.

  • Satu Rämö

   Heipparallaa! Tässä vastauksia, sekalaisessa järjestyksessä:

   – Julkinen liikenne on kehnoa jopa Reykjavikin seudulla eli yksityisautoilu on todella suosittua ja autoja suhteutettuna asukaslukuun on paljon. Islanti on noin kolmanneksen Suomen koosta ja Suomessa asuu 15 kertaa enemmän ihmisiä kuin täällä. Autojen massiivisen määrän huomaa oikeastaan vain Reykjavikissa aamuisin ja iltapäivisin kun jengi porhaltaa työpaikoille.

   -Reykjavík muistuttaa kaavaltaan enemmän amerikkalaisia kaupunkeja kuin eurooppalaisia. Kaupunki on levinnyt pieneksi kaupungiksi todella laajalle. Lähiöissä asuu suurin osa, ja lähiöissä on omat ostoskeskukset ja ruokakaupat. Kaikki liikkuminen tapahtuu kotoa ja kotiin pääosin autolla. Se "söpö Reykjavik" jota näkee matkajutuissa on ainostaan tämä vanha keskusta, jossa asuu vain pieni osa Reykjavikin asukkaista.

   – Saasteita ei juuri huomaa, koska meitä on täällä niin vähän. Islantialaiset eivät ole mitään ympäristötietoista väkeä, eli jos asukkaita olisi keskivertovaltion verran, saasteet ja törky näkyisivät selvemmin. Ja tosiaan: täällä tuulee melkein aina.

   – Islanti oli hyvin köyhä maa toiseen maailmansotaan asti johtuen esim. siitä että isäntämaa Tanska hyvin pitkälle kontrolloi Islannin kauppaa eikä varoja juuri jäänyt tänne vaan ne valuivat tanskalaisten taskuihin. Maa rikastui toisen MS:n jälkeen nopeasti ja pääosin siksi, että tänne tulleet amerikkalaiset sotavoimat aloittivat valtavia rakennusprojekteja, työllistivät paikallisia ja toivat mukanaan hyödykkeitä, joita täällä ei aikaisemmin ollut.

   – Sosiaaliturva on täällä melko olematonta verrattuna muihin Pohjoismaihin. Tarkoitus sitä olisi parantaa, mutta rahaa tai sitten poliittista tahtoa ei ole. (En kirjoittanut kirjassa kovin pitkästi Islannin puoluepolitiikasta, mutta oikeistopuolue on ollut vallassa vuosikymmeniä lähes keskeytyksettä, ja he suoraan sanoen ajavat hyvin toimeentulevien ja kalastuskiintiöitä omistavien etuja, hyvinvointivaltion rakentaminen on jäänyt tyngäksi.)

   – Herneistä en tiedä tarkemmin. Käsittääkseni niitä viljellään täällä jonkun verran, mutta en usko että se riittää kattamaan kysynnän – kyllä ne varmasti muualta tuodaan, kuten suurin osa viljastakin.

   – Joo, pankkikriisi hoidettiin eri tavalla. Mutta ei niitä voi oikein verrata keskenään, koska tilanne 1990-luvun Suomessa ja 2000-luvun Islannissa oli niin eri. Häiriöt rahoitusmarkkinoilla olivat nyt paljon suuremmat kuin 1990-luvulla jolloin eurooppalaisetkin taloudet alkoivat vasta pikkuhiljaa aueta. Suomessakin tehtiin paljon typeriä päätöksiä, mutta Islannissa mentiin pankkisektorilla vieläkin enemmän takki auki.

   Islannissa myös yksityiset ihmiset kärsivät, sillä valuutan romahduksen takia inflaatio nousi, mutta palkat eivät eli ostovoima romahti. Asuntolainojen reaalikorot olivat pahimillaan pitkälle yli 15 prosenttia, jopa enemmän. Monet jäivät kahden asunnon loukkuun tai eivät selvinneet asuntoveloistaan eli asunnot pakkohuutokaupattiin. Koska niin moni oli elänyt niin pitkään velaksi, korttitalo kaatui monen takapihalla kun pankista ei enää saanutkaan lisää lainaa.

  • Satu Rämö

   Myös he, joilla ei paljoa velkoja ollut, joutuivat kusiseen paikkaan, koska yhtäkkiä kaikki elinkustannukset nousivat paljon, mutta palkat eivät.

   Tilanne on Islannissa edelleen monella tapaa huono, esimekriksi ostovoima on monilla todella pieni eivätkä kahdenkaan ihmiset tulot tahdo riittää kattamaan elinkustannuksia.

   Myöhemmin Islannissa on tehty yksityisten velkataakkaa helpottavia päätöksiä (esim. valuuttalainat tuomittiin laittomiksi ja niitä kohtuullistettiin, ja asuntovelalliset saivat lisähelpotusta verotuksen myötä). Ja kuten kirjassakin kerron, yrittäjien vehtaaminen – siis pöytälaatikkofirmojen kanssa juonittelu – on täällä helppoa koska lainsäädäntö on monilta osin niin löyhää ja puutteellista.

   Islannissakin tosin tehtiin laman aikana paljon konkursseja ja myös monet yksityiset ihmiset joutuivat maksukyvyttömiksi. Suomessa on sentään esim. toimeentulotuki, täällä ei. Suomessa ulosotto ei voi viedä tuloista kaikkea, mutta täällä käytännössä voi käydä niin – samanlaisia suojaosuuksia ei ole määritelty.

   Toivottavasti nämä selvensivät 🙂

  • Satu Rämö

   Kiva kuulla 🙂 Hankala selittää kaikenkattavasti noita asioita näin kommenttiboksissa, mutta pääajatuksena se, että täällä tehdään monia asioita paremmin kuin muualla mutta monissa asioissa ollaan muita (ns. hyvinvointivaltioita) jäljessä. Puolensa ja puolensa siis 🙂

 • Anonyymi

  Hyvä, hauska, asiallinen, kreisi kirja 😀 Miten suomalais-islantilaisten lasten sukunimet muotoutuu? Onko aina isän-etunimi-dottir/-son jos isä on islantilainen? Rikotaanko koskaan sääntöjä/perinteitä?

  • Satu Rämö

   Kiitos! 🙂

   Ulkomaalaisila on vähän väljemmät säännöt, eli kahden islantilaisen lapsi ei voi ottaa muuta kuin -son tai -dóttir-päätteisen "sukunimen", ellei perheellä satu vanhastaan olemaan käytössä jotain toista sukunimeä (tällaisia perheitä täällä on muutama).

   Ulkomaalaisten kanssa toimitaan vähän eri tavalla, eli saa valita. Mä olisin voinut antaa lapselle sukunimeksi Rämö, mutta koska hän sai etunimen minulta, halusimme antaa islantilaisen patronyymin, eli Björgvinsdóttir. Olisimme voineet antaa myös matronyymin Satusdóttir, mutta musta se olisi kuulostanut vähän hölmöltä, kun mulla itsellä ei kuitenkaan ole islantilaista etunimeä.

 • Anonyymi

  Just koppasin sen kirjaston best seller -hyllystä mukaani! Nyt lusmuilen töistä ja luen "vielä yhden sivun". Huippu kirja!

 • Anonyymi

  Adlibriksen kautta hankittu kirjasi on nyt luettuna ja pian se matkaa Islannissa opiskelevan tyttäremme luettavaksi. Kirjasi tunnelma palautti elävästi mieleen 1990-luvun loppupuoliskon pari Islannissa viettämäämme vuotta (Suomen lamaa paossa), vaikka paljon on vettä virrannut putouksissa kuluneiden parin kymmenen vuoden aikana. Aiemmin meitä veti maahan ainutlaatuinen luonto, nyt rakas lapsi 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *