Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Suomalainen pulla islantilaisen voittaa

V
iiden minuutin kävelymatkan päässä äitini kotoa sijaitsee maailman paras mahdollinen tehtaanmyymälä. Nimittäin leipomon myymälä. Eksyin Korian Leipomon tehtaille pari vuotta sitten eräänä kesäpäivänä ihan vahingossa. Olin lenkillä teollisuusalueen hiljaisilla teillä kun huomasin punaisen vanhan teollisuushallin päädyssä avonaisen oven ja sen vieressä kyltin: Korian Leipomo Oy. Leipomon myymälä. Voi jumpe! Siitä asti olen mahdollisimman usein käynyt hakemassa leipomon pikkuruisesta myymälästä tuoretta leipää, pullia ja karjalanpiirakoita ulosheittohintaan. Sitä paitsi tehtaanmyymälä on aikamatka. Tiloissa on tuskin tehty remonttia sitten 1970-luvun. Käytävät ovat kapeita ja lattiat kuluneita. Täällä on vanhaa, ja se on ihanaa.

Kersa ehdotti yhteisposeerausta. 

Leipomokäynnit Suomessa ovat nautinto. Islantilaisissa ja suomalaisissa leipomoissa on nimittäin paljon eroa. Islannissa leipomoita on enemmän. Lähes jokaisessa pienemmässäkin kunnassa on leipomo tai pari. Reykjavikissa joka kaupunginosastakin löytyy oma bakaríi. Suomalaisista pikkukaupungeista leipomoja ei samaan tapaan löydy.

Myönnettävähän se on, että islantilaisissa leipomoissa on lähes poikkeuksetta laajempi valikoima. Viineireitä on montaa sorttia (metritavarana ja pikkuviipaleina), on erimakuisia muffinsseja, pikkuleipiä, suklaakakkuja, torttuja, erilaisilla kreemeillä päällystettyjä teemalautasen kokoisia pullantapaisia eli snúðureita. Sämpylöitä on yleensä neljää erilaista, sitten on patonkeja, erilaisia vuokaleipiä ja makeaa ruisleipää.

Aamiainen, lounas ja päivällinen.
Suomalaisen perusleipomon tarjonta on paljon suppeampi ja baakkelssit yksinkertaisempia. Mutta siinä se jutun hienous juuri onkin. Reykjavikista ei saa korvapuusteja puhumattakaan tavallisista pullista. Entä tuo kesäpäiväleipomusten kunkku eli kermavaahdolla kuorrutettu tavallinen mansikkakakku? Suomesta sitä saa kesäkuusta elokuun loppuun lähes mistä tahansa, Islannissa ei mistään eikä milloinkaan. Islantilaisissa täytekakuissa on minun makuuni liikaa kaikkea: marsipaania, marenkia, suklaakastiketta ja koko komeuden päällä aivan liian paksu toffeekerros.
Yksiselitteisesti maailman paras kakku.

Ruisleipää, mustikkapiirakkaa, rasvaisia karjanlanpiirakoita ja berliininmunkkeja punaisella tarjottimella. 1970-lukulainen tehtaanmyymälä keskellä harvaksi käynyttä mäntymetsää. Kyllä suomalainen leipomo voitelee islantilaisen mennen tullen.

12 Comments

 • Satu

  Satu, juuri kyseisestä, ihan samasta mestasta hain perjantaina aamupalan – ajoin autolla n. 6 km matkan vain sinne. Samalla aikamatkalla poikkesimme myös ko. leipomosta pari km koilliseen (?), samalle aikakaudelle asettuneeseen lihajalostamoon. OMG ja halleluja. Pienellä vaivalla elämästä,tulee elämisen arvoista 😉

 • Vadelmia

  Olipa valaiseva kirjoitus! Olisitpa maininnut leipomoista siinä Islanti-kirjan painoksessa, joka meillä oli oppaanamme viisi vuotta sitten. Vietimme pari viikkoa Reykjavikissa, etelärannikolla melkein Hofniin asti, myös Heimaeylla, ja ihmettelimme joka kaupassa kauppojen leipävalikoimaa, joka oli aika lailla 100% paahtoleipää. Meillä turisteilla ei ollut leivänpaahdinta. Jotenkin emme ymmärtäneet etsiä leipomoita. Olisi varmaan pitänyt hoksata, mutta meillä oli jo niin paljon ihmettelemistä kaikissa vesiputouksissa ja lampaissa ja kirpputorissa, jossa oli samassa hallissa myynnissä vanhoja vaatteita, tavaroita ja tuoretta kalaa. Hyvä siis kuitenkin tietää, että leipomoista olisi löytynyt useampaa sorttia leipää.

  • Satu Rämö

   Todella hyvä huomio! Voi saakutti, että olinkin mennyt tällaisen asian unohtamaan… Ruokakauppojen leipävalikoima on tosi aneeminen, ihan muutamista isommista marketeista löytyy tuoretiski, mutta ne ovat kyllä tosi harvassa.

 • Spatz / Kaksin kaunihimpi

  Terveiset leipurilta. 🙂 Kuvan tuotteista kaikki tulevat mun käsien kautta. Jos osut vielä kohdalle, maista berliininmunkkeja, niissä on taikinassa sitruunaa ja hillo on mansikkahillosilmänä siinä päällä. Ihmettelin sitä alkuun, mutta on se vaan hyvää. 😀

  • Satu Rämö

   Iik, mä en meinannut uskoa tätä, kun huomasin maininnan Facessa. Maailma on turvallisen pieni. Berliininmunkkivinkki pistetty muistiin 😉

   Tulen seuraavan kerran moikkaamaan sua!

 • Mama Elf

  Kyllä suomalainen kermakakku on herkkua. Perheeni saa sitä aina synttäreinä, olen saanut heidätkin puolelleni tässä; englantilaiset ylimakeat kakut eivät pärjää äiteen tekemille kermakakuille, joita vesikielellä odotellaan. (Ei passaa tehdä liian usein, jottei erikoisasema vaan katoa!)

 • Satu (ei Salamatkustaja)

  Spatz, just noita berliininmunkkeja ostimme, hämmentyneinä oudosta ulkomuodosta (hilloa päällä), mutta suuren suosion saivat!!! Täytyy varmaan piipahtaa uudestaan tällä viikolla….

 • Tanja K

  Muusta en tiedä, mutta munkit oli minusta parempia Islannissa kuin Suomessa. Arvaappa rupesiko tekemään mieli leipomoherkkuja..! Vaan leipomoa ei lähimaillakaan ja oma koti turhan lämmin leipomissessioihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *