Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Anna mulle sun dna, saat teepaidan!

Islantilainen yritys lähestyi perhettämme kirjeellä. Kirjeessä lähetettiin ohjeet dna-näytteen antamista varten ja kehotettiin osallistumaan talkoisiin islantilaisen yhteiskunnan hyväksi. Íslensk erfdagreining (ennen talousvaikeuksia ja ulkomaille myyntiä yhtiö kulki nimellä deCODE) on geenitutkimukseen erikoistunut yritys, joka tutkii ihmisen geenejä ja pyrkii löytämään mm. sairauksien perinnöllisiä tekijöitä.

Postissa kotiin kannettua.

Islannissa tällainen tutkimustyö olisi kuulemma suhteellisen helppoa tehdä, koska niukan maahanmuuton ansiosta islantilaisten sukulinjat ovat pääosin selvillä. Kaikista islantilaisista on muuten olemassa sukutietokanta netissä (nettisukupuun rahoitti deCODE). Omalla sosiaaliturvatunnuksellaan jokainen islantilainen pystyy löytämään sukunsa jäsenet ensimmäiseen asukkaaseen asti. Melko kreisiä!

Yhtiöllä on siis tavallaan ihan hyvä päämäärä: lisätä tietoa perinnöllisistä sairauksista ja etsiä ratkaisuja lääketieteellisiin ongelmiin. Mutta nyt tulee se hankala osuus: yhtiö pyrkii keräämään dna-pankkiinsa kaikkien islantilaisten dna:t. Palkkioksi näytteistä osallistujille luvataan t-paidat. Dna-näytteen voi ottaa kotona. Islannin pelastusjärjestöjen vapaaehtoistyöntekijät keräävät näytteet kotiovilta ja toimittavat ne yhtiöön. Näytteiden antaminen on tehty ihanan helpoksi ja markkinointiukot ovat pitäneet huolta siitä, että yhtiön viestinnästä huokuu yrityksen halu tehdä hyvää.

Kiinnostaisi kokeilla, mitä tapahtuisi, jos dippaisin tämän kermaviiliin ja toimittaisin tutkimusaineistoon.

En todellakaan antanut näytettä.

Hankkeessa nimittäin epäilyttää aika moni asia. Ensinnäkin yritys ei ole hyväntekeväisyysjärjestö. Vaikka sen toiminta-ajatus on hyvä, sen ensisijainen tavoite on tehdä voittoa osakkeenomistajille. Dna on kaikki, mitä ihmisessä on. Geenit kertovat meistä lähes kaiken. Jos yritys haluaa tehdä bisnestä ihmisten dna:lla, se joutuu ainakin minun näytteestäni maksamaan vähän enemmän kuin yksivärisen puuvillateepaidan.

Toisekseen: islantilaisyrityksen emoyhtiö on amerikkalainen Amgen. En halua kuulostaa totuudesta vieraantuneelta salaliittoteoreetikolta, mutta Snowdenin ja WikiLeaksin paljastamien Yhdysvaltojen tiedonkeruuprojektien valossa ei voi olla miettimättä sitä, että jonain päivänä kerätyt dna-tiedot saattavat päätyä johonkin ihan muuhun käyttöön kuin perinnöllisten sairauksien tutkimukseen. Yhdysvaltojen tiedusteluorganisaatioilla on jo pääsy sähköposteihini, sosiaalisen median kanaviin ja puhelutietoihin. Dna:n haluan pitää itselläni.

10 Comments

 • Anonyymi

  Pakko heittaytya anonyymiksi, kyseinen firma kavi meidan ovella hakemassa naytteen. Keskeyttivat meidan "paivaunet". Siina punaposkisena ukon poskilihoja kaivellessa en ajatellut, etta taisivat saada kaupanpaalle minunkin naytteen, siinahan miettivat sitten. Muahhahhaa…

 • Irina

  Ymmarran erittain hyvin. Minua vahan inhottaa jo sormenjalkien anto nykyaan joka paikkaan (asun nyt Argentiinassa), viimeisimpana verotoimistoon. Ihan kuin ei ois tarpeeksi jo siina, etta digimaailmasta minusta voi saada jo melkein kaikin selville ja sitten viela halutaan pala fyysisesta puolestakin. Ei kiitos. Kannykastakin otin pois sen "missa olen" -toiminnon. Ei mun elama salaista ja niin mielenkiintoista ole, mutta itse tiedan kylla, missa olen ja mulla ei ole tarvettaa kertoa muille, etta olen liikennevaloissa tai koirapuistossa 🙂

  • Irina

   Mulla ei tosi óle yhtaan luottoa tahan talous- ja ties missa vuosikymmenien korruptiovaikeuksissa rypevaan valtioon 🙂 Suomi ois eri, vaikkei siellakaan liene ihan kaikilla puhtaat jauhot pussissa.

 • Anonyymi

  Ymmärrän erittäin hyvin ettet luovuttanut tietojasi.

  Kyllä minä voin antaa dna:ta johonkin tieteelliseen, sairaalassa tai vastaavassa tutkimuslaitoksessa suoritettavaan tutkimukseen, jos se auttaa ihmiskuntaa ja ehkä itseänikin. Mutta en todellakaan antaisi kyseiselle yritykselle mitään itsestäni. Samaten en myöskään halua ilmoittaa somelle enkä muillekkaan tiedonkeräyspalvemillle maantieteellistä sijaintiani. Kuten Irina jo sanoi, kyllä minä (ainakin toistaiseksi vielä) tiedän missä olen.

 • Anonyymi

  Ymmärrän. Joudun lähivuosina uusimaan passini, ja tällöin nykyinen vanha passi vaihtuu uuteen (no, minulle) biometriseen passiin, jota varten täytyy antaa sormenjäljet. No ei siinä mitään, jos ne jäljet olisivat vain passissa, mutta kun ne ovat myös passirekisterissä. Jonne Suomen poliisi yrittää tasaisin väliajoin saada pääsyä. Nyt näyttää siltä, että tämä ei onnistu (http://yle.fi/uutiset/tyoryhma_tyrmaa_passirekisterin_sormenjalkien_poliisikayton/7297054), mutta epäilen, että yritys ei ole viimeinen.

  En ole rikollinen, enkä aio rikoksia tehdä tulevaisuudessakaan, mutta minua närästää suunnattomasti se, että jossakin olisi olemassa keskitetty rekisteri, jota poliisi tai joku muu viranomainen voisi käyttää siihen sun tähän tarkoitukseen. Juu, kyllähän sitä varmaan valvottaisiin, mutta ihmisluonnon tuntien väärinkäytöksiä tulisi aivan varmasti. Muutenkin suomalaiset luottavat poliisiin instituutiona välillä aivan liikaa, vaikka ihmisiä ne poliisitkin ovat, joskus jopa rikollisia (jos todisteita halutaan, niin Mika Myllylän tietoja kävivät rekistereistä luvatta lukemassa kymmenet poliisit, nyt menossa oleva Helsingin huumepoliisin johtajan rikostutkintasotku jne.).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *