Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Lapsilta kielletyt hotellit

Kirjailijakollegani Katja kirjoitti kolumnissaan hotelleista, jotka eivät ota vastaan lapsivieraita. Jokainen voi lukea jutun itse, mutta punch line oli siis siinä, että lapsivapaissa hotelleissa itää suvaitsemattomuus: ”Eri ihmisryhmien huomioiminen ilmentää paitsi tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta myös sivistystä. Ei kai kenellekään tulisi mieleen vaatia läski-, hetero-, kristitty- tai rumuusvapaata hotellia?”

Coconut Beach Hotel Samoalla, sallittu lapsille.  Naapurirannan vastaava hotelli oli vain täysi-ikäisille vieraille.

Hesarin kommenttipalstaa en sen sisällön takia lue, mutta huomasin, että eilen ja tänään mikään muu aihe ei ole herättänyt yhtä paljoa keskustelua kavereitteni Facebook-seinillä. Mielipiteet jakautuvat, mutta eivät sen perusteella onko kommentoijilla omia lapsia vai ei. Kerronpa nyt oman mielipiteeni juuri päättyneen maailmanympärimatkamme valossa.

Vaikka ihmettelinkin niitä Ei Lapsille / Varokaa Lapsia / Älkää Antako Lastenne Häiritä Muita Vieraita -kieltokylttejä Uudessa-Seelannissa, olen silti (edelleen) sitä mieltä, että vain aikuisille suunnattujen hotellien olemassaolo on asiana täysin OK.

Thaimaan Ancient Realm -bungalowit. Sallittu lapsille.

Etseissäni meille majoitusta Thaimaan Lantalta törmäsin ihanalta kuulostavaan La Laanta –bungalowpaikkaan. Pyytäessäni tarjousta kuukaden majoitukselle kerroin, että meitä on kaksi aikuista ja yksi 3-vuotias lapsi. Sain ystävällisen vastauksen, että he eivät ikävä kyllä voi majoittaa meitä niin pitkäksi aikaa, koska meillä on pieni lapsi mukana. Tämän kuukauden aikana lyhyempiä varauksia on jo tullut muilta lapsiperheiltä, ja he pyrkivät välttämään suurta lasten määrää, koska bungalow on suosittu pariskuntien häämatkakohde, jota markkinoidaan rauhallisella ympäristöllä ja ”pakopaikkana kiireestä”. Ymmärsin pointin, joka kuulosti omaan korvaani varsin ymmärrettävältä. Kirjoitin heille nätin vastauksen, että jos joskus itse olen etsimässä sellaista lomaa Lantalta, tiedän, minne tulla.

Samoan rantafalet, sallittuja lapsille, mutta lapsivieraita ei juuri näkynyt.

Lantalla löysimme yhtenä iltana hotellin, jonka aulassa oli mainio belgialaisiin olutjuomiin erikoistunut baari. Tiesin, että se on vain aikuisvieraille suunnattu hotelli. Teki kuitenkin järjettömän paljon mieli yhtä hyvää olutta. Kävelimme hienostohotellin respaan ja kysyin, onko mahdollista käydä alkuillasta yhdellä juomalla hotellin baarissa, vaikka hotelli ei otakaan vastaan alle 12-vuotiaita vieraita. Lupasin, että olemme hiljaa emmekä viivy koko iltaa. Meidät kutsuttiin iloisesti sisään ja lapselle tarjottiin baarin piikkiin jäätelö. Viivyimme tunnin ja ennen illallisaikaa. En tiedä, millainen vastaanotto olisi ollut, jos en olisi tiedustellut vierailun sopivuutta etukäteen.

Samoalla saaren alle kymmenestä hyvätasoisesta hotellista yksi oli kielletty lapsivierailta. En kokenut tätä mitenkään syrjimisenä. Me vain yksinkertaisesti emme menneet sinne.

Jollain monista rannoista.
Fidzillä olimme perheiden suosimassa hotellissa (oli tiedossa etukäteen). Hotellin uima-allasalueen isoin uima-allas auringonottotuoleineen oli varattu vain aikuisten käyttöön. Lapsi olisi kovasti halunnut mennä sinne, mutta selitin, että se ei sovi, koska se on tarkoitettu vain aikuisille. ”Ai niin kuin kahvikin?”, hän tokaisi ja jatkoi uintiaan lastenaltaassa. Saattaa olla, että lapsi vaatii kasvaessaan lisäselityksiä. Yritän silloin selittää hänelle, että on olemassa erilaisia paikkoja. On paikkoja, joihin pääsevät vain lapset ja on paikkoja, joihin pääsevät vain aikuiset. Ja on olemassa myös paljon paikkoja, joihin pääsevät kaikki.

En hyväksy sitä, että lapset voisi viedä vain hoploppiin tai leikkinurkalla varustettuihin perheravintoloihin. Kyllä lasten kanssa pitää voida käydä museoissa, kahviloissa, ravintoloissa ja lomamatkoilla. Itse asissa Vuoden mutsi -blogin puolella on menossa kysely, jossa listaamme suomalaisten paikkakuntien erityisen lapsiystävällisiä paikkoja.

Mutta muutama hotelli suosisutulla matkailualueella haluaa rajoittaa vieraansa vain aikuisiin, en näe siinä mitään ongelmaa.

Fidzin perheystävällisen hotellin lapsivierailta kielletty uima-allasalue.

Ja onhan näitä hatusta vedettyjä mutta joissakin tilanteissa aivan valideja ikärajoja käytössä muuallakin. Maailmalla on ravintoloita, joihin pääsee vain yli 24-vuotiaat, vaikka täysi-ikäisyyden raja olisi 18. Kuuden vuoden gappiin putoavat voivat harmitella typerää sääntöä (itsehän sain itkuraivarit Kaivohuoneen portsarille, joka ei päästänyt sisään vuonna 1999.) Joissakin leikkipaikoissa yli 10-vuotiaat eivät pääse pallomereen, koska ovat sinne liian isoja ja häiritsisivät pienempien vieraiden leikkejä olemssaolollaan. Syrjitäänkö tässä yli 10-vuotiaita lapsia? Ei minun mielestäni.

Mutta niistä hotelleista. Mitä te olette mieltä? Jos matkustaisitte ilman lasta, menisittekö lapsivapaaseen hotelliin vai onko sillä mitään merkitystä?


Postauksen kuvat ovat kuvia Instagram-tililtäni ja postaus on osa Instagram Travel Thursday:ta, jonka tarkoituksena on testailla Instagramia matkainspiraation levittämiskanavana. Suomessa tapahtuman taustalla ovat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running with Wild Horses. Järjestäjien blogeista löydät kokooman kullakin viikolla kirjoitetuista postauksista. Jos haluat osallistua omalla blogillasi, tutustu täällä ohjeisiin. Lisää maailmanympärimatkamme kuvia löytyy Instagrammista satu_reykjavik.

52 Comments

 • MaaritKaipainen

  hehe.. tasta oli tosiaan tulinen keskustelu facessa 🙂 Tiedan etta lapset ovat toisinaan aanekkaita ja aiheuttavat kaikenlaisia tilanteita, ainakin omat lapseni. Vittumaisinta ikina olisi kokoajan joutua lomalla hyssyttelemaan, ettei joku nyt vaan loukkaantuisi ilakoinnista. toivotan siis mielellani rauhaa ja rentoilua etsivat aikuiset tervemenneiksi lapsivapaisiin lafkoihin. Sinne menisin itsekin jos nyt ikina paasisin ilman lapsia lomailemaan! 😉

  • Satu Rämö

   Mieleeni muuten tuli, että me mentiin Yhdysvalloissa vahingossa yhteen ei-lapsille-majataloon (asiasta oli tiedotettu huonosti ja luin siitä vasta majatalon käytävältä löytyneestä info-taulusta). Vaikka oli majoitusliikkeen vika, että he eivät asiasta infonneet esim. nettisivuillaan, mulla oli koko ajan kaamee stressi, että kohta joku aamu-uninen pappa vetää herneet nenään 🙂

 • Anne

  Vaikka lapsista pidänkin yleisestiottaen, niin kyllä vielä tässä vaiheessa elämää (köyhä, lapseton, 24-vuotias) valkkaisin lapsivapaan hotellin. Sen kerran kun saan raavittua kasaan tarpeeksi rahaa matkustaakseni toiselle puolelle maailmaa rentoutumaan, en halua joutua kiristelemään hampaitani lasten juoksennellessa tielle uima-altaalla tai huutaessa tylsyyttään illalla ravintolassa. Toki jos päätyisin kaikesta huolimatta valitsemaan myös lapsille soveltuvan hotellin, niin siellä mennään sitten sillä mentaliteetilla että kaikki metrinmittaiset ovat lomailemassa siinä missä minäkin ja yritän jo etukäteen hyräillä itseni sellaiseen zen-tilaan ettei otsassa pullottava suoni pilaa minun tai kenenkään muunkaan lomaa 😀

  (Jos voisin, valitsisin myös sellaisen hotellin jossa ihmisille tarjoiltavaa alkoholimäärää säädeltäisiin, tai ei tarjoiltaisi ollenkaan. Pitää varmaan lähteä johonkin joogaretriittiin näiden mun vaatimusten kanssa :D)

  • Anne

   "Vittumaisinta ikina olisi kokoajan joutua lomalla hyssyttelemaan, ettei joku nyt vaan loukkaantuisi ilakoinnista. toivotan siis mielellani rauhaa ja rentoilua etsivat aikuiset tervemenneiksi lapsivapaisiin lafkoihin. Sinne menisin itsekin jos nyt ikina paasisin ilman lapsia lomailemaan! ;)"

   Myös tää on hyvä pointti! Siis miksi kukaan haluaisi lomailla sellaisessa paikassa, missä ei tuntisi oloaan tervetulleeksi ja lomaa onnistuneeksi? Nyt mun mielestä kumpikin osapuoli (lapsettomat ja lapselliset) saa rusinat pullasta kun voivat valita hotellin joka miellyttää kaikin puolin. Ei tässä ketään syrjitä, joku on vaan kekannut TOSI hyvän markkinaraon…

 • Anonyymi

  No on olemassa reissuja milloin tarvimme vain yö sijan, silloin on ihan sama onko paikalla lapsia, monesti on mukavakin kun lapset ovat niin välityömiä ja saattavat jutella rennosti vieraillekkin. Mutta toisaalta joskus voisi olla kiva viettää ihan kahen kesken viikonloppu, mutta sitä vartenhan on hyvä olla vaihtoehtoja, myös lapsettomia…

  • Satu Rämö

   Tämä on hyvä pointti: tilainteita on erilaisia.

   Kun itse matkustan ilman lasta, ei minua missään nimessä haittaa, jos samassa hotellissa on muita lapsia. Usein he voivat olla tosi mainiotakin seuraa. Mutta jos olen lähdössä vaikka tosi romanttiselle matkalle kahden miehen kanssa ja haluaisin rahaa lukea kirjoja ja vain olla, ei minua haittaisi mennä hotelliin, jossa olisi vain muita aikuisia.

  • Sini

   hehee, sä haluat siis mennä lomalle kahden (!) miehen kanssa ja rahaa kirjojen lukemiseen. #mikääneiriitä t. saivartelija 😉

 • kasi72

  Minulla on neljä pientä lasta, ikähaarukka 7 – 2v. Jos itse pääsisin joskus lomamatkalle ilman lapsia ( mikä tällä hetkellä tuntuu aika absurdilta ajatukselta) saattaisin hyvinkin päätyä lapsivapaaseen hotelliin. Jos matkustaisimme koko perheen voimin, olisi lapsiystävällinen hotelli ehdottomasti järkevin valinta. En koe jaottelua syrjintänä vaan palveluna. Silloin hotelli pystyy tarjoamaan asiakasryhmälleen räätälöityjä palveluita ja kaikki viihtyvät. Aikuiset jotka matkustavat ilman lapsia tarvitsevat erilaisia palveluita kuin lapsiperheet. Kaikille kaikkea ei ole koskaan toimiva, silloin pitää aina jostain tinkiä. Ja palatakseni vielä siihen omaan ilman lapsia matkustamiseen. Kun lasten kanssa viettää arkeja 24/7, ei välttämättä jaksa kuunnella sitä lapsista väistämättä tulevaa omansalaista elämää jos kerrankin on päässyt yksin liikenteeseen. Viereisessä pöydässä kaatuilevat maitolasit ja altaalla kiljuvat lapset tuovat liikaa mieleen sen arjen josta oletettavasti on lähdetty hakemaan aikalisää. Akut latautuvat paremmin lapsivapaalla vyöhykkeellä.

  • Satu Rämö

   Näin minäkin tuumin.

   Kuten sinäkin toit esille, ei se ole mitenkään huonoa käytöstä lapsilta että maitolaseja kaatuu tai desibelit joskus nousevat. Se on ihan normaalia lasten elämää. En soisi, että lapsista kasvatetaan hiljaisia ja hajuttomia varjoja.

 • Satu VW / Destination Unknown

  Suvaitsemattomuus? Se, että lapsivapaita hotelleja on olemassa ei ole pois keneltäkään, päin vastoin! Tuossa yllä kommenteissa kaikki haluamani on jo hyvin tiivistetty ja kasi72 vei sanat suustani "En koe jaottelua syrjintänä vaan palveluna. Silloin hotelli pystyy tarjoamaan asiakasryhmälleen räätälöityjä palveluita ja kaikki viihtyvät.".

  Ne harvat kerrat kun olen matkustanut yksin, en ole edes huomannut tarkistaa onko paikka lapsilta kielletty vai en, mutta nyt kun tämä tuli esille, taidanpa joskus buukata matkan, ihan yksin, "aikuisten lomahotelliin" 😉

 • Taru

  Musta on suorastaan kummallista miten lapsettomille tarkoitettu palvelukonsepti voi herättää niin paljon pahaa mieltä jollekin. Palvelun käsite yleisestiki on sellainen, että sillä on tietty kohderyhmä, ja myös asiakkaat haluavat tietynlaisia palveluita. Tämä tarkoittaa sitä, että aina on joku, jolle tietty palvelu ei käy. Se ei silti tarkoita, että sua syrjitään, vaan sitä että etsit sen palveluntarjoajan, jonka palvelu käy sulle. Mikä tässä on niin vaikeaa? Kenellekään, edes lapsiperheille, ei tarvitse kaikkien palveluiden olla saatavilla.

  Vaikuttaa olevan hieman tuo syrjinnän käsite hakusessa kun se vedetään tähän mukaan. Vai syrjitäänkö vaikka köyhiä, kun ei niillä ole varaa kaikkiin tiettyihin hotelleihin? Tai lemmikin omistajia, jotka ei pääse kaikkiin hotelleihin? Ei tollanen ole syrjintää, koska saat kuitenkin sen palvelun jostakin muualta.

  • Satu Rämö

   Tästä tuli mieleeni, että törmäsimme Jenkeissä reissatessa motelliketjuun (Motel6), joka mainosti itseään nimenomaan lemmikkiystävällisenä paikkana. Koiran kanssa matkustavilla kun voi olla vaikeuksia löytää paikkaa, jonne lemmikin voisi ottaa mukaan huoneeseen.

 • Suvi

  Vertaus ördääviin muihin vieraisiin on hyvä: jos lepään aurinkotuolissa, en halua sen enempää lasten meteliä, kuin aikuistenkaan! Saattaisi pinna kiristyä samalla tavalla kummastakin. Harva ihminenhän inhoaa lapsia, sen sijaan lapsiaan paimentamattomista vanhemmista moni ei tykkää. Ja vanhemmallekin on ymmärrettävää, ettei jaksa olla kokoaikaa kieltämässä lasta lomalla, joten menkäämme kummatkin omiin mestoihimme. On muuten tullut esim. Lapissa selvitettyä, mihin hotelliin menee paljon brittituristeja ja jätimme sen sitten väliin, ihan kaikella ystävyydellä.

 • Anonyymi

  En loukkaannu lapsivapaista hotelleista. Mutta se tosiaan ottaa päähän, jos joudun paniikinomaisesti hyssyttelemään lapsiani missä tahansa, jossa olin luullut olevani perheineni tervetullut. Joskus on tullut juostua kolmen liian nälkäisen ja väsyneen alle 6-vuotiaan kanssa sisään hieman liian hienoon ravintolaan ja tullut yövyttyä hiljaisessa ekoretriitissä. Tosin vain minä olen ollut näkyvästi vaivautunut lapsieni aiheuttamasta lapsille normaalista metelistä. Sehän on lasten kanssa vähän sama kuin yrittäisi kieltää kukkoa aamulla kiekumasta. Lajityypillistä käytöstä ihmislajin nuorelle yksilölle siis. Mutta ihan minunkin mielenrauhan kannalta on kiva etukäteen tietää, että hotelli/ravintola tms. ei ole vain aikuisille. Muiden lapset eivät ole ikinä häirinneet – vain omat.

  • Satu Rämö

   HIhi, osuit niin oikeaan tuossa kukko-vertauksessa.

   Se jos lapset riehuvat pidäkkeettömästi vaikkapa ravintoloissa (siis oikeasti rellestävät, en tarkoita sellaista väsymyksestä tai nälästä johtuvaa väninää, joka on ihan normaalia) tai muissa vastaavissa paikoissa, on tietysti niden vanhempien vika. Eihän lapset tiedä, miten vaikka ravintolassa pitää käyttäytyä, jos kukaan ei ole opettanut. Mä olen sitä mieltä, että lapsia pitää kasvattaa (ja myönnän ettei se aina ole ihan helppoa) ja ottaa heidät osaksi yhteiskuntaa eikä piilotella niitä vain kotona ja hoplopeissa. Siltikin olen sitä mieltä, että on ihan mainiota, jos on olemassa myös vain aikuisille suunnattuja hotelleja. Valtaosaan ovat kuitenkin tervetulleita kaikki.

 • Anonyymi

  Aika ihmeissäni luen näitä kommentteja… Lapset nähdään huutavina ja huonostikäyttäytyvinä lomanpilaajina. Mielestäni tällaisia lapsia on lomakohteissa saman verran kuin huonostikäyttäytyviä örveltäviä aikuisia. Suurin osa lapsista on kuitenkin aika mainioita tyyppejä, ihan niinkuin ihmisistä yleensäkin. BTW iäkkäät vanhempani matkustavat aina lapsihotelleissa, koska heidän mielestään niissä on rauhallista öisin ja muutenkin niin mukavaa!

  • Satu Rämö

   Suurin osa tämän postuksen kommenteista ei mielestäni ole sitä mieltä, että lapset = lomanpilaajat.

   Jos lapset eivät osaa ollenkaan käyttäytyä, se on vanhempien vika: eivät ole opettaneet, miten eri tilanteissa toimitaan. Se on todella sääli. Olen reissuilla tavannut monia hyvin aisoissa pysyviä isojakin lapsiperheitä, enkä ole vättämättä edes huomannut heidän olemassaoloaan.

   Ördääjät onnistuvat kyllä huutelullaan pilaamaan yöunet, joten ymmärrän vanhempiesi päätöstä hyvin.

   Se, että lapsivapaat hotellit ovat ok ei automaattisesti tarkoita sitä, että ei diggaa lapsista tai ei haluaisi heitä osaksi elämäänsä. Ei kukaan hotellissa kuitenkaan asu, sinne mennään loman tai työmatkan ajaksi ja minusta on hyvä, että on olemassa erilaisia vaihtoehtoja.

   Ajatus siitä, että joku kaupunginosa tai taloyhtiö olisi kielletty lapsilta taas olisi aivan järjetön.

 • pilami

  Mä en tekisi ihan niin suoraviivaista johtopäätöstä, että lapsivapaa olisi jollain tavalla sama asia kuin esim. kaljuvapaa tai homovapaa. Eikä kyse ole mielestäni suvaitsemattomuudestakaan. Voipi olla, että ne lapsivapaan hotellin asukkaat ovat siellä hotellin ulkopuolella varsin lapsirakkaita ja kestävät ravintoloissa lasten sählingit, kun saavat siellä hotellissa syödä aamupalansa ihan rauhassa ym.

  Jos olen ymmärtänyt oikein, niin näitä lapsivapaita hotelleja on nimenomaan lomakohteissa, joissa hotelleja on vieri vieressä. Ymmärrän tietysti harmin, jos on myöhään varausta tehdessä liikkeellä ja ainoa vapaa huone on siitä hotellista jonne ei lasten kanssa pääse, mutta ei se silti ole peruste olla lapsivapaita hotelleja vastaan.

  Olin itse ensimmäistä kertaa viime talvena lomalla tällaisessa "lapsiperheh**vetissä" ja -no- sääliksi kyllä kävi niitä aamupalalla olevia muutamaa lapsetonta vanhempaa pariskuntaa jotka olivat jostain (ilmeisestä vahingosta) eksyneet samaan hotelliin pohjoismaalaisten lapsiperheiden kanssa. En mäkään viihtyisi, kun teki tiukkaa jo lapsiperheellisenäkin. 😉

  • Satu Rämö

   Itse olen matkustaessa huomannut asian olevan juurikin noin: eli ne adults only -paikat ovat usein hotelliryppäissä ja useimmiten rantakohteissa. Kaupunkilomilla käydessäni en ole törmännyt ei lapsia -hotelleihin.

   Meillä oli Fidzillä sellainen australialaisten versio Aurinkomatkojen perhehotellista. Se oli tosi ok, kun oltiin liikeellä lapsen kanssa. Oli liukumäet ja aamiaisbuffassa myös lastenlautaset ja pienet aterimet. Sadan lapsiperheen läsnäolo olisi kuitenkin ollut aika ylitsevuotavaa tilanteessa, jossa olisimme matkustaneet vain aikuisessa seurassa. Suosittu turistikohde kun on, niin jo ihan lähisaarilta olisi löytynyt myös "vain aikuisille" -vaihtoehtoja.

  • pilami

   Oman kokemukseni mukaan koiraa on erittäin vaikea saada mukaan mihinkään. Esim. Lappiin. Etsittiin sopivan kokoista, yhdessä tasossa olevaa lomamökkiä johon saisi lemmikinkin vielä mukaan. No ei ollut. Sitten yksi mökki oli unohtanut laittaa jollekin sivustolle maininnan ettei lemmikkejä saa ottaa. Varatessa vielä tuli puheeksi ja sitten kun siinä keskusteltiin niin saatiin kuin saatiinkin lupa ottaa nelijalkainen karvakasa mukaan mökkiin. Ja joo-o, kyllä meinaan siivottiin kämppä ja jokainen karva pois ennenkuin lähdettiin – oli vähän paineita asiasta vaikka loppusiivous kuuluikin ihan rahaan.

   Mä ymmärrän että tarvitsee olla allergisille eläinvapaita hotellihuoneita ja mökkejä ym. Mutta monesti ne lemmikit kyllä kielletään ihan vain muuten vaan. Se on kyllä harmittanut.

  • Satu Rämö

   Tässäpä olisi ehkä markkinarako eläinystävälliselle mökki-/hotelliketjulle. Kovin monilla ihmisillä on kuitenkin lemmikkejä, eivätkä kaikki ymmärrettävästi halua jättää niitä hoitoon oman loman ajaksi.

 • Jenni / Suurherttuan vieraana

  Musta tätä lapsiasiaa ei voi mitenkään verrata hotelleihin, jotka eivät ota vastaan vaikkapa mustia, homoja tai juutalaisia, koska KAIKKI ovat olleet joskus elämänsä aikana lapsia ja suurin osa ihmisistä toivottavasti saavuttaa aikuisuuden, mutta rotua, seksuaalista suuntautumista tai uskontoa harvemmin vaihdetaan.

  Täysin lapsivapaita hotelleja en muista kohdanneeni, mutta olen kyllä välillä hotellia valitessa suosinut niitä, joista ei löydy leikkipaikkoja, allasalueella ei näytä olevan lasten allasta tai vesiliukumäkeä, ja hotelliravintolassa ei ole erikseen menuuta lapsille. Toisaalta jos minulla olisi lapsia, erikseen hakisin hotellia, josta mainitut asiat löytyvät. Luulisi, että lapsiperheistä olisi hauskempaa, että lapset löytävät poolilta muita lapsia leikkiseuraksi sen sijaan, että siellä altaalla tai hotellin rannalla olenkin minä huokailemassa mielenosoituksellisesti, kun lapsi ohijuoksiessaan lennättää hiekkaa drinkkiini?

  Tätä ongelmaa ei ole toisaalta tarvinnut pariin vuoteen ajatella, kun en ole ollut rantalomalla. Kaupunkilomalla minulle on ihan yksi haile, onko hotellissa lapsia vai ei. Itseasiassa mieluummin otan lapsiperheitä seinänaapureiksi, koska he yleensä nukkuvat öisin eivätkä saavu baarista aamuyöstä meluamaan. 😉

 • Heli

  No mä oon sitä mieltä että on hyvä että lapsilta kiellettyjä hotelleja on. Esim ne ihmiset jotka ei halua edes omia lapsia niin miksipä pitäisi kuunnella muiden lasten huutoa, varsinkin kun välistä huomaa aika kurittomia lapsia ilman että vanhemmat tekee mitään. Itellä on se, että en halua lasten nähden juoda alkoholia. Ajattelen, että se ei sovi lapsille nähdä humaltuneita aikuisia ja jos lomalle menen niin en halua piilotella pullojani ja juopotella salaa vain koska hotellissa on lapsia. Tähänhän voidaan sit vaikka vetää se, että esim huvipuistoissa ei tiettyihin laitteisiin mennä ilman lasta. niin sehän on sillon kielletty aikuiselta? ;D

  • Satu Rämö

   Tuollaisissa tilanteissa (kun lapset riehuvat rajattomasti) mun katse kääntyy vanhempiin: heidän pitäisi opettaa jälkikasvulle, miten erilaisissa paikoissa käyttäydytään. Jos siis itsekään tietävät…

 • Anonyymi

  Tämähän on justiin oikeaa kohderyhmämarkkinointia!

  Lapsettomana uranaisena en olisi koskaan ollut yötä lapsiperheille suunnatuissa hotelleissa: aamukuuden riehunta ei sovi yhteen neljältä kämpille ryömimisen kanssa. (Sivuhuomio: lapsen kanssa en koskaan majoittuisi Reykjavikissa Laugarvegurilla viikonloppuna, vaikka hotellit sen salliivatkin, sellainen Ibizameno siellä on!) Nyt taas syyslomaa miettiessäni etsin lapsiystävällistä paikkaa (eli jossa on ok murustaa puolet lounaasta lattialle ja jossa uima-altaassa voi myös kahlata ja josta on mieluiten edes vähän matkaa isolle tielle). Isovanhempani varmasti viihtyisivät senioreille suunnatussa hotellissa. En näe tässä mitään ongelmaa, kunhan vain jostakin löytyy paikkoja jotka ovat avoinna kaikille.

  Ystäväpariskuntani, kaksi miestä, majoittuvat pääosin vaaleanpunaisissa hotelleissa/BB:ssa ja käyvät syömässä sateenkaariravintoloissa yms. Heillä on oma Lonely Planet-tyylinen oppaansakin. He käyttävät näitä erityispalveluita, koska kukaan ei nostele kulmiaan eikä hymise vaan he saavat olla kuten kotonaan. Sehän sitä relaamista onkin, että saa olla kuin on – lapsiperheillekin.

  Sara

  • Satu Rämö

   Haha, joo en mäkään majoittuisi Laugavegurille! Me asuimme ennen lapsen tuloa Laugavegurilla. Siirryimme suosiolla pari katua ylöspäin 🙂

 • Anna Koskela / Tämä matka-blogi

  Lapsivapaa, homovapaa, läskivapaa, alkoholivapaa, ruotsinsuomalaisvapaa, muslimivapaa. Poista loppu ja väsää mistä aiheesta vaan blogi puolesta tai vastaan, niin kommentointi on taattu. Kärjistä vielä tahallisesti ja sopivasti syyllistä erimieltä olevia, niin johan lähtee linkit lentämään.

  HS:n kolumni oli yksi tyhjänpäiväinen jeesusteluoksennus, jonka tarkoitus ei ollut kuin provota.

  Vastaus kysymykseen: Kukin valitsee sen itselleen sopivimman hotellin. Ilman kysyntää ei ole tarjontaa.

 • Heidi / Auringon alla

  Minun mielestä aikuisille suunnatut hotellit on vain hyvä juttu. Sillä niitä muita hotelleja riittää pilvin pimein, enkä ainkaan itse näe, miten se on lapsiperheiltä pois. Päin vastoin, joskus tällaiset aikuisille suunnatut hotellit ovat kertoneet ajatelleensa myös lapsien parasta, erityisesti, jos vaikka hotellivieraina on paljon romanttista lomaa viettäviä samaa sukupuolta olevia pareja, mikä saattaisi herättää lapsissa hämmennystä.

  Mun puolesta tämän voisi viedä vaikka pidemmällekin, esimerkiksi vain senioreille suunnattuihin hotelleihin. En usko, että olisin itkemässä, että miksi minä kolmikymppinen en pääse mummojen hotelliin 🙂 Enkä tuntisi oloani yhtään syrjityksi!

  • Satu Rämö

   Mä taas olen sitä mieltä, että lapset eivät opi hämmästelemään nais- tai miespareja jos vanhemmat eivät tätä hämmästelyä heille opeta.

   Mä itse en siis lähtisi ei lapsille -suunnattuja hotelleja puolustamaan lapsen suojelulla. Jos löytyy aikuisia jotka haluavat viettää lomansa lapsettomassa hotellissa, ja hotelleja, jotka haluavat ottaa asiakkaaksi vain täysikäisiä, niin siitä vain. Se ei ole lapsiperheiltä pois.

  • Heidi / Auringon alla

   Juu, en siis ilmaissut omaa näkemystäni, vaan hotellien edustajien kertomia syitä 🙂 Voi olla, että heilläkin on taustalla useampia asiakaspalautteita aiheesta, toisiahan asia voi häiritä enemmän kuin toisia, erityisesti lomaillessa.

 • Laura Lappalainen

  Musta on hyvä että useammat hotellit profiloituu. Itse vältän esim bilehotelleja ja aikuisille suunnattuja hotelleja myös kahdenkeskisillä matkoilla… mua kun henkkoht eniten ärsyttää aikuisten juominen ja kohoavat volyymit… lasten kiukuttelu ei jotenkin edes osu mun korvaan, mutta känninen turisti.. öh, pilaa heti fiiliksen. Kahden keskiset reissutkin tehdään joko yöpymällä perheystävällisissä tai sit liikematkailijoille tarkoitetuissa hotelleissa. Eli ei haittaa profiloituminen, kukin lomailkoot siellä missä viihtyy.

  • Satu Rämö

   Musta tämä on hyvä pointti! Kun lomaa varasi 1990-luvun alussa Aurinkomatkojen ja Finnmatkojen lomaesitteiden viiden lauseen hotellikuvausten perusteella, osti oikeastaan sian säkissä. Jos vähän tarkemmin tietää, mitä on tulossa ja millaisia vieraita hotellissa viihtyy, lomakin on varmasti onnistuneempi.

  • Anonyymi

   Juuri samaa ajattelin! Olin kerran eraan kylpylan K-21 puolella ja tunnelma oli aika outo, pelkkia aikuisia pariskuntia halailemassa toisiaan ja kaikki haahuili saunasta toiseen vieno hymy huulilla. Teki mieli takaisin sinne vesiliukumakien ja lapsiperheiden puolelle. Tietysti vahan eri juttu kuin hotellit, mutta jotenkin tuntuu etta "vain aikuisille" hotellissa olisi enemman niita huonosti kayttaytyvia turisteja kun perhehotellissa. Lasten kiukuttelu ei minua haittaa ollenkaan niin paljon kuin aikuisten kiukuttelu ja humalaiset lahentely-yritykset. Mutta ei se kylla minua haittaa etta sellaisia hotelleja/ravintoloita on olemassa, mielummin vaan vien omat rahani muualle 🙂

   -Henkka

 • Spatz / Kaksin kaunihimpi

  Kun lapsi oli pienempi, olin närkästynyt siitä, etten olisi tuoreena äitinä jälkikasvuineni enää tervetullut vieras johonkin hotelliin. Kolmevuotiaan äitinä ymmärrän täysin! 😀 Jos saisin tänään äkkilähdön löllöilyhotellilomalle, valitsisin hotellin, jossa korvat saisivat lepoa kaikilta lapsiperheääniltä. Luulisin, että viikko ilman "äitiiiiii!" huutoa (omalta tai vierailta lapsilta) tekisi todella hyvää..

  • Satu Rämö

   Juuri näin! Muita hyviä paikkoja hetkelliseen irtiottoon ovat kirjastojen lukusalit ja hierontasalongit, joihin ei voi ottaa odotustiloihin lapsia mukaan.

 • madde

  On olemassa hotelleja, jotka on tarkoitettu vain homoille. Mainostavatkin Gay Only. Eli sinänsä tämä on vaade heterovapaasta hotellista. Koska seksuaalinen suuntautuminen ei näy päälle, eikä homoilla ole jäsenkorttia homouteen, voi kuka tahansa hetero varata huoneen hotellista. Syrjintää? Ei vaan palvelua.

 • Korpikissa

  Suhtauduin tähän asiaan joskus aiemmin jotenkin tiukkapipoisesti ja ajattelin, että miksi tuollaisia lapsivapaita paikkoja pitäisi muka olla. Tuo oli varmaan silloin, kun itsellä oli vasta yksi kaksivuotias ja vauva, eivätkä ne vielä ehkä päästäneet ääntä niin paljon kuin nykyään eivätkä olleet vielä niin vikkeliä. Mutta sitten kun ne kasvoivat isommaksi ja alkoi uhmaiät, aloin ajatella noista lapsivapaista hotelleista niin kuin monesta muustakin asiasta toisin. Että keneltä se on muka pois, jos joku haluaa yöpyä/lomailla lapsivapaasti. Onhan noita paikkoja minne mennä. Nykyään kun pääsen joskus itsekin reissuun, ja nimenomaan kun pääsen yksin, en välttämättä edes halua mennä sellaiseen paikkaan, jossa olisi liuta lapsia.

  • Satu Rämö

   Samaa mieltä. Etenkin, kun hotelleissa ei asuta ja vietetä päivittäistä arkea – siellä käydään joko lomalla tai työmatkalla. En missään nimessä kannattaisi lapsi-vapaita asuinalueita tai kerrostaloja, joihin ei oteta lainkaan alle 15-vuotiaita asukkaita tai sinkkumiehiä tai epäilyttävän näköisiä heteropareja.

 • Sari

  Olen kanssasi samaa mieltä. Kyllä jokaisella pitää olla oikeus valita haluaako olla hotellissa jossa on paljon vai ei. Ajattelen esim. pariskuntaa, joka ei saa lapsia suuresta halusta huolimatta ja joille voisi olla todella raskasta lomailla lapsiperheiden joukossa. On hyvä, että voivat valita paikan, jossa voivat lomailla ja nauttia ilman pahaa mieltä siitä, että miksi me emme saa perhettä, kun kaikilla muilla on. Ja ehkä suurperheen vanhemillekin olisi ihana jos pääsevät lomalle ilman lapsia, ettei niitä sitten ole naapuri huoneessakaan. Valinnanvaraa kaikille ja jokainen tavallaan!

  • Satu Rämö

   Yep!

   Tässäkin on muuten paljon kyse markkinoinnin korrektiudesta. Eihän hotellien ole pakko ilmoittaa, että emme halua "aikuista lomaa viettävien matkailijoiden kiusaksi mahdollisesti kovaäänisiä tai muuten vaan metelöiviä lapsia", vaan sitä voi ihan tyylikkäästi sanoa, että hotellimme on vain täysi-ikäisille vieraille.

 • Anonyymi

  "Hesarin kommenttipalstaa en sen sisällön takia lue"

  No ainakin tässä tapauksessa melkein kaikki kommentit oli järkevämpiä kuin se Katjan kolumni 😉 Siis oikeasti, normaalijärkinen aikuinen ei VOI loukkaantua noin pahasti siitä, että maailmassa on muutama hotelli, jonne hän ei lapsensa kanssa pääse. Se koko kolumni oli niin kauheaa soopaa ja herne nenässä-vinkumista, että Katjan pisteet laski ainakin mun silmissäni lähelle nollaa. Paras kohta olikin se, jossa vaadittiin normaaleja aikuisia ymmärtämään olevansa vain yksi miljardeista tällä pallolla ja käyttäytyvän sen mukaisesti, mutta ei se ainakaan kolumnistilta itseltään tunnu luonnistuvan 😀 Eiköhän ole pikemmin niin että normaalijärkisen aikuisen kuuluu käsittää eri ihmisryhmien erilaiset tarpeet, ja jos noin kovasti harmittaa että jollain on mahdollisuus esim. viettää lomansa kuulematta lasten kirkunaa (johon ilmeisesti hänellä ei mahdollisuutta ole, mikä ymmärrettävästi voi ottaa päähän) niin pahempi juttu. Se ei silti ole Lahden kaltaisilta ihmisiltä pois, miten joku toinen lomansa viettää.

  Lähdenkin tästä huutamaan vaikka Hoplopin pallomereen, ettei ne voi mitenkään estää mua leikkimästä siellä koska se nyt vaan on täysin mahdoton ajatus, että mikään alue maailmassa voisi olla jostain ihmisryhmästä vapaa. Niinku esim. aikuisista. Ja viikonloppuna otan lapset mukaan yökerhoon, koska ihmisoikeudet ja syrjintä ja homovapaat ja kaljut. Argh.

  • Satu Rämö

   Mä en vaan pysty avaamaan noita lehtien keskustelupalstojen kommentteja. Aikani on rajallinen, vältän turhia riskejä…

   Olen aika useista asioista Katjan kanssa samoilla linjoilla, taitaa olla ensimmäinen kerta, kun olen näin selkeästi eri mieltä. Ehkä me vaan katsomme tätä asiaa jotenkin eri näkökulmista, en osaa sanoa.

   Mä vaan itse en näe sitä, että lapsivapaat hotellit kielisivät kasvavasta syrjinnästä tai sivistymättömyydestä. Lapsivapaat hotellit (kuten eivät pallomerien ikärajat tai vain naisille tai vain miehille omistetut saunavuorot julkisissa uimahalleissa) eivät mielestäni loukkaa kenenkään ihmisoikeuksia tai yhdenvertaisuuden periaatteita.

   Mutta yritän ymmärtää, että joku kokee tämän eri tavalla. Se syrjinnän ja ei-syrjinnän välissä kulkeva viiva, jonka ympärillä tämäkin keskustelu suurimmilta osin käy, on joissakin aiheissa aika häilyvä.

   Kukaan täyspäinen ihminen ei varmasti kävisi keskustelua esim. siitä, olisiko vaikka tietyn kansallisuuden tai uskonnollisen ryhmän ulkopuollelle rajaaminen hyvksyttyä. (Luonnollisesti ei.)

 • Henna

  Lukaisin tuon Katjan kolumnin. Jos lapsi kysyy, että mitä vikaa lapsissa on kun niitä ei haluta johonkin, niin kai sille voi perustella ettet sinäkään halua liutaa aikuisia pallomereen pilaamaan sun leikkejä?

  En myöskään rinnasta lapsivapaita hotelleja ym. rumuusvapaisiin tms. mestoihin. Rinnastan ne sijaintiin: joku haluaa rauhaa ja hiljaisuutta, joku toinen menoa ja meininkiä. Minua ei myöskään pennin vertaa lohduttaisi se, että joku kadehtii mun rauhaani. Oma valinta. Lisäksi tämä "lohduttaudu sillä, että kadehdin rauhaasi" antaa sen kuva, että sanoja ei juuri arvosta muita ihmisiä: "voi kun mullakin olisi rauhaa, mutta kun ei ole niin ei tarvitse olla sullakaan. Ja hei, sinähän saat olla rauhassa kotonakin, kun ei sulla edes ole lapsia!".

  Kolmanneksi, jos kerran asioita ei saa markkinoida lapsivapaina, niitä ei myöskään tasa-arvon nimissä saa markkinoida lapsiystävällisinä. Eli lapsiperhemestoissa pitää sitten sietää ne känniördääjät, mulkoijijat ja lapsista valittajat myös. Tämä toimii kahteen suuntaan.

  Näin ollen on varmasti viisain, että yritettäisiin olla loukkaantumatta jos tenavia ei saa viedä joka paikkaan.

 • Hanna

  Itselläni on neljä lasta, mutta jos lähden lomalle ilman lapsia, haluan olla vapaa myös toisten lasten mekastukselta ja kitinöiltä. =) Pidän lapsista, mutta harvoin lomailevana haluan silloin rauhaa. Ymmärrän siis täysin nämä lapsivapaat hotellit ym.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *