Oikeasti hauska seuraleikki: hattupeli

Siskoni iski joululomalla pöytään järjettömän hauskan aktiviteetin: hauska seuraleikki hattupeli. Sen hauskuus piilee yksinkertaisuudessa: säännöt ovat helpot, eikä kynän, paperisilpun ja hatun lisäksi tarvita muuta. Osallistujaminimi on neljä.

 

En ole kovin hyvä pelaamaan Aliasta, Aftikan tähteä tai muita ykinkertaisia lautapelejä. Kiinnostukseni herpaantuu. Monimutkaiset lautapelit – näihin kuuluu minun mittapuullani mm. Monopoli – taas ovat liian, noh monimutkaisia. Jos haluan olla yksikseni ajatusteni kanssa, luen mieluummin hyvän kirjan kuin kilpailen lautapelissä. Hattupeli oli ihan toista maata. Peli on yksinkertainen, helppo oppia ja sopivan vaikea pelata. Se kirvoittaa hervottomat naurut eikä saa jengiä tukkanuottasille.
Hauska seuraleikki nimeltä hattupeli ja näin sitä pelataan:

Ryhmiä on kaksi ja kussakin vähintään kaksi tyyppiä. Ensin jokainen kirjoittaa 8-15 lappua. Jokaiseen lappuun tulee yksi asia: sana, sananlasku tai erisnimi. Joululomapeleissä nähtiin muun maussa seuraavat:

– joulumuori
– Joka toiselle kuoppaa kaivaa se itse siihen lankeaa.
– 1970-luku
– Mikko Leppilampi
– vadelmavene

Sitten kaikki laput pistetään hattuun ja arvotaan aloittajajoukkue.

Ensimmäisellä kierroksella pitää selittää omalle tiimille lapun sana. Oikeasta arvauksesta saa yhden pisteen. Aikaa on yksi minuutti.  Sen jälkeen on toisen tiimin vuoro selittää ja toisilla on minuutti aikaa arvata. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes laput hatusta ovat loppu.

Toisella kierroksella laput pistetään takaisin hattuun. Nyt lapun sisältö pitää näytellä. Kun minuutti on kulunut, on toisen tiimin vuoro näytellä. Peliä jatketaan niin monta minuutin kestävää kierrosta, kunnes laput hatusta ovat loppu.

Kolmas kierros on viimeinen. Laput pistetään takaisin hattuun. Nyt lapun sisältö pitää kuvata yhdellä sanalla. (sanaa Vadelmavene voisi kuvata sanalla Nousiainen tai irtokarkki). Peliä jatketaan niin monta minuutin kestävää kierrosta, kunnes laput hatusta ovat loppu.

Lopuksi pisteet lasketaan yhteen, ja eniten pisteitä haalinut joukkue voittaa ja saa sohvalle tarjoiltuna pullon jääkylmää kuohuviiniä.

Pelistä saa erityisen hauskan silloin, jos pelaajat ovat keskenään läheisiä ystäviä. Mahdollisuudet muistella sisäpiirivitsejä ja noloja tilanteita ovat rajattomat. Se juhannusheila, jonka henki haisi nakille. Se, joka oksensi kesken kaiken Mintun rintaliiveihin. Sormityyppi.  Jne. Kyllä te tiedätte. Hauskoja pelihetkiä!

 hauska seuraleikki Aikuisten leikkikirja

Jos etsit lisää hauskoja seurapelejä, suosittelen lämpimästi Aikuisten leikkikirjaa. Pedagogi Metti Vuoskun ja markkinointiammattilainen Anette Siilin kirjoittama Aikuisten leikkikirja sisältää paljon erilaisia seurapelejä ja leikkejä aikuisille. Mahtava lahjaidea uuteen kotiin, työpaikan infopäivään tai vaikka hääparille leikkimieliseksi häälahjaksi. Osa kirjan leikeistä on perinteisempiä tutustumisleikkejä, osa hulvatonta irrottelua.

Lue lisää: Kahdeksan hauskaa seuraleikkiä lapsille – takuukivaa tekemistä esimerkiksi lasten synttäreille.

11 Comments

 • tuua.

  Me pelattiin tätä uv-bileissä myös, hauska sattuma! Paitsi ettei meidän versiossa ollut sananlaskuja, tuo onkin kiva lisäys seuraavalle kerralle.

 • Silja Nieminen

  Pelattiin tätä kämppisten kanssa aika useasti kun asuin Islannissa! Sisäpiirivitsejä kehittyi kyllä monta, välillä about joka toisessa lapussa luki mm. Günther… 😛

  • IreneH

   Se on siis "lautapeli", jossa on valmiita lappusia varustettuna julkkiksilla/sarjakuvahahmoilla jne. ja niitä sitten yritetään selittää joukkuetovereille ensin vapaasti, sitten yhdellä sanalla ja näyttelemällä ja lopuksi vain pantomiimina 🙂 toimii!

 • Finventures

  Haluaisin vielä kysyä että ensimmäisen kierroksen jälkeen, kaikki pelaajat ovat jo kuulleet vastaukset?
  Ja sitten ne arvataan uudestaan toisella ja kolmannella kierroksella?

  • Heli

   Joo, just näin se menee, vaikka kuulostaa hassulta. Yllättävän vaikea muuten muistaa, mitä kaikkia sanoja siinä pelissä oikein olikaan, varsinkin jos lappuja on paljon! Siihen se tavallaan perustuukin, aika vaikea olisi arvata esim sanaa "orkidea" yhden sanan vihjeestä (esim. "Kukka"), jos ei tietäisi sen olevan pelissä mukana:D

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *