KSA Silmäkeskus: Hyvästit piilolinsseille

Minulla on todella huono näkö. Vasemmassa silmässäni on –6,5 ja oikeassa melkein –8. Aamulla herätessäni en osaa kokeilematta sanoa, onko viereisellä tyynyllä miehen pää vai kasa villasukkia. Sain ensimmäiset rillini 12-vuotiaana ja piilarit pari vuotta myöhemmin. Ensimmäiset 20 vuotta näköni huononi joka vuosi. En voinut kuvitellakaan harkitsevani laserleikkausta, koska en halunnut ottaa riskiä siitä, että näköni huononisi kuitenkin leikkauksen jälkeen. Rillit on rillit, oli tuulilaseissa vahvuutta –1 tai –7. Laserleikkauksen riskit myös arveluttivat. Mitä jos mun silmä hajoaa?
Takana 20 vuotta harjoittelua, mutta en osaa vieläkään laittaa piilareita ilman peiliä. Ja kuka kantaa peiliä mukana telttareissulla? Sarjassa älypuhelin peilinä ja pölyä linssissä.
KSA Silmäkeskus* tarjosi mahdollisuutta tutustua laserhoitoon ja lähteä leikkaukseen, jos ensitarkastuksen jälkeen tuntuisi siltä, että haluaisin sellaiseen mennä. Koska näköni ei ole huonontunut viimeiseen kolmeen vuoteen, päätin mennä tsekkaamaan tilanteen.
Syyni harkita laserhoitoa:
1)  Inhoan silmälaseja omassa päässäni. Tiedän todella monia, joille rillit sopivat. Täältä blogosfääristä ainakin Inke ja Hanne näyttävät rilleissään todella tyylikkäiltä. Minä en. Yritän välttää valokuvatuksi joutumista, jos päässäni on silmälasit. Eikä kyse ole vain estetiikasta. Käytössäni rillit ovat aina möhnässä, huuruussa tai painavat nenää. En voi uida rillit päässä, ja vuoristovaellukselle en lähde silmälasileidinä, koska haluan käyttää aurinkolaseja. Niitä aurinkolasiläppiä en suostu edes harkitsemaan.
2) Piilarikäyttö alkaa riittää. Optikkoni saisi sydärin, jos tietäisi, miten monta kertaa villeinä vuosina säilöin kuukausilinnsejä syljessä tai hanavedessä jatkojen jatkoille jatkuneiden bileiden päätteksi – ja että pistin linssit seuraavana aamua silmään, että näkisin edes jotain päästäkseni könyämään kotikadulle. Näin vanhemmalla iällä päädyn yleensä juhlista kotiin ja piilolinssiboksin ääreen, mutta moni telttamatka on mennyt perseelleen, kun olen 500 km päässä kotoa ja 100 km päässä lähimmästä kaupasta tajunnut, että unohdin ottaa piilarinesteet messiin. Jee.
3) Raha. Olen viimeisen 22 vuoden aikana laittanut kehyksiin, silmälaseihin, optikkokäynteihin, piilolinsseihin ja piilarinesteisiin tuhansia euroja. Kuukausilinssejä on tähän mennessä kulunut 240 paria.  Piilolinssinesteitä olen luultavasti kuluttanut enemmän kuin kevytmaitoa. Vaikka näköni ei enää huonone eikä rillejä tarvitse uusia, piilareita nesteineen pitäisi ostaa joka vuosi 12 paria kuolemaan saakka.
Jos kaikki menee nappiin, mun ei enää koskaan tarvitse tehdä tätä.
Käynti KSA Silmäkeskuksen tutkimuksessa valoi uskoa leikkausmenetelmään. Esitarkastuksessa käytiin läpi kattavien näkötestien lisäksi mm. sarveiskalvoni paksuus, silmien paineet ja tutkittiin onko minulla mitään silmäsairauksia. Ilokseni kuulin, että läpäisin esitarkastuksen ja sain luvan mennä laseroperaatioon. Esitarkastus ei muuten ole mikään läpihuutojuttu: hylkäysprosentti on yli 50. Puolet esitarkastuksessa kävijöistä ei siis KSA Silmäkeskuksen kriteereillä sovellu syystä tai toisesta laserhoitoon. Näiden tiukkojen kriteerien lisäksi minua miellyttää myös se, että laserhoito tehdään kosketusvapaasti eli laserhoito suoritetaan lasersäteellä ilman, että silmää viillellään millään.
Näillä puhein menen leikkaukseen ensi kesänä. Aika helvetin jees.
Kertokaapas ihmeessä kokemuksistanne, jos teistä on joku käynyt laserhoidossa. Jaan omat kokemukseni täällä operaation jälkeen.
* Yhteistyössä Suomen Blogimedian ja KSA Silmäkeskuksen kanssa.


Kuvat: Björgvin Hilmarsson

60 Comments

 • Matkatar

  Hei hyvä päätös! Minulla oli yhtä huono näkö kuin sinulla, joten tiedän tarkalleen kärsimyksesi, hih! Omasta leikkauksestani on jo yli 10 vuotta ja olen ollut tosi tyytyväinen. Vasta nyt viimeisen vuoden aikana olen alkanut käyttää laseja telkkaria katsoessa, että pikkuisen on tullut takaisin miinusta. Minulle tehtiin juuri se "viiltoleikkaus", jossa tehtiin läppä, jonka alta laseroitiin. Muistaakseni sen selitettiin parantuvan nopeammin. Ja niin se paranikin. Yhtään ei ollut kipeät silmät (yhtäaikaa vielä operoitiin) ja heti pääsin jatkamaan normaalia elämää, ilman laseja tosin ja aurinkolaseja pitikäyttää ulkona. Onnea leikkaukseen!

  • Satu Rämö

   Mun miehelle tehtiin muutama vuosi sitten samanlainen leikkaus kuin sulle. Hän on huomannut että kohta pitää ottaa lukulasit käyttöön. Mutta tuota ns. ikänäköä ainakaan tämä leikkausmenetelmä ei pysty/yritä korjata.

 • Anonyymi

  Moi! Kävin leikkauttamassa silmät Femtolasik-ketjun putiikissa Helsingissä ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen! En enää muista, millaista elämä oli ennen leikkausta, koska lasittomuuteen on tottunut niin nopeasti. Välillä lenkillä tai uimahallissa jne. tulee sellainen hetki, että "onneksi ei ole enää laseja". Muuten olen käytännössä unohtanut lasit ja piilarit kokonaan. Näen paljon tarkemmin ja paremmin nyt leikkauksen jälkeen kuin ennen laseilla.
  Itse operaatio oli tosi nopea ja vaivaton. Molempien silmien kohdalla oli epämiellyttävä tunne noin puolen minuutin ajan, mutta mitään muuta ikävää ei sitten koko leikkauksessa ollutkaan. Leikkauksen jälkeen käytin kosteuttavia silmätippoja noin kuukauden ajan. Leikkaus = VAPAUS. Suosittelen!

 • Piia

  Mä kävin täällä Islannissa vuos sitten ja ei kyllä kaduta. Se oli samoin myös täysin laserilla se operaatio ja ekan pvän jälkeen ei ollut kipeä tai epämukava olo, en ole katunut hetkeäkään. Vieläkin joskus hätkähdän siihen, että hetkinen! Mähän näen ihan ilman mitään apuvälineitä 😀 Mahtavaaa!!

 • Anonyymi

  Kävin vuosi sitten femtolasikin leikkauksessa ja oli todella hyvä päätös! Mulla oli arvot -3. Itse myös vaellusta harrastavana olen onnellinen kun metsässä ei tarvitse enää säätää piilolinssien kanssa! 😉

  • Satu Rämö

   En tiedä kävikö sulle koskaa niin, mutta aina kun mulla on piilarineste loppumassa eikä lisää ole saatavilla (kuten jossain kivalla vaellusreissulla), linssien alle meni aina jotain skeidaa, jonka takia sitä viimeistä piilarinestetippaa piti venyttää riittämään linssienhuuhteluun. Ja taas linssi silmään. Ja taas siellä on joku megapieni roska. Neste loppuu. Jne. Huoh. Onneksi tämä show on pian takana…

  • Anonyymi

   Kertakäyttöpiilareiden käyttäminen on ratkaisu tuohon pulmaa, tietysti sillä edellytyksellä, että on muistanut ottaa varalinssejä mukaan. Mä olen käyttänyt kertakäyttöpiilareita noin 15 vuotta, paaaljon helpompaa kuin litkujen kanssa läträäminen. Jos linssi ei asetu silmään tai alkaa ahdistaa reissussa, niin vaihdan uuden tilalle.
   Leikkauksista en osaa sanoa mitään, en ole oikeastaan edes harkinnut.

 • Riitta

  Joo, minäkin suosittelen! Reilu vuosi sitten laseroitiin Terveystalossa mun -4 ja -5 silmät ja hyvin onnistui, elämä helpottui ja tuloskin vaikuttaa pysyvältä 🙂 Uusin (ja kallein) tekniikkahan on sellainen, jossa tehdään läpän sijaan vain pieni reikä, josta sitten imaistaan laseroitu "jäte" pois. SMILE on nimeltään tuo uusin ja riskittömin tekniikka. Multa laseroitiin kuitenkin vielä (laserilla tehdyn) läpän alta ja nopeasti parani sekin.

  • Riitta

   ..ja nyt vasta kävin KSA:n sivuilla ja tajusin, että FLOW on tosiaan täysin kosketusvapaa. Eipä taideta Suomessa tehdä tuolla menetelmällä ollenkaan.

  • liina

   SMILE vuosi sitten. Lähtökohtana -4.5 ja -4.0 ja lievä sylinteri. Oikea on priima, vasempaan jäi +0,5 ylikorjaus ja hajataitto. Vuoden kesti parantua kunnolla ja nyt olen 90% tyytyväinen. Ainoastaan tuo vasemman ongelmat verottaa tyytyväisyyttä, koska varsinkin väsyneenä ja sillmän kuivuessa näen sillä aika huonosti.

   Leikkausten markkinointi on holtitonta. "Otetaan miinukset pois!", totesi esitarkastuksen optikko minulle. Mistään riskeistä tai epäonnistumisen mahdollisuuksista ei puhuttu. Onneksi olen itse alalla töissä ja osasin etukäteen hakea tutkimustuloksia aiheesta eikä odotukseni olleet niin ruuusuisia kuin mainosten perusteella voisi kuvitella.

  • Juille

   Samaa mieltä markkinoinnin holtittomuudesta. Voisi kyllä miettiä sitäkin, että onko blogimainonta ihan asiallinen kanava lääketieteellisen toimenpiteen markkinointiin. En tässä siis arvostele bloggaajia, hei itsekin olisin lähtenyt mukaan tuosta vaan jos tilaisuus olisi tarjoutunut, mutta myös silmälääkäreillä kuvittelisi olevan lääkärin etiikka. Blogimarkkinointi on taatusti tehokasta, mutta niissä harvemmin käsitellään juurikaan ongelmia tai riskejä lainkaan. Loistavaa ja puoli-ilmaista mainosta toki, mutta asianmukaista tässä yhteydessä, enpä tiedä. No, ehkä Suomessakin mennään siihen suuntaan että suurimmat lifestylebloggaajat käyvät ottamassa rintaimplantit ja kirjoittelevat siitä.

   En tiedä, itsekin olen siis terveydenhuoltoalalla mutta en silti tajunnut harkita riittävästi kun kerran lääkäri vakuutti homman olevan helppo ja turvallinen. En kyllä todellakaan osaa kuvitella, että oman alan leikkauksia markkinoitaisiin blogeissa, tai että joku meidän erikoisalan lääkäreistä sellaiseen ryhtyisi, täysin utopistinen ajatus.

  • Satu Rämö

   Riitta, mäkään en tiedä tehdäänkö tätä Flowta ollenkaan Suomessa. Mä meen leikkaukseen Tallinnaan. (Tosin ensitarkastus ja jälkihoito tapahtuvat firman Helsingin päässä).

  • Satu Rämö

   Iiina, tuommoinen "otetaan miinukest pois" -huutelu on kyllä aika typerää. Kyllä vastuullisen silmälääkärin pitäisi kertoa myös leikkauksen riskeistä ja siitä, mikä voi mennä pieleen. Tässä mielessä KSA sai minulta täydet pisteet. Kuulin myös, että koska heidän hylkäysprosenttinsa on niin suuri (50 % esitarkastuksessa käyneistä ei pääse heidän kauttaan leikkaukseen), monet heiltä kieltävän vastauksen saaneet ovat menneet leikkauttamaan silmänsä muualle. Ihan joka paikassa ei kuulemma seula ole yhtä ankara. Minusta on aika toimintaa pitää kriteerit tiukkoina, vaikka se olisikin sitten omasta liikevaihdosta pois lyhyellä aikavälillä.

   Juille, mun mielestä tämä blogeissa tapahtuva markkinointiyhteistyö on itse asiassa paljon kuluttajaystävällisempää markkinointia kuin vaikkapa lehti-ilmoittelu muutamalla mainoslauseella. Tässä pystytään käymään keskustelua ja vaihtamaan kokemuksia (toit itse arvokasta sisältöä tähän postaukseen kertomalla noista huonoista kokemuksistasi, lehti-ilmoitukseen on vähän hankala tyytymättömän asiakkaan lisätä mitään).

   Printtimedia on muuten jo kauan aikaa sitten tehnyt tuota älytöntä tissi-implanttimainontaa. Ei tarvitse bloggeria avata. Riittää kuin avaa Seiskan. 🙂

  • Riitta

   Musta jotenkin tuntuu, että nuo lääkärit höpöttävät kaikki samoja juttuja. Omanikin sanoi olevansa todella tarkka siitä, kenet silmät suostuu leikkaamaan ja mainitsi tuon 50 % seulan (mistä kieltämättä tuli silloin todella luottavainen olo). Totesi myös, ettei itse menisi Tallinnaan. Mutta varmasti noita puljuja on sielläkin joka lähtöön. Osaatko muuten sanoa tarkemmin tuosta FLOW-menetelmästä, kun tuolta sivuilta ei selvinnyt, että tuhoutuuko siinä se sarveiskalvon pintakerros, jos siitä suoraan laseroidaan? Vanhalla PRK-menetelmällähän niin käy ja sen takia joutuu leikkauksen jälkeen pitämään suojaavia piilolinssejä jonkin aikaa ja paraneminen on muutenkin hitaampaa.

  • Satu Rämö

   Joo, kyllä vaan. Tässä toimenpiteessä poistetaan sarveiskalvon pintakerros eliepiteeli. Sen on luvattu palautuvan muutamassa päivässä ja siihen asti silmiä suojataan piilareilla, jotka käydään poistamassa KSA:n vastaanotolla.

 • Riitta

  Mikä siinä leikkauksessa sitten meni pieleen? Tuliko muutakin riesaa sen lisäksi, ettei päästy nollanäköön? Ikävä kuulla joka tapauksessa. Hurjastihan se pelotti itseäkin ennen leikkausta, että jotain menee pieleen.

 • Anonyymi

  Minut laseroitiin 15 vuotta sitten, molemmat silmät – 4,75, ja se on ollut elämäni paras päätös. Sain täydellisen kaukonäön, ja se tuntui suurelta ihmeeltä ja tuntuu siltä vieläkin silloin tällöin. No, nyt sitten olen vanhentunut enkä näe enää lukea ilman lukulaseja, mutta se on todellakin pieni vaiva entiseen verrattuna. Pelkäsin leikkausta aika paljon, mutta se oli täysin vaivaton.

  • Satu Rämö

   Hienoa kuulla! Lukulasien mahdollisesta tarpeesta kerrottiin minulle tuossa esitarkastuksessa ja sanottiin, että sitä ei kuulemma pystytä leikkauksella korjaamaan. Eli lukulasit saattaapi joutua ostamaan – toivottavasti ei kuitenkaan vielä seuraavaan vuosikymmeneen…

 • Anonyymi

  Leikkaus kannattaa tehdä suht nuorena, että ehtii nauttia lasittomuuden iloista.
  Kun leikkauksen teettää 35+ iässä, alkaa ikänäkö painaa päälle, joten lasit joutuu hankkimaan, vaikka likinäköisyys olisi korjattu…. t. optikko

  • Satu Rämö

   Mulla lakkasi näön huonontuminen vasta kolmekymppisenä, joten en voinut harkita tätä operaatiota aikaisemmin. Lukulasit saatan tosiaan joutua hankkimaan, mutta niitä ei onneksi tarvitse pitää päällä koko aikaa. (Mun mies joka teki operaation muutama vuosi sitten huomasi viime talvena "ikänäön" alkavan vaivata…)

 • Anonyymi

  Sinuna selvittäisin leikkaavan lääkärin taustat ja kokemuksen todella tarkkaan, ja tekisin normaalin vertailun eri paikkojen välillä, vaikka saisitkin tätä kautta ilmaiseksi. Yrittäisin myös kysellä mahdollisimman paljon kokemuksia eri paikoista ja lääkäreistä sekä menetelmistä, tämä blogi on varmaan aika hyvä keino siihen, mutta luotettavinta olisi haastatella oikeita ihmisiä. Noita leikkauksia tekeviä sairaaloita on tosi paljon, samoin eri menetelmiä.

 • suvi

  Sporttiaurinkolaseihin saa myös linssien sisäpuolelle viritettäviä voimakkuuslinssejä, esim. Bollélla on sellaiset. Eli ulospäin normaalit urheiluaurinkolasit, joiden takana on omilla voimakkuuksilla irrotettava linssi. Samoja laseja voi siis käyttää myös piilareiden kanssa, kun irrottaa tuon voimakkuusosion. Ainoo mikä itseä joskus vaelluksella häiritsee on, että jos ei ole mitään lippaa ja aurinko paistaa keskeltä taivasta keskipäivällä, tulee linssien väliin jonkinverran heijastuksia. Lisäksi ovat rumat, kun menee sisälle eli jos linssit on itsestään tummenevat, niin kuin näissä toiset on (kahdet auronkolinssit myös siis mukana, toiset kokoajan tummat), niin sisällä ollessä on todelliset pullonpohjat päässä, koska sisälinssit näkyy.

  • Satu Rämö

   Kuulostaa ihan kelposysteemiltä. Toisaalta täällä pohjoisessa paistaa niin harvoin aurinko, että noiden käyttöaika jäisi vuodessa muutamaan viikkoon.

 • Anonyymi

  Mulla on jo 18 vuotta sitten korjattu iso taittovirhe vas. silmä 8,5 ja oikea 6,5. Itselleni loistopäätös ja edelleen vietän lasitonta elämää. (kohta varmaan ikänäkö alkaa painaa :-)) Kokemusta silloin ei juuri ollut näistä ja markkinointikin huomattavasti maltillisempaa. Parantuminen vei muutamia päiviä/ silmä. Mulle olisi riittänyt ei ihan nollakorjauskin (kukaan ei nollia luvannut niin isoilla vahvuuksilla), koska jo lasien keventyminen ja paluu pehmeisiin piilareihin olisi ollut jo helpotus. Mutta ilman laseja siis menty jo näinkin kauan ja elämänlaatu on rutkasti parantunut esim. urheillessa ja matkusteltaessa. Hämäränäkö on heikentynyt (liittyy vanhanaikaiseen leikkaustekniikkaan) ja häikäisyjä on jäänyt jonkinverran, mutta muita haittoja ei ole jäänyt! Loistojuttu kaikenkaikkiaan

 • Anonyymi

  Itseä kiinnostaisi tuo leikkaus ( -2,25 ja -1,75), mutta en ole uskaltanut. Eniten hirvittää hämäränäön heikentyminen, mikä on ainakin leikkauksessa käyneiden kavereideiden osalta tapahtunut kaikille. Teen reissutyötä, ja Suomessa nyt sattuu olemaan yli puolet vuodesta pimeää, niin… pitkät autoilu matkat yhdistettynä heikkoon hämärä näköön ei houkuta. Mutta onko tosiaan, niin kuten edellinen kirjoittaja mainitsi, että tämä ongelma olisi poistunut uusien leikkaustekniikoiden myötä?

  • Anonyymi

   Itse leikautin -7 silmäni kuutisen vuotta sitten Femtolasik-menetelmällä. Edelleen ilman laseja ja minulla hämäränäkö parani. Leikkaava lääkäri totesi, että suurilla miinuksilla ja uudemmilla tekniikoilla usein käykin näin, koska heikohko hämäränäkö liittyy usein myös todella huonoon kaukonäköön.

  • Satu Rämö

   Sain hämäränäöstä kirurgilta seuraavaa tietoa: Hämäränäkö voi huonontua, jos leikkauksella ei olla saavutettu ns. 0-näköä tai jos vuosien jälkeen näönkorjauksesta hajataitto on palautunut. "Emme yleisesti huomaa eroa päivällä ja vaaleassa, mutta voimme siis huomata eroa hämärässä ja pimeässä. Korjausmenetelmällä ei pitäisi olla eroa tässä kysymyksessä, puhutaan siis suoraan näöstä ja laserleikkauksen tuloksesta."

 • Kuuku

  Mulle tehtiin leikkaus kuusi vuotta sitten Eiran sairaalassa, en muista leikkauksen nimeä mutta silloin se oli "uusinta tekniikkaa", laaserilla leikattiin läppä ja sitten laseroitiin sisältä. Molemmissa silmissä miinusta oli reilu 4 ja sen lisäksi hajataittoa. Näkö korjaantui täydelliseksi ja silmät parani tosi äkkiä, en ole huomannut muutosta hämäränäössäkään.

  Kuitenkin kaksi vuotta sitten huomasin etten näe ihan niin hyvin enää, ja menin silmälääkärille. Hajataittoa onkin tullut lisää, ja kuulin lääkäriltä että sitä tulee lisää läpi elämän nille joilla taipumusta on, toisin kuin miinusta. Olisi ollut kiva kuulla tämä jo ennen leikkausta, vaikkei se mun päätökseen olisi vaikuttanutkaan 🙂

  Hankin lasit sitten hajataittoa korjaamaan, mutta mun ei tarvitse pitää niitä jos en halua, näen nyt ilman laseja kuitenkin yhtä hyvin kun ennen leikkausta piilareiden kanssa, eli ihan hyvin. Itse tykkään laseista (jopa kaipasin niitä hetken aikaa leikkauksen jälkeen) ja ne mulle sopii, eli käytän niitä kun huvittaa, ja sillon kun haluan nähdä oikein tarkasti (esim. leffaa katsoessa, tietokoneella, pyöräillessä). Eli olen tyytyväinen.

  • Satu Rämö

   Kiitos kommentista, Kuuku! Mulla itsellä ei ole hajataittoa juuri lainkaan, sekin käytiin läpi tuossa esitutkimuksessa. Olet aivan oikeassa: tieto hajataiton paluusta olisi ollut hirveän kätevää tietää _etukäteen_.

 • Anonyymi

  Mäkin oon tuota leikkausta aina silloin tällöin pyöritellyt mielessä, mut toistaiseksi antanut olla. Mulla miinuksia -4 ja -5 ja jonkin verran hajataittoa. Mut ikää just se 35, et varmaan ikänäköä rupee tulee pikkuhiljaa ja eikös silloin meillä pitäs näön periaatteessa vähän "parantua"? Plussat kumoaa miinuksia? Lisäksi rillit on niin osa mua, sain 10-vuotiaana, et en ehkä osais olla ilmankaan! Tsempit sulle anyways!

  • Satu Rämö

   Siis rillithän voi olla ihan sairaan tyylikkäät ja niistä muodostuu osa persoonallisuutta. Mulla vaan on ollut oma henkilökohtainen asenneongelma niiden kanssa viimeiset kaksi vuosikymmentä…

   Mä en itse asiassa tiedä, kumoaako plussat miinuksia. Muutamalla kaverilla on sellaiset rillit, joissa on moniteholinssit, eli he eivät näe lähelle eivätkä kauas ilman näitä.

 • Satu Rämö

  Voi saakeli miten ikävä juttu, Juille! Kysyin, miten iso osa leikkauksista ei onnistu täydellisesti, sain vastaukseksi että komplikaatioiden riski koko alalla on alle prosentti. Mutta täytyypä kysäistä vielä tästä tutkimuksesta, josta sinäkin mainitsit. Suurkiitos siis kommentistasi 🙂

 • Zepa

  Rilleistä on kyllä se hyöty, että sitten kun silmänaluset alkaa repsottaa, pokilla voi peittää roikkoja jonkin verran. Ite lopettelin piilarien käytön joskus vähän yli nelikymppisenä, juurikin mainitusta syystä…

  • Karina

   Tää on just niin! Hyvä ihme kun yks päivä rupesin laittaa piilareita ja oli niin kauheet silmänaluset että vaihdoin takas laseihin ja avot, hehkeä taas 😀
   (Muuten kyllä vähän harmittaa etten joskus 3-kypäsenä mennyt leikkaukseen. Nyt en enää viitsi. Pitää vaihtaa nääkin prillit monitehoihin…)

 • Anonyymi

  KSAlla Tallinnassa leikattiin minunkin silmäni. Miinusta tuolloin -7-8 riippuen silmästä. Kerrottiin myös etukäteen, että ikänäkö-lasit tuun saamaan todennäköisemmin, kuin jos ei leikkausta olisi tehty. Leikkauksesta nyt kohta 7v ja edelleen olen lasiton 🙂 Mutta hämäränäkö on kyllä selkeästi huonompi, kuin enne leikkausta. Tehtiin LASIK (?) menetelmällä, eli sarveiskalvoon leikattiin läppä ja laserointia ja läppä kiinni. Seuraavana päivänä tuntui toisessa silmässä kuin hiekanjyvänen olisi ollut, mutta se tunne hävisi päivässä. Oudointa oli, kun käveli ulos leikkauksesta ja NÄKI ilman laseja samantien. Piti oikeasti opetella kävelemään uudelleen, kun isoilla miinuksilla olevat silmälasit saa kaiken näyttämään siltä kuin ne olisi kauempana. Ja nyt lasittomana kaikki oli lähempänä. Ja voi elämä miten isoilta mun jalat näytti…

  • Satu Rämö

   Mä kysäisin lisätietoja myös tuosta hämäränäöstä. Näillä leveysasteilla etenkin talviaikaan voi olla aika hanurista, jos näkö ei pelaa kunnolla.

 • Satu Rämö

  Mä kysäisin vähän lisätietoa näistä prosenteista silmät leikkaavalta kirurgilta. Palailen heti kun saan häneltä vastauksia.

  PVK korvaa vain Suomen maantieteellisellä alueella tapahtuneet virheet hoidossa. Eli käsitykseni mukaan se ei kata edes muissa Pohjoismaissa tehtyjä hoitoja, vaikka minut olisi Suomesta lähetetty tällaiseen hoitoon… Hmm.

 • Anonyymi

  Itse kävin jokin aika sitten esitarkastuksessa Terveystalossa ja olisin leikkaukseen päässyt, mutta jäin miettimään asiaa. Neljän tonnin menoerä ja mahdolliset riskit arveluttivat. Tuolla eivät maininneet mistään "50% pääsee leikkaukseen", ainoa kriteeri (en tiedä onko muitakin vai eikö vain mainittu?) tuntui olevan sarveiskalvon paksuus. Minulla on voimakkuuksia laseissa sinne miinus kympin pintaan ja hajataitto päälle, mutta tähän ainoa kommentti oli että kaikki saadaan pois. Hämäränäkö mulla on jo aivan onneton valmiiksi. Tästä kysyessäni vastattiin, että hämäränäön huononeminen on tosi vähäistä nykyään. No, ei lohduta kun jo ennestään se on olematon. Ja leikkauksen onnistumisesta huolimatta joutuisin silti käymään vuoden, kahden välein silmälääkärissä tarkistuttamassa silmän pohjat jne.

  Sittemmin kuulin useammalta eri taholta kommentin (yksi sanojista oli silmälääkäri), että eivät ole koskaan kuulleet silmälääkäristä joka olisi antanut leikata silmänsä.

  • Anonyymi

   Mun silmälääkäri (Mehiläinen Tre) on leikkauttanut omat silmänsä ja on tyytyväinen. 🙂 Itse en ole ainakaan vielä uskaltanut.

 • reissuesa

  Noin viidelle prosentille silmäleikkauksissa käyneistä tulee pysyviä silmien kuivumisongelmia. Itse en halua sellaista riskiä ottaa.

  • Satu Rämö

   Ymmärrän hyvin. Mä taas itse en jaksa enää läträtä piilarien kanssa, joten jos osuu huono arpa käteen, niin sitten on kannettava niitä silmätippoja mukana…

 • Anonyymi

  Olen leikkauttanut Terveystalossa 5 vuotta sitten ja elämäni paras päätös, 10v. ehdin piilareiden kanssa sählätä, miinusta oli vitosen verran aikaisemmin. Hämäränäköni saattaa kyllä olla huonompi, ehkä, aika mahdoton verrata edeltävään tilaan. Onko se oikeasti huonompi vai luinko monesta suunnasta, että niin voi käydä ja kuvittelen sen siksi olevan huonompi? Vaikka hämäränäkö olisikin huonontunut, suosittelen silti, on ihanaa sukeltaa, liikkua ulkona (myös pimeässä näenhän silti paremmin kuin vaikka ilman rillejä joskus muinoin), mennä kylmästä sisään ilman rillien huurustumista ja raahata niitä piilarikamoja kaikkialle. Eikä piilarit särje silmiä enää! Ah!

 • Leena

  En ehdi nyt lukea kaikkia aiempia kommentteja, mutta suosittelen pyytämään sellaisen diilin, että hintaan kuuluu mahdolliset ylimääräiset leikkaukset, jos jokin menee pieleen, tai näöstä ei tulekaan hyvä heti ensimmäisellä leikkauksella. Itse leikkautin -10 näköni 8 vuotta sitten sellaisella menetelmällä, missä viillettiin ensin läppä, ja sitten laseroitiin alta. Hyvään näköön ei päästy heti, ja lisäksi tuli komplikaatioita. Toinen silmä jouduttiin leikkaamaan yhteensä 2 kertaa ja toinen 3 kertaa. Tämä kaikki kuului onneksi samaan hintaan, ja sitten lopulta tuli hyvät silmät! Hämäränäkö luultavasti huononi, mutta mielestäni se on kuitenkin pieni hinta verrattuna silmälasittomaan elämään. Enkä tuon ikävän leikkausruljanssin jälkeen ole joutunut laittamaan penniäkään mihinkään näköön liittyvään, eli kyllä se oli taloudellisestikin kannattava päätös.

  • Satu Rämö

   KSA lupaa maksutta kaiken jälkihoidon ja uusintaleikkaukset, jos sellaisia tarvitaan. Eli tarvittaessa tehdään tarkentava leikkaus kuluitta viiden vuoden aikana. Tällaisia tapauksia heillä on ollut klinikalla alle prosentti.

 • Anonyymi

  Ah, lempiaiheeni.. Mulle tehtiin Femtolasik 2 vuotta sitten. Miinusta oli reilut 9 molemmissa silmissä. Huom. leikkaavan lääkärin silmät oli leikattu, samoin hoitajan, tai niin ainakin väittivät. Lopputulokseen oon tosi tyytyväinen, näen yhä tosi hyvin ja hämäränäkö on parantunut. Silmäni kuivuvat kyllä, mutta tästä riskistä minulle kerrottiin etukäteen perussairauden takia. Mieluummin laitan aamulla tippoja kuin piilarit.. Mutta leikkaus oli järkky. Otin kaikki lääkkeet, mutta silti se sattui. Tunsin kaiken, kun läppä leikattiin. Haistoin palaneen käryn. En saanut katsetta kohdistettua valoon. No, ekan silmän jälkeen tärisin holtittomasti ja sanoin etten pysty jatkamaan.. Ihana hlökunta rauhoitteli ja paijasi, niin saatiin toinenkin silmä leikattua.

  Mulla ei myöskään näkö palautunut heti, siihen meni 5 vrk. Ehdin jo säikähtää, vaikka tästäkin varoitettiin etukäteen. Olin viikon pois töistä ja kotona verhot kiinni, silmät oli tosi arat valolle.

  Elikäs ihan kevyin perustein en lähtisi leikkaukseen. Oon 100 % tyytyväinen lopputulokseen, mutta mulla leikkaus oli kivulias ja toipuminen hidasta. Tämän saman olen sanonut ystävillenikin, sillä tällaisia kokemuksia en ollut itse kuullut muilta (vaikka lääkäriltä kuulinkin).

  Tsemppiä leikkaukseen!

  Kaisa

 • Elli

  Hei,

  Kävin viime elokuussa Eiran Sairaalassa SMILE-leikkauksessa. Halusin eroon silmälaseista ja piilareista. Voimakkuuksia ei ollut kuin -1 ja -2 ja vastaavasti hajataittoa -2 ja -1. Olin kaikki nämä vuodet, kun leikkausta mietin, kuvitellut että noin "lievillä" arvoilla päästäisiin heittämällä nollille. Mieleeni ei ollut pälähtänytkään, että tulos saattaisi olla jotain muuta kuin ääreisterävä haukankatse. Myöskään hajataiton paluusta en ollut kuullut/lukenut.

  Lopputuloksena hiukan kuivat silmät, ja molemmissa silmissä hajataittoa edelleen -0,5. Toisessa lisäksi hieman ihan tavallista miinusta. Eli pärjään ilman laseja, näen riittävän hyvin, mutta näkö on pikkasen epätarkka.

  Ottaa tietysti ihan jumalattomasti päähän, että laitoin 4000€ leikkaukseen, jonka lopputulos ei ole täydellinen! Silmälasittomaan elämääni olen kuitenkin jo täysin tottunut. Hankin ehkä jossain vaiheessa silmälasit, kun ei enää ota niin paljoa pattiin tämä lopputulos. Ja lukulasit joudun tietty hommaaman jossain vaiheessa 10 vuoden sisään.

  • Satu Rämö

   Voi perse. Saatko uusintaleikkauksen maksutta, oletko kysynyt?
   KSA on luvannut asiakkailleen sellaiset viiden vuoden sisään ensimmäisestä leikkauksesta.

  • Elli

   Kiitos Satu myötäelämisestä! 🙂 Perse tosiaankin. Ymmärtääkseni uusintaleikkaus sisältyy diiliin vuoden sisään. Mutta. Valitsin SMILE-tekniikan, koska siinä merkittävästi vähemmän silmien kuivumista kuin läppätekniikassa. Silmäni olivat jo valmiiksi kuivat, ja sen takia pystyin pitämään piilolinssejä lähinnä enää ulkoilmassa.

   SMILE:a ei kuitenkaan voi uusia SMILE:llä tai läppätekniikalla, ainoastaan PRK:lla, jonka jälkeen tulee välttää kaikkea UV-säteilyä vuoden ajan, jotta todennäköisyys haze-samentumalle pienenee. Eli kannattaako näin pienten vahvuuksien takia ottaa riski jostain hemmetin samentumasta? Oh well, tässä on vielä aikaa miettiä elokuulle…

 • Lotta

  Just puhuttiin viikonloppuna Ukkokullan kanssa operaatiosta, sille on tehty täällä Islannissa neljä vuotta sitten ja sanoi olleen paras investointi. Merellä on todella hankala kanssa olla lasien kanssa, vesi pärskyy ja aina saa olla varovainen, etteivät putoa. Mä jäin oikeestaan ekan kerran miettimään koko juttua vakavissani, mulla on vaan ihan järkky hajataitto. Pitää vertailla, ehkä. Olen vielä muutaman kuukauden norjalaisen sairasvakuutuksen piirissä, että kannattaako asiaa harkita siellä vai Islannissa. Norjassa ainakin oli äkkiä katottuna edullisempi kuin tuo KSA:n, mutta en kyllä katsonut mitä hinta sisälsi.

  Rillitön ja piilolinssitön elämä houkuttaisi. Mulla on piilareilla näkö siinä rajoissa, ettei kai sais oikein autoakaan ajaa, kun en pysty pitämään toorisia linssejä ja tavan pehmeät ei korjaa kunnolla.

 • Ella

  Mulle tehtiin leikkaus noin viisi vuotta sitten. Kummassakin silmässä taisi olla -3,5. En enää edes muista aikaa silmalasien ja piilarien kanssa. Todella mahtava investointi! Suosittelen

 • Anonyymi

  Hyi, hyi, hyi. En voi uskoa, että kukaan käyttää piilolinssejä noin! Oikeasti, hanavettä? SYLKEÄ? Eikö sulle ole tullut silmätulehduksia tuolla meiningillä? Ihme jos ei silmät kärsi. Olen omasta mielestäni joskus käsitellyt piilolinssejä huolimattomasi, kun en ole aina jaksanut hinkata niitä, vaan laittanut suoraan koteloon nesteisiin. Mutta tuo on kyllä jo ihan eri tason piilarihygienian laiminlyöntiä.

  Itse en kyllä kovin mielelläni eräilyreissuilla ja vaelluksilla käyttänyt piilolinssejä puutteellisen hygienian vuoksi – niitä on todella vaikea käsitellä hygieenisesti. Ilman juoksevaa vettä ja saippuaa, kädet on vaikeaa saada niin puhtaiksi, että niillä uskaltaa koskea silmiä. Pelkkä käsidesi ei kuitenkaan poista likaa. Desinfioivat puhdistuspyyhkeet ovat vähän parempi, mutta silti ei ihan riittävät mielestäni.

  Nyt kun olen osoittanut suuren paheksuntani (hyi vielä kerran), voin kommentoida itse silmäleikkausta.

  Olen itse käynyt reilu puoli vuotta sitten FemtoLasikissa Silmäaseman Silmäsairaalassa. Riskit käytiin läpi sekä esitutkimuksessa että ennen itse leikkausta. Itselläni leikkaus meni hyvin, itse laserointi ei tuntunut lainkaan. Kaikki meni hyvin, olen tyytyväinen leikkausasiakas ja näkö on nyt hyvä. Lähtötilanne oli molemmissa silmissä noin -4.

  Sen verran vielä on kuivumista silmissä, että kosteuttavia silmätippoja käytän päivittäin, mutta se on pieni uhraus piilolinsseihin verrattuna, niillä musta tuntui, että silmät kuivuivat vielä pahemmin! Se kuivuminen on kai aika henkilökohtaista, mulla oli yksi kaveri joka myös kävi laserleikkauksessa ja jo muutaman kuukauden jälkeen unohti käyttää silmätippoja (joita siis kuitenkin suositellaan käytettävän aika monta kuukautta leikkauksen jälkeen) koska hänellä silmät eivät vaan tuntuneet kuivilta.

  Henk. koht. sanon että leikkaus kannattaa, vaikka riskit tietysti on, niin ne ovat kuitenkin aika harvinaisia ja suurimmalla osalla niitä ongelmia ei tule. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *