Mutsi käy kuohuviinillä

Kuten blogini otsikkokin lupailee, käyn kuohuviinillä. Se on arkeni tärkein herkku. Jos olisi pakko valita irtokarkin tai kuohuviinin välillä, valitsisin jälkimmäisen. Vaikka olen tyyppi, joka harvemmin jaksaa nillittää pikkuasioista, kuoharin suhteen en sorru kompromisseihin. Minulle hyvä kuohuva on aina kuivaa. Makeat kuoharit eivät ole lainkaan minun juttuni. Vielä vähemmän pidän sellaisista, joihin on lisätty kuplat keinotekoisesti. Ei juoman tarvitse olla ranskalaista monen kymmenen euron hintaista samppanjaa ollakseen hyvää, mutta pikkuruisten kuplien on synnyttävä ajan myötä pullossa hiivan ja sokerin tehdessä ihmeitään.

Etsii ja löytää.

Siitä asti kun asuimme Barcelonassa, katalonialainen samppanjamenetelmällä valmistettu cava on ollut lempijuomani. Nautin lasillisen illalla kirjaa lukiessa, päivisin hyvän aterian kanssa tai vaikka vapaan lauantaiaamun iloksi. Useimmiten en edes tarvitse mitään syytä. Every moment is a potential cava moment. Yksi lasillinen ei pöhötä, väsytä tai nouse edes pysyvästi päähän. Se saa sukat hetkeksi pyörimään jaloissa ja pysäyttää viattomasti ajankulun. Oma henkilökohtainen prime-timeni.

Miten sattuikaan että tänään, juuri näin vapun alla, Kalifornian-roadtrippimme varrelle sattui Yhdysvaltojen suurin kuoharivalmistaja Korbelin viinitila. Pistäydyimme vierailulle. Maksuttomalla kierroksella katselimme oppaan kanssa 1800-luvun lopulla perustetun tilan rakennuksia ja nautimme samppanja-tastingin. Yhdysvalloissa viinitila saa kutsua juomaansa samppanjaksi, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä sen ranskalaien laatukuohuvan kanssa. Joutuvat kuulemma kuitenkin vaihtamaan etiketit Euroopan vientiin meneviin pulloihin.

Jotenkin amerikkalainen tunnelma tässä.

Kokeilin tilalla kymmentä eri kuohuviiniä. Hyviähän ne olivat, mutta eivät minun makuasteikollani yltäneet eurooppalaisten suosikkikuohuvieni tasolle. Kaikkiin tilan kuohuviineihin oli jälkeenpäin lisätty sokeria. Myös niihin, joiden etiketissä luki brut nature (joka esim. espanjalaisissa cavoissa tarkoittaa, että juomaan ei ole lisätty yhtään sokeria). Alkoi ihan hirveästi harmittaa, että Yhdysvaltojen suurimman ja maailman neljänneksi suurimman kuohariviinivalmistajan brut natureksi luokitelluissa skumpissa on lisättyä sokeria. Karmea pettymys!

Korbel on kuulemma Yhdysvaltojen suosituin juoma uutena vuotena, valmistujaisissa ja häissä.

Viinitilalta motelille palattuamme yritin netistä vielä etsiä yhdysvaltalaista, perinteisellä samppanjamenetelmällä valmistettua kuohuviiniä, johon ei olisi lisätty yhtään siirappeja, sokeria ja muita makeutusaineita. Hakuni ei tuottanut tulosta. Joku enemmän viineistä tietävä: vinkatkaahan ihmeessä, jos olette tällaiseen jenkkijuomaan tehneet tuttavuutta. Minä en sellaista löytänyt.

Hankin vappuaatoksi lohdutuspalkinnon, tämän lievästi sokeroidun brut naturalin, hinta 10 €.

Koska juhlimme vappuaattoa reissun päällä, huomisen motellin tärkein valintakriteeri oli jääkaappi ja jääpala-automaatti. Skumppanautinto kun voi mennä täysin poskelleen, jos liemi on liian lämmintä. Tarkkana naisena teenkin aina tuplajäähdytyksen. Laitan jääkaappikylmän kuoharipullon ennen tarjoilua vartiksi pakkaseen.

PS. Täällä juttu lempicavastani, katalonialaisesta Lagrima d’Orista. Kirjoitettu näköjään päivälleen vuosi sitten. Ja samoissa tunnelmissa 🙂

Hyvää vappua!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

13 Comments

 • Satu VW / Destination Unknown

  Klara vappen, vai miten se meni! Vappu meinasi melkein täällä kotiäidiltä unohtua, vaikka ei sitä kyllä edes sen kummemmin Norjassa juhlisteta. Olisin vienyt ihan pokkana minin tarhaan huomenna ellei tästä olisi Facebooking vappupostaukset muistuttaneet…

  Ja kyllä, olen myöskin kuivan kuoharin kannalla, sitä tulikin Italiassa maisteltua ihan mukavasti 🙂

 • Anonyymi

  Olen samaa mielta, kuivaa ja mielellaan Eurooppalaista kun on kyse kuoharista tai samppakaljasta. En edes tiennyt etta taalla noihin lisataan sokeria, ei kylla yllatakaan 😉 Janna kuitenkin etta suurena punaviinin ystavana mun lempipunkut on ollut viime aikoina luoteisamerikasta, mika on tietysti hyva kun itsekin taalla asustelen, vain seitseman tunnin ajomatka lempi viinialueelle!!!

  Hyvaa vappua, ehka voisin tehda saman ja kayda hakemassa taksi illaksi munkkien ja kuoharin lohdutuspalkinnot, donitsia ja Korbelia 🙂

  Henkka

  • Satu Rämö

   Korbelin vinitilalla sanoivat, että he tekivät joskus kauan aikaa sitten brut naturalia johon ei lisätty lainkaan makeaa korkitusvaiheessa, mutta se ei kuulemma käynyt kaupaksi…

   Ihanaa vappua sullekin!

 • kummelikopplan

  Tuntuu että suurin osa paikallisista viineistä ovat vähän makeita. Mumm Napan kuohari mustassa pullossa yllätti kuivuudellaan ja muistuttaa mukavasti Freixnetin vastaavaa. Kannattaa maistaa jos et jo ole ehtinyt!

 • Sanni

  Katsasta myos Domaine Chandon tilan kuoharit, mun mielesta ne ovat amerikkalaisista parhaita (ja visiitin arvoinen paikka, jos olette Pohjois-Kaliforniaan asti suuntaamassa).

  Ja kiitos, on ollut kiva matkata kanssanne!

  Susanna

 • Anonyymi

  Roedererin samppanjatalolla on tila Anderson Valleyssa, Roederer Estate. Ehkä sieltä löytyisi?

  Johanna

 • Anonyymi

  Mumm Napaa hehkutan minäkin, meillä oli Kalifornianmatkalta kotiintuomisina 3 pulloa kyseiseltä tilalta, ja he tekevät muistaakseni ranskalaisilla alkuperämenetelmillä kuohuvaa, Mumm kun löytyy Ranskastakin. Oi sitä ihanaa päivää sillä viinitilalla, kiertokävelyineen ja maistiaisineen, +40 asteen helteessä…

 • Anonyymi

  Kuten tänäkin vappuna tuli todettua: milloinkaan ei ole väärä hetki juoda kuohuvaa! Ja nimenomaan kuivaa ja kylmää 🙂

  -NiinaS

 • Mari

  Jos juot vain lasillisen, niin miten säilytät loput ja miten pitkään? Kiitos jo etukäteen jos jaksat tähän vastata 🙂

  • Satu Rämö

   Yleensä avattu kuohari on kyllä parhaillaan heri avattuna, mutta joskus säilytän yön yli seuraavaan päivään (eli kun on tilanne ettei ole skoolauskaveria jakamassa). Jos säilytän jääkaapissa, laitan haarukan varsi edellä pulloon. Mielestäni se auttaa pitämään kuplat juomassa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *