Chilen maanjäristys ja tsunamivaara

E
i siitä ole kuin pari päivää kun juttelimme muutaman samoalaisen kanssa vuoden 2009 tsunamista. Se tuhosi Samoalla Upolun saaren itä- ja eteläosista paljon asutusta. Yli 200 ihmistä kuoli. Matkailuyrittäjät kärsivät isoja tappioita, kun majoituspaikkoja tuhoutui eikä rahaa niiden korjaamiseen ollut. Muutaman vuoden takaisen tsunamin tuhoista kärsitään täällä vieläkin.

Ylhäältä katselimme, tuleeko aalto vai ei.
Tänään se sama oli vähällä toistua uudestaan. Keskiviikko valkeni sateisena ja pilvisenä. Lueskelin fale-paikkamme ruokailutiloissa vähän aikaa sähköposteja ja hoidin muutaman kiireellisen työasian, jonka jälkeen päätimme lähteä pariksi tunniksi kiertämään Upolun itäosia autolla, jonka vuokrasimme käyttöömme pariksi päiväksi Samoan pääkaupungista Apiasta.
Kaikki alueella yöpyneet matkailijat siirrettiin samaan paikkaan.
Kiertelimme nelivedolla pitkin vuoristoteitä ja söimme lounaaksi tienvarsikojusta ostettuja banaaneja ja maaseutukioskista hankittuja perunalastuja ja cocista (koska vesi oli loppu). Sää ei näyttänyt paranemisen merkkejä, joten päätimme palata takaisin faleen ja kuluttaa aikaa illalliseen asti pelaamalla korttia. Falen pihaan saapuessamme koko paikka oli tyhjä. Pihalla sadekatoksen alla seisoi yksi tarjoilija, joka kehotti meitä äkkiä pakkaamaan tavaramme ja ajamaan läheisen vuoren huipulle hätämajoitukseen, koska saarelle on annettu tsunamivaroitus Chilen maanjäristyksen takia. Poliisit evakuoivat paikallisia, hotellinomistajat hoitivat turistien siirron turvaan.

Tarjoilija kertoi, kuinka viimeksi hän seisoi rantatiellä katsomassa kun tsunami tuli, aikaa paeta oli noin minuutti ja tuho oli valtava. Nyt varoitus ehdittiin antaa heti maanjäristyksen jälkeen ja kello näytti iltapäivää.

Survoimme kaikki tavarat autoon ja ajoimme meille osoitettuun majapaikkaan falen omistajaperheen naapuriin. Seurasimme yhteisestä televisiosta CNN:n uutisia ja mietimme, mihin tilanne mahtaa kehittyä ja onneksi emme lähteneet ajamaan sille yhdelle autiolle rannalle… Kersa oli tietysti hädissään ja kyseli, miksi meidän piti lähteä ”majasta” pois. Tein vähän hölmösti yrittäessäni selvitä tilanteesta selittämällä, että nyt kun sataa niin kovasti ja kaukana on ollut maanjäristys, on parempi siirtyä vuorille nukkumaan, niin mökkimme ja tavaramme eivät kastu. Nelivuotiaalle selitykseni ei kelvannut. Hän nimittäin muisti, että sataahan Islannissakin ja Uudessa-Seelannissa, eikä meidän tarvinnut lähteä sateen takia pois.

Paniikissa laukkuun survottujen vaatteiden oikomista. Pätkä kyselee, milloin se aalto oikein tulee.

Niin. Ei auttanut kuin selittää hieman yksinkertaistettu versio mannerlaatoista, maanjäristyksistä ja tsunamista. Lapsi muisti Muumien tuhotulvan ja alkoi miettiä, lähteekö talomme kellumaan. Epäilin niin tapahtuvan, varsinkin kun olemme niin ylhäällä vuoristossa.

Muutaman tunnin kuluttua tilanne alkoi kuitenkin näyttää paremmalta. Seurasimme uutisista, kuinka tsunamivaroituksia vähitellen poistettiin eri puolilla Tyyntämerta ja lopulta meille Samoallakin ilmoitettiin, että aallon vaaraa ei ole ja seuraavana aamuna saisimme siirtyä takaisin rantafaleihin.

Majapaikan omistajan olohuone muutettiin fiafia-lavaksi.

Olen todella yllättynyt siitä, miten hyvin majoituspaikkamme hoiti tsunamitiedotuksen ja teki varatoimet. Kaikki siirrettiin heti turvaan, meille järjestettiin uudet majoitustilat falen omistajien naapuriin. Illallinen järjestettiin heidän omassa olohuoneessaan. Jopa falen baarin jääkaappi roudattiin autonlavalla rannalta vuoristomajoitukseen, jotta juomamme pysyvät kylmänä. Illallisen jälkeen omistajan perhe siirsi pöydät syrjään ja järjesti fiafian eli esityksen perinteisiä samoalaisia tansseja.

Samoalla kaikki päättyi onneksi tällä kertaa hyvin.

7 Comments

 • Satu VW / Destination Unknown

  Huh huh, teillä on ollut siellä vähän liiankin jännät paikat… Tankkasin Uudessa-Seelannissa meidän lähirannan tsunamiohjeita mieleeni, siellä oli useassa tolpassa toimintaohjeet siitä mitä tehdä jos tsunamivaara iskee. Tuollaisia asioita kun ei niin kovin tule mietittyä täällä Norjan lintukodossa… 😉

  • Satu Rämö

   Sanos muuta; meillä Pohjoismaissa ovat luonnonkatastrofit aika kaukainen asia. Tai voihan tietysti Islannissa tarpeeksi iso tulivuorenpurkaus räjäyttää koko saaren ilmaan, mutta yritän olla ajattelematta asiaa 🙂

 • Surku

  Huh, hyvä ettei tuon jännemmäksi mennyt. Kiva kuulla, että olette turvassa ja kersakin on taas saanut lisää jänniä faktoja maailmasta tietoonsa. 😉

  Täällä Laosissa oli viime yönä varmaan hirvein ukonilma, mitä olen ikinä kuunnellut. Huone oli varsinainen disco salamoiden lyödessä, eikä edes minun kaltaiseni supernukkuja saanut unta siinä metelissä. Hiippailin vaivihkaa pakkaamaan kamat varmuuden vuoksi ja vähän sen jälkeen salama löi äänestä päätellen tosi lähelle johonkin kohteeseen. Ei mua Suomessa koskaan ole ukkonen pelottanut, mutta nyt täytyy sanoa, että tuli vähän piipitettyä yksin peiton alla. 🙂

  • Surku

   Ai niin, tuosta vaivannäöstä.. Silloin kun satuin vahingossa Vietnamissa super typhoon Haiyanin reitille viime vuonna, niin mun aiempi oppaani soitti mulle hotelliin, että kai olen kunnossa ja _kai olen muistanut syödä illallista_. 😀 Tämä siis sen jälkeen, kun muutaman päivän kierroksemme oli jo päättynyt, hän oli saanut rahansa ja niin edelleen, joten hänellä ei todella ollut mitään velvollisuuksia minua kohtaan. Ja lisäksi hänellä olisi mielestäni ollut ihan tarpeeksi huolta siinä, että pysyykö hänen oma pikku talonsa pystyssä ja saako hän vanhan äitinsä turvaan! Molemmille kävi onneksi hyvin. 🙂

 • Tanja K

  Hui sentään tuollaista säikähdystä! Onpa hienoa, että siellä tiedonkulku sujuu noin hyvin ja ihmiset ehtivät suojaan.

 • Anonyymi

  Olen minä muutaman kerran miettinyt, että vanhempienne hermojen täytyy olla terästä: samaan aikaan yksi tytär + tyttärentytär tsunamiuhan alla ja toinen Kabulissa vaaliterrorismin keskellä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *