Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Karvaiset, vittumaiset apinat

Rouva ähkii polulla.

Teimme päiväretken Koh Lantan eteläkärjessä olevaan kansallispuistoon. Kiipesimme vanhalle majakalle, kävelimme parin kilsan mittaisen luontopolun viidakossa ja katselimme korpikuusta isompia puita ja kauniita perhosia. Päivän päätteeksi asetuimme syömään eväitä luonnonpuiston hiekkarannalle. Kaikki meni kuten suunniteltua siihen asti, kunnes avasimme eväspussit. Pussin avausäänestä sekunti ja puskasta hyppäsi eteemme lauma apinoita, jotka piirittivät eväsvilttimme. Yksi isoimmista kävi nykäisemässä pussin kuivattuja banaailastuja lapsen kourasta. Kolme pienempää piti puolustusrintamaa ja yritti tukkia meiltä pakoreitin. Karvaista mini-ihmistä muistuttavan valepehmolelun yllätyshyökkkäys sai ymmärrettävästi lapsessa aikaan mojoavan paniikkihuutokohtauksen.

Pelokas, mutta sisukas lapsi ei kuitenkaan suostunut luovuttamaan toisessa kädessään olevaa pähkinäpussiaan vaan piti siitä kiinni rystyset valkoisina ja laittoi apinan lähestyessä huutoonsa lisää desibelejä. Eläimen väijyessä pähkinöitä potkaisin sen päälle rantahiekkaa. Nisäkäs vittuuntui ja näytti minulle hampaitaan sen näköisenä, että kiipeilijä oli jo iskemässä sitä objektiivilla päähän. (Mistä olisi saanut vakuutusyhtiölle ihan mielenkiintoisen linssin tuhoutumista käsittelevän tapauskertomuksen.)

Nämä eivät herättäneet ihastusta.

Seuraavaksi rannalle pöllähti lauma puistonvartijoita isojen ritsojen kanssa, joilla ne alkoivat tähdätä nyt jo karkuun juoksevia apinoita. Pari apinaa saikin nahkakuulasta kalloonsa ja ne juoksentelivat sen jälkeen verissäpäin ympäri rantahiekkaa. Lapsi puristi pähkinäpussia kädessään ja huusi Mennään Suomeen! Tässä kohtaa päätimme, että juuri nyt olisi erinomainen aika päättää tämä retki ja lähteä takaisin hotellille. Lähdimme livohkaan ja jätimme viidakko-Securitaksen painimaan raggariapinoiden kanssa. Lapsi lopetti huutamisen saatuaan eteen lasin appelsiinimehua luonnonpuiston lähistöllä sijaistevan bungalow-resortin allasbaarissa. Ei se tosin ole vieläkään päässyt yli ensikohtaamisestaan apinoiden kanssa. Joka päivä lähtiessämme rannalle se kysyy ”onks apinoita”, ”eihän siellä ole apinoita”, ”tulevatko apinat”.

Kohti seuraavaa ruokailijaa.

Siinä mene jonkun hedelmät.

Kyllähän minä tiesin, että siellä puistossa olisi apinoita. Olinhan lukenut paikasta niin monta infolehtistä ja pätevää matkaopaskirjaa. Erehdyin luulemaan apinoita söpöiksi veijareiksi, kun kansallispuiston portillakin vain kielletään ruokkimasta niitä. (Eihän niitä todellisuudessa ehdi kukaan pösilö edes ruokkia, koska eväät häviävät, ennen kuin ne edes ehtivät kääreistä omaan käteen.) Adventurous Katen blogissa mainittiin ohimennen apinoista, mutta suositeltiin pikniklounasta ”Bring a picnic lunch. The area was made for picnicking!” (Noh, jos tykkää syödä lounaan nopeasti seisten eväät vasemmassa kädessä, kun oikeassa kädessä olevalla oksalla huitoo apinoita helvettiin.) Mondon Thaimaa-oppaassakin karvapäät mainitaan kansallispuiston kohdalla: ”Makakit ovat erikoistuneet varastamaan hedelmiä, joita varomattomat matkailijat aina välillä unohtavat skoottereidensa luokse.” (Varovainen matkailija syö eväät oman t-paitansa sisällä aseellisessa valvonnassa.)

Luonnonpuisto oli kyllä ihan kaunis paikka, mutta yhtä kauniita rantoja ja palmuja näkee muuallakin – ilman sisäänpääsymaksua (10 €) ja ilman röyhkeitä apinoita. Jos siis Koh Lantalla: jätä suosiolla puistovisitiitti ja vittumaiset karvapyllyt väliin.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

19 Comments

 • Mama Elf

  Jep! Valitettava tulos siitä, että turistit on ruokkineet niitä aiemmin. Ihan samaa käy Afrikassa. esim Serengetissä joudutaan tappamaan paviaaneja hotellien ympäristöstä aika ajoin, koska ne tulevat röyhkeiksi ryöstäjiksi, kun kielloista huolimatta ihmiset ruokkivat. Ei oo kivaa ja enkä ihmettele, että pienellä ihmisellä on nyt apinakammo. Toivottavasti saa syödä eväänsä ihan itse loppumatkan ajan!

  • Satu

   Tuo on varmasti ihan totta; apinat ovat tottuneet ihmisten läsnäoloon ja tietävät, että meillä on ruokaa mukana. On annettu vähän ruokaa, että on saatu kivoja kuvia jne.

   Täällä Lantalla on monen muun turistipaikan tavoin kaikenlaisia typeriä eläinkouluja (apinat laitettu ajamaan polkupyörää) ja norsusafareita (norsujen koulutus on raakalaismaista läiskimistä). Jos ihan vakavissaan puhutaan, niin kyllähän ihmiset tekevät enemmän pahaa eläimille kuin toisinpäin.

 • Satu

  Korpikissa, olihan se aika karmiva kokemus, varsinkin pätkälle. En menisi uudestaan, antaisin apinoiden olla rauhassa hoodeillaan.

 • Satu VW / Destination Unknown

  Tätä lukiessa ihastun Uuteen-Seelantiin yhä enemmän, täällä ei ihan oikeasti ole oikein mitään eläimiä. Kanadassa pelkäsin erämaassa karhuja ja puumia, täällä metsässä lähinnä linnut laulavat ja laulusirkat lirpattavat. Aika unelmaa… Jos muksulla tulee Suomea ikävä, kerro että täällä on asiat vielä paremmin 😉

 • Sari

  Olen kuullut tarinoita noista apinoista muiltakin ja ymmärrän hyvin miksi lapsi pelästyi. Ei tuo ole aikuisellekaan mukavaa…

 • Anonyymi

  Noi elukat on ihan kamalia, ja minä sentään olen ihan supererläinrakas! Thaimaassa eräällä rannalla ollessa yksi iso uros hyppäsi mun kangaskassiin ja jäi siihen roikkumaan kynsillään. Sain sen siitä onneksi napakalla pyörähdysliikkeellä heivattua. Kostoksi annoin sille voimakkaan Fisherman's Friendin, jota se jäi järkyttyneen näköisenä nuoleskelemaan (joo, tiedetään, eläinrääkkäystä pahimmillaan). Noilla on kuulemma rabiesta ja vaikka mitä muuta tautia. Thaimaassa keskitynkin nykyään paijailemaan lähinnä hotellien kissoja. -jätskikiskan typy

  • Satu Rämö

   Huijj, onneksi tuo ei käynyt riippukeinuleikkeihin!

   En tykkää, että eläimiä pistetään tekemään kaikkia typeriä temppuja ihmisten huviksi. Vältän sellaisia paikkoja. Mutta en myöskään tykkää siitä, että esim. luonnonpuiston portilla ei varoitettu, että niitä eväitä ei ihan oikeasti kannata edes kaivaa esiin.

 • Lotta

  Ei sais nauraa, mutta olet niin verraton kertoja. Ja sen verran olen päässyt nauttimaan kyseisistä elukoista Gibraltarilla, että ei kiitos. Me päästiin vähällä, mutta samaan aikaan paikalla olleet turistit Englannista olivat vuokra-auton avaimia köyhempiä ja se olikin varmaan kiva sotku se. Ja yhtä ystävää puri joskus apina Intiassa terassilla ja sitä tätiä rokotettiinkin sitten enemmän kuin rotukoiraa sen jälkeen. Mä I-N-H-O-O-N apinoita. Rotat ja torakatkin vielä menee.

 • Elli

  Voi kamala, Monacossa yhdessä rantaravintolassa lokki vei saksalaisseurueelta kokonaisen kalan pöydästä… Olivat vasta aiemmin tiputelleet alkupaloja kaiteen yli samaiselle lokille… Ei olisi kannattanut, kiäh! 😀

 • Anonyymi

  Samanlaisia kokemuksia paviaaneista. Tosin en kyennyt samaan reaktioon kuin tyttösi vaan luovutin eväspussin itkien kun paviaanin hampaat tuli näkyviin. Ja olis silloin 22v, eli vielä suuremmat propsit pikkuneidille.

 • Tiina

  Haha, jos menee luonnonpuistoon niin siellä saattaa asustella niitä alkuperäisasukkaita 😉

  Ihminenhän tuon apinoiden agressiivisen käytöksen on aikaansaanut ja on kyllä melkoisen persiistä, että turistien eväshetkien vuoksi apinat juoksentelevat verissäpäin omalla reviirillään, kun niitä ritsoilla ammutaan 🙁
  Tietty on myös ikävää, jos ei ole asiasta tietoinen aloittaessaan eväshetkeä lapsen kanssa, koska apinan purema voi olla vaarallinenkin! Pitäisi olla paremmat varoityskyltit!!

  Omien kokemusteni pohjalta pidän nykyään eväshetkeni suosiolla siellä missä vaaraa ei ole. Mielestäni luonnonpuistoon astuessaan ihminen on velvollinen toimimaan ympäristön ehdoilla, koska eihän kyseessä ole mikään huvipuisto!

  Itse olen nähnyt noita tilanteita vierestä paljon Malesiassa ja Thaimaassa reissatessani. Vierailin myös Gibraltarilla äskettäin ja sielläkin apinat olivat turistien eväiden perään…Me nousimme kallioille jalkaisin parisen tuntia ja vaikka hiukan jo hiukoi, niin ei tullut mieleenkään alkaa syömään siellä ylhäällä apinoiden keskellä! Jotkut sitten saapuivat kaapelihissillä sipsipusseineen ja helposti saattaa arvata miten kävi….Jotkut jopa houkuttelivat ruualla eläimiä luokseen, vaikka alueella on selkeät kyltit, että ruokkiminen on kielletty, koska apinat saattavat olla vaarallisia tai sairastua ihmisten jalostetusta ruuasta…Jotkut eivät sitten kai osaa lukea tai eivät vaan välitä….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *