Kiinaan ja Mongoliaan junalla

Koska yksi matka on juuri takana (loppui tänään), on toinen tietysti jo suunnitteilla, tällä kertaa tosin Islannin ulkopuolelle. Tykkään junamatkustamisesta. Kuvitelkaa hyvä kirja, pitkä junamatka, vaihtelevat maisemat ja yöunet makuuvaunussa junan puksuttaessa eteenpäin pitkin tasankoa. Näen jo itseni torkahtelemassa junenpenkissä lierihattu silmien päälle aseteltuna. Junamatkailusta on muuten tavallista hienompaa haaveilla maassa, jossa ei ole rajanaapureita saati raideyhteyksiä…

Junalla Helsingistä Mongolian kautta Kiinaan. Vain 10 000 kilometriä!

Olen matkustanut junilla muutamia kertoja Euroopassa: Italiasta Unkariin, Helsingistä Pietariin ja Berliinistä jonnekin päin eteläistä Saksaa. Nyt suunnitteilla on lähteä raiteilla vähän kauemmas: Helsingistä Kiinaan, Mongolian kautta. Tiedostan, että Venäjälle matkustaminen ei tämänhetkisen poliittisen tilanteen takia juuri nyt ole kuuminta hottia, mutta tilanteethan muuttuvat, eikä matka kuulu aivan lähikuukausien suunnitelmiini.

Itse asiassa tässä junamatkassa yhdistyisivät työ ja vapaa-aika.  Kyse on reissusta, jonka toteuttaisin yhdessä erään suomalaisen matkatoimiston kanssa ryhmänjohtajan roolissa.

Reilun kahden viikon mittaisella junamatkalla matkan teko on tärkeämpää kuin itse päämäärä.

Muistatte varmaankin, että vedän pari kertaa kesässä  Islannin-matkoja (ja ensi kesänä uudestaan). Reissuilta on palannut kotiin varsin tyytyväistä sakkia. Kun Traveller Oy matkatoimisto kysyi yhdessä Suomen Blogimedian kanssa, voisinko ajatella itseäni ryhmänvetäjänä myös pitkällä junamatkalla halki Venäjän, vastasin tietysti heti JOO!

Kyseessä on siis alustava yhteistyökuvio minun, Suomen Blogimedian ja Traveller Oy:n kanssa. Matkaan lähtisi kanssani reilu kymmenen matkaajaa. Junamatka kestäisi 18 päivää, jonka aikana pysähdyttäisiin viettämään aikaa Moskovassa, Irkutskissa, Ulaanbaatarissa ja Pekingissä, joissa minua ja ryhmää odottaisivat paikalliset matkaoppaat. Mongoliassa olisi tarkoitus yöpyä jurtassa ja tarkkailla villihevosia. Pekingissä tehtäisiin vierailu ainakin Kiinan muurille ja Kiellettyyn kaupunkiin.

Saalis Baikalin järvestä.

Matkan arvioitu hinta on noin 3 200 € ja se sisältäisi junamatkat, lennon Pekingistä Helsinkiin, yöpymiset hotelleissa ja jurtassa ja junassa majoituksen neljän hengen hyteissä. Myös pysähdyspaikoissa tehtävät matkat aterioineen kuuluisivat hintaan. Ateriat junassa pitäisi maksaa itse, samoin viisumit.

Junaromantikkona innostuin tällaisesta matkasta heti. Mahdollisuus työn ja omien mielenkiinnonkohteiden yhdistämisestä sai sukat pyörimään jalassa. Nyt enää kiinnostaa, millaisia ajatuksia tällainen matka teissä herättää.

Mongoliassa yövytään matkan aikana jurtassa.

Monet teistä lukijoista ovat innokkaita matkailijoita ja tottuneita reissaajia. Siksi halusinkin – ennen kuin mitään tarkempaa sovin tai muutenkaan etenen asian kanssa – kysyä ajatuksia teiltä. Kuulostaisiko tällainen 18 päivän reissu (3 200 €) matkalta, jonne sinä haluaisit lähteä? Mikään tavallinen hiihtolomareissuhan tämä ei ole vaan enemmänkin reissu, jollaisia toteutetaan vain kerran elämässä.

Mongoliassa hypätään junasta kolmeksi päiväksi ja käydään mm. kansallispuistossa.

Vastaus ei ole tietenkään ilmoittautuminen vaan alustava kysely, jonka kautta yritän saada selkoa itselleni siitä, olisiko tällaiselle matkalle kiinnostuneita blogin lukijoiden joukossa. Kiitoksena vastaajille vaivannäöstä arvon kaikkien 5.9. mennessä vastanneiden kesken Rosa Liksomin mainion romaanin Hytti nro 6.

Ilmoitan voitosta voittajalle henkilökohtaisesti ja tuolla blogin Facebook-sivuilla.

Kuvat: Traveller Oy

70 Comments

  • Satu Rämö

   Ehkäpä joskus tulevaisuudessa. Matkailussa on se hyvä puoli, että kaikkia reissuja ei tarvitse tehdä heti, vaan suunnitelmiakin voi mehustella useampia vuosia. Kaikki aikanaan 🙂

 • iivika t

  Kuulostaa kyllä just sellaiselta once in a lifetime -reissulta! Tosin henkilökohtaisesti ryhmämatkailu ei innosta, olen ehkä enemmän oman tieni kulkija, mutta aivan varmasti tuollaiselle paketille löytyy ottajansa.

  • Satu Rämö

   Mä tykkään yleensä enemmän itsenäisestä matkailusta, mutta joissakin tapauksissa (esim. jos en osaa kieltä ja kohde on suuri ja ennestään tuntematon), lähden mieluummin ryhmämatkalle.

 • Laura R

  Heh, mehän ollaan tässä Laurin kanssa suunniteltu ensi keväälle tai syksylle juurikin tuota vastaavaa reissua – tosin sillä erotuksela, että haluamme pysähtyä myös kunnolla Baikal-järvelle ja käydä Olkhonin saarella. Me tulemme todennäköisesti toteuttamaan matkamme jälleen ihan pirun pienellä budjetilla, eli tälle Travellerin reissulle meistä ei olisi lähtijöiksi. Mutta uskon kuitenkin, että tälle on varmasti tilausta! Jostain syystä tuo Trans-Mongolia tupsahtelee tällä hetkellä monesta tuutista tietoisuuteen ja kiinnostus reittiä kohtaan vaikuttaa olevan suuri. Mahtavaa, jos pääset vetämään reissun! Lähtisin kyllä itsekin viivana, jos tuollainen mahdollisuus siunaantuisi 🙂

 • Elina / Narulelu maailmalla

  Trans-Mongolia reitti kiinnostaa paljon. Mies on sen kertaalleen jo matkannutkin, mutta on lupautunut ihan mielellään lähtemään minun kanssa samalle reitille uudelleen 🙂 Ryhmämatkalle tuskin lähtisin tuohon hintaan, mutta näille onkin eri kohderyhmänsä. Hyvältähän tuo kuulostaa.

 • Henna

  Lähtisin! Rakastan junia ja olen matkustellut niillä ympäri Eurooppaa. Kuvailemasi reissu kuulostaa varsin houkuttelevalta.

 • Tanja K

  Luettuani Liksomin kirjan en enää ollut yhtään kiinnostunut moisesta junamatkasta. Aiemmin kuunneltuani tuttunu juttuja sieltä ja luettuani aiheesta lehtijuttuja, olin ihan kiinnostunut. Nyt kirjasta on jo sen verran aikaa, että olisi mielenkiintoista lähteä reissuun joskus kun lapset on isompia kotiin jätettäväksi. Lähtisin kuitenkin mieluiten muutaman oman jo tutun kanssa. Minustakin junamatka yksin tai aikuisseurassa on rentouttavaa.

 • Petra

  Lahtisin heti jos rahatilanne ja aikataulut antaisivat periksi! Eika matkanjohtajakaan kylla vaikuta hullummalta 🙂 Tuo reitti on kiinnostanut vuosia ja toivon, etta joskus voidaan tuo reissu toteuttaa. Ei ihan halpa reissu mutta toisaalta kerran elamassa ja varmasti hintansa vaarti.

 • Taru

  Trans-Mongolia on kuulunut haavematkoihin jo ainakin viimeiset 10v. Puolivakavissani jo suunnittelinkin reissua ensi vuodelle, riippuen miten opiskelut saa kevääseen mennessä pakettiin. En välttämättä itsekään lähtisi ryhmämatkalle ja jollain tapaa kiehtoisi kokeilla junien kolmosluokkaa plastkartnyita, jossa sängyt ovat isossa avo-osastossa. 😀 Ja toisaalta myös jos Pekingiin asti eksyy, niin saman tien voisi mennä Hong Kongiin ja miksei sieltä vaikka Vietnamiin ja Thaimaahan asti, kun kerran sinne päin maailmaa on päässyt. 😉

 • Anonyymi

  Olen tehnyt ko. reissun, joten suosittelen kyllä kovasti! Hinta on kyllä melko kova, junaliput ja viisumit, ja lentolippu takaisin pekingistä suomeen — alle 2000 pitäisi päästä hyvin helposti. tietysti ekstraa tulee siitä, että kaikki on järjestetty etukäteen, eikä itse tarvitse säätää lippuja paikanpäältä..

  Leena

  • Satu Rämö

   Multa on vielä tämä vertailu tekemättä, eli en vielä osaa sanoa, miten paljon hintaeroa on ryhmämatkalla ja itsenäisesti tehdyllä. Kun ottaa vielä huomioon myös sen, että tätä pakettimatkankin hintaa saisi alemmas esim. isommalla hyttikoolla.

 • Kaisa

  Tottakai lähtisin, mutta täytän ensin lottokupongin. Juuri muistelin vuoden takaista Islannin reissua miten ihana se olikaan! Ensimmäinen pakettimatka ikinä ja jätti kyllä tosi hyvät fiilikset. Ja päästiin paikkoihin, johon perusturre ei olisi koskaan muuten eksinyt. Luulen että tämä reissu olisi vähintään samanlainen, ja tuolla hinnalla pitäisi ollakin, eli jotain ekstraa, mihin ei muuten tutustu. Vielä jotain lisää Lonely Planetin matkaopaskirjaan? Ehdottomasti ratsastusta niillä puolivilleillä hevosilla jos se vain on mahdollista halukkaille järjestää.

  Jos voitan lotossa edes pari tonnia, olen varmasti mukana.

  • Satu Rämö

   Joo, ihan kiinnostavaa pohdintaa, mutta en ymmärtänyt ihan kaikkea. Esim "Kukaan nykysukupolvesta ei ole Islannissa kokenut vastaavaa tilannetta ja maailman parhaatkin asiantuntijat ovat ”hämillään”."

   Se, että asiantuntijat ovat hämillään tarkoittaa vain sitä, että kukaan ei loppujen lopuksi osaa ennustaa, tuleeko iso purkaus, pieni purkaus vai ehkä sarja jompia kumpia purkauksia seuraavien vuosien aikana. 1970-luvulla yksi Islannin saarista halkesi melkein kahtia ison tulivuorenpurkauksen takia ja taloja hautautui tuhkaan. Nykyään on onneksi vähän paremmat ennuste- ja mittausmenetelmät…

   Enemmän kuin tämä tulivuori mua jännittää, miten Venäjä-Ukraina-Nato-kuvio tästä kehittyy. Kauhistuttavia aikoja…

 • Mama Elf

  Lähtisin jos olis rahaa…mutta olen itseasiassa tehnyt tuon reissun jo 80-luvun loppupuolella päinvastaiseen suuntaan, mutta ilman isompia pysähtymisiä. Oli kyllä upea reissu, että voisin tehdä vielä toisenkin kerran.

 • Eiksjoo

  Olen tehnyt kyseisen reissun (7 vuotta sitten), pysähdyspisteinä juurikin Moskova, Irkutsk, Ulan Bator ja Peking. Mahtava kerran-elämässä-kokemus, jonka voisi tehdä uudelleen! Suosittelen mahdollisimman tasokasta hyttiä, jotta matka olisi viihtyisä (nimimerkki päädyin kielimuurin vuoksi moskova-irkusk-välille koko junavaunun kokoiseen dormiin, huh). Ja paljon, paljon luettavaa. Ja tietenkin hyvää naposteltavaa.

 • Anonyymi

  Olen jo pitkään suunnitellut tekeväni Trans-Mongolian-junamatkan, mutta vielä en ole ehtinyt sitä toteuttamaan, sillä haluan tehdä sen hitaammin, kiinnostavissa kohteissa matkalla pysähtyen ja mieluiten jatkaisin Pekingistä matkaa Tiibetiin saakka. Haluan käyttää reissuun useamman kuukauden, ja tehdä sen rauhallisessa tahdissa. Junamatkustuksessa on aivan omanlainen hohtonsa joten odotan sitä päivää kun pääsen tuon reissun tekemään 🙂

  Maria

 • Anonyymi

  Olen tehnyt paljon pienryhmäreissuja ympäri maailmaa. Ne ovat ehkä hieman kallimpia kuin omin päin organisoidut, mutta… Jos ei ole kiinnostunut tsekkaamaan kaikkea etukäteen ja todella kuluttamaan aikaa matkan suunnitteluun, tälläinen matka on aivan loistava vaihtoehto. Hinta on kova mutta kohdallaan. Itseä ei tämä kohde kiinnosta.

  • Satu Rämö

   Me järjestimme viimekeväisen maailmanympärireissun itse ja siihen upposi useita viikkoja… Toisaalta halusinkin silloin itse päättää, minne menemme ja mitä teemme. Mutta menihän siihen ihan hitosti aikaa.

 • Titiomm

  Tuo kuulostaisi upealta ja on reitti josta olen haaveillut jonkinaikaa. Jos olisi rahaa eikä velvotteita niin haluaisin ehdottomasti lähteä mukaan, mutta kahdelta hengeltä tuo tulisi jo niin kalliiksi että mieluummin sitten matkustaa johonkin muualle, ja lapsen iän takia vielä mieluiten perheenä. Mutta ehkä joskus vuosikymmenen päästä minäkin pääsen

  • Satu Rämö

   Kieltämättä yli kuusi tonnia kahdelta on paljon rahaa. Mutta onneksi näitä reissuja voi tehdä myöhemminkin, joskus tulevaisuudessa. On hyvä, että on yhteisiä haaveita – ei niitä kaikkia tarvitse heti toteuttaa.

 • Heli

  Vau, juuri luin jostain tästä kyseisestä junamatkasta, ja ajattelin joskus vielä toteuttavani sen..! Harmi, että opiskelijabudjettiini sopivat lähinnä ruotsinristeilyt tai halpalennot Eurooppaan… 🙁 muuten olisin niiiiiin lähdössä tälle reissulle, tai ainakin itsekseni vastaavalle matkalle. Tälle reitille kyllä seuramatkakin varmaan on aika järkevä idea, ei mikään helpoin matkakohde taida olla kyseessä:D

  • Satu Rämö

   Junassa reissaaminen on varmasti aika leppoisaa, mutta itse olisin ainakin suuressa Pekingissä tai Moskovassa hukassa yksinäni, joten paikallinen opas on ainakin itselleni must.

 • Finventures

  Jos varat riittäisivät niin ehdottomasti lähtisin!!

  Kuulostaa huipulta tuo junailu ja jurtat!!
  Oon niin halunnut Mongoliaan luettuani Igguldenin Tsingis-kaani kirjat! Noissa Igguldenin kirjoissa taitaa osa historia jutuista olla väärin..mutta historiaa on minusta helpompi muistaa kaunokirjallisuuden muodossa. Igguldenin kirjat saattoivat sotkea Tsingis-kaani ja Caesar historian tuntemukseni, mutta kylläpä nautin lukemisesta!

  Jäin pohtimaan että mitäs sitten jos on jo ollut Pekingissä kiinan muurilla ja kielletyssä kaupungissä.
  Mutta mietin myös että ei ehkä ole hullumpaa päästä kiinan muurille kahtakin kertaa 😉
  Jos jotain muuttaisin, niin en liukkaalla talvi kelillä kiipeäisi korkealle vaan kävelisin tasaista kohtaa..
  Toisaalta tykkään korkeista paikoista, että kai se oli ensimmäisellä kerralla tehtävä niin! 🙂

  Voi vitsi mikä työmahdollisuus! Onnea!!

 • Riimi

  Minä olen myös jo piiitkään haaveillut tuollaisesta matkasta, tai toisaalta Mongolia-Kazakstan-Kirgistan-Tadzikistan -akselin matkasta muuten. Etenkin siitä asti, kun eräs meidät majoittanut pariskunta kertoi puoli vuotta kestäneestä karavaanimatkastaan kyseisellä alueella.

  Omalla kohdalla tosin jäisi myös tuollainen pakettimatka vain haaveeksi. Lompakko ei antaisi myöden käyttää noin paljoa rahaa noin lyhyen matkan toteuttamiseen, vaikka se aika unelmalta kuulostaakin. Mutta meidän budjetilla kolmella tonnilla pitäisi pystyä viipymään kohte(i)ssa kauemmin, vaikka matkanteko sitten vähän resuisempaa olisikin..

 • Heli

  Oon itseasiassa miettiny juurikin samanlaista reissua ja kahtellut junalippujen hintoja ja muita kuluja mitä tähän kuuluu. Ehkä kuitenkin odottelen vielä sen aikaa että saan kunnon matkakassan että pääsee kunnolla sitten aasiassakin reissaan. Ja eihän se nyt kerran elämässä reissu vain ole jos innostusta löytyy eikä rahanmenoa muuhun ole 🙂

  • Satu Rämö

   Toki tämän matkan voi tehdä moneenkin kertaan ja reittiäkin voi aina vaihdella ja ottaa matkoihin uusia pysähdyksiä. Mutta jos yli kolmen tonnin reissulle lähtisin, niin itse ehkä valitsisin seuraavalle matkalle uusia kohteita. Paitsi sinne viime keväiseen Uuteen-Seelantiin olisin valmis lähtemään uudestaan vaikka heti, jos rahoitus ja aikataulut natsaisivat 😀

 • Anonyymi

  Kyllä, lähtisin, jos keksin millä tuon rahoittaisin. Junalla matkustaminen on niin paljon mukavampaa kuin lentäminen. Slow-traveling, mutta se on se juttu. Reissun hinnnasta en osaa sanoa mitään, koska en ole perehtynyt tuollaisen reissun lippuhintoihin. Maksan kyllä mielelläni ekstraa siitä, että se kuuluisa Joku Muu organisoi asioita puolestani.

  -Anna-

  • Satu Rämö

   Mua kiehtoisi tässä eniten juuri se junamatkustaminen, että voisi tuijottaa ikkunasta ulos tuntikausia ja välillä uppoutua hyvään keskusteluun tai kirjan lukemiseen. Rahtialuksilla matkustaminen voisi olla toinen erittäin kiinnostava vaihtoehto, mutta tulen niin herkästi merisairaaksi…

 • Anonyymi

  Köröttelin Moskovasta Mongolian kautta Pekingiin yhteen menoon. Koko reissun hinta hotelleineen ja paluulentoineen oli roimasti halvempi kuin tuo 3400. Toisaalta, en pysähtynyt missään matkalla, joten rahamäärät eivät ole täysin vertailukelpoisia. Ja järjestetyllä matkalla ei tarvitse metsästää junalippuja Moskovassa, jossa ilman venäjän kielen taitoa on vaikea pärjätä. VR ei myy suoraan Trans-Mongolian lippuja, vaan liput voi kyllä varata VR:n kautta, mutta lunastaminen tapahtuu Moskovassa. Lipputoimisto ei todellakaan ole edes asemalla, kuten saattaisi kuvitella, vaan jossain ihan muualla kunnon metromatkan päässä.

  Itse reissu oli hieno. Viikko junassa meni nopeasti, ja selvisin jopa siitä, että en käynyt koko aikana pesulla. Voin sanoa, että Pekingin päässä osasi arvostaa kunnon suihkua! Näkisin mielelläni Mongoliaa enemmänkin kuin junan ikkunasta, mutta en tiedä, tuleeko tuohon suuntaan enää lähdettyä. Maailmassa on niin monia muitakin paikkoja!

  Tiina

  • Satu Rämö

   Kiitos näistä omatoimimatkailutiedoista, Tiina! Tästä nyt mainitusta hinnasta olisi mahdollisuus saada hintaa alemmas nostamalla hyttikokoa (tuo hinta on laskettu neljän hengen hyteillä)

  • Anonyymi

   Rupesin tässä huvikseen laskemaan, kuinka paljon reissu maksoi muutama vuosi sitten. Helsinki-Moskova taisi olla reilun satasen, Moskova-Peking neljän hengen hytissä 400-600 (en millään muista, kumpi ääripää, mutta toinen noista!), lento Pekingistä Helsinkiin 400, neljä yötä Pekingissä hotellissa 150 ja viisumit 150. Eli matkan hinta oli maksimissaan 1500 €. Tässä ei tosiaan ole pysähdyksiä, joista olisi tullut lisähintaa.

   En kyllä tiedä, kannattaako ottaa kovin huonoa hyttiluokkaa. Tuo kakkosluokan neljän hengen hyttikin on alkeellinen. Jos menisin toisen kerran, maksaisin varmaan ykkösluokasta, jossa jokaisessa hytissä on oma pieni vesipiste, ei tosin vessaa. Kakkosluokassa on yhdessä vaunussa kaksi vessaa, joita käyttää aika moni matkustaja. Siisteys ei aina ollut huippuluokkaa, joten peseytyminen ei houkutellut. Mutta kaikesta selviää, jos tällainen hygienistikin pärjäsi viikon noissa oloissa!

   Tiina

 • Anonyymi

  Olen haaveillut Mongoliasta sen jälkeen kun luin Horse Boy -kirjan. Lähtisin.

  Puhutko itse venäjää?

  • Satu Rämö

   En puhu venäjää. Noilla pysähdyspaikoilla odottaa paikalliset englanninkielentaitoiset oppaat. Junassa pärjää englannilla ja elekielellä 🙂

 • Merja

  Venäjä ei ole koskaan kiinnostanut minua eikä varsinkaan nyt, mutta toisaalta kun tähän matkaan kuuluisi niin paljon muutakin (ja muita maita) niin why not. Olen matkustanut yksin, perheen kanssa, ystävien kanssa sekä ryhmämatkoilla ja jälkimmäistä arvostan silloin kun mennään kohteisiin, jotka eivät niin tavanomaisia esim. Peru. Itseltä säästyy aikaa ja vaivaa, kun joku muu hoitaa järjestelyt. Omissa suunnitelmissa on vaellusmatka Etelä-Amerikkaan ensi vuonna, joten junamatka jää odottamaan toista ajankohtaa. Kivan työtarjouksen olet saanut ja varmasti löytyy porukkaa mukaan!

  • Satu Rämö

   Tällä hetkellä ei Venäjälle meno tosiaan tunnu kovin houkuttelevalta idealta… Tässä pitääkin tarkkaan seurata, miten tuo poliittinen tilanne siellä etenee – epävarmoja ja osittain aika kammattaviakin aikoja eletään.

 • Sini

  Kuulostaa todella mielenkiintoiselta, lähtisin minäkin, vaikka en ikinä ole tällaisille ryhmälomille lähtenyt. Voisi olla ihan kivaakin, voi tavata uusia ihmisiä eikä vaan hengata itsensä tai sen yhden kaverin kanssa. Ja tietty hyvää seuraa matkanvetäjästä! 😀 Tämä Trans-Siberian Railway on ehdottomasti to do -listalla, monet kavereista ovat sen jo tehneet.

 • lena / london and beyond

  Lähtisin! Kävin tuon reissun muutama vuosi sitten ja suosittelen kyllä ihan kaikille. Mielellään niillä ei-niin-luksus junilla, siitä tykkäsin itse todella paljon, siitä "aidosta" kokemuksesta. 🙂 Hintakaan ei kuulosta ihan kamalan pahalta.

  Ihan parasta matkaa!

 • Xahha

  Junailtiin kaverin kanssa Helsinki-Peking ja lentäen takaisin vuonna 2008. Lähtisin uudestaan vaikka heti! Tuo matkan hinta kuulostaa omaan korvaan melko tyyriiltä, oma reissu maksoi reilusti vähemmän. Toisaalta omalla reissulla pysähdyimme Helsingin jälkeen vain Moskovassa ja Ulan Batorissa ennen Pekingiin saapumista. Mongoliassa palkkasimme paikallisen kuskin ja oppaan ja tutustuttiin neljän päivän ajan Mongoliaan… Yöt nukuttiin jurtassa ja päivisin käytiin ratsastamassa kameleilla, hevosilla ja vierailtiin paikallisten luona juomassa jakinmaitoa ja maistelemassa hevosenmaidosta tehtyjä keksejä. Kiinassa käytiin muurilla, Kielletyssä kaupungissa ja muissa must see-paikoissa. Unohtumaton kokemus!

  • Satu Rämö

   Mä en ole tehnyt (vielä) hintavertailua eli katsonut, paljonko maksaisi, jos reissun järjestäisi itse. Tässä matkassa on kuljetusten lisäksi mukana kolme pysähdystä opastuksineen ja ruokailuineen.

   Reissu kutkuttaisi kyllä, katsotaan miten tässä käy!

 • Anonyymi

  Kyllä lähtisin! Itselläni suurin ongelma on ajanpuute. Mistä ihmeestä revin 18 pv ylimääräistä lomaa ja hoitajan lapsille? Vai hmm, mitenköhän lapset viihtyis tuolla reissulla. 😉 Kaisa

 • pilami

  Mä olen myös tuon matkan jo tehnyt. Ei se ihan ilmainen itsenäisesti hoidettunakaan ollut, koska ainakin matkantekohetkellä Venäjän viisumeita ei voinut hankkia itsenäisesti vaan se piti hoitaa matkatoimiston kautta, joka luonnollisesti veti hyvät rahat välistä. Kun ko. matkatoimistolla oli myös monopoli silloisessa asuinmaassani kyseiseen hommaan. Ja ennen viisumin myöntämistä piti olla lyötynä lukkoon kaikki yöpymiset ja luonnollisesti nekin piti hoitaa ko. matkatoimiston kautta. Oman kokemukseni mukaan ns. omatoimimatkailu Venäjällä ei ihan täysin vastaa omaa käsitystäni omatoimimatkailusta, eli että rinkka selkään ja menoksi ja sitten paikan päällä mietitään missä yövyttäisiin.

  Mäkään en tosin lähtisi ryhmämatkalle, mutta varmasti kysyntää sillekin konseptille on. Erityisesti tämän matkan osalta. Venäjä kun mielletään (ihan syystäkin) vähän hankalammaksi matkakohteeksi kuin moni muu maa.

  • Satu Rämö

   Mä olen tehnyt muutaman "omatoimimatkan" Venäjälle mutta ainoastaan Karjalaan ja Pietariin, eli suhteellisen lähelle Suomea. Ja tosiaan silloinkin majotus piti olla lyötynä lukkoon ennen kuin sai viisumin. Luonnollisesti tein ne hotellivaraukset matkatoimiston kautta.

 • Anonyymi

  Tulin 15vuotta sitten junalla Pekingistä Moskovaan ja sieltä edelleen Suomeen. Järjestin matkan itse ja suhteellisen halvalla pääsin, tietääkseni ainakin silloin oli halvempaa ostaa lippu Kiinasta kuin Suomesta. En enää pysty muistaan summia, mutta opiskelijana laskin pennit tarkkaan ja muistaakseni lentäminen olisi ollut suunnilleen yhtä kallista. Moskovassa majotuin ystävän luona, eli en joutunut asumisesta maksamaan mitään koko matkalla. En siis pysähtynyt matkalla, eli samalla junalla koko matka. Viikon reissu meni yllättävän nopeasti, hyttiseurana kolme kiinalaista opiskelijaa, muutama kirja, maisemat ja istant noodeleita monta pakettia.

  Jos nyt tekisin reissun uudestaan, pysähtyisin parissa kolmessa paikassa joksikin aikaa. Juuri tuollainen pakettimatka voisi kiinnostaa, erityisesti nyt kun olisi varaa maksaa siitä että joku muu hoitaa kaikki järjestelyt. Kyllähän tuo hinta kuitenkin kuullostaa aika suolaiselta.

  Sellaista mietin, että jos lähtisin pakettimatkalle, niin haluaisin oppaan, joka puhuu venäjää, ymmärtää ja tuntee maan kulttuuria, osaa kertoa paikallisista oloista, elämästä, tavoista jne. Eli en oikein ymmärrä, mitä lisäarvoa matkustajalle toisi opas (Satu), joka on itsekin ensi kertaa kyseisessä tilanteessa, ei puhu kieltä ja eikä tunne kulttuuria sen kummemmin.

  • Satu Rämö

   Lienee paikallaan tarkentaa hieman. En siis tule olemaan tällä matkalla matkaoppaana, vaan siis nimenomaan ryhmänvetäjänä. Eli tyyppinä, jolla on hanskassa aikataulut ja paikallisten oppaiden yhteystiedot. Paikalliset oppaat ovat heitä, jotka järjestävät sen pysähdyspaikoilla tehtävän ohjelman ja hoitavat järjestelyt ja kertovat elämästä näissä paikoissa (tämän esimerkkireissun aikana pysähdytään kolmessa maassa, ja oma arvaukseni on, että on aika mahdoton löytää suomalaista opasta, joka puhuu näitä kaikkia kieliä sujuvasti ja tuntee jokaisen kohteen kulttuurin syvällisesti).

   Opastamillani Islannin-matkoilla olen nimenomaan ollut oppaan roolissa, koska puhun kieltä, tunnen kulttuurin ja olen paikallisen matkailutietämyksen mukaan määritellyt ohjelman.

   Hyvä kun tämä asia tuli esille, moni muu on saattanut miettiä ihan samaa juttua 🙂

 • Anonyymi

  Lähtisin! Juurikin tuon Hytti nro6- kirja alkoi houkutella kyseiselle junamatkalle, mutta en kyllä ikinä uskaltaisi omatoimisesti lähteä. Eikä tuo hintakaan nyt mun mielestä ihan mahdoton ole, kun siinä on ne opastukset ja retket mukana. Mutta miksi ne viisumit ei kuulu hintaan? (en ole koskaan matkustanut mihinkään, minne tarvitsee viisumin)

 • Anonyymi

  Itse en suunnittelisi tämmöistä reissua Venäjän halki nyt. Tilanteet saattavat muuttua nopeastikin huonompaan suuntaan. En tarkoita mitään sotaa Suomen kanssa vaan sitä, että Venäjän vastakkainasettelu lännen kanssa eskaloituu entisestään. Alkajaisiksi esim. turistiviisumien myöntäminen EU-maiden kansalaisille voitaisiin lopettaa tai matkailijoille asettaa muita, matkantekoa kohtuuttomasti rasittavia rajoitteita.

  • Anonyymi

   Puhumattakaan siitä, että sieltä ei sitten saa enää laktoosittomia maitotuotteita 🙂

 • Riitu

  Me matkattiin 2009 miehen kanssa Aasiassa 4 kuukautta, budjetti oli noin 4000€/pää. Ehdottomasti suosittelen Trans-Mongolia junaa ja Mongoliaa ylipäänsä, teimme siellä 9 päivän retken maaseudulle, ja maa vei sydämemme. Me matkattiin 2.luokan vaunussa, enkä enää siitä alaspäin tinkisi mukavuudesta. Kiinasta matka jatkui vielä Vietnamiin, Kambodzhaan ja Thaimaahan, josta lensimme takaisin Suomeen. Uudestaan aiomme lähteä, kun nyt vajaa 3-vuotias tyttäremme on hieman vanhempi, sillä erotuksella, että Mongolian jälkeen matka jatkuisi Vladivostokiin ja sieltä laivalla Japaniin. Omilla valinnoilla matkan hintaa saa tiputettua, mutta toki vaatii muutaman vuoden säästämistä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *