Kenkä ikkunalla kohti joulua

Islannissa on jännä joulukalenteriperinne. Joulukuun 12. päivä ikkunalaudalle laitetaan kenkä, jonne yksi joulupukeista, nimeltään Aidantolppakamu, jonka lempipuuhaa on kiusata lampaita, tuo yön aikana pienen lahjan. Joulupukkeja on kolmetoista, eli viimeinen lahja löytyy kengästä jouluaattoaamuna.

Seuraavana päivänä seuraa Rotkojätkä, jolla on tapana on pölliä
perheen maidot. Veljesparveen kuuluu myös esimerkiksi Ovenpaiskija, joka
herättelee ihmisiä yöuniltaan, Lihakoukku, joka vie kaapista kaikki paistit, ja
ikkunoiden takana viihtyvä Tirkistelijä. Pukeista viimeinen, Kynttilänruinaaja saapuu jouluaattona ja nokittaa veljiensä kolttoset varastamalla
lapsilta kynttilät.
Pimeässä vietetyn
jouluaaton jälkeen pukit häipyvät yksi kerrallaan takaisin kotivuorelleen.
Rauha laskeutuu 6. tammikuuta, kun viimeinenkin pukki on sanonut ihmisille
hyvästit. Varastettuja kynttilöitä ei tosin lähtiessä palauteta.
Nämä hassut pukit jättävät siis joka päivä yhden pienen lahjan kenkään, jos kengän omistaja on ollut kiltti. Tuhmat lapset saavat lahjan sijasta perunan. Perijättäreni päiväkodissa on joulukahviperinne. Joulukuun alussa vanhemmat kutsutaan syömään lasten leipomia keksejä ja askartelemaan yhdessä lasten kanssa sen joulun joulukenkä. Olen osallistunut joka vuosi. Kolmen vuoden harjoittelu kannatti, sillä tämän vuoden pahvilenkkarista tuli jo ihan hieno. Kersa suunnitteli blingblingit, minä liimasin ja niittasin. 
Eilen kengästä löytyi minikokoinen diskopallo (menestys). Tänään kimalteleva tonttulakki. Huomista lahjaa en ole vielä päättänyt, mutta onneksi läheiset krääsä- ja kirjakaupat ovat iltakymmeneen auki.
Noiden joulupukkien lisäksi islantilaisiin jouluperinteisiin kuuluu myös rupinaamainen ”joulumuori” eli huonosti käyttäytyviä ja lapsia syövä Grýla-jättiläinen. Tämän joulupukkien äidin kannoilla liikkuu isokokoinen musta Joulukissa, joka herkuttelee jouluna likaisiin ja risaisiin vaatteisiin pukeutuneilla ihmisillä. Niinpä ennen joulua islantilaiset ostavat itselleen uudet jouluvaatteet.
Niin että hyvää, rauhallista ja antimaterialistista adventtia teillekin!

13 Comments

  • Satu Rämö

   Kiitos kape! Tämäkin juttu tuntui ihan arkipäiväiseltä ennen kuin sitä alkoi kirjoittaa. Jännä välillä havahtua huomaamaan, kuinka hyvin sitä onkin kotoutunut tänne, kun näitä joulukenkäjuttujakaan ei pidä suomalaista joulukalenteria kummoisempana.

 • iivika t

  Näistä eri maiden tavoista on aina hauska lukea, eipä ollut kahdestatoista pukista ennen tätä mitään aavistusta!
  Ja jos kolmen vuoden treenillä syntyy noin upea kenkä, älä missään nimessä heitä kirvestä kaivoon piparitaloarkkitehtuurin saralla! 🙂

  • Satu Rämö

   Islantilainen kansanperinne ja kansansadut ovat tosi kiinnostavia. Tunnen itse asiassa suomalaista kansanperinnettä paljon vähemmän – outo juttu, että vasta täällä kiinnostuin moisista asioista.

  • Satu Rämö

   Grylaa pelätään… Olen tosin lapselle kertonut, että sitä ei oikeasti ole olemassa, eikä joulukissaa. Ne ovat vain sellaisia tarinoita. Joulupukkeihin se vielä uskoo – koska lahjat 🙂

 • vaalean vihreää

  Kiinnostavat Islannin tontut. Aika hurjan röyhkeitä tyyppejä varastamisineen. Myös Hollanin Sinterklaas on erilainen perinne ja onhan sekin aika lähellä Euroopassa. Sinterklaas käy jo joulukuun viidentenä päivänä paketteineen kera mustien pettereiden (Zwarte Pieterin) kanssa. Petterit vievät tuhmat lapset mukanaan säkissä Espanjaan. On siinäkin erikoinen perinne näin suomalaisittain.. Joulun aikaa Hollannissa ei juuri lahjoja anneta ja kansallisia vapaitakin on vähemmän kuin Suomessa.

  • Satu Rämö

   Ilkikurisia ovat nämä meidän pukit 🙂
   Mä muuten muistankin hämärästi tuon hollantilaisen jouluperinteen, olen varmaan jostain lehdestä lukenut. Tosi omintakeista – musta petteri eikä lahjoja! Omg.

 • Yks tuplamamma

  OMG mitä juttuja! Hahahaa! Varmaan ekana jouluna olit vähän ihmeissäs?! On kyllä ollut mielikuvitusta siellä suunnalla 😀 Meillä on alusta asti lanseerattu lapsille (nyt 3v) ajatusta, että okei joulupukki tuo lahjoja, mut kyllä ihmiset antaa toisilleenkin lahjoja, eli ei tarvii niin piilotella paketointien kanssa. Ja pelästyin ajatusta, että ei kai ne vaan päiväkodissa pelottele tontuilla ja koita saada lapsia sillä verukkeella käyttäytymään. Meillä ei ainakaan kotona sitä käytetä. Ite olin pienenä ihan säikky tirkistelevien tonttujen pelossa 😉

  • Satu Rämö

   Grylalla ja joulukissalla ei kamalasti pelotella, koska ne ovat niin pelottavia ilmestyksiä, mutta usein kehotetaan lapsia olemaan kiltisti, ettei kenkään tule perunaa.

 • Sari

  Siellä Islannissa näyttää olevan paljon realistisemmat pukit, tontut ja muorit kuin meille jo periytyneet amerikkalaisluomukset. Onhan Suomessakin aiemmin pukit olleet harmaisiin puettuja ja rumempia kuin nykyisin. Hauska kuulla erilaisista tavoista! Tuollaista joulukenkäähän meillä ei ole, mutta ilmeisesti tuolle on perinne amerikkalaisessa joulusukassa vai ovatko islantilaiset vieneet sen amerikkaan? Mukavaa joulunalusviikkoa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *