Islannin ympäri autolla

Se on taas lähtö edessä. Tänään aamulla pakkaamme autoon makuupussit,  kameraroinat, eväät ja vaihtokalsareita ja suuntaamme Islantia kiertävälle ykköstielle. Tavoitteenamme on kiertää saari viikossa. Oikeastaan kyseessä on työreissu. Viikon aikana pitäisi saada otettua ensi keväänä ilmestyvään kirjaani valokuvat. Työmatkaan voi – luonnollisesti – yhdistää myös perhelomailun, eli kiertoradalle lähtevät myös anoppi ja kersa.

Pian ollaan tuolla taas!

Olemme koko kesän nauttineet anopin lihapatojen antimista ja pyykinpesuavusta. Halusimme tehdä vastapalveluksen, ja koska mieheni äiti on innokas Islannin-matkaaja, halusimme ottaa hänet reissulle mukaan. Päälle seitsenkymppisellä anopilla on takanaan useita vuosia Islannin maaseudulla, mutta kartalta löytyy kuulemma muutama kylä, joissa hän ei ole koskaan käynyt. Nyt käymme katsomassa nekin.

Ruska islantilaisittain.
Tällä reissulla emme pysähdy niillä kaiken suosituimmilla luonnonnähtävyyspaikoilla, koska ne on jo käyty moneen kertaan katsomassa. Sen sijaan keskitymme paikkoihin, joissa emme ole aikaisemmin kunnolla vierailleet. Käymme itäislantilaisissa pikkukylissä, kaarramme välillä pois 1 300 kilometriä pitkältä ykköstieltä ja jatkamme matkaa kuoppaisia pikkuteitä. Käymme valokuvaamassa vanhoja majakoita, tyhjäksi jääneitä maatiloja ja harmaansinistä Atlanttia.
Iloista ulkoiluseuraa vuodesta 2010.
Itse opin telttailemaan kesällä 2007.

Veikkaan, että lähipäivinä Instagram-tililleni putkahtaa paljon lisää kuvamateriaalia teiden varsilta, syrjäisiltä huoltsikoilta ja hienoista auringonlaskuista. Kaikista upeinta olisi, jos pääsisimme jollain ilveellä pääsemään purkautuvaa tulivuorta kuvausetäisyydelle. Sen päiväreissun ajaksi lapsi ja anoppi jäisivät nauttimaan rauhallisemmista tunnelmista hostellille. Jos reissu tulivuorelle onnistuu, kuumia kuvia päivittyy myös tänne blogin puolelle heti kun löytyy toimiva nettiyhteys.

Se on moro! 
PS. Viime keväiseltä maailmanympärimatkaltamme tehdyt jutut alkavat ilmestyä matkailulehti Mondossa loppuvuodesta alkaen. En voi julkaista noita kyseisiä juttuja toiseen kertaan täällä blogin puolella, mutta Mondosta siis löytyy tarkemmat kohdejutut vinkkeineen. Huomasin, että A-lehdillä on menossa syyskampanja, jossa mm. Mondoa saa puoleen hintaan (10 numeroa alle 40 €)*

Tuhkaa ja jäätä.
*) affiliate-linkki


Postauksen kuvat lähivuosien Islannin-reissuilta: Björgvin Hilmarsson

17 Comments

 • Anonyymi

  Moi – palattiin juuri viikonloppuna Islannista. Parivuotias selvisi reissusta tosi hyvin 🙂 Tässä lapsen mielestä parhaat palat:
  * Haáfellin vuohitila lähellä Borgarnesia
  http://www.geitur.is/ – lapsi ihastui vuohiin, syötti niille ruohoa ja kuulemma meillä olisi ollut tilaa autossa Totti-vuohellekin
  * Icelandic Horse World Hellassa
  http://www.iceworld.is/ – tämä oli se paikka, missä lapsikin pääsi hevosen selkään
  * Heimaeyn uimahalli
  * Hafnarfjördurin uimahalli
  * Thorlakshöfnin uimahalli
  * Stekkjarflot-luontoleikkipuisto Álafossin tehtaanmyymälän vieressä
  * Héradsskólin-hostelli Laugarvatnilla (siellä on vintage-kirjasto ja lelunurkkaus)
  * Laundromat café Reykjavíkissa: alakerran leikkihuone oli loistava sadepäivänä
  Hauskaa reissua!
  -Sari-

  • Anonyymi

   Niin, unohdin lisätä, että itselleni ehdoton kohokohta oli Thingborgin käsityöosuuskunnan kauppa Selfossissa. Tosi mahtava paikka ja upeita käsitöitä sekä Islannin pehmeintä lopia. Pidin Thingborgista erityisesti siksi, että osuuskunnan naiset tekevät perinteistä käsityötä, uudistamalla perinteitä. Thingborgista löytää myös koko saaren kauneimmat villapaidat – heidän itse suunnittelemillaan malleilla. http://thingborg.net/

   Seuraavalla reissulla haluan käydä Gudrun Bjarnadottirin opissa luonnonvärjäyskurssilla Hvanneyrissä. Hänen Hespa-lankansa ovat aivan mielettömän upeita! http://hespa.is/page/29052/

   -Sari-

 • Tanja K

  Varmaan pakko lopettaa blogin seuraaminen, kun uusien kuvien ja juttujen myötä rupeaa haluttamaan vaan vielä enemmän Islannin kierrokselle…

 • Korpikissa

  Reissulta varmaan liikenee hyviä matkavinkkejä? Ollaan suunniteltu perheen kans vastaavaa ympäriajoa vuodelle x, kunhan kuopus on vanhempi, mut on jotenkin hankala arvioida miten pitkän aikaa oltais reissussa. Viikko tuntuis vähän liian lyhyeltä, mutta kaksi viikkoa voi ylittää miehen sietokynnyksen olla tien päällä. Ei osaa yhtään hahmottaa mitä viikossa ehtii tehdä.

  Ja hei, hyvää matkaa! Ja muuten, kiitos taannoisesta kirjavinkistä. En ollut kuullutkaan koko kirjasta, mutta meni kyllä heti lukulistalle.

  • Satu Rämö

   Kiitos, Korpikissa! Juu matkavinkkejä on kyllä tulossa; päivitän tänne omaan blogiin ja Mondon sivuilla olevaan Islanti-blogiin. Mä luulen että 8-9 yötä ois aika hyvä pituus saarikierokselle, siinä ajassa ehtii nähdä paljon ja kaikki keskeisimmät luonnonnähtävyydet.

 • Satu

  Aaaah, nyt kyllä ahdistaa ihan silkasta suomalaisesta kateudesta 🙂
  Vaikka duunistani kovasti pidänkin, voisin vaihtaa sen heti Islannin ympäriajoon. En varmaan voi edes vilkaista instaan ilman kadeahdistuskohtausta 🙂
  Siis suomeksi: IHANAA retkeä!!!

  • Satu Rämö

   Kiitos, kaima!
   Jos tästä saisi vielä messevät tuntikorvaukset, kateus oiks paikallaan 🙂 Suurilta osin tulee taloudellisesti persnettoa, eli päivät pitää korvata myöhemmin tylsemmillä toimistopäivillä…

 • Anonyymi

  Vuosi sitten kesällä kierrettiin Islanti ja vinkkejä katseltiin tietystä Mondon matkaoppaasta. Mielettömän hyvä reissu oli! Puolitoista viikkoa Islannissa, joista viikko Ringroadilla.

 • Pippuri

  En ole koskaan käynyt Islannissa, mutta kiinnostus maata ja sen asukkaita kohtaan on lisääntynyt blogisi seuraamisen myötä. En muista koskaan tavanneeni ihmistä, joka olisi kertonut tavanneensa islantilaisen esim. lomamatkallaan, joten voiko islantilaisiin "törmätä" muualla kuin Islannissa? Entä matkustavatko islantilaisetkin "etelään" talven tullen, kuten suomalaiset, vai riittävätkö kuumat lähteet tyydyttämään paikallisten lämmönkaipuun?

  • Satu Rämö

   Hauska kuulla, Pippuri!
   Maailmanympärimatkan aikana emme törmänneet yhteenkään islantilaiseen, suomalaisia tosin tuli muutama vastaan. Islantilaiset käyvät kyllä ahkeraan ulkomailla, talvisin mennään Kanarialle ja Flordiaan hakemaan lämpöä, ja monet perheet käyvät ostosmatkaoilla esim. ennen joulua tai uuden lapsen syntymää hankkimassa Islannin hintoja edullisempaa tavaraa esim. Jenkkien itärannikolta tai Tanskasta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *