Vatsa sekaisin – lapsen turistiripuli

Ämpärin takaa.

No tulihan se sieltä, se ensimmäinen turistimahatauti! Eilen illalla yhdeksän aikaan peiton alta ehti kuulua mammaaaa, mulla on vähän paha ol…. ÖÖÖÖRGHHHHHH. Hyppäsin kärppänä nostamaan lasta ylös, mutta enhän tietenkään ehtinyt. Oksennuksen nopeudelle kun ei pärjää mikään.

Jos yksi asia tropiikissa on enemmän perseestä kuin kotona, se on lapsen vatsatauti. Ei siinä vielä mitään, että joka nurkka haisee kaatopaikalle ja vatsanesteille ja kaikkien hiuksista roikkuu pahanhajuista löysää riisiä ja nuudelinpätkiä. Mutta kun hotellin respa on kiinni, mistään ei saa vaihtolakanoita tai lisää pyyhkeitä.  Likainen lakanamytty lattialla kerää kaikki saaren muurahaiset herkkubuffettiin. Suu pitää huuhdella pullovedellä.

Onneksi lapsen oksennusrutiini on käynyt tutuksi: tavaraa tulee puolen tunnin välein. Ja jos ei tule, ögäily on mennyt ohi. Kun oksentelu eilen illalla loppui, huokaisimme molemmat helpotuksesta. Mutta vain varttia liian aikaisin. Kun oksentelu oli loppunut, ripulilla jatkettiin. Kolmannen kerran jälkeen tilanne alkoi muuttua epätoivoiseksi, koska vessanpönttöön ei saa heittää paperia ja likaisten vessapapereiden roskis on noin maitotölkin kokoinen.  Voi perkele! Taskuihinko me nämä ripulipaperit piilotetaan?

Yöllä saimme rantapyyhkeillä verhotussa seitsemän tunnin yöunet. Aamuvarhaisella kannoin kolme kiloa vaatteita likapyykkiin ja pyysin siivoojalta pesuaineita lainaksi, jotta pääsisimme muurahaisista eroon.

Lapsella ei ole ainakaan vielä noussut kuumetta, se ei ole ollut veltto eikä ulosteessa ole ollut verta. Viimeöinen oksennuskin näytti niin tavalliselta kuin oksennus nyt voi näyttää. Analysoimme oireista turistiripulin. Turistiripulihan alkaa usein noin viikon kuluttua uuteen maahan saapumisesta. Olemme olleet matkalla nyt noin kymmenen päivää, josta viikon Thaimaassa. Olemme syöneet koko perhe maitohappobakteereja pari päivää ennen matkalle lähtöä. Käytämme käsidesiä kymmeniä kertoja päivässä. Syötämme lapselle vain kuumennettua ruokaa. Mutta eihän näistä mikään ole täydellinen ehkäisykeino turremahaa vastaan. Kersa on voinut saada vieraan pöpön jostakin ruoasta. Tai ehkä se on jossain vaiheessa ehtinyt laittaa sormet suuhunsa, vaikka yritämme vahtia, että niin ei tapahdu.

Seuraavat päivät tulevat kulumaan rattoisasti: syömme banaaneja ja keitettyä riisiä ja toivomme, että tämä menee parissa päivässä ohi. Juotamme lapselle paljon vettä ja Osmosal-juomia. Hengaamme ilmastoidussa huoneessa ja toivomme, että tämä ei ole virus, joka tarttuu seuraavaksi meihin. Yritämme keksiä yksiössämme jotain tekemistä. Kyllä meinaan nyt harmittaa, että jätin tilanpuutteen takia pakkaamatta mukaan ne muumi-dvd:t. Hittolainen.

26 Comments

 • Surku

  Voi kurjuus, toivottavasti menee mahdollisimman nopeasti ohi! 🙁 Eikä tee koukkausta äidin ja isän kautta.. Ja toivottavasti jäisi viimeiseksi. Tsemppiä lapselle!

  Kuten sanoit, niin 100% varmaa ennaltaehkäisyä ei ole ja nämä turremahaongelmat ovat tosi yksilökohtaisia juttuja. Itse olen rikkonut taatusti jokaista mahdollista suositusta Kaakkois-Aasiassa pulloveden juomista lukuunottamatta (no keitettyä hanavettä oon kyllä juonut), eikä ole ollut ikinä mitään ongelmia, eikä ole ollut siipallakaan, mutta ei myöskään pidetä tätä todellakaan itsestäänselvyytenä, kun ollaan kuunneltu muiden matkalaisten juttuja. Kellä on tuuria ja teräsmaha, kellä ei. 🙁

  Millainen netti teillä hotellissa on, saisiko youtubesta katseltua muumeja?

  • Satu Rämö

   Mullakin on ollut vain kerran turistimaha, Kuubassa. Delhissä ei tullut MITÄÄN, mitä pidin ihmeenä.

   Onneksi lapsi näyttää jo paranemisen merkkejä, syö ja juo normaalisti ja on vilkas itsensä.

   Meillä on hotlalla tosi hidas wifi, youtube-pätkät katkeilee koko ajan ja kersalla menee hermot kun homma jäätyy kesken lauseen. Ymmärrän hyvin tämän turhautumisen…

 • Satu VW / Destination Unknown

  Jos netti pelittää niin TVKaista pelastaa, ainakin meille on sieltä löytynyt apu silloin kun on väkipakolla jouduttu neljän seinän sisään niin että muksulla ei riitä energiaa.

  Tsemppiä sinne eritteiden keskelle, toivottavasti koko porukka on kohta taas kunnossa!

 • Heli

  youtube pelastaa aina! sieltä löytyy kaikki muumijaksot ja sen lisäksi vieläpä muumipeikko ja pyrstötähti leffakin! vaikka itellä ei oo lapsia niin tiiän tämän sen takia että kahton ite niitä aina 😀

 • Anonyymi

  Rypälesokeria ja tavallista cokista ilman hiilihappoa (kylmänä nautittuna). Ja jos ei parissa päivässä helpota niin lääkärille.

  • Satu Rämö

   Me ajateltiin vielä huominen (toinen sairaspäivä) tarkkailla tilannetta kotioloissa, mutta näyttäisi siltä, että pätkä on paranemaan päin. Toivotaan, toivotaan!!

 • Laura

  Ette kai ole ottaneet juomiin jääpaloja? Ne tehdään yleensä hanavedestä eikä se ole yhtä laadukasta kuin suomessa….Hampaatikin oon pessy pullovedellä maailmalla ollessa. Tsemppiä!

  • Satu Rämö

   Me on otettu aina jääpaloja; ravintoloista kerrottiin, että ne tehdään ns. turvallisesta vedestä. Hampaat pestään hanavedellä; ajattelin että näin pääsisi vähitellen totuttelemaan tuohon bakteerikantaan.

 • Anonyymi

  Tsemppiä oloihin! Täällä kärvistellään vastaavissa tiloissa ihan kotimaan kamaralla. Asiaa taas hitusen sivuten totean että meitsin vauvakuume taitaa olla pahinta luokkaa: Aamuyöstä oman aaltoilevan vatsataudin keskeltä heräsin kusimärkään sänkyyn. Totesin pienimmäisen tulleen viereeni ja kaikkien muiden vaivojen lisäksi koin puristavan tunteen rinnassani, että mun on saatava noita yrjöäviä pissakasoja lisää. 😉 Huh. No, mutta onneksi nuo turreripsat menee yleensä nopeasti ohi. Juottakaa vaan jatkuvasti, ettei pääse laps kuivumaan. Haleja "nellinuudelipäälle"! Hyvin te vedätte! P.s Miehen yrjötessä tuossa vieressä mä ilmoitin et marraskuussa me niin lähetään jonnekin kauemmas. Ehkä juuri tuonne Lantalle. Ylihuomenna patikkalomalle Espanjaan, vaikka yrjöt suupielessä.

  -Sylvia-

 • Anonyymi

  Ainiin, mä unohdin sen itse stoorin. Meidän viimeisin turistitauti a'la lapsi oli Indonesiassa. Kello oli n. kymmenen illalla ja lapsi oli juuri kömpinyt sänkyynsä, kun me vanhemmat ajateltiin istua kaikessa rauhassa terassilla. Avattiin oluet..ja yhtäkkiä sisältä kuului jotain kummallista mokellusta. Lapsi parka oksensi kaaressa koko sängyn, lattian ja vielä paineikas roiskaisu ikkunaan. Hälyteltiin sitten siistijää paikalle (kämpässä kun ei tosiaan ollut mitään millä olisi itse voinut siivota.) ja pian sinne saapuikin reipas ja hymyileväinen hotellipoika joka paljain jaloin luisteli pojan oksennuksissa, suihkutteli ilmaraikastusprayta ja pyyhki enimmät kamat pyyhkeellä. Mä vaan toivon, ettei sama kaveri ollut seuraavana päivänä kyökkivuorossa. 😀

  -Sylvia-

  • Satu Rämö

   Hei aika mehevää palvelua! Meillä ei hotlalla ollut enää ketään töissä (respa on tässä pikkubungalowissa auki vain päivisin), joten ei saatu siivousvälineitä heti paikalle – ja siksi tuli ne samperin muurahaiset. OMG. En tiennyt kumpi mua siinä kohtaa oksetti enemmän: ögälakanamytyssä kuhisevat muurahaiset vai se oksennuksen tuoksu. Huhh. No onneksi tauti näyttää olevan paranemaan päin.

  • Satu Rämö

   Ai niin sen unohdin sanoa, että tuollainen suihkuyrjö tosiaan menee aivan joka paikkaan. En tajua, miten pieneen ihmiseen mahtuu niin paljon yrjöä ja millaisella voimalla se sieltä tulee. Huh. Ihmeellinen on elämä jne. 🙂

 • Anonyymi

  Eihän aasiassa käytetä vessapaperia! Pesette pyllyn vedellä ja kuivaatte pyyhkeeseen niin kuin vauvana 🙂 Ei tarvi miettiä mihin sitä ripulipaperit laittaa.

  • Satu Rämö

   Joo näin mä teen, itse asiassa tosi hygieenistä! Kersa ei ole vielä hyväksynyt vesisuihkua; enkä viitsinyt huudattaa sitä keskellä yötä 😉

 • Anonyymi

  Thaimaassa ei tosiaan tarvii varoa jäitä, sillä kaikki "reikäjäät" (sylinterinmuotoiset, joissa kuoppa/reikä keskellä) tehdään hallituksen valvomissa tehtaissa puhtaasta vedestä, ja tuodaan ravintolaan säkeissä. Ennemmin pitäisi varoa länkkärisapuskaa, majoneeseja ja huonosti kypsennettyjä rapuja jne. Kannattaa hotellin ravintolasta käydä pyytämässä vatsaystävällistä mietoa keittoa, johon tulee ainakin riisiä, inkivääriä, sitruunaruohoa ja kana/kasvislientä tms. Upposi hyvin, ja jos riisit tökkii, niin liemestä saa ainakin suoloja takaisin. Me saimme häämatkalla ruokamyrkytyksen, ja kun valiteltiin toivuttuamme heikkoa oloa, niin tarjoilijapoika kävi väsäämässä meille sopat listan ulkopuolelta. Tuo hanurin suihkuttelu oli meille ainakin ihan elinehto myrkytyksessä, ja onneksi kaikissa rötiskö-bungaloweissakin oli erillinen bidee-suihku pöntön vieressä. Perusthaikku (ja muut kaakkoisaasialaiset samaten) kun käyttää mieluummin vettä kuin paperia vessassa. -jätskikiskan typy

  • Satu Rämö

   Juuri näin mäkin olin tuon jääasian kässännyt, ja siksi me on ihan huoletta vedelty juomia jäillä ja shakereita. Länkkäriruokaa ei olla juuri ostettu; se on aika paljon kalliimpaa kuin paikallinen ruoka, ja kun tänne asti on tultu, niin mieluummin nautin taivaallisista pad thai -annoksista kuin burgereista. 🙂

  • Anonyymi

   Oikein! Yllättävän moni nimittäin vaatii lomillaan niitä samoja pöperöitä, kun kotonakin kun "eihän niistä ulkomaisista ruoista koskaan tiiä". Lapset ja allergiset on toki eri asia, mutta välillä naurattaa, kun aikuiset ihmiset kertoo, miten ne söi vaan mäkkiruokaa ja pizzaa reissussa. Eiks myös joillain nettitelkkari-palveluillakin oo noita latauspalveluita myöhempää katselua varten?

   Tsemppia ja jaksamista! Ja mahtavaa reissua! toivottaa kateellinen -jätskikiskan typy

 • Anonyymi

  Tsemppiä! Seuraavan kerran kun pääsette kunnon nettiyhteyden päähän, niin ladatkaa youtubesta tarvittavat muumit yms ohjelmat "watch later" palveluun. Sit voi kattoo ohjelmia myöhemmin myös ilman yhteyttä.

 • Sari

  Voi teidän pientä! Tsemppiä pikaiselle paranemiselle.
  Toivottavasti otitte mukaan precosan -ripulilääkettä. Sitähän on nyt pari vuotta mainostettu ja se on aiemmin ollut reseptilääke. On kuulemma joku voimakas maitohappobakteeri, mutta muistin sen nimen kun työkaverillani oli todella paha egyptistä tuotu tuliainen ja se auttoi nopeasti! Hän on kovasti kiitellyt vinkistä, joten toivottavasti tekin saatte sitä jostakin. On kuulemma paljon Osmosalia parempi.

 • Anonyymi

  Meillä oli melkein nelivuotias ihan tavallisessa kotoisassa vatsataudissa, mutta olin hyvin yllättynyt ja onnellinen siitä, että lukuunottamatta ensimmäistä oksennusta sänkyyn kaikki muut satsit tuli pönttöön. Ihan mahtavaa, tyttö osasi sen verran ennakoida että ehti vessaan. Koko taudin luonne muuttui täysin näin äidin näkökulmasta. 🙂 Ei se tietysti tähän matkaan vielä auta, ja ehkä nuo turistitaudit on vähän rajumpia, mutta tunnelin päässä on valoa, eikä ehkä edes kovin kaukana!

 • Anonyymi

  Hei mulla on vinkki!! Mun isä (jolla on karmeen heikko maha) on koko uransa matkustellut ihan superpaljon eksoottisiin maihin, ja kuulemma hyvä tapa ehkäistä masupipejä on syödä heti ekana koneesta asteltua paikallista jogurttia! Kuulemma se on silleen käsiteltyä, että ei pitäis aiheuttaa ongelmia, mutta siitä saa heti kivan tujauksen paikallisia bakteereja ja elimistö tottuu. Tiedä sitten mitä tieteellistä perää tällä on, mutta ainakin iskän empiirisen tutkimuksen (ja ehkä plasebovaikutuksen myötä) ollaan meidän suvussa päätelty metodi toimivaksi 😀
  -Kaisa

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *