Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Nolot menkat

Afganistanissa asuva upea siskoni harrastaa mielenkiintoisia juttutuokioita paikallisten ukkojen kanssa. Viimeksi teekupposen ääressä keskusteltiin siitä, voisiko Afganistanissa nainen olla presidentti. Se ei kuulemma sovi mitenkään, koska naiset ovat sairaita. Niillä on kuukautiset.

Ensiksi syytä kaivettiin biologiasta. Siskoni ei (hänet tuntien ei yllättänyt) antanut periksi. Mutta onhan kauan politiikassa vaikuttaneella Angela Merkelilläkin ainakin ollut menkat. Meillä Suomessakin on ollut naispresidentti. Puolella maailman ihmisistä on jossain kohtaa aikuisikää kuukautiset! Pian ukko myöntyi ja totesi menkkakriittisyyden johtuvan paikallisesta kulttuurista ja uskonnosta.


Nopeasti ajateltuna tähän olisi helppo tuhahtaa jotain kivikautisista käsityksistä, hulluista talibaneista ja vanhoista uskonnollisen ääriaineksen mädättämistä miespieruista vallan kahvassa. Sitten voisi puuskahtaa, kuinka hyvin meillä on asiat, kun menkkaisestakin voi tulla pääministeri.


Vaan eihän se nyt niin yksinkertaista tietenkään ole. Vaikka länkkärimaissa mennään monissa sukupuolten välisissä tasa-arvoasioissa edellä, menkkoihin liittyy edelleen mystiikkaa. Blogipostauksen kommenteissa siskoni osuvasti huomautti, että ei meilläkään päin kuukautisista aina puhuta luontevasti. Olen samaa mieltä. Vaikka iso osa ystävistäni käyttää kuukautiskuppia ja puhuu avoimesti menkoista, kuulen yhä kiertoilmaisuja se aika kuukaudesta, kierrossa, hankalat päivät. Kuukautisside- ja tamponimainoksissa menkoista tehdään joko asia, joka on saatava piiloon, tai vitsi, jolle kaikki voivat hohottaa.

Kokeilepa korvata vessapaperi kuukautissuojilla. Eikö tuntuisikin hullulta,  jos vessapaperia mainostettaisiin kakkahuumorilla. Voisitteko kuvitella imukykyisen vessapaperin mainosfilmiä, jossa ryhmä vienosti hihitteleviä miehiä olisi matkalla vessaan törmätä vastaan kävelevään naiseen ja lopussa olisi joku aktiivisen toiminnan vapautta korostava iskulause? Kummalliselta tuntuisi myös sellainen vessapaperirullapakkaus, joka olisi kääritty vaaleanpunaiseen karkkipaperia muistuttavaan muoviin ja tämän kuuden rullan bägin tärkein myyntiargumentti olisi se, että ne on helppo kätkeä vessassa jonnekin laatikon pohjalle.

Muistuuko muuten mieleen yhtäkään näyttävää kehitysapukampanjaa, jossa voisi aineettomana joululahjana antaa syrjäisen kylän naisille kuukautissuojia? Vuohilla, mikrolainoilla tai koulutarvikkeilla kun ei tee mitään, jos himasta ei voi lähteä minnekään. Aloin googlata vimmatusti. Yllätyin megapositiivisesti, kun WorldVisionin aineettomien lahjojen kaupasta pystyi klikkaamaan 12 eurolla kestositeitä tytöille. Ostin heti pari pakettia.

10 Comments

 • Mama Elf

  Ihan asiaa puhut- vieläkin kuukautiset on monelle asia, joka on kumman vaikeita edes nimetä. Ja kiva että World Visionilta löytyy tollanen lahja. Tiedän, että monet hieman vierastavat järjestön kristillistä taustaa, mutta usein heidän projektinsa ovat todella hyvin toteutettuja kenttätasolla (vierestä katselleena totean). Ja vaikka "kestositeitä" ne naiset juuri kehitysmaissa käyttävätkin, niin aina on naisia/tyttöjä, joilla ei ole edes sen vertaa vanhaa vaatetta, että niitä voisi tehdä.

  • Satu Rämö

   Mulla on kummilapsi WV:n kautta ja totisesti tuo kristillinen tausta oli aluksi vähän kova pala tämmöiselle ateisti-agnostikolle. Kyseli silloin tarkasti miten uskonnollisuus näkyy työssä, tyyliin kohdennetaanko apu vain kristityille tms. mutta vakuuttivat että näin ei ole. Mulla on heistä pätevänä toimijana siis ihan samanlainen fiilis kuin sinullakin, ja olen joskus jututtanut niiden Suomen toiminnanjohtajaa johonkin lehtijuttuun ja hän vaikutti tosi skarpilta tyypiltä.

 • Sini

  Kivaa että postaus inspiroi kirjoittamaan! ihan tajutonta tosiaan, että monet (lähinnä miehet) pitävät kuukautisia jotenkin aivan ihme juttuna, josta ei SAA puhua IKINÄ, liian noloa. Mystistä. Sama juttu varmaan joka puolla maailmaa.

 • Petra

  Ja Turkissa moni kutsuu menkkoja sairaudeksi eli siis kun on menkat niin sanotaankin etta olen sairas….bing etta menee hermo.

 • Riitta

  Hmm… minä olen sen verran vanha, että ensimmäiset kuukautiset olivat ennen nykyaikaisia, melko huomaamattomia, pintakuivia ja hyvin paikallaan pysyviä siteitä. Paksu (n. 2cm) vanutuppo (josta kuitenkin aina valui ohi) pöksyissä peruskoulua käyneenä ymmärrän oikein hyvin noiden mainosten pointin. Kun Libresset tulivat markkinoille, äidin kanssa väännettiin monta kertaa, pitääkö niitä kalliimpia siteitä tosiaan ostaa.

  Sama kehitys kävi myös vauvan vaipoissa ja pintakuvia vaippoja myytiin ihan samoilla argumenteilla: lapsen on mukavampi liikkua eikä pissavahinkoja tule

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *