Rannalla miki-kirjan kanssa

Tässä viimeisen parin viikon aikana on muodostunut varsin pätevä arkirutiini. Koska minnekään ei ole kiire eikä nettikään toimi kuin pätkittäin, minun on pakko käyttää joka päivä ainakin pari tuntia aikaa lukemiseen. Ja voi luoja mutta olenkin lukenut! Laila Hirvisaarta, Donna Leonia, Juha Itkosta… Sain suomalaiselta bungalow-naapurilta lahjoituksena pinon suomenkielisiä pokkareita (kiitos sinulle, unohdin tohkeissani kysyä nimeäsi!) Suomesta asti on mukana kulkenut yksi kovakantinen (jonka lahjoitan eteenpäin heti kun olen lukenut viimeiselle sivulle), muutamia e-kirjoja iPadilla ja yhden kappaleen miki-kirjoja.

Muistan lukeneeni minikirjasta eli mikistä viime vuonna, kun Otava lanseerasi kirjaformaatin. En kuitenkaan silloin nähnyt käyttöliittymässä mitään lisäarvoa: se on minulle joko perinteinen kirja tai e-kirja. Nyt ennen reissua päätin kuitenkin ottaa tuotteen testaukseen ja ostin Otavan kirjakaupasta silkasta mielenkiinnosta mikin. Yllätyin, miten pieni se on!  Kirjanen on kämmeneen mahtuva pikkupokkari, jonka sivut ovat ohuen ohuita. Hipellellessäni kirjaa minulle tuli ensimmäisenä mieleen pino sätkäpaperia. Tai Raamattu. Myöhemmin kuulinkin, että mikeissä ja Raamatuissa käytetään samaa paperia.

Olen ollut testiostokseeni todella tyytyväinen: miki on kuin tehty rantalomailuun. Se ei paina juuri mitään, se ei mene rikki vedestä tai hiekasta, sen sivuja on helppo kääntää ja se mahtuu sortsien takataskuun tai pienimpäänkin käsilaukkuun. Olen edelleen sähkökirjojen vankkumaton ystävä, mutta mikillä on matkailijan näkökulmasta paljon sellaista, mitä e-kirjalla ei ole – ja toisinpäin. 
Miki keulii:
– Mikiä voi lukea rannalla auringonpaisteessa. Sähkökirjaa (siis suomalaisia sähkökirjoja, joita luen iPadilta), en pysty lukemaan kirkkaassa valossa ulkona. Paitsi saahan kirkkaassa päivänvalossa toimivaan Kindleen nykyään myös ”suomenkielistä” kirjallisuutta: google translaten suomeksi kääntämiä klassikoita! (huhhhuhhh).
– Miki ei mene rikki, jos sen unohtaa aurinkoon, sen päälle läikkyy ananassmoothieta tai sen sisään menee hiekkaa.
– Miki ei aiheuta selälleen makaavalle nenävammaa, jos nukahtaa kesken lukemisen. 
– Miki on edullisempi: minikirjojen hinnat lähtevät noin kymmenestä eurosta, uudet e-kirjat ovat usein kovakantisen hinnoissa (johtuen mm. eri alv-kannasta).
– Mikistä ei lopu akku.
– Mikillä ei voi katsoa Muumeja. Saan pitää sen itselläni ilman narinaa.
E-kirjalla on etunsa:
– Yksi miki vie vähän tilaa, mutta kymmenen vie jo aika paljon tilaa. Lukulaitteeseen voi ladata vaikka sata kirjaa, eikä matkalaukkuun tule lisää painoa. Se on etu ainakin pitkällä matkalla.
– Suomenkielisten e-kirjojen valikoima on tällä hetkellä miki-valikoimaa moninkertaisesti laajempi.
– Lukulaitteella (iPad/iPhone) voi kuunnella myös äänikirjoja.
– E-kirjaa voi lukea pimeässä. Tätä ominaisuutta arvostaa, kun nukkuu neljä kuukautta perhepedissä pienissä tiloissa ilman kohdevaloa. 
Suomalainen.com:sta löytyy lähes kaikki Suomessa julkaistut minikirjat hintaan alk. 11,95 €*, mm. Anna-Leena Härköstä, Khaleid Hosseinia, Jens Lapidusta, Juha Itkosta, Riikka Pulkkista ja Eve Hietamiestä. Lukaisin tällä viikolla mikinä Itkosen Hetken hohtava valo. Ristiriitaisia ajatusia ja ahaa-elämyksiä herättänyt kirja vaatii ehdottomasti oman postauksensa – tulossa pikapuoliin!

Onko teistä joku kokeillut mikiä? Onkohan sillä paikkansa muuallakin kuin rantakassissa?


Kuvat: Björgvin Hilmarsson
*) affiliate-linkki

20 Comments

 • Riitta

  En ole kokeillut mikiä, mutta meillä on Seuran mukana joskus takavuosina (70-luvulla?) tullut virsikirjan kokoinen Tuntematon sotilas. Se oli minulla matkalukemisena kielikurssilla. Oli näppärä.

 • Eiksjoo

  En oo kokeillut, tähän asti oon lähinnä vain ihmetellyt, että mihin niitä tarvitaan, mutta tää postaus valaisi asiaa! =)

  • Satu Rämö

   Niinpä onkin muuten! Tämä pysyy auki ja sivun vaihto käy yhdellä kädellä, tosin kuin tavallisessa kirjassa. iPadilta sähkökirjoja on kans helppo lukea yhdellä handulla, jos vaan saa sen lukulaitteen jotenkin ergonomisesti sijoitetultua.

 • Anonyymi

  Vinkki (ehkä liian myöhään tälle reissulle, mutta seuraavalle): kohdevalon matkalla korvaa otsalamppu (varsinkin sellainen, jonka valon voi himmentää lampun eteen käännettävällä värillisellä muovilla). Halvimmillaan saa kympillä. Varaparistonkin voi ottaa mukaan.

 • Riimi

  Heti päädyin näitä nettikauppoihin tutkimaan. Koetko tuolla mikillä olevan sitten tarpeeksi käyttöä kotioloissa? Ostaisitko jonkun itsellesi rakkaan klassikkokirjan mikinä, jotta se olisi sitten helppo sujauttaa joka reissuun mukaan (varmuuden varalta vain) tai yllättävän tylsyyden varalta aina käsilaukussa? Vai koetko sen lähinnä kertakäyttötuotteeksi?

  Odotan myös innolla Hetken hohtava valo -arviota, sillä juuri sattumoisin tänään kannoin sen kotiin kirjaston poistomyynnistä 25 sentillä. Perinteisessä pokkarimuodossa se on minun makuuni vähän epäilyttävän paksu, joten en vielä uskaltanut avata.

  • Riimi

   Nyt, kun vähän paremmilla silmillä luin, huomaan että olithan itsekin kysellyt mielipiteitä mikin käytöstä muuallakin kuin uimarannalla. En siis ehkä saakaan vastausta sinulta! 🙂 Mutta mietityttää silti, ja hyvä kokemuskertomus, itse en ollut näistä edes kuullut. Jään mielenkiinnolla seuraamaan!

  • Satu Rämö

   Mä oon tosiaan kokeillut tätä vain reissun päällä; rannoilla ja ravintoloissa. Uskoisin että tämä on toimiva matkustaessa ja kaikissa niissä tilanteissa, joissa kirjaa on mahdollista lukea lyhyitä aikoja kerrallaan pienessä tilassa.

 • helmi

  Miki on ihan loistava päivittäin julkisissa kulkevalle ja samalla lukevalle. Mahtuu muuallekin kuin säkin kokoiseen käsilaukkuun eikä tosiaan paina juuri mitään. Olisi mahtavaa, jos suurempi osa pokkareista olisikin mikejä. Mun ehdoton suosikki!

 • Anonyymi

  Mä olen ostanut ja saanut lahjaksi muutaman Mikin. Ostin ensimmäisen lähinnä siksi, että se vei vähän tilaa ja painoi vähemmän kuin muut kirjat. Tykkään ekspana roudata suomenkielistä kirjallisuutta mukaani ja koska en omista minkäänlaista lukulaitetta, ostan pokkareita ja Mikejä. Kaikkien edellämainittujen plussapuolien lisäksi, se on helppo muuttaa! Olen muuttanut viimeisen viiden vuoden aikana ainakin kahdeksan kertaa, myös valtioiden välillä, joten mitä vähemmän tavaraa omistan, sen parempi.

  Tykkään siitä, että se mahtuu kaikkialle, on helppo ottaa mukaan (junassa, hotellissa, lentokoneessa), myös omassa sängyssä peiton alla lukeminen toimii. Eikä kirja paina paljoa, jos se unohtuu laskettelu-/patikkareppuun ja kulkee mukana kuukausitolkulla huomaamatta. Kaiken tämän lisäksi Mikissä on se hyvä puoli, että se pysyy auki ilman että tarvitsee pitää kiinni. Helpottaa siis vaikka aamupalapöydässä lukemista.

  Olisin ostanut useammankin Mikin, mutta pahaksi onnekseni olin jo lukenut ne kiinnostavimmat kirjat tai muut tarjolla olleet eivät sykähdyttäneet. Jään odottelemaan tarjonnan lisääntymistä.

  -Annu

 • Peikko

  Hih! Oon just lukemassa tuota Itkosta minikirjana, joten ethän tee juonipaljastuksia, ennen kuin saan luettua kirjan loppuun 😉

 • Jenni

  En ole kokeillut mikejä, vaikka varmaan tämän jälkeen katsonkin seuraavalla Suomen reissulla kirjakauppoja "sillä silmällä". Mutta sen verran piti kommentoida, että noita auringonvalon kanssa yhteensopivia ekirjalukulaitteita on muitakin kuin Kindle, ja niihin saa kirjoja ihan suomalaisista kirjakaupoista. Itse käytän Nookia, ja voin suositella – ostin sen nimenomaan siksi, että voisin ostaa ekirjoja Suomesta.

 • Kaisa

  Meidän kirjastoon oli ilmestynyt jokin aika sitten uudet hyllyt joissa on pokkareita JA miki-kirjoja valtava määrä! Tykkään pokkareista reissussa, kevyitä ja jos ne on omia, ne voi dumpata matkan varrella. Kirjaston pokkareita en tietenkään hylkää. Olimme lähdössä reissuun ja huomasin Mikit kirjastossa, 6 pikkukirjaa lainaukseen ja reissu oli pelastettu. Ja säästyi rahaakin noin 60 euroa kun ei tarvinnut ostaa niitä. Nyt neljän kuukauden jälkeen kun käyn kirjastossa, ovat melkein kaikki mikikirjat lainassa (tai sitten ne on varastettu/tuhottu), mutta hyllyssä niitä ei ainakaan enää ole.

  suosittelen siis vinkkaamaan kirjastoon, lisäävät varmasti lainaajien määrää! Ja pokkarihyllykin on erinomainen jos on tavallinen suomalainen mainstreamin kuluttaja, pokkarit kun yleensä ovat kevyttä hömppää tai dekkaria. Tai sujuvasti kulkevaa klassikkoa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *