Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Islantilainen jäätelökioski

Reykjavíkissa ruokakaupat menevät kiinni puoli seitsemältä. Mutta jäätelökioskit ovat kyllä auki puolilleöin joka päivä. Myös talvella. Suurena jäätelönystävänä en pistä pahakseni tällaista aukioloaikalogiikkaa. Ei ole iso katastrofi, jos illallistarpeet jäävät päivällä ostamatta, koska aina voi suunnata jäätelökioskille syömään. Yleensä islantilaiset posottavat jäätelökioskille isoilla jeepeillään, tilaavat jäätelöät tiskiltä ja menevät syömään ne autoonsa. Mikä lykky, että meillä on kotikadulla jäätelökioski. Itse asiassa ulko-oveltamme on lyhyempi matka jäätelölle kuin ruokakauppaan.

Islantilaiselta jädekiskalta ei saa tämän pienempää jäätelöä.  Tämä annos kulkee nimellä pikkuvauvajäätelö (smábarnaís).

Perinteinen islantilainen jäätelö on pehmismäistä vaniljaa, jota terästetään erilaisilla täytteillä. Jäätelön sekaan voi valita ravinteita noin kahdestakymmenestä eri keksi-, karkki- ja murolaadusta. Tuoreita marjojakin on tarjolla. Jos jäätelöönsä haluaa kivan kuoren, myyjä dipauttaa koko komeuden suklaa-, lakritsi-, toffee- tai mansikkakastikkeeseen.

Koossa ei säästellä. Pieni annos vastaa suomalaista  tuplapehmistä.  Iso annos onkin sitten jo litran. Litran!! Voitte kuvitella, kuinka turhauttavaa on viedä islantilainen suomalaiseen jäätelökioskiin. Kun mieheni aikanaan tilasi ison annoksen Finnkinon Spice Icestä ja sai käteensä tötterön, jossa oli kaksi ison mansikan kokoista palloa, hän oli varma, että tässä on tapahtunut joku karmea väärikäsitys. Emme ole toista kertaa käyneet.

Islannilla on jäätelössä ihan oma mittakaavansa. Minä niin tykkään tästä mittakaavasta!

33 Comments

 • Anonyymi

  Voi ei, oon niiiiiin kade. Harmi, kun en pari vuotta sitten siellä vieraillessa tuosta tiennyt. Mutta ehkäpä ensi kerralla. Mikä on muuten hinta taso verrattuna Suomeen?

  • Satu Rämö

   Aikaisemmin nämä jädekiskat sijaitsivat lähellä isoja ostoskeskuksia, missä ihmiset muutenkin pyörivät autoillaan. Kaupungin keskustaan jädekiskat ovat tulleet vasta nyt ihan viime vuosina. Onneksi tulivat 🙂

 • Anne

  Hintataso on varsin kohtuullinen, jopa niin että minä au pairin taskurahallani söin paljon isoja jätskejä 🙂 Ainakin mun naapurikiskalla ihan jäätävän kokoinen pehmispyörremyrsky maksoi varmaankin n. 5€… Kerran taisin krapuloissani tilata sen litranvetoisen tönkän ja meinasi hätä tulla kun piti syödä kerralla 😀

  Muutenkin yllätyin positiivisesti ulkonasyömisen/käymisen/herkuttelun hintatasosta.

  • Satu Rämö

   Sama! On edullisempaa – ainakin vielä tällä hetkellä – syödä hyvä ravintolaillallinen Reykajvikin keskustassa kuin Helsingin keskustassa.

 • Petra

  Nyt kylla nurisuttaa, Turkissa jaatelönsyönti on sallittua normien mukaan vain kesalla, lokakuun jalkeen sen syöminen kahvilassa herattaa kummastusta ja olenpa jopa vaatinut sita takaisin hyllyyn talveksi lahimarkettiin, itsekkaasti itseni takia. Jaatelönsyönti talvella tekee kipeaksi, pah, seuraavia epailijöita valistan islantilaisien toiminalla.

  • Anna

   Mistä nuo etelänmaalaiset on saaneet päähänsä että kylmän syöminen vilustuttaa? Miehen romanialaiset sukulaiset eivät meinaa suostua antamaan lapselle maitoa suoraan jääkaapista, koska siitä tulee flunssa. Vauvan nukuttamisesta vaunuissa ulkona en ole uskaltanut edes mainita.

  • Taru

   Brasiliassa useampikin mun tuttu kauhisteli kun pesin hiukset myöhään illalla(tai ylipäätään joskus klo 18 jälkeen). Siitä kuulemma seuraa AINA flunssa. En tajua kyllä miksi. Okei asunnoissa ei ikkunoita oo tiivistetty mutta hiustenkuivaajat ja vaatteet on kuitenkin keksitty. Ja talviaamuisin on kans pirun kylmä sisällä, miks se olis parempi? Sitäpaitsi oon Suomessa ala-asteella monta kertaa kävelly uimahallista kotiin talvipakkasilla hiukset märkänä kun en jaksanut niitä föönata kuivaksi, enkä mä siihen kuollut. 😀

 • LENINGRADKA

  Voisin elää jätskillä, Islannissa siis varmaan eläisinkin. Koskeeko tuo mittakaava muuten muutakin herkkua kuin jätskiä, ovatko karkkipussit ja suklaalevyt yhtä valtavia?

  • Satu Rämö

   Hyvä kysymys. Karkkipusseja, siis sellaisia valmiita karkkipusseja, täällä on perusruokakaupassa aika vähän. Ihmiset ostaa enemmän suklaata ja lakua, ja ne on yleensä ihan Suomi-kokoa. Sitten isoissa ruokakaupoissa on näitä Nammibaareja eli irtokarkkihyllyjä, ja niissä onkin sitten ihan hemmetisti valinnanvaraa. Ovat vaarallisia paikkoja 🙂

  • Ellu

   ja mikä parasta tällaiselle salmiakkiaddiktille, Nammibaareissa erittäin hyvä valikoima salmiakkikarkkeja. Salmiakkia, isoja jätskejä ja helkkarin hyviä hodareita, eilen päättynyt Islannin reissu oli erittäin onnistunut myös herkkujen kannalta :o)

 • Sari

  Taas yksi hyvä syy lisää haluta Islantiin. Mä haluan jäätelökioskille! Kuulostaa aivan loistavilta paikoilta. Meillä kun telkkaria katsoessa laitetaan litran paketti neljään yhtä suureen osaan ja herkutellaan kerta rytinällä. Noita olisi upeaa kokeilla!

  • Satu Rämö

   Eikä koskaan kyllästy, koska jäden voi aina maustaa jollain uudella keksilaadulla. Olenpa nähnyt siellä keksilajitelmassa jopa kaurahiutaleita. Ilmeisesti joku terveysvaihtoehto, haha.

 • gerttu

  Myit just mulle Islannin.

  Ja ajatella, että juuri tänään eksyin blogiisi ensimmäisen kerran! Jos tämä ei ole johdatusta, niin en tiedä mikä on. Lentolippuostoksille.

 • Anonyymi

  Tuolla käytiin kesällä, loistava paikka! Siinä aukion toisella puolella on myös hyvä hipsterikahvila. Mieheni nimesi sen "hairy armpit hipster café:ksi" – sillä meinasi pokka pettää ihan tosissaan kun oiken upean näköinen ja hienosti laitettu spagettitoppinen nuori nainen otti tilauksen ja kun hän kahvia tehdessään nosti kätensä, kainalosta tursusi kymmenen sentin menninkäiskarvat 🙂

 • Merja

  No, aivan mahtavaa! Enpä tiennyt islantilaisia noin innokkaiksi jätskin syöjiksi. Islanti alkaa houkuttaa entistä enemmän..

 • Karina

  Mahtavaa. Meidänkin kersa hyväksyisi. Oltiin tuossa päivänä muutamana viettämässä äiti-tytär-päivää Kaaren kauppakeskuksessa ja otettiin siitä S-ryhmän (mikäsenyton) kahvilasta jätskit. Mikä pettymys! juurikin sellainen isomman mansikan kokoinen pallo, joka maksoi 3,20!!! Hyvin alkanut iloinen äiti-tytär-hetki muuttui kyyneleiksi, ja luontoni ei antanut periksi ostaa saman hintaista toista palloa lohdutukseksi. Onneksi jo kohta pettymys vaihtui vihaksi (onks se parempi…) ja yhdessä päätettiin että sinne ei enää mennä 😀
  Kluuvikadun Fazerilla muuten on mun kokemuksen mukaan Hgin isoimmat pallot. Ja hintakin on musta sama kun toi naurettavuus Kaaressa.

  • Anonyymi

   Käytä Kaaressa vain ja ainoastaan Ben & Jerryä, jos haluat ostaa irtojäätelöä. Paljon parempaa, ja yleensä varsin järkevän kokoiset pallot. 🙂

  • Satu Rämö

   Voi mikä harmi!!

   Mä olen ollut joskus jäätelökioskilla töissä ja mietin jo silloin, että miksi niistä palloista pitää tehdä niin pieniä. Koska eihän se jäätelö ole sen jäätelökauppiaan suurin kustannus vaan palkat ja tila, jotka on kiinteitä kustannuksia. Jos jäätelöannoksista tekisi vähän isommat ja tekisi itsestään tunnetun isojen jäätelöannosten paikkana, asiakaskunta varmasti kasvaisi kun juttu kulkisi. Ja tadaa: bisneskin voisi olla voittoisampaa.

   Ja kun ostaa isompia määriä jäätelöä, saattaisi saada neuvoteltua paljousalennusta toimituksiin.

 • Anonyymi

  Heh, juurikin viime viikolla ihmettelin Reykjavikissa, että miten ihmeessä siellä pärjää jäätelökioskit ja miten monet söivät jätskiä iltamyöhälläkin. Nyt satuin lukemaan kirjoituksesi, tämä jäätelöasia selvisi nyt =) Tosin en edelleenkään ymmärrä miten kukaan pystyi syömään jäätelöä viime perjantain järkyttävän kylmässä tuulessa.
  Mahtava loma Islannissa takana, palaan vielä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *