Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Tytöt ja urheilu – Don’t be such a girl!

Osallistuin tänään ISPO-messuilla todella kiinnostavaan paneeliin, jossa skeittaavat, surffaavat ja laskettelevat naiset ja markkinoinnin ammattilaiset keskustelivat urheilumarkkinoinnista feministi-näkökulmalla. Aihetta keskusteluun on.

Mainoskuvasto on usein ikävän yksipuolista. Mainoksessa jäbät surffaavat ja tytöt poseeraavat mikrosortseissa laudan kanssa rannalla. Sama kuvasto on toistunut ihan täällä messuillakin: monilla osastoilla on piukeisiin ”urheiluvaatteisiin” pukeutuneita tyttöjä, mutta tuotteita mainostavat miehet ovat ihan täysissä pukeissa ja pipot päässä heittelemässä nimmareita flaijereihin.

Urheilu-uutisissa naisurheilijat saavat kovin erilaista julkisuutta kuin miehet: uutisoidaan useammin ulkonäöstä, ei tuloksista. Sama ilmiö näkyy myös ihan tavallisessa puheessa: ”Don’t be such a girl” on alentava heitto.

Urheilupanelistien mielestä tilanne on kuitenkin vähitellen muuttumassa. Markkinoilla saavat pikku hiljaa tilaa uudet urheiluvaate- ja varustevalmistajat, joiden toiminta-ajatus on tehdä tuotteita aktiivisille tytöille – ei näteille tytöille. Hyvänä esimerkkinä alunperin islantilainen lautailuvaatemerkki Nikita, jonka motto oli tehdä vaatteita ”for girls who ride”. Isot brändit seuraavat toivottavasti perässä ja alkavat pikku hiljaa tajuta, että seksismi on viime vuosisadan juttu.


Tilanne ei muutu, ellei siitä muuta, ja joskus pienilläkin teoilla voi olla iso vaikutus. Hyvänä esimerkkinä: paneelia vetänyt pr-tyyppi Hannah Bailey teki viime kesänä hauskan videon, jossa ironisesti kysytään What does it look like to skate like a girl? Video on mahtava, suosittelen!
Yleisössä vieressäni istunut urheilumarkkinoija näytti minulle lounastauolla samaan aiheeseen liittyvän toisen videon. Olkoonkin mainos (Always), mutta se on pirun hyvä. Video laittaa todella miettimään, mitä murrosiässä oikein tapahtuu, kun tytöt alkavat kokea itsensä epätäydellisiksi sen tähden, että he ovat tyttöjä. Tyttönä oleminen koetaan niin noloksi, että siitä selviää vain aliarvioimalla omia suorituksiaan.
Toivon, että osaisin vahempana auttaa lastani kasvamaan sellaiseksi, ettei hän kokisi itseään vajaaksi edes 15-vuotiaana. Kunpa hän vielä kymmenenkin vuoden päästä uskoisi yhtä paljon kuin nyt 5-vuotiaana, että hän voi tehdä mitä haluaa, ja tulla siinä pirun hyväksi. 

15 Comments

 • Hanne

  Olin muutama päivä sitten bussipysäkillä odottamassa kyytiä, ja satuin kuulemaan kun vastapäisen koulun kentällä oli menossa liikuntatunti. Kentällä pelattiin ilmeisesti jääkiekkoa sekajoukkueilla. Miesopettaja nillitti kovalla äänellä koululaisille, miten he pelaavat kuin tytöt, ja samaa asenteellista läppää tuntui riittävän. Oli aika vähällä, etten rynnännyt aidan yli kentälle pitämään tulikivenkatkuista puhuttelua opettajalle. Jälkeenpäin mietin, että tietävätkö vanhemmat edes millä asenteella liikuntatunneilla puhutaan ja kiinnostaako heitä edes mitä tyttöyden vähättely tekee alitajuisesti tyttöjen itsetunnolle.

 • Mari Johanna

  Hyvä kirjoitus kyllä. Itse ihmettelen, miten voi olla mahdollista että autoja ja moottoripyöriä (urheilua kai sekin on olevinaan) mainostetaan ja promotaan vähäpukeisilla tytöillä. Siis rallin ja formulan maailmassa on korkkareissa sipsuttelevia varikkotyttöjä, automessuilla naiset makailevat konepellillä. Niin ja onhan nyrkkeilyssä sama juttu. Miksi näissä lajeissa? Homma on näin räikeän seksististä.

  Joissain muissa lajeissa taas ei ole. En voisi kuvitella, että ravilähdön avaajana olisi bikinibeibe (miehethän toki ajavat ne lähdöt, haalareissaan). Tai että painiottelussa juomahemmoina olisi silikonitytöt.

  Nuo mainitsemani lajit ja niiden harjoittama naisten esineellistäminen on jotain niin takapajuista etten voi uskoa että elämme vuotta 2015. Meni vähän ohi aiheesi, muttei kokonaan, eihän. Kiitos ja anteeksi.

 • Rokkimamma

  Kiitos tästä !

  Toinen stereotypia on, että naisten urheilu ei ole (voi olla) vaativaa. Esimerkkinä tästä taitoluistelu, joka teknisesti ja urheilusuorituksena on yksi vaikeimpia ja kuntoa vaativimpia lajeja. Ja myös pojille taitoluistelussa vinoillaan "tyttöjen lajista", vaikka parilajeissa (jäätanssi ja pariluistelu) pojat nostelee kevyesti 50-60 kiloista tyttöä…

  Juttelin tuossa taannoin tyttäreni jäätanssivalmentajan kanssa (mies) ja hän sanoi että aikuisen (mies) jäätanssijan pitää pystyä nostamaan 150 kg penkistä, jotta pystyy nostelemaan ohjelmassa kevyen näköisesti pariaan. Lajissa ei siis "kukkakepit" pärjää.

  Pari viikkoa sitten tyttäreni luokanopettaja suositteli tytölle siirtymistä lätkään, kun on niin hyvä luistelija. Perusteluna… alkaisit sinäkin urheilla kunnolla ja oikeassa lajissa.
  11 v tyttäreni treenaa tällä hetkellä 6 kertaa viikossa 1-3 h kerrallaan ja luultavasti treenitunteja tulee enemmän kuin yhdelläkään saman ikäisellä pojalla….

  • Satu Rämö

   Joo ei tainnut olla luokanopettajalla ihan faktat hallussa… Propsit sun tyttärelle, aika kunnioitettava treenimäärä kertyy viikkoa kohti. Mutta kun tietää että sitä haluaa tehdä ja haluaa kehittyä, niin mikä sen ihanampa kuin että on mahdollisuus toteuttaa itseään 🙂

  • Rokkimamma

   Tää homma pelaa kyllä toisinkin päin…. valitettavasti.
   Just eilen yhden poikaluistelijan äiti sanoi, että poikansa ei kamalasti koulussa (yläasteella) viitsi huudella tästä jäätanssin treenaamisesta. Ties mitä homotteluja ja pahimmassa tapauksessa turpiinsa saa…

   Aikuisilta nämä asenteet siirtyy lapsiin.. onneksi asenteet muuttuu, mutta toki hitaasti ja hyvä että näitä juttuja tuodaan esille mediassakin.

   Ja yksi mikä mielestäni myös liittyy tähän on suomalainen asenne että omista onnistumisistaan ei saisi olla ylpeä. Ainakin tytön luokalla on monella ankea asenne kaikkeen onnistumiseen. Varsinkin tytöt alkaa heti soittamaan suutaan toisilleen jos joku on hyvä urheilussa, piirtämisessä, musiikissa jne. Tyyliin "mitä siinä lesoilet , luuletko olevas parempi kuin muut… "

  • Riitta

   Meillä on lapsi just aloittanut taitoluistelun ja ne treenimäärät ovat kyllä pelottavia, varsinkin alle kouluikäiselle. Hiukan kyllä mietityttää, kun lapselle asu on melkein yhtä iso juttu kuin se luistelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *