Miksipä ei?

Eräs työprojekti kiskaisi Saku Tuomisen uusimman kirjan ääreen. Luova järkevyys (Otava, 2014) on varsin mielenkiintoinen teos arjen luovuudesta. Miksi mitään konkreettista ei tapahdu, vaikka kaikilla on ainakin omasta mielestään paljon hyviä ideoita ja yrityksissä niputtain innovaatioprosesseja?

Tuomisella on paljon hyviä vastauksia. Yksi kirjan harvoista kuvioista pysäytti miettimään. (Joo onneksi kuvioita oli kirjassa todella vähän ja tulitikkuaskin mallisista palikoista rakennetut luovuusprosessitkin esiteltiin kirjassa lähinnä varoittavina esimerkkeinä.)

Yksi syy pysähtyneisyyden tilaan on se, että me aikuiset emme juuri enää kysele tai ihmettele. Lapset kyllä kyselevät, noin nelivuotiaiksi asti:
Luova järkevyys, sivu 84.
Jos emme kysy ”miksi” tai ”miksei näin”, mitään uutta ei synny, korkeintaan keskinkertaisia kopioita. Kirjasta inspiroituneena esitän tässä nyt joukon hyviä kysymyksiä. Tästä voi kuka tahansa pölliä ja jalostaa miljardibisnekseksi.
– Miksei VR:n ja muillakin lippuautomaateilla voi olla valintaa ”haluan istumapaikan naama menosuuntaan päin”?
– Miksei ruokakaupan jonossa ei etukäteen voi tietää, kuinka kauan odotus kestää? Jonon pituus kun ei välttämättä korreloi odotusajan kanssa.
– Miksei ravintoiden ruokalistoilla erikseen varoiteta, jos jonkun annoksen valmistuminen kestää tuplasti pidempään kuin jonkun toisen?
– Miksei missään ole turisteille kaupunkiopaspalvelua, joka listaisi kaikki halutun kohteen maksuttomat julkiset vessat?
– Mitä jos hedelmä- ja vihannesosastoilla kerrottaisiin lyhyesti kunkin vihanneksen ja hedelmän vitamiinipitoisuudet ja terveysvaikutukset? Löysään vatsaan luumua, banaania vai omenaa?
– Miksei perunahyllyllä kerrota, mikä soveltuu parhaiten keittoon, mikä muusiin ja mikä on parasta keitettynä? En näet ainakaan itse tiedä, mitä eroa on rosamundalla ja columbolla.
– Mitä jos joku alkaisi valmistaa yksinkertaista testiä, jolla voisi varmistaa juomaveden puhtauden? Hirveän kätevä matkoilla.
– Miksi Frozenin Elsa olisi hyvä palomies? Tämän kysymyksen esitti lapsi heti herättyään. Tosin kuin minulla, sillä oli jo vastauskin omaan kysymykseensä valmiina.  Koska se tykkää kylmästä.
Kertoo jotain väsymystilastani, mutta tuo aamuinen naurattaa vieläkin.

16 Comments

 • Anonyymi

  Nelivuotiaan äitinä huomaan kyllä, että kysymyksiä riittää 🙂 Mutta mistäköhän kyselemisen dramaattinen vähentyminen mahtaa johtua? Alkaako isommasta lapsesta pikkuhiljaa tuntua, että hän kyselee "tyhmiä"? Sanooko aikuiset, että äläs nyt siinä koko ajan kysele? Mielenkiintoista!

 • Anonyymi

  Hyviä kysymyksiä! Kysyin kerran tuota ensimmäistä VR:n asiakaspalvelusta, koska kärsin matkapahoinvoinnista ja siksi olisi tärkeää päästä istumaan kasvot menosuuntaan. Vastaus liittyi jotenkin siihen, että joissain paikoissa juna saattaa vaihtaa menosuuntaa ja siksi ei voi olla 100% varma, mikä suunta on menosuuntaan. Mutta sain sen vaikutelman, että tämä kääntymisjuttu on käytännössä tosi harvinaista ja kyse on ennemminkin siitä, ettei haluta palvella. Esim. Britanniassa olen saanut valita suunnan, tosin siinä oli joku teksti, että ei välttämättä pystytä toteuttamaan, mikä on musta ihan ok ja ajatuskin jo ilahduttaa.

  • Satu Rämö

   Ihanaa, että joku muukin on miettinyt tätä. Mulla tulee ihan sairaan huono olo junassa jos joudun istumaan selkä menosuuntaan – varsinkin kun yritän aina lukea/kirjoittaa matkojen aikana.

  • Taru

   Kyseessä on muistaakseni just se, että vaunut voi olla kumminpäin tahansa rataverkolla, eikä niitä aina voi kääntää esim. Helsingissä olemaan just tietyinpäin. Eli siis ei pystytä takaamaan, että se vaunun 3 paikka 25 olis just tässä junassa kasvot menosuuntaan. Tai että jokaikinen IC-vaunu, jossa on lasten leikkitila, kulkee aina radalla just näinpäin Helsinkiin nähden.
   Tosin pari viikkoa sitten näin VR:n verkkosivuilla vaunukartassa nuolet, jotka osoittivat missä suunnassa Helsinki on ja missä Tampere/Seinäjoki/joku muu. Eli ilmeisesti sitä kai nyt kokeillaan tai kai joistain tietyistä junista pystyy tietämään? Ja onhan toisaalta joissain IC-junissa jo niitä ohjausvaunuja, mistä on aika helppo tietää, että ohjaamo varmaankin on junan etuosassa vaunussa 1. 😀
   Toisaalta sitten on nämä Tampere ja Kouvola, joissa junan kulkusuunta vaihtuu, eli jos menet Jyväskylästä Turkuun tai Mikkelistä Lahteen, niin et voi paikkaa vaihtamatta istua koko matkaa kasvot menosuuntaan.

 • Minna Uu

  Varmaan vitamiinipitoisuudetkin vaihtelee vuodenajan mukaan, mutta olisipa silti kiinnostavaa tietää niistä. Tai monesta muustakin noista aiheista.

 • pilami

  Sorry. Kemian opintoja on sen verran plakkarissa että näen pelkkiä haasteita vedenpihtausliuskan suhteen (bakteerit, virukset, orgaaninen aines, metallit, kaikki miljardit epäpuhtaudet). Aikamoinen tikku sais olla Se joka nämä kaikki tosta noin vaan analysoisi. Helpompaa laittaa Se klooritabletti sinne veteen kuitenkin ja käyttää omia aisteja.

  Haluan myös sanoa sen, että paras perunamuusi ei sit todellakaan tulee mistään jauhoisista "muusiperunoista" vaan kunnon kiinteistä perunoista.

  Muuten rupesi kyllä surettamaan että Mites mä mun neluvuotiaan kyselyiän pidän jatkossa yllä. Ja että aikuiset ei varmaan kysele kun pitää esittää tietävänsä. Sit muuten onkin hupaisaa kun jossain palaverissa kysyy jotain tosi perustavanlaatuista käsiteltävästä asiasta, tyyliin mitä tämä tarkoittaa, ja kukaan ei osaakaan vastata. Pitääkin varmaan aloittaa ihan tietoisesti kyselyikä.

  • Satu Rämö

   Tuollainen näennäisesti yksinkertaisten kysymysten pudottelu on niin hyödyllistä, siis kaikille osallisille. Kun vaan joku kehtaisi niitä esittää…

   Noh, jos suomalainen kaveri sai tungettua kaikki tarvittavat ravintoaineet yhteen pussiin pikalounaaksi (en ole maistanut, en tiedä millainen lopputulos on käytännössä), niin eiköhän joku sen vesitikunkin pysty keksimään. Kai? Itsellänihän ei ole tähän mitään kompetenssia. Hyvän kun tajuan, mikä on kemian ja fysiikan ero.

 • Irina

  Hyvia kysymyksia 🙂 Niita tulee muuten rutkasti ja paljon helpommin ulos, kun vaihtaa arkiymparistoaan ihan toisenlaiseen, esimerkiksi uuteen maahan. Perunoiden kayttotarkoituksen lisaksi Suomen ruokakaupoissa olen nahnyt usein selattavan vihkon, jossa kerrotaan hedelmista. Mista ne tulevat, mika niiden koostumus on jne. Ja olen nahnyt esimerkiksi lasagnen vieressa ruokalistalla merkinnan, etta sen saapuminen kestaa noin puoli tuntia. Mika ei valttamatta haittaa lainkaan, mutta tietaa ainakin tilata alkupalaa tms.

 • Rokkimamma

  Kyllä Suomessa vaan on kerta kaikkiaan "kysymättömyyden kulttuuri"… kysyjää pidetään tyhmänä, vaikeana tai muuten vaan poikkeavana. Ja kasvatus kouluissa noin pääsääntöisesti kannustaa yhä edelleen tähän "älä kysele tyhmiä" kulttuuriin.

  Olen välillä työ/harrastuskuvioissa harrastanut sitä että kysyn asiaa aina jos on jotain epäselvää tai vaihtoehtoisesti kysyn juuri noita edellä mainittuja "itsestään selviä käsitteitä" ja en tosiaankaan ole saanut kovin usein positiivista palautetta kysymyksistäni. Huolimatta palautteesta kysyn silti edelleenkin. 😉

  Niin ja tyypillinen tilannehan Suomessa järjestetyssä seminaarissa tai kokouksessa. Esityksen pitäjä kysyy yleisöltä onko aiheesta kysymyksiä ? Yksikään osallistuja ei kysy yhtään mitään…

 • Tarkastaja

  "Miksei missään ole turisteille kaupunkiopaspalvelua, joka listaisi kaikki halutun kohteen maksuttomat julkiset vessat?"

  http://dll.nu/StadinVessat/

  Tuossa ei tietenkään ole kaikkia maksuttomia julkisia, vain ulkovessat. Stadin suurin ongelma on se, että vessat eivät ole siellä missä ihmiset ovat.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *