Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Viikko Islannin maaseudulla

M
inullapa alkaa maailman kivoin työviikko, kun sunnuntai-iltapäivänä käymme hakemassa 12 suomalaista matkailijaa lentokentältä ja suuntaamme kohti Pohjois-Islannin maaseutua. Vedän Islannissa pienille ryhmille viikonmittaisia aktiivilomia yhteistyössä Saga-Matkojen kanssa. Viikon aikana teemme kolme pitkää ratsastuslenkkiä, pari vuoristovaellusta, katselemme tulivuoria, kuumia lähteitä ja käymme hitokseen uimassa! Testasimme reissua viime vuonna ensimmäistä kertaa (ja  toista kertaa) ja molemmat matkat saivat mielettömän hyvän vastaanoton. Tämän kesän matkoista molemmat myivät loppuun jo keväällä. Wow!

Lähdössä tallin pihasta.

Hevoset tallin edessä.

Ratsastuspäivinä eväät pakataan satulalaukkuihin.

Lounastauolla syödään eväät.
Retkeltä palattua on iltapäivän kahvihetki.

Islannin munkki: kleina (monikossa luonnollisesti kleinur).

Islannissa turismi kasvaa kaksinumeroisia lukuja ja vaikka matkailu on täällä vielä melko pienimuotoista verrattuna vaikka Kanariaan, Pariisiin tai Alppien hiihtokeskuksiin, suosituimmilla luonnonnähtävyyspaikoilla on jo ruuhkaa. Isot bussit siirtelevät ihmismassoja tiukalla aikataululla, päivät ängetään täyteen ohjelmaa kapasiteetin maksimaalisen käytön nimissä ja lopulta kaikkia alkaa harmittaa.

Islannin Securitas.
Me olemme pyrkineet näillä meidän reissuillamme tekemään asiat vähän toisella tavalla. Olemme valikoineet yhteistyökumppaniksi pienen maaseututallin, joka on kaukana Reykjavikin ”ruuhkasta”. Näillä pienillä maatilamatkailupaikoilla asiat tehdään hyvällä meiningillä ja pienimuotoisesti: ne eivät ole rajallisten resurssiensa takia isoja turistimagneetteja. Firman omistajat eivät tee pelkästään hallinnollisia töitä ilmastoidussa toimistossa, vaan ovat kädet kyynärpäitä myöten mukana maatilan arjessa. Minun mielestäni se tarkoittaa matkailijoille rauhallista ympäristöä ja piirun verran aidompia kokemuksia. 
Yhteistyötallimme: tuo ihana Polar Hestar.
Toki näiden pientenkin yritysten on saatava itselleen tarpeeksi liikevaihtoa, jotta toiminta takaa työpaikat ja bisnes voi ylipäätään pyöriä. Juuri siksi minusta on ihanaa tuoda heille asiakkaita. Minulla on tästä yhteistyöstä todella hyvä mieli, koska kaikki – paikallinen yritys, matkailijat, minä ja reissuja myyvä matkatoimisto – hyötyvät ja saavat panokselleen ihan oikeasti vastinetta.
Elämää maaseudulla.
Kun voi tarjota ihmisille loman, jolle itsekin lähtisi, ollaan oman mittapuuni mukaan oikeilla jäljillä. Kun kaiken lisäksi vie ihmisiä sinne, minne 99 % maahan tulevista tursteista ei ehdi/osaa/älyä mennä, matkanteko on ympäristönkin kannalta kestävämmällä pohjalla. Vaikka olenkin sunnuntaina lähdössä viikoksi töihin, se tuntuu ihan lomalta.
Vaellusta näissä maisemissa. (Tällaisia kraatereja on matkakohteemme lisäksi vain Marsissa. Tosi juttu!)
Pienikokoisten ryhmämatkojen vetäminen on sen verran mukavaa puuhaa, että kesällä 2015 järjestämme ainakin kaksi vastaavaa reissua. Niiden lisäksi ideoin mahdollisuutta järjestää suomalaisille lapsiperheille suunnattua muutaman päivän mittaista maaseutuseikkailua kevyellä ohjelmalla (max yksi aktiviteetti per päivä) ja lyhyillä ajomatkoilla (max tunti bussissa). Olisikohan sellaiselle kiinnostusta?
Kuvat: Björgvin Hilmarsson

23 Comments

 • Satu Rämö

  No hienoa! Pitää ehdottomasti kehitellä ideaa ja laskea hintoja ja katsoa, mitä olisi mahdollista tehdä ilman että reissusta tulisi liian kallis. 🙂

 • Anonyymi

  Olisi! Jutun alkupään ajan harmittelin sitä, että voi kun tahtoisin juuri tuollaiselle reissulle, mutta miten se ei ole juuri nyt mitenkään mahdollista. Mutta siis mies ja lapset messiin, mihin saa ilmoittautua?!

  • Satu Rämö

   Lupaan mainostaa täällä blogin puolella heti kun sellainen matka tulee myyntiin. Ajankohta olisi ensi kesä koulujen kesäloman aikaan, matka tulisi myyntiin tod.näk. syksyllä.

  • Satu Rämö

   Reissu sopisi hyvin tuon ikäisille. Kun oma kersa on neljä, niin tietää suunilleen miten paljon asioita ne jaksaa päivän aikana tehdä ja mikä niitä yleensä kiinnostaa. Toki sinne voisi vanhemmatkin lapset osallistua. Nyt pitääkin alkaa ihan innolla suunnittelemaan ohjelmaa ja katsoa, mikä olisi mahdollista ja samaan aikaan myös sopuhintaista.

 • Valeäiti

  Niin messissä!! Just mietin tota teidän reissua tän vuoden kohteeksi mutta sitten tajusin rttä meillä on lapsia 🙂 eli siis joo!!!!

 • Korpikissa

  Voih, mitä maisemia tuossa tallin äärellä ja muutenkin. Harmi, että työkuviot sotkivat taas osallistumisaikeet. Noissa maisemissa olisi ihana ratsastaa ja vaeltaa ja olla ihan vaan muutenkin. Tykkään juuri tuollaisesta pienemmästä meiningistä, ne jättimäiset turistibussit ja väenpaljous lähinnä ahdistavat.

  Mitä tuohon lapsiperhematkaan tulee, niin se kiinnostaisi minuakin. Lapset ovat ensi kesänä 6 ja melkein 4, joten ehkä niiden kanssa uskaltaisi jo lähteä Suomen rajojen ulkopuolellekin. Toistaiseksi olen kieltäytynyt kuopuksen kanssa lentämisestä. 🙂

 • Anonyymi

  No joo! Olen kuolannut näitä reissuja ja kun esim. ensin kesänä meillä on yksi 4v ja yksi vajaa 1v, niin olen laskeskellut, että hetki kestää ennenkuin mies ottaa muksut viikoksi yksin tai että minä raaskin niitä jättää – joten semmoinen perheille räätälöity voisi todella toimia. Ehkä vielä niin, että siinä olisi halutessaan sitten toisen vanhemmista osallistua jonkun kerran jollekin aikuisten aktiviteetille, vaellukselle tai ratsastukselle tms?

  • Satu Rämö

   Nyökkäilen täällä: ehdottomasti, toiselle vanhemmalle voisi olöe mahdollisuus lähteä jonnekin omille päiväreissulle, just vaikka ratsastamaan tai jäätikkövaellukselle. Kylläpä tämä idea saa minut innostumaan, jei 🙂

 • Anonyymi

  Kiinnostava idea – me taidetaan tosin passata kun ollaan tulossa tänä kesänä parivuotiaan kanssa Islantiin 🙂

  Meillä ohjelmassa ehdottomasti uimahalleja (Reykjavík, Selfoss, Reykjanes Vatnaveröld), Reykjavíkin kotieläintarha http://eldri.reykjavik.is/desktopdefault.aspx/tabid-4547/7775_view-5103/, Haáfellin ihanat vuohet http://www.geitur.is/flokkur/english ja ehkä tämä Bjarteyjarsandurin maatila http://bjarteyjarsandur.is/default.asp?sid_id=3676&tre_rod=002|001|&tId=1

  Aikuisillekin on toki suunniteltu ohjelmaa (vierailu Álafossin ja Þingborgin lanka/villakaupoissa, muutama hyvä ravintola, päivävaellus), mutta yritetään olla vetämättä överiksi. Pikkukaverin kanssa pystyy tehdä noin yhden asian päivässä ilman suurempaa draamaa. Onneksi ollaan jo käyty Islannissa aiemmin, ettei tarvitse kiertää saarta taikka käydä Geysirillä yms 🙂

  Osaatko muuten neuvoa, missä hevostilalla Länsi- tai Etelä-Islannissa voisi saada lapselle pienen kävelytyksen hevosen selässä?

  -Sari-

  • Satu Rämö

   Teillä on varsin pätevän kuuloinen ohjelma! Olen huomannut oman lapsen kanssa reissatessa juuri tuon saman, että yksi isompi aktiviteetti per lapsiperhepäivä on yleensä tarpeeksi.

   Jos meinaatte shoppailla enemmänkin sitä villalankaa, niin käykää ihmeessä siellä ihan Álafossin tehtaanmyymälässä Mosfellsbaerissa; hinnat ovat varmasti himpun verran halvemat kuin keskustassa Álafossin kaupassa.

   Siellä Reykjavikin kotieläintarhassa on heppatalutusratsastusta perheen pienimimlle. Kaikki tallitkin varmasti sellaista järjestää, varsinkin jos kysyy etukäteen. Edullisimmillaan sen saa, jos menee itse ridaamaan ja pyytää mahdollisuutta lapselle kokeilla pienen kävelylenkin oman lenkin jälkeen. Jos ei itse meinaa ratsastaa, helpoimmalla pääsee jos tekee sen pienen hevosen selässä käynnin tuolla Reykjavikin kotieläintarhassa, jos kuitenkin olette sinne menossa.

   Ihanaa matkaa teille!

 • Anonyymi

  Tämä toimisi! Kerran olin jo tulossa Islantiin, mutta matka peruuntui viime hetkillä, ja vain mies pääsi reissuun. On luvannut sen jälkeen, että vielä me sinne päästään. Kun tässä naperoita on pari, niin täytyy alkaa varmaankin mainostaa tätä perheversiota 🙂 ihan hetkeen en nimittäin kahdenkeskiseen Islannin -matkaan usko, joten jos vielä lisäät mukaan lastenhoitopalvelun jonakin iltana, niin tämä olisi täydellistä!

 • hoonlaura

  Kuulostaa hyvältä! Ehdottomasti on kiinnostusta täälläkin, ehkä ei vielä ensi kesänä, koska kotimutsin budjetti on nolla, mutta seuraavana hyvinkĩn ja sitten on lapsetkin jo isompia ja osaisivat ja pystyisivät jo vähän nauttimaankin reissusta. jään seuraamaan taustalle tilanteen kehkeytymistä. 🙂

 • SatuJ

  Tuollainen perheversio kiinnostaisi kovastikin! Kateellisena olen katsellut aiempia kirjoituksia noista sun järjestämistä lomista, itsellä on vaan niin pahan hevosallergia, että sellaiset reissut jää haaveiksi. Mutta jos tuollaisella perheversiolla olisi muutakin aktiviteetteja, niin ihana olis päästä nauttimaan Islannin luonnosta!

 • Anonyymi

  Mä ajattelin joku vuosi ihan itsekkäistä syistä tulla vaan yksin teidän kanssa reissuun. Perhekin varmasti pitäisi, mutta meidän kokoonpanolla jonkun muun "aikatauluttama"
  loma tuntuu pelottavalta ajatukselta. 😉 Muuten, niinkin stupido kysymys, että pärjäiskö vegetantti mukana näillä sun järkkäämillä reissuilla. en haluaisi asiasta tehdä ns. numeroa, mutta lihaa ja kalaa en söisi, enkä myöskään ruokaa jossa niitä on jossakin vaiheessa seassa ollut.

  -Sylvia-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *