Islannin tulivuori”kaaos” paikallisen silmin

Olen mielenkiinnolla seurannut suomalaisissa ja muissakin ulkomaalaisissa tiedotusvälineissä viime päivinä käytyä keskustelua islantilaisesta Bárðarbunga-tulivuoresta ja sen mahdollisesta purkautumisesta. Uutisissa varoitetaan, pelätään ja kauhistellaan. Jutuissa maalaillaan kauhuskenaarioita siitä, mitä kaikkea kamalaa voi tapahtua, jos tulivuori purkautuu. Annoin tänään haastattelun Ylelle aiheesta (ehkä kuulette sen päivän mittaan radiosta) ja yritin tuoda siinä esille vähän toisenlaisia faktoja.

Tulivuorenpurkaus Islannissa keväällä 2010.
Islannissa kukaan ei panikoi. Ihmiset kyllä juttelevat aiheesta kahvitunneilla ja lounastauoilla ja vilkaisevat välillä ilmatieteenlaitoksen sivujen tiedotteita. Omat toimistokaverini lähinnä mehustelevat valokuvausmahdollisuuksilla: ”jos se purkautuu, minne kannattaisi ajaa, että sitä pääsisi hyvin kuvaamaan.”
Toki sitä piti päästä katsomaan läheltä. Islantilaisia jeeppeineen.
Uutisissa kerrotaan, että ihmisiä on evakuoitu tulivuorenpurkausriskin takia. Ketään ei ole evakuoitu kodeistaan, koska tulivuoren lähellä ei asu ketään. Piippu sijaitsee Vatnajökullin pohjoisosassa keskellä islantilaista erämaata. Jos tulivuori purkautuu jäätikön alla, suuri jäätikkötulva ei ehdi asutuksen lähelle moneen tuntiin. Kaikki tulva-alueen asukkaat ja eläimet ehditään siirtää ajoissa turvaan. Nyt evakuoidut ihmiset ovat alueella vaeltavia matkailijoita, jotka ovat yöpyneet vaellusreittien vuoristomajoissa. Koska näille vuoristomajoille kulkuminen kestää asutuksen keskeltä ja hyvien tienyhteyksien varrelta useita tunteja, päätettiin evakuoinnit tehdä jo nyt.
Islannissa on paljon tulivuoria, onhan koko maakin saanut alkunsa tulivuorenpurkauksista. Täällä järisee maa ihan joka päivä kymmeniä kertoja, mutta usein järistykset ovat niin pieniä, että niitä ei edes huomaa. Olen täällä kymmenen vuoden aikana havainnut omin jaloin vain yhden maanjäristyksen. Islannissa on todella kattavat ja osaavat pelastusjärjestöt ja täällä tehdään paljon tulivuori- ja jäätikkötutkimusta. Ei ihan oikeasti ole mitään syytä paniikkiin.
Islanti, kevät 2010.
Tilanne olisi varsin toisenlainen, jos tulivuori olisi purkautumassa lähellä asutuskeskusta. Bárðarbungalta on lähimpään kylään matkaa satoja kilometrejä. Islannin keskellä ei asu ketään. Toki on inhottavaa, jos purkaus tapahtuu jäätikön alla ja sulamisvedet vievät mukanaan esimerkiksi teitä. Sitten ne vain rakennetaan uudestaan. Jos tulee tuhkapilvi, sitten ei lennetä hetkeen minnekään. Täällä purkautui tulivuori viimeksi vuonna 2011, ja se oli voimaltaan Eyjafjallajökullia suurempi. Se purkaus ei kuitenkaan aiheuttanut suurempia muutoksia lentoliikenteelle.
Ehkä mitään tulivuorenpurkausta ei tällä kertaa edes tule. 
Islantilaiset ovat joissain asioissa riskiä rakastavia Pohjolan kuumakalleja, mutta kun kyse on tulivuorenpurkauksista tai muista luonnonilmiöistä, heistä tulee hetkessä viilipyttyjä. Islantilaiset sanovat tähän vain että þetta rettast. Asia järjestyy.
Pirulainen, huomaan itsessäni jo pieniä islantilaistumisen piirteitä. 

Kuvat: Fimmvörðuhálsin purkauksesta keväällä 2010 / Kuvaaja: Björgvin Hilmarsson, lisää saman sarjan kuvia täällä

20 Comments

 • Maaria

  Islantilaiset tuntuvat kyllä suhtautuvan melko rauhallisesti asioihin. Paras esimerkki mielestäni oli, kun ajoimme etelärannikkoa itään päin ja jossain Skaftafellin seutuvilla ihmettelimme pitkiä siltoja (yksikaistaisia, ohituspaikkoja silloin tällöin) ja paikallinen oppaamme totesi vain, että "no, jossain vaiheessa jökulhlaup tän vie mennessään kuitenkin, turha käyttää rahaa kahteen kaistaan". Siellähän sais olla sydän kurkussa koko ajan, jos näistä ottais kierroksia…

  • Satu Rämö

   Näinpä juuri. Ja uutismediat netissä elävät klikkauksista, eikä kukaan klikkaa tylsää uutista.

   Matkailualalle tuhkapilvi olisi tietysti myrkkyä, mutta saapa nähdä, miten tässä lopulta käy.

 • Korpikissa

  Minäkään en välitä medioiden kohujutuista, mutta kieltämättä on vähän henkisesti löysät luiskahtamassa housuun, kun jännittää mahdollisen purkauksen aiheuttama lentojen peruuntuminen. Piakkoin pitäisi lentää Islantiin, mutta jos siellä taas joku tuutti savuttaa ja vielä juuri lentopäivinäni, niin ei paljon naurata. Siis tuo tuutti nyt ihan kaikella kunnioituksella. Mähän tykkään tulivuorista, kunhan ne eivät vaan päätä purkautua ja levittää tuhkaa juuri niinä päivinä, kun itse pääsen lentämään. 🙂

  • Satu Rämö

   Toivotaan, että ei savuta…. Voisihan se lento peruuntua hurjan lumimyrskynkin takia. Onneksi sellaista ei ole näkyvissä *sormet ristissä*

 • Merja

  Kuukauden päähän on varattu lennot Lontooseen ja työkaverit jo kristallipalloistaan ennustivat, että reissu peruuntuu tuhkapilven takia. Tylsää toki, jos niin käy, mutta en jaksa moisesta vielä huolta kantaa. Ne kristallipallot ovat erehtyneet ennenkin 🙂

 • vaalean vihreää

  Tämä on taas näitä juttuja, joista media tekee suuremman jutun. Kun pidättäytyy suurimmaksi osaksi kaikilta uutisilta (en tilaa lehteä, tv-uutisia välttelen), pystyy ihan hyvin itsekseenkin laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja oikeaan mittakaavaan. Lontoossa -1 aste pakkasta ja lumisade on samaa kuin arktinen. Suomessa ei kamalasti vouhkata -25 asteesta pakkasista, vaikka toki niistäkin parit lööpit saa aikaiseksi. Samoin Islannissa varmasti ollaan tietoisia monista tulivuoriin liittyvistä asioista. Menee aiheen vierestä, mutta viime vuosien aikoina kunnon irtiotto uutisista (= joistain ajankohtais ohjelmista ja medioista) on tehnyt oikein hyvää.

  • Satu Rämö

   Näinpä juuri.

   Ehkä se suomalaisten panikointi on jollain tasolla ymmärrettävää, kun ei vulkaanisuuteen ole totuttu: peruskallio on maailman vanhinta, sieltä ei paljon laavaa turauttele.

 • Villasukka kirjahyllyssä

  Kiitos tästä kirjoituksesta. Olen tuota tulivuoren tilanteen uutisointia seurannut ja varsinkin iltapäivälehtien jutut tuntuvat kovin raflaavilta. Hieman toivoinkin, että sinä kirjoittaisit aiheesta paikallisen näkökulmasta 🙂

 • Anonyymi

  Vasta löysin tän sun blogin ja kahlannu nyt yhdessä illassa läpi tähän asti 😀

  Mutta siis, olin ite just tuolloin viikon Islannissa ja huvitti vähän kun kaikki Suomessa oli paniikissa miten meidän käy ja päästäänkö kotiin. Ite otti vähän "islantilaisen asenteen" asiaa kohtaan, katotaan mitä tapahtu, jos tapahtuu. Suurin huolihan siinä medioissa oli muualla maailmassa, että tuhkakatastrofi toistuu ja rahaa menentetään, kuten tuolla aiemmassa kommentissa sanottiin.

  Islanti on mahtava maa ja sinne joskus tarvis päästä vielä uudestaan! Viikossa ei paljoa kerkee, maassa, jossa on todella paljon nähtävää! 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *