Luisteluradalla lapsen kanssa

Mitä tehdä viikonloppuna, kun karmean sään takia ulos ei voi mennä eikä hoplop-tyylinen puuhakeskus ole vaihtoehto? Jotain on kuitenkin keksittävä, sillä kaksi päivää sisätiloissa ajaa porukan murisemaan toisilleen. Ei siellä uimahallissakaan voi ihan koko viikonloppua viettää. Tai jäätelökioskilla tai leffaa katsoen. Talvisin vaihtoehdot käyvät näillä leveyspiireillä aika vähiin. Viime viikolla lapsi ryhtyi proaktiiviseksi ja ehdotti, että mitä jos mentäisiin viikonloppuna luistelemaan. Se oli nähnyt jossain lastenpiirretyssä taitoluistelijahiiren ja haluaisi nyt olla samanlainen.

No miksipä ei. Tosin yritin etukäteen varoitella, että  luistelu on sitten ihan pirun vaikeaa. Pitää kaatua joku tuhat kertaa, ennen kuin homma alkaa sujua. Piruetteihin on sairaan pitkä matka. 
”Joo ei se haittaa”, tyyppi vastasi ja kaivoi vaatekaapistaan toppahousujen päälle mekon, koska taitoluistelijalla kuuluu olla jotain röyhelöitä. Oh well.
Jäähallilla kersa yllätti päättäväisyydellään. Sitä ei näyttänyt kaatuilu harmittavan. Useita kertoja se keräili itseään jäältä ja kömpi joka kerta takaisin ylös. Posket punaisena se vannoi yrittävänsä vielä kerran ja vielä kerran ja vielä kerran. 
Kun sterkoissa soi Beyonce, valot himmenivät ja jäähallin diskopallo (joo, Reykjavíkin jäähallissa on katossa vakiovarusteena diskopallo) alkoi heittää värikuvioita jään pintaan, kersa kiihdytti vauhtia. Minulla oli persposket krampissa ja varpaat jäässä ensimmäisen puolen tunnin jälkeen. Lapsi  huiteli jäällä rollaattoria muistuttavan luistelutuen kanssa puolitoista tuntia, ja se piti silti kantaa ulos. 
Minulla on vähän sellainen fiilis, että jäällä nähdään vielä.

13 Comments

 • Sari

  Upeita kuvia neidistä jäällä! Kyllä hänestä vielä jääprinsessa tulee tuollaisella tarmokkuudella. Ihan kiva yhteinen harrastus. Minäkin kävin usein poikien kanssa jäällä kun olivat pieniä. Nyt ei äitiä enää tarvita.

 • Rokkimamma

  Ihan kiva harrastus luistelu on, mutta kannattaa yrittää pitää se tosiaan vaan harrastuksena.
  Jos taitoluistelua alkaa tosissaan harrastamaan on se ainakin Suomessa ihan sairaan kallis harrastus … nimimerkillä kolme taitoluistelua harrastavaa/harrastanutta tyttöä perheessä…
  Meilläkin se alkoi myös vanhimman tytön kanssa noista yleisöluisteluista vuonna 2002, mutta sitten siitä pikkuhiljaa luistelukoulujen kautta taitoluisteluseuraan jne. Nyt harrastuksen parissa on pyöritty jo tosiaan 12 vuotta ja loppua ei näy.

  Islannissa ei taida kyllä paljon taitoluistelijoita olla, mutta on siellä silloin tällöin taitoluistelun PM kilpailut pidetty.

  No on noita hyviäkin hetkiä tässä harrastuksessa matkan varrella kertynyt, joten on ollut sinänsä panostuksen arvoinen juttu. =)

  • Satu Rämö

   Kiinnostavaa! MIkä lajissa maksaa, siis taitoluistelussa, onko ne seuramaksut vai varusteet? Ja tietysti varmaan myös kisamatkat…

   Meillä on tuohon vielä tovi matkaa (tai no, niinhän mä luulen) 🙂

  • Rokkimamma

   Kyllä se on nuo seuramaksut, jotka on kaikkein suurin menoerä, seuramaksu määräytyy jääajan ja valmennuskustannusten mukaan. Tyypillinen kuukausimaksu täällä pk-seudulla on 250 – 500 €/kk riippuen ryhmästä ja tasosta jolla luistelee.

   Lajissa maksaa ensinnäkin jääaika eli jäähallille maksettavat maksut. Tuntihinta on 80-150€ tällä pk seudulla. Toki tuota tuntia kohtaan on aina useampi valmennettava, pienempiä luistelijoita voi olla 15-20, mutta isompia ehkä 10-15.
   Lisäksi taitoluisteluvalmentajat ovat ammattivalmentajia.
   Harjoitusmäärät on isoja eli jo pienilläkin useita kertoja viikossa (3-5 krt/vko), isommat harjoittelee 6 krt viikossa, osa enemmänkin.

   Luistimet maksaa kai aika tyypillisesti 400€ ylöspäin, kenkä ja terä ostetaan erikseen, joten hinta riippuu kengän ja terän laadusta. Muut treenivarusteet ei niin paljon maksa, trikoita ja fleecejä jne.

   Kilpailupuvut maksaa tietysti jotakin, mutta tässäkin on halpoja ja kalliita vaihtoehtoja ja pukuja ei yleensä ole kuin 1 per vuosi.

   Niin ja kilpailumatkat vasta sitten kun ollaan vähän isompia eli varmaan käytännössä jostain 10-11 v ylöspäin.

  • Satu Rämö

   Okei – kyllä se siis tosiaan maksaa. Mutta ei taida jääkiekko olla sen edullisempi harrastus, ja siinä ne välineet kai maksaa vieläkin enemmän…

   PS. Mä luulin olevani tosi ahkera kun käyn 3-4 kertaa viikossa treeneissä, mutta se on näköjään ihan mammaliigatasoa 🙂

  • Rokkimamma

   Jääkiekko on kyllä tietääkseni hiukan halvempaa… valmennus pääsääntöisesti harrastajapohjalla ja jäämaksujakin on jakamassa isompi joukko/ tunti. Omakohtaista kokemusta asiasta ei kyllä ole.

   No siis nuo lapset ja nuorethan on kilpaurheilijoita… joten siksi treenaavat 6 pv/vko. Ja kyllä välillä nämä nassikatkin aika tiukoilla ovat… ainakin kun mennään yläasteelle ja koulupäivätkin on aika pitkiä.

   Aikuiselle 3-4 krt/vko on käsittääkseni ihan riittävä määrä treeniä. =)

 • Äni

  Esikoinen pyyteli jo viime talvena itselleen hartaana luistimia, mutta en suostunut 2,5-vuotiaan toiveisiin. Tänä vuonna Joulupukki ne tuo. Olen jo ulkoistanut tempperamenttisen ja perfektionistin uhmaikäisemme luisteluopetuksen 110%-sesti miehelle – mulla ei hermot sitä kiukkuilua kestäisi. (Ja silti olen varma, että isänsä opettamana niillä on siellä jopa hauskaa. ;))

 • Anonyymi

  Käsittääkseni taitoluistelu pyörii Suomessa pitkälti ammattivalmentajien ohjauksessa, jolloin homma on tasokasta, mutta hintavaa – ainakin siihen verrattuna, miten minen myun lajin valmennysta/ ohjausta (ainakin toistaiseksi) tehdään vapaaehtoisvoimin. Toki tämä systeemi on tuonut Suomeen myös menestystä ja ilmeisen vahvaa lajikulttuuria, peukut siitä.

  – Minna Uu

  • Satu Rämö

   Kiinnostavaa.
   Hienoa että on tullut menestystä. Onneksi oma kersa on vielä vasta neljä ja se on tyytyväinen kun käydään lykkimässä tukitelinettä kerran viikossa. Aktiivisempi lajiharrastaminen vaatisi itseltä kyllä tuumaustauon…

 • Emppa

  Ehehhehe, ma olen esiitynyt Reykjavikin jahallissa vuonna miekka ja kivi – jaahlli oli silloin viela aika uus muistaakseni ja me oltiin maassa esiinynyt ensimmainen ever muodostelmajoukkue 😀

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *