Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Minä en luo enää koskaan lunta

Koska ei tarvitse! Miehen putkimiesveli kävi meillä viime viikolla kylässä ja kurkkasi kellariin. Selvisi, että talomme edustalle – kuten koko kotikadullemme – on edellisen katuremontin aikaan asennettu kadunlämmitysputkisto.

Kävelen Bjarnarstíguria, joka ei ole lämmitetty -> paljon lunta. Astun Skólavördustígurille, joka on lämmitetty -> kesäkelit joulukuussa.

Menimme porukalla kellariin. Ja sieltä kellarin pimeimmästä nurkasta ne löytyivät: katukivetyksen alle asennetun putkiston päät. Hurraa! Taskulampun valossa kiinteistön lämmitysvesiputket kytkettiin kiinni tähän mysteeriseen katulämmitysputkeen ja tadaa: katulämmitys oli valmis. Tästä edespäin lämmin vesi pitää talonedustan lumettomana ja jäättömänä myös kunnon pakkasilla. Jää taas enemmän aikaa olennaiseen (kuten kirjojen lukemiseen).

Tällä kadulla osa taloista on ottanut katulämmityksen käyttöön, osa ei. 

Nerokkainta tässä systeemissä on se, että se ei nosta lämmityskustannuksia kruunullakaan. Talomme lämmitysveden määrä ei muutu, nyt se vain kiertää pattereiden kautta kadun alle ennen kuin jatkaa matkaansa viemäriin.

Reykjavíkin taloista yli 90 % lämpiää geotermisellä energialla. Tämän magmasäiliön päällä asumisessa on kyllä puolensa.

13 Comments

 • Anonyymi

  Vau!
  Tässä pari kuukautta jatkuneessa pimeässä koleudessa olen kerran jos toisenkin muistellu kymmenen vuoden takaista tammikuun alun konferenssireissua Reykjavikiin ja mahtavia korttelikylpylävierailuja. En pistäisi pahakseni vaikka täällä kotonakin olisi kuumaa vettä maan alla yllin kyllin.

  • Rii5a

   Koska Suomessa lämmittäminen maksaa pähkinöitä. Vaikka kyllähän jossain teitä lämmitetään, tahattomasti kaukolämpöputkilla ja tarkoituksella keskustoissa.

  • Satu Rämö

   Joo, juuri näin. Islannissa on niin tuhottomasti lämmintä vettä, että viidenkymmenen ihmisen kylässäkin voidaan pitää ulkoilmauima-altaat 40-asteisena talvipakkasellakin.

 • Rii5a

  Nyt kuitenkin pitää vielä Sadulta kysyä että ei kai lämmitysvesi kuitenkaan samaan viemäriin mene kuin puhdistettava likavesi? Tuntuisi puhdistusresurssien tuhlaamiselta.

  • pilami

   Suomessahan vesikiertoinen lämmitys on järjestetty käsittääkseni siten, että kiinteistöissä on oma vesikierto, joka vain lämmitetään. Onko siis niin, että se lämmin vesi tulee sellaisenaan Islannissa kiinteistölle eikä niin, että sillä lämpimällä vedellä lämmitetään kiinteistön oma vesikierto? Siis esim. Suomessa kaukolämpöjärjestelmän vesi ei todellakaan kierrä siellä kiinteistön putkistoissa.

   Mutta jätevesien puhdistuksesta olen kyllä joskus kuullut karmaisevia juttuja Islannista. Etta eivät pahemmin niitä ole puhdistelleet vaan pistäneet mereen vain. Tiedätkö onko nykytilanne yhtä huono?

  • Satu Rämö

   Olet ihan oikeassa: täällä on jätehuolto ja ylipäätään kaikki kierrätys yms. todella kehnoissa kantimissa. Se on todella kummallista, kun Islanti on kuitenkin olevinaan niin "vihreä ja ympäristöystävällinen" maa. Jos tällä saarella asuisi samalla tyylillä vaikka 10 miljoonaa ihmistä, saasteiden määrä olisi järkyttävä.

   Ja joo, kuuma vesi tulee suoraan kiinteistölle.

 • Sari

  Jes, tuo olisi tosi hienoa, mutta kuten sanoit, niin täällä aivan liian kallis systeemi. Onhan meillä tosin sellainen Turussa kävelykadulla ja työpaikkani pihallakin, mutta varaa siihen on vain tosiaan jollain yrityksillä ja yhteisöillä.

 • Anonyymi

  Aleksi on Hgissä lämmitetty, ja Jyväskylässä jonkinniminen iso ostoskatu. Täähän oli monta vuotta sitten iso hulabaloo Suomessa just noiden kustannusten takia, mutta just noi keskustojen kaupat säästää siivouskustannuksissa, ja onnettomuuksia (kaatumisia, missä ranteet murtuu jne) myös tapahtuu vähemmän, eli sitä kautta epäsuoraa säästöä.

  Ja ihan yhtä lailla Suomessakin käytetään likavettä lämmitykseen, eli ei sinne tuoretta lämmintä vettä sentään syötetä.

  Ja tuohon veden puhdistamiseen – ei ne meidän päivittäin per nenä käyttämät melkein 500litraa vettä kovin likaisia ole nekään, kun 10l menee vessan vetämiseen, ja miten kamalan paljon suihkussa päivittäin jne… Japanissa on vessanpönttöjä, jossa kädet pestään ensin vedellä, joka sitten menee vesiastiaan ja sieltä sitten huuhtelee pöntön. Tällaisia ideoita pitäisi olla enemmän!

  Mervi

 • Jaspis

  Ihanassa talossa asut 😉
  Kateeksi käy tosiaan näillä Suomen energiahinnoilla, mutta kaikkea ei voi saada, kuten mannerlaattojen aktiivisuutta ja tulivuoritoimintaa tai Suomen talvea ja staattista mannerlaattaa ikivanhoine tulivuorineen (n. 3000-4000 miljoonaa vuotta sitten), jotka mm. jääkausi on tasannut laakeiksi täällä Suomessa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *