Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kuinka saisin rikki kookospähkinän?

Tykkään julmetusti kookoksesta. Suosikkisuklaani on Bounty. Kookoshuulirasva kulkee takintaskussa aina talvisin mukana. Rakastan kookosjäätelöä – tai ihan vaan tavallista vaniljajäätelöä, johon on sekoitettu kookoshiutaleita. Ainut koskaan hankkimani hajuvesi on ollut Bodyshopin kookosöljy. Kookos vaan on ihan parasta! Täällä Samoalla kookosfanilla on hyvät oltavat.

Irtoa, perkele!

Kookoksia tulee vastaan joka puolella jopa siinä määrin, että rannoille on pystytetty kylttejä, joissa matkailijoita varoitetaan palmuista putoavista kookospähkinöistä. Ja kyllä niitä saa varoakin. Olen pariin otteeseen herännyt keskellä yötä siihen, kun rantamajan ulkopuolella ammuskellaan. Mutta ne olivatkin vain majan peltikattoon kolahtaneita kookospähkinöitä!

Kookospalmuun.

Eilen olin kärppänä paikalla kun pari paikallista poikaa lähikylästä opetti meille kookoksen käsittelyä. Koska kukaan meistä ei kehdannut yrittää ison viidakkoveitsen kanssa puuhun kiipeämistä, pojat hoitivat pähkinöiden ja kookospalmun lehtien pudottamisen maahan. Sen jälkeen me pääsimme hommiin.

Samoalaiset ovat mestareita kookoksen hyödyntämisessä. Lehdistä punotaan koreja ja falen seiniä. Kookoksen uloin kuori on oivallista polttomateriaalia. Kookospähkinän päällä olevista jouhia muistuttavista karvoista tehdään nuotion sytykkeitä tai ne rullataan pesusieniksi (kuorivat kuulemma tosin hyvin). Itse kookospähkinän kuorista tehdään säilytysastioita tai hiiliä bbq-iloja varten.
Kookosraastetta tulossa.

Sitten itse sisuksen kimppuun. Nuori kookospähkinä on pinnalta heleän vaaleanruskea Sen vesi on ihanan makeaa ja kookoksen liha pehmeää, jonka voi kaivertaa syötäväksi lusikalla. Hyvin kypsä kookos (samoaksi popo) taas on väriltään tummanruskea. Popon kookosvesi on aavistuksen karvaampaa ja liha veitsellä leikattavan kovaa. Kookoskerma tehdään raastamalla kypsän kookoksen kovasta lihasta raastetta, josta kerma puristetaan käsivoimin ulos. Jäljelle jää kuivaa kookoshöttöä, jota voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Tämä shotti päätyi pina coladaan.
Tadaa: puolituntisen askartelun jälkeen koko kookospähkinä on käytetty: mehu, liha, kuoret ja kookospalmun lehdet. Mitään ei ole pakko heittää tarpeettomana roskiin.
Iäkkäämmän kookoksen kookosvettä.
Kookoksen parissa
pusertamisen jälkeen valmistutin hostellin baarissa kookoskermasta itselleni piña
coladan. Miten ihanaa, että baarimikolla oli jääkaapissa myös tuoreita
ananaksia!  Siemailin pari ihan sairaan
hyvää drinkkiä ja luin loppuun Mario Puzon mafia-bestsellerin. Näin nämä päivät
täällä pikkusaarella menevät. Edistämme maallista läsnäoloamme pullistumalla ja
ruskettumalla kuin kookokset auringossa.
Kuvat: Björgvin Hilmarsson

26 Comments

 • pilami

  Siis oikeesti?! Mä oon aina ihmetellyt miten niitä Bountyja on kaupan hyllyillä kun eihän niitä kukaan syö.. 😉 Tuoretta kookosta ois kiva kyl maistaa, että oisko se ees hyvää. Ei oo mun makuun eikä tuoksu nenään kookoksen suhteen.

 • Surku

  Huh, Bountyt ovat puistattavan kamalia! x) Mutta tuoreeseen kookokseen kyllä tykästyin heti ekalla Aasian-reissulla ja olin jo sitä ennen Suomessa päässyt kaveriksi kuivattujen kookoshiutaleiden kanssa, koska ne sopivat rahkaan niin hyvin. Aluksi tuoreen kookoksen vedessä tuntui olevan hieman, anteeksi nyt, spermainen sivumaku, mutta päätin totuttautua, kun huomasin, miten paljon tavallista vettä paremmin kookosvesi ns. kuosittaa näissä ilmasto-oloissa (Laosissa on nyt lämpötilat jo 40 asteessa).

  Tätä kirjoittaessa ryystän parhaillaan ihanaa coconut shakea palmunlehdistä tehdyn katoksen alla maisemana eeppinen vuorijono ja vehreä metsikkö – ei just nyt paljoa itketä. 😉

 • Laura R

  Ah, kuulostaa täydelliseltä! Täällä on kans yks iso kookosfani 🙂 Australiassa farmilla asuessamme tuli kiskaistua melkein yksi kookos päivässä puokkiin, sillä tontilla oli monta kookospalmua, eikä kukaan muu siellä välittänyt niistä. Meistä tuli aika mestareita kookoksen avaamisessa! 🙂 Nauttikaa olostanne siellä paratiisissa!

 • Anonyymi

  Kookos, yök! Bounty yök! Suklaaseen sekoitettu kookos, yök! Kookoksenhajuiset aineet, yök! 😉

 • Anonyymi

  Hei ihan asiasta seitsemänteentoista. Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt Islannin selviämistä pankkikriisistään, kun täällä Suomessa ei siitä niin kauheasti puhuta. Missä sinun mielestäsi olisi asialliset selitykset siitä, miten islantilaisten ratkaisu käytännössä vaikutti elämiseen ja myös ylipäätään siitä kriisin hoitamisesta? En oikein itse osaa arvioida verkossa löytämäni tiedon uskottavuutta. Tietenkin olisi kiinnostavaa kuulla myös sinun omia kokemuksiasi ja näkemyksiäsi, mutta ymmärrän hyvin että siellä kookospalmun alla sitä mieluummin keskittyy johonkin hauskempaan 🙂

  • Pilvi

   Just luin jostain (vähän vanhasta) Hesarin jutusta väitteen, että hylkäämällä IMF:n avun ja sen tuomat sopeutusvaatimukset ja panostamalla sosiaali- ja terveyspalveluihin. Huimaa. Väite perustui Sanjay Basun ja David Stucklerin kirjaan "The Body Economic: Why Austerity Kills".

   Ei sillä että minä oikeasti tietäisin asiasta mitään, piti vaan avata suuri suuni kun juuri tästä luin. Jäänpä seuraamaan mitä Satu aiheeseen kommentoi.

  • Satu Rämö

   Tämä on tosi monimutkainen aihe. Itse seuraan välillä päätäni pyöritellen ulkomaanuutisia Islannin talouskriisistä: Islantia kohdellaan hyvin usein kv-mediassa silkkihansikkain; tämä on niin pieni ja söpö maa, että kriittisiä uutisia näkee todella harvoin. Sama koskee tätä pankkikriisiasiaa. Ei Islanti esim. koskaan tehnyt tietoista päätöstä ulkomaalaisten investoijien saamisten maksamatta jättämisestä – niitä vaan yksinkertaiesti ei pystytty maksamaan. Pankit oli pakko päästää konkurssiin; kärpäsen pierun koikoinen maa ei ikinä olisi pystynyt maksamaan kansalaisten verorahoista niitä velkoja. JOs sitä olisi yritetty, kaikki koulutetut nuoret perheet olisivat muuttaneet Norjaan. Ja aika moni muuttikin.

   Sosiaali- ja terveyspalveluihin ei todellakaan ole panostettu laman jälkeen: lääkärit ovat hermoromahduksen partaalla ja heidän palkkoja on koko ajan pienennetty. Leikkausjonot ovat kasvaneet. Ennen lamaa sai parempaa hoitoa kuin sen jälkeen. Terveyspalvelujen maksuja on korotettu (paitsi lapsille ja raskaana oleville palvelut ovat edelleen maksuttomia). Hammashuolto on kauttaaltaan yksityistä, eli hampaan paikkaaminen maksaa helposti pari sataa euroa.

   Myös veroastetta nostettiin laman jälkeen.

   Kyllä täällä on tehty myös ihan hyviäkin päätöksiä laman hoidossa (yksityisten ihmisten velkataakkaa on kevennetty), mutta noin kesimäärin monella menee edelleen taloudellisesti tosi huonosti: vuokrataso on korkea, asumistukea saa hyvin vähän ja velkoja saatetaan ulosmitata jättiosa palkasta.

   Mutta siis, mulla on tulossa aiheesta joskus kattavampi blogipostaus ja itse asiassa olen työstämässä aiheeseen liittyen myös kirjaa. Kerron siitä heti lisää kun asia konkretisoituu paperilla 🙂

  • Lotta

   Mä luin pari päivää sitten verkkomedian vanhan artikkelin aiheesta sattumalta.
   Mä olen varmaan liiankin innokkaasti kysellyt tapaamieni ihmisten tuntoja ja tunteita kriisistä.
   Mun yksi parhaista ystävistä kertoi selvinneensä pahimmalta, koska EI ollut ostanut kahta kallista, uutta autoa, vaikka kaikki tuntuivat niin tehneen ja vaimokin oli vaatimalla vaatinut. Pahimman yli asuntolainan kanssa kun, myi kaiken irti lähtevän pilkkahinnalla ja teki kahta ja kolmeakin työtä yhtäaikaa ja rukoili, että rahat riittävät korkoihin. Tämä ystäväni selvisi, siinä mielessä ettei talo mennyt, mutta sanoi että talo on kultaakin arvokkaampi, kiitos pankkikriisin ja holtittoman lainanoton ja -annon.
   Toiselta kaverilta meni kaikki. Talo, koti tietysti siinä samassa, autot, työpaikka, palamielenterveyttä ja mahdollisuus omistaa yhtään mitään vuosiksi.
   Kolmannella ei ollut oikeastaan mitään menetettävää kuin työpaikka ja se meni. Tie kävi vuosiksi ulkomaille töihin, vaikka pienet lapset olisivat miehen pitäneet kotimaassa, vaikka sitten vähän pienemmälläkin palkalla.
   Mielenkiintoista näissä ja muutamassa muussa kuulemassani omakohtaisessa kokemuksessa oli minulle se, että kukaan jututtamani ei syytä pankkeja, ainakaan pelkästään vaan ottaa lainanotosta suuren vastuun itselleen.

   Mutta niin kuin Satu tuossa ylempänä kirjoitti, kun vertaan esim. tavan duunarin elin- ja palkkatasoa täällä Norjassa, on lama vielä kovasti läsnä islantilaisessa arjessa monella. Minäkin sen huomasin nahoissani, kävin kaksi kuukautta vääntämässä hikihatussa lammasteurastamolla, käteen jäi; ei sitten yhtään mitään, edes paikalliseen hintatasoon nähden.

   Ja kun haeskelin itselleni tulevaksi kesäksi töitä Islannista, niin muutama tarjous oli samaa luokkaa, juuri ja juuri pysyt leivässä, mutta siihen se sitten olisi jäänytkin.

 • Laura/Urbaani viidakkoseikkailijatar

  On muuten käsittämätöntä, miten trooppisten maiden miehet osaavat kiivetä puihin, tuosta noin vaan ja ketterästi! Kookos on loistava juoma monessa tilanteessa ja juoman jälkeen tietty se sisus, nam. Tulikin ikävä hetkeä, kun majatalon poika kiipesi puuhun ja toi minulle kookoksen aamupalaksi. Kerran toisen majatalon poika toi minulle kookoksen riippumattoon. Voih, ihania muistoja! 🙂

  • Satu Rämö

   Mun mies – kiiipeilijä kun on – yritti tottakai myös kiivetä ylös, mutta pääsi metrin ja putosi. Kiipeämisessä on ihan oma hyppytekniikkaansa, kestää varmaankin jonkun aikaa oppia se. Ei kun treenaamaan 🙂

 • Mama Elf

  OOh herättelet ihania muistoja tuoreesta kookoksesta, NAM! Tykkään kyllä kuivatuistakin versioista, mutta tuore kookos on ihan omassa luokassaan.

 • Satu VW / Destination Unknown

  Oi oi, aikas herkulliselta kuulostaa vaikka ihan yhtä hardcore fani en olekaan kuin sinä! Ja noita miehesi kuvia käy kateeksi, mitenhän tuosta minun siipasta saisi koulutettua yhtä hyvän ja innokkaan kuvaajan!?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *