Kenkä ikkunalla kohti joulua

Islannissa on jännä joulukalenteriperinne. Joulukuun 12. päivä ikkunalaudalle laitetaan kenkä, jonne yksi joulupukeista, nimeltään Aidantolppakamu, jonka lempipuuhaa on kiusata lampaita, tuo yön aikana pienen lahjan. Joulupukkeja on kolmetoista, eli viimeinen lahja löytyy kengästä jouluaattoaamuna.

Seuraavana päivänä seuraa Rotkojätkä, jolla on tapana on pölliä
perheen maidot. Veljesparveen kuuluu myös esimerkiksi Ovenpaiskija, joka
herättelee ihmisiä yöuniltaan, Lihakoukku, joka vie kaapista kaikki paistit, ja
ikkunoiden takana viihtyvä Tirkistelijä. Pukeista viimeinen, Kynttilänruinaaja saapuu jouluaattona ja nokittaa veljiensä kolttoset varastamalla
lapsilta kynttilät.
Pimeässä vietetyn
jouluaaton jälkeen pukit häipyvät yksi kerrallaan takaisin kotivuorelleen.
Rauha laskeutuu 6. tammikuuta, kun viimeinenkin pukki on sanonut ihmisille
hyvästit. Varastettuja kynttilöitä ei tosin lähtiessä palauteta.
Nämä hassut pukit jättävät siis joka päivä yhden pienen lahjan kenkään, jos kengän omistaja on ollut kiltti. Tuhmat lapset saavat lahjan sijasta perunan. Perijättäreni päiväkodissa on joulukahviperinne. Joulukuun alussa vanhemmat kutsutaan syömään lasten leipomia keksejä ja askartelemaan yhdessä lasten kanssa sen joulun joulukenkä. Olen osallistunut joka vuosi. Kolmen vuoden harjoittelu kannatti, sillä tämän vuoden pahvilenkkarista tuli jo ihan hieno. Kersa suunnitteli blingblingit, minä liimasin ja niittasin. 
Eilen kengästä löytyi minikokoinen diskopallo (menestys). Tänään kimalteleva tonttulakki. Huomista lahjaa en ole vielä päättänyt, mutta onneksi läheiset krääsä- ja kirjakaupat ovat iltakymmeneen auki.
Noiden joulupukkien lisäksi islantilaisiin jouluperinteisiin kuuluu myös rupinaamainen “joulumuori” eli huonosti käyttäytyviä ja lapsia syövä Grýla-jättiläinen. Tämän joulupukkien äidin kannoilla liikkuu isokokoinen musta Joulukissa, joka herkuttelee jouluna likaisiin ja risaisiin vaatteisiin pukeutuneilla ihmisillä. Niinpä ennen joulua islantilaiset ostavat itselleen uudet jouluvaatteet.
Niin että hyvää, rauhallista ja antimaterialistista adventtia teillekin!
Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö