Jouluinen muumipiparkakkutalo

Yritin taas vähän joulua. Minulla on paljon hyviä ideoita ja olen hyvä organisoimaan, mutta en ole kauhean visuaalinen (ks. joulukalenteri). Jossain mielenhäiriössä menin kuitenkin lupaamaan muumitalon väkertämistä piparkakkutaikinasta. Myymme Suomi PRKL! -kaupassamme muumipiparkakkutalomuotteja ja ajattelimme muiden kaupan tyttöjen kanssa, että olisi kivaa laittaa näytille yksi muoteilla valmistettu talo myyntiä edistämään. Ehheh.

Muumipeikko pakenee suloiselta terassilta.
Tähän vaadittiin jo yritystä!

Aloin toteuttaa ideaa. Ostin valmista piparkakkutaikinaa ja leivoin muoteista osat. Sulatin puoli kiloa (en liioittele) sokeria pannulla, poltin sormeni ja pistin homman kasaan ohjetta seuraten.

Papan hattu kärähti.

Seurasin ohjetta todella tarkasti, mutta lopputulos on – noh – aika omaperäinen. Mieheni kertoi tönön nähdessään mielipteensä huutonaurukohtauksella. Kauppiaskollegatkin saivat huumorihepulin. Olen palautteenantajien kanssa samoilla linjoilla. Vaikka tätä taloa katsoisi mistä kulmasta tahansa, se on aina törkeän vino. Edes Gaudi ei pystyisi luomaan tuollaista kattorakennelmaa.

Rakkaudella valmistettu.

En usko, että tällä talolla kanattaa markkinoida yhtään mitään. Ensi jouluna vaadin, että tilaamme nämä myynninedistämismateriaalit leipurilta.

Seuraavaksi pursotan mökin päälle paljon sokerikuorrutetta liukasteeksi (menee paremmin kurkusta alas). Kyllä tästä huumorikeksistä kelpaa vieraille tarjota!

38 Comments

 • iivika t

  No mutta sehän on julmetun hieno! Sitäpaitsi, Muumipapan hatun kuuluukin olla musta.
  Terveisin yksi, joka ei edes uskalla yrittää tehdä minkään sortin piparirakennuksia, ikinä.

 • Piia

  Ensireaktiosta toivutttuani olen kyllä sitä mieltä että toi on paljon hienompi kuin oikea muumitalo. Tuo katto! – taideteos. Vaatii jo taitoa. 😉

 • Anonyymi

  Ihan mahtava taideteos. Ihan kun joltain olisin tuon katon kasauksen mahdottomuudesta kuullut. Tulee mieleen omat epätoivon hetket kun ensimmäistä piparitaloa kasasin.

  TTosi

 • vaalean vihreää

  Ihana! Itse tein ekaa kertaa elämässäni viime vuonna piparkakkutalon. Vannoin, että en yritä enää ikinä. Tänä vuonna tein ekaa kertaa ikinä piparkakkutaikinan itse. Sitä voisin tehdä muulloinkin.

  Tänä vuonna saatan osittain rikkoa lupaukseni ja tehdä piparkakkukuusia törröttämään jostain piparialustasta. Ja kokeilla, voiko muulla kuin sulalla sokerilla liimailla osia yhteen.

 • Anonyymi

  Voi vitsit toihan on just makee! Just sopivasti vinksallaan 🙂 ja ihan super tsempit tosta katosta! Arvostan! Aina pitää tehdä asioita, jotka on vähän oman mukavuusalueen ulkopuolella ja joita ei osaa täydellisesti. Kaikista ei kuitenkaan siihen ole.
  Jos kuitenkin vielä joskus rakennat piparista jotain taloja tai muuta, niin ei kannata enää sormia polttaa kuuman sokerin kanssa. Liimaa osat pikeerillä yhteen. Siinä sekoitetaan tomusokeri valkuaiseen ja tehdään "laasti"=pikeeri. Kotivinkin sivuilta löytyy tarkemmat ohjeet.
  Sannis

 • Heini Neste

  Muutaman piparitalon tehneenä olin viimeksi tarpeeksi fiksu ja ulkoistin kasaamisen insinöörimiehelleni, jolle on vallan omiaan kaikki pikku tarkka väkertäminen. Itselläni nimittäin raikaa vain perkeleet, kun poltan näppejäni tulikuumassa sokerilitkussa. Taikinan teen itse( täysi syy syödä puolet taikinasta), paistan ( ja poltan AINA sen ensimmäisen pellillisen), ja kehuttuani miehen maasta taivaisiin insinjöörin taidoista, kuorrutan koko komeuden sokerikuorrutteella ja ranskanpastilleilla. Joulun jälkeen hampaat huutavatkin hoosiannaa, kun sementiksi kovettunutta sokeria nakerretaan kuin pieni hiiri konsanaan… Mutt kuuluuhan se jouluun, manaukset "Ei enää ikinä" 😛 Mukavaa joulun odotusta teille sinne Islantiin!

 • Anonyymi

  Talohan pystyssä, mikä ei sekään ole aina niin varmaa. Mä leivon joka joulu perinnepiparitalon, ja joka vuosi poltan näppini ja talo on mitä on, välillä parempi ja välillä sinnepäin mutta hyvin on vedetty se sit nassuihin siskojen ja lasten kanssa. Joka vuosi tälle nauretaan ja jännätään millainen tekele syntyy. Yksi siskoistani jopa antoi lahjaksi piparkakkutalokirjan ja kuinka voi väsätä hienoja taloja. No sanomattakin selvää etten (ihan) ole vielä sillä tasolla – aika ja maltti ei riitä ja niitä pitäisi olla.

 • Sari - MrsAgatha

  Tosi hieno! Pysyy sentään pystyssä ja Gaudi olisi oikeasti kade. 😀
  Mä olen kerran muutama vuosi sitten kokeillut piparkakkutalon tekemistä ja jäi kyllä siihen yhteen kertaan. Tosin pari vuotta sitten jossain mielenhäiriössä (tai sitten siksi "kun sai niin halvalla") ostin kirpputorilta lähes käyttämättömät muumipiparkakkutalomuotit. En ole kertaakaan kokeillut… Pitäisiköhän tänä vuonna yrittää, ainahan voi laittaa lapsen syyksi jos talo ei pysy pystyssä. 😉

 • Villis / Villasukka kirjahyllyssä

  Kokemuksesta tiedän, että ei ole helppoa ei 😀 Seinäelementit ovat sen verran isot, että niitä ei mahdu kastamaan paistinpannulla olevaan sokerilitkuun ja muuten sokerointi esim. lusikoimalla on ollut tuhottoman vaikeaa, talo muistutti kauhujen linnaa kun sokeri venyi sellaiseksi hämähäkin seittiä muistuttavaksi… Vinkkinä sanonkin, että taloa kannattaa typistää katkaisemalla yksi kerros pois (asukoot muumit vähän ahtaammin), jo helpottuu liimaus. Tosin katto on silti kamala tehdä.

  Hyvä yritys sinulla silti, vaikka vähän onkin vinksallaan 🙂

 • Rokkimamma

  Toi on parempi kuin mun jokunen vuosi yrittämä tekele….
  On sentään kasassa, meillä palaset syötiin suosiolla ilman kokoomista.
  Muotit on vieläkin tuolla laatikossa, pitäisköhän tänä vuonna yrittää uudelleen. =)

  Perinteisen piparitalon olen kyllä tehnyt melkein joka vuosi, mutta ilman sormien palamista ja sidesanoja siitä en koskaan selviä (vaikka olenkin insinööri).

  Yhdessä työpaikassa kerran yksi insinööri(mies) teki piparkakkugeneraattorin (ko. yrityksen inside huumoria) , oli se hieno, itsellä ei kyllä olis hermo senkään kokoomista kestänyt.

 • Anonyymi

  En muista mistä tähän postaukseen eksyin, mutta nauroin niin, että meinasin pissata sänkyyn ja alkaa synnyttämään kuukauden etuajassa. Kiitos tästä! 😀

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *