Nostalgiaa leffahyllyllä

Olen dinosaurus. Kun haluan nähdä elokuvan, käyn leffavuokraamossa vuokraamassa elokuvan, katson sen illalla ja palautan levyn koteloineen seuraavana päivänä takaisin tiskille. Islannissa ei ole Netflixiä, mutta silti noin 100 000 islantilaisella – eli kolmanneksella kansasta – on se. Minulla ei ole aikaa tai innostusta ip-osoitteen kanssa näpertelyyn. Sitä paitsi ei ole edes tarve, sillä naapurikorttelissamme ihan tuossa nurkan takana sijaitsee yksi Reykjavíkin viimeisiä videovuokramoja, Aðalvideoleigan (vapaasti käännettynä Päävideovuokraamo).

Videovuokraamon näyteikkunassa.

Videvuokraamon tunnelma on hyvin erityinen. Telkkarin takana istuva keski-ikän ylittänyt omistaja katsoo aina jotain leffaa, on aina hyvällä tuulella, viikonloppuiltaisin pikkuisen maistissa ja jakaa kävijöille leffasuosituksia ihan pyytämättäkin. DVD-levyjen ohella kiskalta voi vuokrata myös VHS-kasetteja. Kuin söpöä! Tämä videovuokraamo ei saa sulkea koskaan. Kun bisnes loppuu, se pitäisi museoida.

Tänään päätimme kersan kanssa pitää leffaillan. Kävelimme päiväkodista Päävideovuokraamoon ja lainasimme Hákarlabeita 2:n. Mukaan lähti myös pussillinen popcorneja, lapselle trippi-kaakao ja äidille kokis. Juuri kun olimme kantamustemme kanssa astumassa videovuokraamon ovesta ulos kotoisaan tihkusateeseen, mies huudahti tiskin takaa tervehdyksen, jonka hän sanoo joka kerta ja joka ikiselle asiakkaalleen: Góða skemmtun! Pitäkää hauskaa!

Itse elokuva oli melko pöljä, mutta pääasia olikin istua yhdessä sohvalla ja syödä popparia. Sitä paitsi videovuokraamossa käynti on myös kasvatuksellinen teko: kun leffan katselusta pitää konkreettisesti maksaa jollekin, ymmärtää, että kaikkea ei saa ilmaiseksi netistä.

17 Comments

 • Heini Neste

  Toinen dinosaurus ilmoittautuu! Vaikka meillä Suomessa olisikin mahdollisuus netflixiin, en vanhana elokuvateatterin koneenkäyttäjänä ole jaksanut innostua leffa-imuroinnin maailmasta. Vuosien kokemus elokuva-alasta ei ole jaksanut hälventämään sitä jännityksen tunnetta pop cornin tuoksuisessa ja hämyisässä teatterisalissa, juuri hetki ennen valkokankaan heräämistä eloon. Ja jos joku elokuva on jäänyt välistä, niin se vuokrataan vuokraamosta. Mikä mahdollisuuksien kirjo ja karkin huumaava tuoksu! 🙂 Kiitos aivan mahtavasta blogista, sitä on ilo lukea kerta toisensa jälkeen!

 • Elli

  Kyllä meilläkin ollaan vannoutuneita leffavuokraamon käyttäjiä. Jos kattoo leffaa, pitää olla Makuunin irtokarkkeja, joten samalla se leffakin vuokraantuu… 🙂

 • Lotta

  Mä en ole elämässäni imuttanut musiikkia enkä leffoja netistä. Olen yrittänyt perustella ihmetteliöille koska jos kaikki varastetaan, ollaan joskus pisteessä ettei uuden median tekemisessä ole järkeä. Ei se nyt ihan niin mene, mutta piratismi tuntuu olevan välillä kansalaisvelvollisuus. Nyt olen sortunut ip-kikkailuun. Netflix ei ole laiton, siitä maksetaan kuukausimaksua, mutta videovuokraamoa ei ole parin sadan kilometrin säteellä. Suomessa asuessa olin Makuunin leffojen ja irtokarkkien suurkuluttaja.

  • Satu Rämö

   Mun käsityksen mukaan Netflix ei oo tullut vielä virallisesti Islantiin markkinan pienen koon takia. Eiköhän se päivä vielä tule 🙂 Ei se siis laiton ole, ei vaan saatavilla ja siksi pitää vähän kiertää.

   Mä luulen että noita videvuokraamoja ei kohta ole täälläkään, määrä on vähentynyt koko ajan, mikä on ihan ymmärrettävää, kun digitalisoituminen yleistyy. Toivottavasti Adalvideoleigan tyyppi jaksaa pitää mestaansa auki ja asiakkaita riittää edes sen verran, että ei ihan tappiolle mene…

 • Anna

  Itse olen myös siinä mielessä dinosaurus, että vaikka meillä on Netflix ja Amazon Prime ja iPadin käytetyin appsi taitaa olla Yle Areena, haluan opettaa lapselleni, että kaikki ei maailmassa tapahdu just sillä hetkellä kuin sitä haluaa, napin painalluksella. Taistelenkin vähän tätä nykytrendiä "meillä ei katota yhtään telkkaria kun on toi Netflix ja Youtube" vastaan ja sanonkin ihan suoraan että meillä kyllä katsotaan ihan perinteistä telkkaria. Lapsikin tietää että hänen lempianimaationsa tulee paikallisesta pikkukakkosesta juuri tiettyyn aikaan joka ilta ja jos siihen mennessä ei leluja ole siivottu pois ja hampaita harjattu, se ohjelma menee ohi siltä illalta.

  Ja voihan irtokarkit. Se kelmeä sokerin ja lisäaineiden haju leijailee nenään pelkästä ajatuksesta. Videovuokraamot <3

  • Satu Rämö

   Monikanavaisuus käytössä meilläkin – kyllä sitä Youtubea välillä katsellaan, etenkin jotain suomenkielisiä sarjoja, joita ei täältä saa. Muumi-dvd-levyjä meillä on aika läjä, mutta ne on niin sataan kertaan katsottuja, että pakko on välillä turvautua vimeoon ja kumppaneihin.

 • Anonyymi

  Olen lukenut blogiasi useamman vuoden, mutta ensimmäisen kerran jäi pläjäyksestäsi ikävä karvasmaku. Tekeekö videovuokraamon vieressä asuminen sinusta korkeakulttuurisemman, kuin Youtubea käyttävä äiti. Olet ihanan suora, mutta oliko tämä kirjoitus tuomitseva?

  • Anna

   Miten tästä kirjoituksesta pystyi tulkitsemaan tällaista? Itse luin vain ylistyksen katoavalle kaupan alalle ja videovuokraamokulttuurille – sille, että elokuva mennään yhdessä valitsemaan hyllystä, ostetaan samalla limpparit ja irtokarkit ja sitten mennään yhdessä kotiin viettämään elokuvailtaa. Itse en ainakaan lukenut tässä yhtään mitään ketään tuomitsevaa tai "korkeakulttuurisempaa". Mistä tämä alemmuuskompleksi oikein kumpuaa? Minusta ainakin on vain ihanaa, että on olemassa vielä ihmisiä jotka tykkäävät asua kaupunkien keskustoissa ja käyttää pienyritysten palveluita, vaikka netistä kaiken saisikin niin paljon helpommin.

  • Annu

   Yhdyn edelliseen puhujaan – itse en usein vuokraa, mutta nimenomaan itsekin luin tämän "kuluttajakokemuksena" eli sinä paljonpuhuttuna elämyksenä, jossa prosessi ei ala siitä, kun painetaan play-nappia, vaan alkaa jo tarhan portilla, kun natiaiselle leffailtaa ehdotetaan. Vähän kuin etelänmatka, jota suunnitellaan ja hehkutetaan monta kuukautta etukäteen, sehän on jo puolet huvista.

   Youtubelle on aikansa ja paikkansa, ja samoin vuokraamoille, jos niin haluaa – suotakoon molemmille koulukunnille huvinsa!

  • Riitta

   Hih, tämä oli uusi! Iänikuisten imetys-, kestovaippa- päivähoito- ja rintareppukeskustelujen sijaan voidaankin arvottaa äidit sen mukaan, käyvätkö he lapsen kanssa videovuokraamossa vai sortuvatko Youtuben käyttöön!

  • Satu Rämö

   Oh no, Anonyymille tarkennuksena, että ei kyllä tosiaan ollut tarkoitus brassailla korkeakulttuurisuudella. Itse asiassa mä luulin, että olen vähän outo, kun vielä käytän videovuokraamon kaltaisia palveluja.

   En tosiaan tuomitse ketään – ei ole tapana pingottaa äitiydessä tai muullakaan elämän alalla tai ainakaan tuomita ketään jostain niinkin vähämerkityksellisestä asiasta kuin viihteen katsomisesta 🙂

   Meilläkin siis katsotaan kyllä Youtubea ja Vimeota, ja etenkin näin, koska haluan että lapsi näkee ja kuulee mahdollisimman paljon suomenkielistä lastenviihdettä, ja sitä on aika hintsusti täällä saatavilla.

 • Annu

  Uskallan väittää, että useimmat vuokraamojen asiakkaat käyttävät enemmän rahaa karkkeihin yms tilpehöörin kuin varsinaiseen vuokraamiseen… Ainakin mä, kun mistään muualta ei oikein saa ferrareja (jos saa, niin älkää kertoko, mun vyötäröni ei kestäis sitä) 🙂

 • Anonyymi

  Adalvideoleigassa on aina mitä kummallisempia näyteikkunaviritelmiä! Kertonee paljon paikan omistajasta 🙂 Itse en koskaan Islannin-vuosina siellä käynyt valitettavasti. Lataan aika surutta elokuvia netistä mutta "kompensoin" leffateatterinarkkariudellani, näyn täällä Amsterdamissa keskimäärin kaksi kertaa viikossa elokuvissa. Jos ja kun vain tilaisuus on niin kyllä elokuva pitää isolta näytöltä nähdä!

  -Mira

  • Satu Rämö

   Hurmaava mies tosiaan tämä videovuokraamon omistaja. Käsittääkseni hänen poikansakin on siellä töissä. Toivotaan, että hän jää aikanaan jatkamaan isänsä bisnestä!

   Mä rakastan leffassa käymistä. Lapsen synnyttyä leffoissa käynti on vähentynyt. Me käydään ukon kanssa ehkä noin kerran kuussa leffassa, se perinteinen ulos syömään, sitten leffaan -kombo.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *