Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Avoin kirje kosmetologeille

Kävin tällä viikolla kasvohoidossa. Petyin. Taas. Kuten useimmilla pienten lasten vanhemmilla, minullakin on hyvin hintsusti omaa aikaa. Käytän kuukaudessa todella vähän rahaa ja aikaa itseni hemmottelemiseen. Kun minulla joskus harvoin on mahdollisuus laskeutua kauneushoitolassa vaaka-asentoon kuuntelemaan vedenliplatusmusiikkia ja hoidattamaan naamavärkkiä, tulen sieltä takaisin sata euroa köyhempänä, pinna kireällä ja vittuuntuneena. Ei hyvä.

Suihkun jälken.

Tämän viikkoinen käyntini oli samanlainen kuin ne aikaisemmatkin. Ensimmäiset viisi minuuttia menivät hyvin. Makasin pehmeällä tuolilla viltti päälläni kosmetologin puhdistaessa kasvojani. Keskityin musiikkiin. Sitten alkoi monologi, joka alkaa aina samalla väittämällä: Ihossani on iso ongelma. Olen kuullut kosmetologien tuoleissa muun muassa seuraavanlaisia kommentteja:

– Siis tämä sun ihohan on aika huonossa kunnossa.
– Miten oletkin päästänyt tämän näin kuivaksi?
– Nyt on kyllä viimeinen hetki hankkia kunnon aineet, koska kohta hoidon aloittaminen on liian myöhäistä sillä sun iho ikääntyy hurjaa vauhtia.
– Sun ihosta on elastisuus melkein kokonaan hävinnyt.
– Kannattaisi käydä ainakin pari kertaa vuodessa puhdistuttamassa kasvot, koska sun ihohuokoset saattaa venyä pysyvästi tosi suuriksi niiden täyttyessä talista äärimmilleen.
– Sun iho on alkanut veltostua koska se on niin kuiva. Tähän tulee ihan just ryppyjä.

Ilmeisesti monologinne on tarkoitettu myyntipuheeksi, jonka avulla myytte ihokatastrofin estäviä ranskankielisiä tehotippoja, maskeja, seerumeita, voiteita ja puhdistusvaahtoja. Mutta tiedättekö mitä? Teidän myyntipuheenne on todella huono. Se pilaa palvelukokemuksen! Kauneudenhoitoala myy palveluitaan hemmottelun ja itsensä hoitamisen mielikuvilla. Kasvohoidon pitäisi saada asiakas rentoutumaan, ei vittuuntumaan. En tiedä toista toimialaa, jossa myyntiä tehtäisiin samalla, asiakasta arvostelevalla taktiikalla.

Kuvitelkaa hieroja, joka lässyttäisi asiakkalle tämän ylipainosta. Tai vaatekauppias, joka kommentoisi homssuisen asiakkaan tyyliä vanhentuneeksi ja  kehottaisi laittamaan ”koko tyylin kerralla uusiksi, koska olemuksesi on pahasti elähtänyt ”. Mitä jos terapeutti huomauttelisi asiakkaansa todella huolestuttavasta henkisestä tilasta, jonka kohentamiseksi alkaa olla keinot vähissä. Myykö autokauppias autoa haukkumalla ensin asiakkaan vanhan auton? Epäilen.

Totta kai koulutettu kosmetologi tietää enemmän ihonhoidosta kuin minä. Neuvot ja vinkit otan mielellään vastaan, jos ne ovat hyviä. Miljardi euroa litralta maksavan rasvan ohella voisi siis puhua myös ravinnon ja elintapojen merkityksestä, jos kosmetologi on aidosti kiinnostunut parantamaan asiakkaansa ihon hyvinvointia.

Sitä paitsi minusta olisi kiva, että neuvot annettaisiin rakentaen ja neuvoen, ei dissaten. Olen tullut suhteellisen hintavaan kasvohoitoon, en Idolsin esikarsintoihin. En halua maksaa satasta tunti rutkuttamisen kohteena olemisesta.

Olen käynyt kosmetologilla noin kymmenen kertaa. Joka kerta kokemus on ollut samankaltainen. Onkohan minulla käynyt järkyttävän huono tuuri vai onko alassa todella näin paljon korjattavaa. Eikö kosmetologinopintoihin kuulu myyntityön koulutusta? Vai onko tässä kyse naisvaltaisen kauneus- ja kosmetiikka-alan vammaisesta mielipideilmastosta.

Hyvät kosmetologit. Tulin luoksenne, koska halusin eroon mustapäistä ja vähän helliä itseäni. Haluaisin, että tekin tekisitte sitä. En halua, että naamaani arvostellaan, koska siinä ei ihan oikeasti ole mitään vikaa.

92 Comments

 • Anonyymi

  No huh huh… Useita kertoja itsekin käyneenä en ole kyllä kertaakaan saanut dissaavia kommentteja tai muutakaan arvostelua. On vain työn ohessa mainittu, että tässä on vähän tällasta ja semmonen tuote x vois auttaa. Kuulostaa villiltä nuo sinun kokemukset…mieluiten en hoidon aikana itse puhuisi mitään, ja kuulisin kommentitkin ehkä vasta sitten lopuksi. Sellaisiakin hoitoloita muuten on, jossa työntekijä puhuu hoidon aikana vain, jos asiakas aloittaa keskustelun.

  • Satu Rämö

   Miltei kaikki hierojat ja kampaajat, missä olen käynyt, ovat olleet tässä mielessä täydellisiä paikkoja: olen saanut neuvoja, kun olen kysynyt, mutta itse hoitotilanteessa voi olla hiljaa ilman että syntyy vaivaantunut tunnelma.

  • Anonyymi

   hävettää ammattikuntani puolesta. Todella harmittava kokemus.Suosittelen kokeilemaan ekokosmetologin palveluja 🙂

 • Zri

  Aika hurjalta kuulostaa sun kokemukset, vaikuttaa siltä että on käynyt todella huono tuuri. Käyn kerran tai kaksi vuodessa kosmetologilla puhdistuttamassa ihoani, enkä ole koskaan törmännyt moiseen. Toivottavasti löytyisi vielä asiantunteva ja ammattimainen kosmetologi.

  • Satu Rämö

   Varmasti tässä on ollut mukana annos todella huonoa tuuria, koska ei kai kukaan oikeasti kävisi kosmetologilla, jos meno olisi aina tuollaista…

 • Zri

  Aika hurjalta kuulostaa sun kokemukset, vaikuttaa siltä että on käynyt todella huono tuuri. Käyn kerran tai kaksi vuodessa kosmetologilla puhdistuttamassa ihoani, enkä ole koskaan törmännyt moiseen. Toivottavasti löytyisi vielä asiantunteva ja ammattimainen kosmetologi.

 • Liina

  Auts.

  Voisinpa sanoa samaa, mutten millään muista voinko, koska käyn niin harvoin kasvohoidossa. (Viimeiset kerrat ovat itse asiassa tapahtuneet muualla kuin Suomessa.) Ja jos ihan rehelliseksi heittäydyn, pakko on myöntää, etten ihan kauheasti usko naamarasvoihin, kasvovesiin ja siihen, että joku puristelee mun ihoa. Siksi en myöskään halua kuulla mitään urpoja rasvavinkkejä. Että jos kasvohoitoon menen, todellakin lähinnä oletan, että joku sivelee mun naamaa pumpulilla ja pitää päänsä kiinni.

  • Satu Rämö

   Näinpä just. Mä kävin muuten kerran kasvohoidossa hammamin yhteydessä Alanyassa. Olin jo unohtanut tämän kokemuksen ennen kuin mainitsit nuo ulkomaankeikat. Se Alanyan case oli paras kasvohoito ikinä: eka sain koko ruholle kylvyn ja pesun ja hieronnan ja sen jälkeen mainiot naamiot ja kurkunviipaleet (!) silmille. Se oli i-ha-naa.

 • Mervi

  Minulla haluttaisi ihan mielenkiinnon vuoksi käydä joskus kosmetologilla että näkisi saako edes ammattilainen sukurasitteena tulevia isoja ihohuokosia tyhjäksi ja kutistettua, vaan juuri tuon takia en ole uskaltanut lähteä kosmetologille, sillä olen joskus tullut niin mieli maassa pois jo kampaajalta jossa on haukuttu syntymälahjana saatu hiuslaatu niin totaalisesti että en edes halua ajatella minkä tuomion naama saisi.
  En käytä hirveästi aikaa kasvojen hoitoon, rasvat enemmän ärsyttävät ja kuivattavat ihoa kuin kosteuttavat, näppylöitä ei tule paljoa ja joskus kuivaa säiden mukaan, mutta koska olen suht tyytyväinen siihen miltä naama näyttää ja tuntuu niin en halua mennä sitä fiilistä pilaamaan ammattilaisen käsittelyyn… 🙂

  • Satu Rämö

   Jos seudultaisi löytyisi joku vaikkapa kaverin tai sukulaisen hyväksi testaama paikka, niin voisihan sitä käydä kokeilemassa? Parhaimmillaan kaikki tuollaiset rentouttavat hoidot ovat ihan luksusta ja niistä tulee hyvä mieli. (Mutta sitten ne huonot kokemukset…harmistusta lisää vielä se, että hoidot eivät kuitenkaan ole ilmaisia.)

 • Teea

  Minulla ei ole kokemuksia ihon haukkumisesta, neutraaliin tapaan vain on kommentoitu.

  Mutta mainostaminen ja ylipäätään ne ihon syväanalyysit ja muu höpöttely, jotka jatkuu yli puolet ajasta kun makaan paikallani "rentoutumassa", häiritsevät. Ja myyntipuheet vielä jatkuvat hoidon jälkeen kun aletaan esittelemään "iholleni sopivia" kalliita tuotteita… Haluaisin vain olla hiljaa tai kuunnella musiikkia, ei kai se ole liikaa vaadittu kun hoidot kuitenkin kalliita ovat? Höpöttelyn ja kalliiden hintojen takia en olekaan käynyt moneen vuoteen Suomessa kosmetologilla.

  Ensi kerralla voisin kyllä jo aikaa varatessa mainita, että olen tulossa ainoastaan yhden kerran hemmotteluun ja haluaisin hoidon ajan rentoutua hiljaisuudessa tai rauhallista musiikkia kuunnellen. Nuorempana en saanut tätä sanotuksi, koska jostain syystä oletin, että hemmottelu on se päätarkoitus miksi ihmiset kosmetologille menevät ja joka kerta uskoin, että minulle vain sattui tavallista suulaampi asiakaspalvelija (toki monet varmasti pitävät puheliaista asiakaspalvelijoista ja heitä ei myyntipuheet haittaa, mutta jotenkin voisin kuvitella, että meidän suomalaisten joukosta löytyy paljon myös kaltaisiani hiljaisuuden ystäviä…).

  Olisi kyllä kiva jos erilaisia asiakkaita otettaisiin jo valmiiksi enemmän huomioon ja ymmärrettäisiin, että osa meistä asiakkaista haluavat tulla hoitoon vain hemmottelemaan (emmekä apua hakemaan) ja olisimme mielellämme hoidon ajan hiljaa tai kuuntelisimme musiikkia. En minä ainakaan osaa rentoutua täydellisesti ja samaan aikaan kuunnella aktiivisesti sekä kommentoidakin vielä väliin jotain.

  Mikäli tällaisia paikkoja tosiaan on, missä höpötellään vain asiakkaan aloitteesta, niin kuulisin mielelläni ehdotuksia Tampereen suunnalta 🙂

  • Anonyymi

   Mä olen käynyt Beauty & Wellness Sarikassa Satakunnankadulla. Ei ehkä trendikkäin paikka enkä muista onko musiikkiakaan.. Täti höpöttelee iloisesti mutta ei sano hoidon aikana juuri sanaakaan ellei asiakas halua. Analysoi ihon ja antaa ohjeita mutta ei hauku. Sieltä lähden aina pois tyytyväisenä, iho ihanassa kunnossa. Kosmetologilla käynnistä on todellakin hyötyä!

  • Satu Rämö

   Kiitos Tampereen-vinkistä, pistetään mieleen, jos tulee asiaa Mansen suuntaan. Tuollaisen palvelukokemuksen mäkin nimittäin haluaisin 🙂

  • Evkka

   Aurinkolintu Tampereella on maailman paras kauneushoitola! Jos asuisin Tampereella, kävisin siellä jatkuvasti ;), nyt vaan kerran vuodessa.

  • Anonyymi

   Olen käynyt muutaman kerran kasvohoidossa Beauty Parkissa Tampereella ja aina olen saanut mitä olen mennyt hakemaan; hyvää oloa ja rentoutumista. Ihana ja rauhallinen huone, musiikki on rauhoittavaa. Kosmetologi on nuori tyttö, joka ei turhia puhu vaan alussa juttelee asiakkaan ihon kotihoidosta ja tekee analyysin, mutta ei ala sättimään "kuinka olen huonosti hoitanut ihoa." Myyntipuheetkin vasta hoidon jälkeen, eikä tuputa mitään. Sen vuoksi lähes aina kun olen tarvinnut tuotetta, on lähtenyt jokin tuote mukaani. 🙂 Aina olen poistunut hymy huulilla 🙂

 • Hanna

  Minäkin menen kosmetologille ennen kaikkea rentoutumaan ja kampaajallakin ois kiva jos sais 'nuokkua' siinä puoliunessa kun ne räplää hiuksia. Siinä alkaa niin nukuttaan, että tympii jos sattuu kampaaja joka alkaa tenttaan koko sukutarinan ja pälättää koko ajan.:-(

  • Satu Rämö

   Palveluala vaatii ihmissuhdetaitoja. Kun itse myyn kaupassa suomalaista designia asiakkaille, yritän ekan viidentoista sekunnin sisään hahmottaa, haluaako asiakas lörpöttelevää palvelua, pelkän tervehdyksen vai ns. tykitystä. Jos ei arvaus mene oikein, vaihdan heti taktiikkaa, enkä vedä samaa nauhaa alusta loppuun jokaisen asiakkaan kanssa.

 • SatuJ

  Nuo sun kokemukset tuntuu tosi ikäviltä. Itsellä kesti useampi vuosi löytää hyvä kosmetologi. Hän ei mainosta mitään mistä en itse halua tietoa. Hän antaa vinkkejä ihonhoitoon, jos niitä itse kaipaan. Ja hän antaa mun pötkötellä rauhassa viltin alla puoli unessa koko hoidon ajan.Juuri tällaista lapsiperheen äiti kaipaa hemmotteluhetkessä, hetken rauhaa ja hiljaisuutta.

  • Satu Rämö

   Ehdottoman samaa mieltä: hiljaisuus, rauha ja rentoutuminen ovat tärkeimpiä sen ihon puhdistuksen ohella. Kyllä mä sitten kysyn, jos haluan tietoa ihonhoitotuotteista.

 • Anonyymi

  Juuri samaa asiaa valittelin ystävälleni. Mielummin hieronnan tai kasvohoidon tai jalkahoidon jälkeen voisi antaa ne ihonhoitovinkit ym eikä niin että koko "rentouttava" hoito pilataan valituksella siitä miten hirvittävän kuiva iho asiakkaalla on. Ehkä paskin fiilis jäi siitä kun koehäämeikissä mulle valitettiin siitä, että "tästä ja tästä kohdasta iho on tosi kuiva, nyt täytyy äkkiä ostaa joku ihmeseerumi, että häämeikki onnistuu." Vähän voisi olla tilannetajua 🙂

  • Satu Rämö

   Oijjoi, kyllä oli täsmämyynnin aseet nyt vähän huonosti käytössä. Jos ei häämeikki onnistu ilman ihmeseerumia, olisi ehkä pitänyt ihan pokkana ehdottaa harkitsevansa palveluntarjoajan vaihtoa…

   Onnistuiko se meikki muuten?

 • Anonyymi

  Lukioaikoina tapasin käydä kosmetologilla värjäyttämässä kulmat ja ripset. Muuan paikassa kosmetologi sanoi session päätteeksi hyvin tylyllä ja suoralla tyylillä että "vois olla muuten tarvetta ihon puhdistuksellekin…". 17-vuotiaan itsetunnolle ei tuollainen kovin hyvää tehnyt, en palannut siihen hoitolaan enää toiste.

 • Tanja K

  Ihan kuin minun käyntini! En ole käynyt pitkään aikaan, kun juurikin en halunnut kuunnella ihoni moittimista ja tiedän kyllä itsekin, että sen eteen kannattaisi tehdä enemmän, mutta turha luulla että ainakaan negatiiviselle kommentoijalle menisin uudestaan tai ostaisin kalliita aineita. Jos laittaa ison rahan hellimiseen ja rentoutumiseen, niin sen pitää sitten tuntuakin siltä. Kampaajankin olen valinut sen perusteella, että osaa leikata ja hällä on myös tilannetajua juttelun ja hiljaisuuden suhteen.

  • Satu Rämö

   Mulla on kampaajista ja hierojista pelkästään hyviä kokemuksia; olen aina rentoutunut hoidon jälkeen. Tämä on niin uskomattoman paljon ihmisestä kiinni.

 • Minna Uu

  Naulan kantaan! Mulla tulee kosmetologilla keskimäärin epäonnistunut olo, koska en muka hoida ihoani riittävästi. Pesen ja rasvaan kyllä, mutta aineet ovat luokkaa kilon perusvoidepurkki apteekista. Viimeksi sain sentään plussaa kuorinnan ja naamion käytöstä, mutta epic fail -olo tuli viimeistään siinä vaiheessa, kun kosmetologi kyseli muista aineista, joita käytän. Et mites nää seerumit ja boosterit? Siis mitkä? Ok, jotain silmänympärysjuttua varmaan vois käyttää ja enemmän aurinkorasvaa varmasti, mutta äh.

  Joskus koen vaivaannuttavaksi vaan sen, että makoilen hoitopöydällä nyplättävänä ja siksi saatan aloittaa keskustelun. Viimeksi kysyin jonkun blogitekstin innoittamana vinkkejä talvikuivan ihon kosteuttamiseen sisältä päin. Olisko vaikka jostain öljykapseleista iloa tai mitä voisin syödä, että iho vois paremmin? Vastauksena sain kuulla, että kyllä iho parhaiten saa hyödyn irti nimenomaan näistä voiteista (à 1000 e/ litra tjsp). Meni uskottavuus tyypiltä. Siis että jos syön mitä schaibaa tahansa tai röökaan tai mitä, niin nää kräämit pelastaa kaiken? Olis nyt edes sanonut jonkun monivitamiinin :).

  Joskus kävin kosmetologilla, joka höpötti ummet ja lammet, mutta teki kellontarkkaa työtä mustapäiden poistossa teiniltä. Siinä ei höpötykset haitanneet, kun jälki oli hyvää. Mutta muuten olo on usein ollut se, että jonkun sortin noottia tulee väkisin, eikä kaikkiin mustapäihin edes kosketa, jolloin lopputulos on ainakin osin epätyydyttävä. Teininä sanottiin, että 10 kertaa vuodessa olis hyvä käydä, vaikka mulla ei edes mitään aknea ollut. Tosin kyseessä oli oppilastyönä tehty arvio. Ankea kokemus ei todella houkuta menemään pian uudelleen, joten kierre on valmis. Vähän niin kuin olisi se oppilas, jolta on läksyt aina tekemättä.

  Varmaan kosmetologit näkee helposti vaikka minkälaisia tapauksia ja varmaan polttelee kertoa asiakkaille, miten tilannetta voisi petrata. Mutta voisi tosiaan neutraalimpikin olla. Ja mua epäilyttää lähtökohtaisesti ne huippukalliit kräämit kyllä. Jos kampaamon sampoo, jonka olen hyväksi havainnut, maksaa esim. kolme kertaa enemmän kuin kaupan tavissampoo, niin se on vielä ok. Mutta jos kosmetologin silmänympärysvoide on kymmenen kertaa kalliimpi, kuin kaupan purtilo, niin onko se tuote todella kymmenen kertaa parempi? Epäilen.

  Tulipa tilitys.

  • Satu Rämö

   Haa, kiitos tästä perusteellisesta avautumiseat 🙂
   Mun yksi vakkarikampaaja Reykjavikissa sanoi, että jos haluat hoitaa kuivia latvoja (mulla oli tosi kuiva tukka yhden ulkona vietetyn vaelluskesän jälkeen) osta hyvä hoitoaine, mutta hanki edullinen perussamppoo supermarketista.

  • Anonyymi

   Vastaan tälle Minna Uu:lle. Kai tiedät, että jos ihossa on paljon puhdistamista ei tee hyvää asiakkaan hermoille eikä ihollekkaan se, että ihoa aletaan puhdistamaan niin ettei sinne saa jäädä yhtäkään mustapäätä. Joillakin mustapäät ovat vielä ihon pintakuivuuden takia niin tiukassa, että iho saattaa helahtaa aivan tulipunaiseksi jos sitä puhdistetaan liiallisesti kerralla.

   on olemassa laitehoitoja joilla mustapäät jne saadaan kerralla lähes kokonaan pois, mutta en nyt tiedä puhuitko kirjoituksessasi mekaanisesta vaiko laitteellisesta puhdistuksesta. (mekaaninen = komedoraudalla puhdistus.)

  • Anonyymi

   Eikös jossain tutkimuksessa todettu, että paras ihorasva on marketin Nivea? Itse käytän Tummelia siellä täällä…paitsi naamassa jossa en käytä rasvaa ollenkaan. Tytär poistaa Tummelilla meikit ja hyvin lähtee 🙂

 • Pulmu

  Tästä tuli mieleen, kun taaperon äitinä kävin kampaajalla. Suurin odotuksin menin viettämään sitä omaa aikaa ja kauniinpaa päätä. Takaisin tulin itkua niellen ja maanrakoon haukuttuna. Vähällä oli etten karannut permanentti aineet päässä itkien kotiin. Koko tukan laiton ajan kampaaja haukkui hiuksiani. Joskus mietin joko tohtisin taas kampaajalle, mutta ei. Ennemmin annan puolison leikata tukkani kuin menen kuuntelemaan kalliilla rahalla kettuilua huonokuntoisista hiuksista. Näillä eväillä on menty viimeiset 10 vuotta.

  • Satu Rämö

   Tuli sinun kommentista mieleen: Mä oon käynyt viimeiset 6 vuotta kampaajalla Reykjavikissa, ja koska en juuri tunne islanninkielistä hiussanastoa, en useimmiten tajua, mistä ne puhuvat, kun ne puhuvat mun hiuksista. Nyökyttelen vaan ja sanoin hymyillen jau jau. 😀

  • Anonyymi

   Pakko kommentoida: ranskankielinen hiussanasto on myöskin vähän hakusessa, vaikka ranskaa vakkarikampaamossa puhutaankin. Viimeksi jouduin uudelle kampaajalle, joka heti alkumetreillä kiljaisi, että madamella on täällä takana aikamoinen jhflsdkfh. Arvelin, että puhe on pyörteestä, joten myöntelin rauhallisena. Kun kampaaja kysyi, miten sitä hoidan, piti tarkentaa, että mikä siellä oikeastaan onkaan. KALJU! ISO KALJU! Kampaaja yritti peilillä näyttää, mutta onnistui husomaan peilin kanssa niin, etten nähnyt mitään. Kyseli kummissaan, eikö vakkarikampaajani ole puhunut asiasta mitään – no ei. Saatuaan minut paniikin partaalle ("kyllä madamen kannattaa käydä lääkärillä tätä näyttämässä"), kampaaja jatkoi leikkaamista ja alkoi pikku hiljaa himmailla tuomiotaan. Loppujen lopuksi ei oikeastaan ollutkaan mitään huolehtimista. Kotona tungin takaraivoani miehen nenän eteen ja kysyin näyttääkö kaljulta, joko pitää peruukkiostoksille lähteä, mutta mies ei huomannut mitään (joka ei tietysti oikeastaan tarkoita mitään, mutta valokuvankaan perusteella ei mitään löytynyt.) Veikkaan että kampaaja törmäsi vain ensimmäistä kertaa suomalaiseen hiuslaatuun…

  • SuviS

   Tää kommentti oli aivan paras! Luen näitä keskellä yötä jostain perkeleellisestä raskausinsomniasta kärsien, ja rupesi naurattamaan niin, että mieskin heräsi hytkymiseeni ja luuli, että itken jossain hormonipuuskassa.

 • Anonyymi

  Mulla on ollut aikaisemmin samankaltaisia kokemuksia kuin sulla, ja päähän oli jo iskostunut se, että "tää mun iho nyt on vähän tällanen" vaikka mitä tekis. Kunnes kerran olin yhdessä hoitolassa vähän vanhemman rouvan käsittelyssä, ja kun heti alkuun aloin sitä samaa anteekspyytelevää tilitystäni et "joo, vaikka mitä tekis niin näppyjä tulee ja silleen" niin rouva kosmetologi sanoikin heti alkuunsa, et äläs nyt, sulla on aivan kaunis ja tasainen nuoren naisen iho. Tuli vaan silloin mieleen, että onkohan sukupolvien välillä eroja myös tässä(kin) kauneuskäsityksessä…? Kun ei meistä kellään oo fotoshopattua naamaa livenä, niin siihenköhän nämä nuoremman polven kosmetologit vertaavat asiakkaitaan? -Anna

  • Satu Rämö

   Olipa ihana asiakaskokemus, upeaa! Oliko hoitola Helsingissä päin? Jos, niin kerro toki paikan nimi – varaan sinne ajan seuraavalle kerralle.

  • Anonyymi

   Ei valitettavasti ollut Helsingissä, muuten kävisin siellä varmasti säännöllisesti. Taisin olla silloin Kuopiossa kääntymässä, mutta paikan nimen olen unohtanut. 🙁
   -Anna

 • Rouva Ruuhka

  No johan on hanurista! Olen oikeastaan ihan äimistynyt, että tuollaisia kokemuksia on ja useita. Näköjään monilla. Mä olen tosi huono ihoni hoitaja ja käyn maksimissaan kaksi kertaa vuodessa vaihtelevasti siellä sun täällä (eli siellä minne aviomies päättää vaimonsa lähettää "rentoutumaan"). Kertaakaan kukaan ei ole haukkunut mua tai itseasiassa ilman omaa kysymystä alkanut analysoimaan mitään. Musta ne tekijät on pääosin hiljaa. Ja mulla on kyllä ihan riittävästi pintakuivaa, couperosaa, ryppyä, arpeja ja kaikkea sieltä väliltä, mihin voisi ahnas myyjähenkinen täti tarrata.

  Joten en osaa kuin todeta, että ton täytyy olla kertakaikkisen paskaa tsäkää tai sitten täällä "maalaisemmissa" oloissa on inhimillisempi meno..

  Mutta olisko mahdotonta sanoa alussa, että oot tosi kuitti, että saisitko ihan vaan levätä tai yrittää vaikka nukahtaa..

  • Satu Rämö

   Oot ihan oikeassa, pitäisi varmaan olla itsekin tiukempi roolissaan. Mun on vaan jotenkin hankala asiakaspalvelutilanteissa asiakkaan roolissa olla aktiivisesti pyytämässä tai vaatimassa jotain, haluaisin vaan olla ja antaa sen toisen hoitaa homman. Yritän vetää rajat vähän hankammin ensi vuonna, kun olen unohtanut tämän ja on aika seuraavan finninpuristussession 😉

 • Anna

  Mun mielestä sulla on kyllä käynyt oikeesti aika huono tuuri.

  Itse kosmetologina ja asiakaspalvelijana pyrin siihen, että hoitokokemus olisi asiakkaalle ensisijaisesti rentouttava ja hyvä kokemus, joka tarjoaa mahdollisuuden tukea jokaisen omaa kauneuskäsitystä.

  Tottakai, meidän kosmetologien tarkoituksena hoidon aikana on analysoida ihoa, jotta löydämme juuri sinua parhaiten hyödyttävät tuotteet, niin hoidossa kuin kotonakin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että myynnin tulisi tapahtua dissaamalla ongelmatilanteita. Analyysi kuitenkin kuuluu osaksi
  hoitoa juuri siksi, että asiakas olisi tietoinen siitä, miksi ja mitä hänen iholleen tehdään.

  Suosittelisin kuitenkin vielä kokeilemaan, jos löytäisitkin jostain hyvän, vakiokosmetologin, joka osaisi huomioida juuri sinun tarpeesi paremmin. Saahan sitä huonoa palvelua päivittäin muuallakin, vaikkapa kaupan kassalla, vaateliikkeessä tai sisustuskaupassa ja aina silti sitä palaa siihen samaan kauppaan kaikesta huolimatta.

  Kannattaisi myös harkita suoran palautteen antamista hoidon päätteeksi, mikä saattaisi kyseistä asiakaspalvelijaa avittaa sen verran, että tämäkin ymmärtäisi että myös hänen työssään voi olla parantamisen varaa. Ei me kaikki nimittäin olla huonoja, vaikka tästä kirjoituksesta ja kommenteista nyt saikin sellaisen käsityksen, että suurin osa suomalaisista on tyytymättömiä kosmetologien tuottamaan palveluun. Vaikka tuskin näin on.

  • Satu Rämö

   Moikka Anna! Kiitos kommentista, mukavaa kuulla myös kosmetelogien kommentoivan tätä kirjoitusta. Olen varma, että ihmisillä on paljon positiivisiakin kokemuksia, tuskin koko alaa muuten edes olisi. Tässäkin viestiketjussa on noussut esiin myös positiivisia kokemuksia ja kehuja.

  • Anna

   On kuitenkin hyvä, että oot kirjoittanut asiasta!
   Asiakaspalvelualoilla tarvitaan palautetta, jotta voidaan kehittyä paremmiksi.
   Ja onhan sekin palautetta, että asiakas äänestää jaloillaan.

   Toivon silti kovasti, että saisit vielä positiivisen kokemuksen kauneushoidosta jossain vaiheessa ja ehkä kirjoittaisit sitten siitäkin tänne 🙂

 • Anonyymi

  On varmasti ikäviä kokemuksia :/ Oletko ajatellut,että ihosi oikeasti on kuiva ja kosmetologit ammattilaisina ovat sen huomanneet ja yrittävät tarjota vain apua? Koska jos olet noin monta kertaa käynyt ja aina sanotaan samaa,niin kyllä siinä ihossa varmasti jotain silloin on? Itselleni ei ole ikinä kertynyt huonoa kosmetologi kokemusta.

  • Satu Rämö

   Mä en ole itse kokenut ihoani kovinkaan kuivaksi – paitsi heti saunan tai suihkun jälkeen. Laitan perusvoidetta ja iho tuntuu sen jälkeen ihan hyvältä.

   Ihanaa kuulla, että sulla on ollut hyviä kokemuksia kosmetologeilla – sehän kertoo vain siitä, että mulla on käynyt ihan järkyttävän huono tuuri.

  • Anonyymi

   Ihon ei pitäisi tuntua kireältä tai kuivalta edes saunan tai suihkun jälkeen… Näin on minulle opetettu.

 • Anonyymi

  Kiinnitin nimittäin huomiota,esim . Silmien alla oleviin ryppyihin. Noin nuorella ei ole ryppyjä vielä. Silmänalusiho on todella herkkä ja ohut ja kuivuessaan rypistyy:/ ystävälläni on hyvin kuiva iho ja hänen silmänaluset ovat todella rypyssä 🙁 Myös otsassa samanlaisia juonteita. Hän tietää itsekkin tilanteen ja yrittää hoitaa parhaansa mukaan.

  • Satu Rämö

   Mutta ovatko rypyt tai juoneet lähtökohtaisesti huono juttu? Joidenkin mielestä ehkä on, ja hehän toki saavat ihan rauhassa puolestani niitä hoitaa erilaisilla hoitotuotteilla. Mä en näe ryppyjä silmien alla "isona ongelmana", joka vaatii "hoitamista". Mulle se on elämää. Mä vanhenen, ja se on hyvä. Aika kaameaa nimittäin, jos heräisi joka aamu vuosien ajan samannäköisenä 🙂

  • Reeta / Les! Lue!

   Aamen! Ihanaa, että joku uskaltaa ääneen kyseenlaistaa tämän rypyttömyys-ideologian. <3 En itse ihan oikesti ymmärrä mikä niissä rypyissä on niin pahaa? Kai se on sitä kuoleman pelkoa, että ikä ei saisi ihmisessä yhtään näkyä.

 • Anonyymi

  Hei tekstin kirjoittanut bloggaaja! Olen itse kosmetologi ja olen aika lailla pöyristynyt kirjotuksestasi. Se on kirjoitettu aika hyökkäävään sävyyn, ja antaa kaikille lukijoille jotka eivät itse ole välttämättä ainakaa useasti kosmetologeilla vierailleet sellaisen kuvan, että yli puolessa liikkeistä käyttäydyttäisiin noin.

  Kerroit käyneesi kosmetologilla useasti (n. 10 kertaa?) ja aina saaneesi samaa palvelua. Kai sinulla oli joka kerta eri paikka, missä kävit? Jos olet saanut huonoa palvelua liikkeessä x, ei se tarkoita ettetkö voisi sanoa siitä hoidon tekijälle mukavaan sävyyn, esimerkiksi: "anteeksi, toivoisin että seuraavan kerran kasvohoitoon tullessani voisimme keskustella ihostani vasta hoidon jälkeen, jos se on mahdollista. Nyt haluan vain rentoutua!" Kosmetologit eivät ole ennustajia, jotka tietävät mitä asiakas hoidosta tykkää tai ajattelee, jos hän vain tyytyy mukailemaan tai olemaan hiljaa koko hoidon ajan meidän kertoessamme ihon mahdollisista ongelmista.

  Meidät on koulutettu neuvomaan asiakasta ihon hoidossa, myymään hänelle sopivia kotihoitotuotteita jotta iho pysyisi paremmassa kunnossa, koska 90% ihon hoidosta tapahtuu tottakai kotona. Jotkut asiakkaat pitävät siitä että saavat apua, kunhan se tottakai kerrotaan heille asiallisesti, ei niin että asiakasta painetaan alaspäin. Ja tästä asiakkaan täytyy aina kertoa, jos hänestä sille tuntuu. Kosmetologi tuskin tarkoittaa loukata.

  Ihmisiä on niin erilaisia, jos sinä et halua muuta kuin olla aivan hiljaa ja rentoutua, osa saattaa tulla kuulemaan kuinka hänen tulee toimia kotona ihon hoidossa ja millainen hänen ihotyyppinsä on. Osa saattaa jopa tuntea saavansa huonoa palvelua, jos kosmetologi ei puhu asiakkaalle mitään ja ei kerro esimerkiksi koko ajan mitä tekee ja millaisia tuotteita hän käyttää hoidossa.

  Vaihda kosmetologia tai avaa suusi siis, niin palvelusi laatu toivottavasti paranee. Itse asiakaspalvelijana ja kosmetologina pyrin aina lukemaan asiakasta niin, että saisimme molemmille miellyttävän hoitokokemuksen. Yleensä myös kysyn asiakkaalta, haluaako hän että emme keskustele hoidon aikana. Älkää olko niin vaatimattomia ettette osaa itse avata suutanne, me palvelemme teitä, emme itseämme!

  • Satu Rämö

   Hei sinä anonyymi kosmetologi! Kiitos viestistäsi. En sano missään kohtaa tekstiä, että yli puolessa liikkeistä käyttäydytään kuvaamalalni tavalla. Enhän voisi mitenkään sanoa mitään tuollaista, koska en ole kokeillut _kaikkia kosmetologeja_. Kirjoitin omista kokemuksistani – ja ilmoitin myös teksitn lopussa, että mahdollistahan on, että minulla on vain käynyt huono tuuri.

   Useissa tämän keskustelun kommenteissa on kerrottu täysin päinvastaisista kokemuksista.

   Nämä kaikki kymmenisen kertaa, josta tätä kokemusta on kertynyt, ovat eri paikoista eri paikkakunnilta. En ole mennyt uudestaan paikkaan, jossa olen kokenut saaneeni huonoa palvelua. En ole asunut Suomessa vuoden 2006 jälkeen ja kun käyn täällä päin, työ vie eri paikkakunnille.

   On tosi hyvä kuulla, että olet työssäsi keskittynyt nimenomaan asiakkaan tarpeisiin 🙂

   Ymmärrän kyllä tosi hyvin sitä myyntipainetta, joka kauneushoitoloilla, kampaamoilla ja muilla palvelualan yritysillä on. Laitteet maksavat ja ala on työvoimavaltainen; tuotteista saa katetta, joka on jokaiselle bisnekselle elintärkeää. En väitä, että myymänne tuotteet olisivat huonoja, päinvastoin. Varmasti kaikki myyvät vain hyviksi havaitsemiaan tuotteita. Ja kuten tästä sinunkin esimerkistäsi käy ilmi, osataan näitä tuotteita myös myydä oikealla tavalla.

 • Anonyymi

  No huhhuh! Harmi jos kokemukseni on ollut noinkin negatiivinen! Olen käynyt itse Helsingin Töölössä sijaitsevassa Dramassa kasvohoidossa Ninalla. Jos joku niin se paikka on taivas maan päällä. Joka kerta olen ollut onnen kukkuloilla enkä ole kokenut, että minua olisi kohdeltu mainitsemallasi tavalla 🙂 Joka kerta olen lähtenyt rentoutuneena ja hemmoteltuna vaikka ihoni on ollut aivan järkyttävässä kunnossa, puolen vuoden aktiivisen käynnin ansiosta voin taas kulkea kadulla ilman että tarvii peittää kasvoja otsatukalla 😀 Hyviäkin kosmetologeja siis on 😉 – Jenni

  • Satu Rämö

   Kivaa, kun te laitatte tänne vinkkejä hyviksi kokemistanne paikoista! En ole käynyt Dramassa koskaan, joten ehkäpä tässä olisi paikka, jonne voisin jollain Helsingin-työmatkalla varata ajan.

   En halua mainita nimeltä näitä paikkoja, joista minulla on huonoa kokemusta, koska voihan olla, että kaikki eivät koe palvelua samalla tavalla, hoitajatkin voivat vaihtua jne.

 • Anonyymi

  Itse olen entinen kampaaja, Opin huomaamaan heti ensiminuuttien aikana, onko asiakas puhuvaa sorttia, vai haluaako hän olla hiljaa. Esim. jos asiakas otti heti lehden käteen, oli se jo ennakoivaa ettei hän välitä puhua kovin paljoa.

 • Anonyymi

  Kokemuksesi kuulosti hyvin samanlaiselta, mitä mullekin on käynyt enemmän kuin muutaman kerran. Itse olen kärsinyt teini-iästä asti aknesta, joka on vaikuttanut voimakkaasti myös itsetuntooni. Karuin kommentti mulle on tullut ihan ihotautilääkäriltä, joka kerran sanoi, että "Joo, selkeä rasvanaamahan sulla on". Puhui siis mulle ja katseli hyvin ylimielisesti ihoani 🙁 Tuntui tosi kurjalta. Monien kokeilujen jälkeen onnistuin löytämään itselleni aivan huippu kosmetologin, josta kuitenkin jouduin luopumaan muutettuani Tampereelle. Pelkäsin että edessä on TAAS kauhea rumba, kun etsin itselleni uuden täältä :/ Mutta entinen kosmetologini tiesi suositella minulle Tampereelta erästä ihan huippu tyyppiä, jolla olen nyt käynyt. Pitkän linjan ammattilainen, erittäin osaavan tuntuinen ja kaiken lisäksi juuri sellainen, jolla on tilannetajua. Puhuu jos asiakas vaikuttaa siltä, mutta suurimmaksi osaksi keskittyy vain siihen oleelliseen, eli asiakkaan rentoutumisen maksimointiin 🙂 Puhdistukset mun ongelmaiholleni tehdään aina mekaanisesti, mutta tämä ammattilainen on niin näppärä ja osaava, että se pahin vaihe, eli epäpuhtauksien poisto hoituu nopeasti ja melko pienin kivuin. Loppuajasta hän sitten keskittyy vain asiakkaan rentoutumiseen. Monta kertaa olen hänen tuolissaan havantunut siihen, että jestas, taisimpas torkahtaa 😀 Jos siis joku etsii itselleen tällä hetkellä hyvää kosmetologia niin suosittelen, mitä lämpimämmin Kaunes- ja jalkahoitola Merja Vesterbackaa Tampereen Sotkankadulla. Pienen pieni liike, mutta mielestäni hyvin idyllinen paikka. 🙂 Ja vielä mainoksena voin kertoa, että tällä hetkellä mun ihoni voi paremmin kuin koskaan 🙂

  • Satu Rämö

   Voi ei mikä ääliökommentti lääkäriltä… Kerrassaan mainiota, että olet löytänyt itsellesi hyvän kosmetologin. Huippua, että mainitsit hänet nimeltä myös täällä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että vaikka omat kokemukseni ovat olleet todella kehnoja, on markkinoilla varmasti hyviäkin paikkoja (koska niistä niin monet täälläkin ovat jo kertoneet). 😉

 • Anonyymi

  Kyllä meillä ainakin koulussa opetetaan myyntityötä ja asiakkaan oikeanlaista ohjaamista siihen miten ihoa hoidetaan kotona 🙂 Meille kasvohoitoon tulevan asiakkaan iho analysoidaan aluksi, jotta osataan valita oikeat tuotteet, kysytään mitä toiveita asiakkaalla itse on hoidon suhteen ja minkälaisia tuotteita on käytetty mahdollisissa aikaisemmissa kasvohoidoissa. Sen jälkeen valitaan oikeat tuotteet, kerrotaan ennen hoidon aloittamista asiakkaalle mitä tuotteita aiotaan käyttää ja miksi. myös hoidon kulku kerrotaan aluksi ja kysytään haluaako asiakas että hänelle kerrotaan hoidon aikana mitä milloinkin tehdään vai haluaako hän vain rentoutua. Hoidon loputtua kerrotaan asiakkaalle sopivista kotihoito tuotteista, kysytään mitä hän käyttää jo entuudestaan kotona ja kerromme asiakkaalle mitä itse suosittelisimme. Teemme siis asiakkaan tietoiseksi, että meiltä saa tälläisia tuotteita hänen tarpeisiinsa. Annamme joka hoidon jälkeem myös testereitä mukaan keskeisimmistä tuotteista. Asiakas saa kokeilla kotona ja jos tykästyy niin palaa varmasti myöhemmin ostamaan tuotteen 🙂

  • Satu Rämö

   Minusta tämä kuulostaa varsin asialliselta ja asiantuntevalta toiminnalta. Kiitos siis sinullekin, kun kerroit asiasta kosmetologin näkökulmasta. 🙂

 • Anonyymi

  Olen huomannut, että tämmöinen "saarnaaminen" kuuluu kosmetologien agendalle aina ensimmäisen käynnin yhteydessä. Se myös selittäisi, miksi kokemus on sinulla aina sama. Minustakin on se epämiellyttävää, koska kosmetologit tuntuvat ajattelevan, etten ymmärrä mitä minun kuuluisi (tai ei kuuluisi) tehdä ja saan yleensä aika alentuvan puhuttelun. Ja aina samasta aiheesta. Jos jaksaa ja viitsii mennä uudestaan, yleensä kokemus paranee. Itselläni on pitkäaikainen luottokosmetologi, mutta olen ongelmieni takia joutunut hakemaan apua erikoishoidoista muista liikkeistä ja sitä kautta on tullut näitä huonoja kokemuksia.

 • Anonyymi

  Olen kosmetologina paikkakunnalla jossa on paljon kesäasukkaita. Saan paljon palautetta, että eivät ole saaneet näin hyvää palvelua/hoitoa omalla paikka kunnallaan. Kuvaavat hoitoja juuri tuollaisiksi karmaiseviksi kokemuksiksi. Lisäksi hasvohoitojen hieronnat ovat olleet vain muutama hassu pyöräytys kasvoille. Itse kartoitan asiakkaan kotihoitotuotteet ja analysoin ihon ääneen sekä keskustelen elintavoista aika tarkkaankin. Lisäksi naamion aikana hieron niskaa ja päätä ja olen hiljaa. Eli alussa pälätetään, että löytyy oikeat hoitotuotteet ja sitten loppuakohden hidastetaan ja hemmotellaan. Myyntiä teen niin että kysyn onko asiakkaalla tarvetta tuotteille ja kokeeko hän ylipäätään ihonsa ongelmalliseksi. Olen ryppy asiassa sinun kanssa samaa mieltä. Ja suurimmaksi osaksi iho ongelmamme johtuvat liiasta pesemisestä ja ylihoitavien tuotteiden käytöstä. Monta kertaa olen joutunut sanomaan asiakkaalle, etten myy hänelle sitä ja tätä ja tuota ryppyvoidetta kun ei hänen iho sitä oikesti tarvitse…

 • Anonyymi

  Hei mun on pakko suositella Eila Hellgreniä helsingissä. Toimipisteitä löytyy muutama. Tyyristä on, mutta ideologia on aika ihana. Kun hoidon jälkeen kysyt, mitä pitäisi ostaa tai tehdä, hän hyvin usein toteaa vaan esim., että "syö hyvin ja ota lisää kalkkia, muuta ei tuo iho nyt tarvi". Ajatus on siis, että mitä vähemmän ihoa hoidat, sen paremmin iho alkaa itse hoitaa itseään. Hän on hoitanut parilta kaveriltani aknen kuntoon ja ainakin mun mustapäisestä naamastani saanut paljon paremman (oon käyny noin kerran/kaks vuodessa). Suurimman osan hoidosta makaat täydessä hiljaisuudessa :D.

 • Anonyymi

  Palauteryöppy 🙂 Käyn muutaman kerran vuodessa kosmetologilla. Kyselin ensin kampaajalta, että ketä hän suosittelisi ja suositus meni kyllä nappiin. Kyseessä on pienen paikkakunnan kosmetologi, sellainen joka on tämän ammatin, unelma-ammattinsa, kuten hän sanoi, opiskellut vanhemmalla iällä. Hänen luonaan on ihana käydä. Lämmin, ystävällinen, rauhallinen hetki, jossa ei todellakaan haukuta minua tai tyrkytetä mitään. Monet kerrat kyyneleet ovat valuneet sillä. Siis siksi, kun joku on niin hyvä ja herttainen.

  • Satu Rämö

   Joo, kävijämäärät tuplautuivat päivässä – tunteita herättävä aihe, huomaan.

   Mielenkiintoista nähdä, että hyvin monella on myös todella miellyttäviä kokemuksia (kuten omasi) kosmetologikäynneistä ja täällä on moni ihonhoidon ammattilainen kommentoinut tosi rakentavasti ja tuonut esiin omia hyviä käytänteitään.

   Edellistä mielenkiintoisempaa on kuitenkin se, että niinkin monella on vastaavia kokemuksia kuin itselläni.

 • Karoliina

  Avoin kirjeesi kosmetologeille on kirjoitettu tarkoituksella provosoivaksi, koulutustaustasi/työsi huomioiden osaisit arvioida alaamme asiantuntevamminkin. Kirjoitan nyt avoimen kirjeen sinulle vaikka et pidäkään siitä mitä sanon, kuten et ole pitänyt ammattilaisten analyyseistäkään, joiden tavoitteena ei ole ollut miellyttäminen. Luettuani blogiasi huomaan epäjohdonmukaisuutta ja siksi pelkään sinun pettyvän jatkossakin. Mikäli olet kirjoittanut kosmetologien sanomiset sanasta sanaan, niin niissä olisi ollut hiomisen varaa, mutta totuus on kuitenkin, että sinun ihossasi on ongelmia. Ikääsi tietämättä, sinulla on mielestäni merkittäviä kuivuudesta johtuvia juonteita. Mielestäsi ihosi ei ole kuiva ”Mä en ole itse kokenut ihoani kovinkaan kuivaksi – paitsi heti saunan tai suihkun jälkeen. Laitan perusvoidetta ja iho tuntuu sen jälkeen ihan hyvältä” mutta tällä lauseella paljastat asian näin olevan. Ihon kiristely /pintakuivuus on merkki epäonnistuneesta hoidosta. Pintakuivuus aiheuttaahuokosten tukkeutumista ja talinerityksen lisääntymistä.
  ”Mun on vaan jotenkin hankala asiakaspalvelutilanteissa asiakkaan roolissa olla aktiivisesti pyytämässä tai vaatimassa jotain, haluaisin vaan olla ja antaa sen toisen hoitaa homman. Yritän vetää rajat vähän hankammin ensi vuonna, kun olen unohtanut tämän ja on aika seuraavan finninpuristussession ;)” ”Ilmeisesti monologinne on tarkoitettu myyntipuheeksi, jonka avulla myytte ihokatastrofin estäviä ranskankielisiä tehotippoja, maskeja, seerumeita, voiteita ja puhdistusvaahtoja. Mutta tiedättekö mitä? Teidän myyntipuheenne on todella huono. Se pilaa palvelukokemuksen! Kauneudenhoitoala myy palveluitaan hemmottelun ja itsensä hoitamisen mielikuvilla. Kasvohoidon pitäisi saada asiakas rentoutumaan, ei vittuuntumaan. En tiedä toista toimialaa, jossa myyntiä tehtäisiin samalla, asiakasta arvostelevalla taktiikalla"
  Olet varannut puhdistavan kasvohoidon et rentouttavaa hoitoa. Jos haluat siis ammattilaisen hoitavan homman niin tuossa hoidoissa ongelman hoito on juuri sitä. Odotusten kertominen ei ole vaatimista vaan varauksen täydentämistä ja useat hoitajat kysyvätkin toiveitasi. Esittelemällä tuotteita on tavoiteltu kotihoitosi onnistumista, koska yksittäisellä puhdistuksella on vähän merkitystä, jos kotihoito ei ole kunnossa. Kotihoidon ohjaus on tärkeä osa hoitoa. Monologi ei ole mielekästä vaan osallistumistasi varmasti toivottu, onhan kyse sinun ihostasi. Kauneudenhoito ei ole hemmottelua vaan hoitamista ja hyvää hoitoa ei ole vain hemmottelu ja rentoutus.
  .”Se Alanyan case oli paras kasvohoito ikinä: eka sain koko ruholle kylvyn ja pesun ja hieronnan ja sen jälkeen mainiot naamiot ja kurkunviipaleet (!) silmille. Se oli i-ha-naa, ”Parhaimmillaan kaikki tuollaiset rentouttavat hoidot ovat ihan luksusta ja niistä tulee hyvä mieli” Luettuani nämä lauseesi, tiedän miten ettet joudu pettymään hoitoihin enää koskaan. Varaa hoidoksi hemmotteleva kasvohoito. Turusta suosittelen Laguuni Day Spata – ihanat hoidot ja rauhoittava ympäristö. Unohda puhdistukset, niillä ei ole merkitystä koska kotihoitosi ei ole kunnossa. Anna meidän onnistua -varaa odotustesi mukainen hoito.

  • Satu Rämö

   Kiitos perusteellisesta kirjoituksestasi, Karoliina. Kuten varmaan tiedät, en kirjoittanut tätä tekstiä toimittajana tai kirjailijana tai yksityisyrittäjänä, vaan puhtaasti omista lähtökohdistani ja kokemuksestani. Lehtijutut tehdään erikseen ja niihin haastatellaan asiantuntijoita (etenkin, jos kirjoittaa alasta, josta ei itse tiedä mitään).

   Kommenttisi valossa tosiaan näyttää siltä, että olen aina varannut väärän hoidon. Onhan se hyvin mahdollista. (En tosin enää muista ulkoa viimeisen 10 vuoden aikana käymieni kasvohoitojen nimiä.) Asiakas ei tosiaan aina tiedä, mitä tulee ostamaan. Mutta edelleen olen sitä mieltä, että olen aivan liian usein törmännyt alalla vikojen etsintään: vikojen, joihin (yllättäen) aina löytyy ratkaisu hintavasta rasvapurkista.

  • Anonyymi

   Täytyy tässä Satua puolustaa…en minäkään ole osannut sanoa kosmetologille mennessäni mitä täsmällisesti haluan. Eikä minua silti ole kohdeltu ikävästi. Kun hoidon aikana on neuvottu, on neuvottu nätisti eikä koko aikaa ole mennyt vikojen etsimiseen tai myyntiin ja markkinointiin.

  • Anonyymi

   Satu, tottakai se paras ihonhoito löytyy purkista. Olet varannut kasvohoidon, jonka kosmetologi sinulle tekee. Ei kosmetologit ole ámmatiltaan myös ravitsemusasiantuntijoita. Ota itse selvää tai kysy apteekista niitä pillereitä!
   ja jos et tiedä ravitsemusterapeutit opiskelevat lääketieteellisen tiedekunnan kliinisen ravitsemustieteen yksikössä ravitsemustiede pääaineenaan. Kosmetologit opiskelevat ammattikoulussa. Ja ihmettelen suuresti miten joka ihonhoitopuhdistus kerta on sinulle ollut pettymys. Oletko miettinyt ollenkaan, että ajatuksissasi saattaisi olla vika? Opettele ajattelemaan positiivisesti. Näit aika paljon vaivaa tämänkin kirjoittamisen tekemiseen ja et mainitse sitten kosmetologille toiveitasi hoidosta…you are weird man.

  • Satu Rämö

   Anonyymi 1.16.; viestisi on niin täynnä (ehkä tahattomia) kirjoitusvirheitä ja (toivottavasti) ylimielestä asennetta, että ei tee edes mieli vastata tähän asiallisesti.

 • Anonyymi

  Aiva älyttömän hyvä kommentii Karoliina. En oo alalla, mutta sen verran ymmärrän että jos menee hoidattamaan ihoaan niin totta helkkarissa se kosmetologi analysoi sun ihon ja suosittelee siihen sopivat tuotteet,jottei tilanne pahene. Itteeni kyllä kiinnostaa rehellinen ammattilaisen sana siitä että missä kunnossa mun iho on ja jos voin hoidon jälkeen todeta että kun se hoidettiin nyt sarjalla x ja lopputulos tuntuu hyvältä niin ehkäpä ylläpitoon/ihon kunnon parantamiseksi sopii sitten se kosmetologin suosittelema tuote. Enkä mä odota kosmetologeilta ravintoneuvoja. Ravintoterapeutit on sitte erikseen…

  • Karoliina

   Lainaamassani lauseessa käytät kasvohoidosta sanaa "finnienpuristussessio", jos siis jotain tuon kaltaista olet soittaessasi varannut niin puhdistusta sinulle silloin on tarjottu. Mikäli haluaa hemmottelua niin sitä kannattaa sitten varatakin. Melkein kaikissa kasvohoidoissa on osana hieronta, joka tuntuu kyllä rentouttavalta, mutta puhdistushoidoissa se ei ole päätavoite.
   Analyysillä ja arvostelulla on toki eroa, mutta ihon kuntoa arvioidessa (=analyysiä laatiessa) on ihoa pakko arvostella ja lähtökohtana on sinun ikäsi. Sitten huomioidaan mahdolliset erityisrasitteet kuten atopia, erityisruokavaliot, sairaudet ja niiden vaikutukset ihoon. Mikäli siis hoitaja kokee esimerkiksi kimmoisuuden alentuneen merkittävästi nuorella aikuisella niin on perusteltua kysyä syitä tilanteeseen (runsas auringonotto, antiestrogeenilääkitys, anoreksia, yksipuolinen ruokavalio, raskaudet). Tällainen kysely on normaalia kun halutaan hoitaa ihoa parempaan kuntoon.
   Ongelma on sinun hoidoissasi on varmankin ollut sinun ja hoitajan ajatusero tavoitteesta. Olet halunnut hemmottelua ja hoitajat ovat yrittäneet auttaa sinua hoitamaan ihoasi. Vaikutusta on varmaankin myös hoitajien ja sinun näkemyserolla ihosi kunnosta.
   Olet sitä mieltä, ettei esimerkiksi terapeutti saa mainita asiakkaan henkisen tilasteen heikkenemistä tai hieroja ottaa esille asiakkaan paino-ongelmaa. Olen eri mieltä – ammattilaisena en halua hyssytellä asioita vaan ottaa esille asioita joilla on merkitystä asiakkaan kokonaishyvinvoinnin kannalta. Esimerkiksi eilen asiakkaani vitsaillessaan lähimuistiongelmastaan, kuuntelin ja tein muutaman lisäkysymyksen ja sen jälkeen kerroin huomioni sekä suosittelin asiakkalle läärikäyntiä. Asiakas oli kiitollinen – otin hänen ongelmansa tosissaan, ammattimaisesti. Tavoittelin hänen parastaan en lääkärin rikastumista… Kosmetologit tekevät siis paljon muutakin kuin hemmottelua työkseen.
   Epäkohteliaisuus, hyökkäävyys, pakkomyynti tai pahanmielen tuottaminen ei tietenään ole ammatillista ja ei kenenkään tavoite.

  • Anonyymi

   Karoliina, minä olen ollut finnienpuristelusessiossa joka on ollut kiva ja miellyttävä 🙂 Siis ei tod. se puristelu mutta muuten kosmetologi on kyllä osannut saada minut rentoutumaan ja nauttimaan olostani hierontoineen päivineen. Ilman että olisin rentoutumista erikseen tilannut. Sinä Karoliina osaat kysellä asiakkaan elämäntavoista kokonaisvaltaisesti ja huomioida hänet, mutta kaikki eivät osaa, ainakaan näiden kommenttien perusteella. Jos arvostelee epäpätevää kosmetologia se ei vielä tarkoita, etteikö hyviä olisi!

  • Karoliina

   Totta… kaikki hoitotilanteet voivat olla mielyttäviä ja rentouttavia, useimmat asiakkaani pitävät jopa brassisokerointitilannetta rentouttavana, vaikka se voisi kyllä olla melko vastakkainenkin. Hemmottelevana en kyllä sitä kuitenkaan myisi, kuten en puhdistavaa ihonhoitoakaan. Hemmotteluhoidossa keskitytään hyvän olon tuottamiseen.

   Epäpätevyyttä on kaikilla aloilla, sekin on totta, valitettavasti. Haluan vain korostaa ettei ongelmien esiin tuominen kuitenkaan osoita epäpätevyyttä vaan oikeastaan on osoitus hoitajan pätevyydestä. Tietysti vaikeista asioista puhuminen vaatii herkkyyttä ja tilannetajua. Tiedämme kaikki senkin, että epämielyttävästä asiasta sanottu lause voi vaikuttaa negatiivisemmalta, kuin mitä sanoma oikeastaan onkaan ollut. Arvostelu, vaikka hyvällä tarkoituksellakin sanottuna, painuu mieleen paljon paremmin kuin kehuminen.
   Jos jokainen hoitokerta Suomessa (10krt) on ollut pettymys, niin silloin kannattaa harkita voiko vika olla jossakin muussakin kuin näiden kosmetologien ammattitaidottomuudessa. Suomessa kosmetologikoulutus on erittäin laadukasta verrattuna moniin muihin maihin ja käytännössä tämän tieto-taito eron huomaa aivan selvästi ulkomaisissa koulutuksissa ja kansainvälisillä messuilla. Jos Satu oli pitänyt tuosta Alaniassa tehdystä Spa-hoidosta, niin uskoisin hänelle sopivan parhaiten juuri tuollaisen hemmottelevan Spa-hoidon Suomessakin.

  • Lotta

   Suomessa ollaan varmasti erittäin päteviä, mutta Karoliinankin vastauksesta ja asenteesta huomaa, että hienotunteisuus ja asiakaspalveluasenne puuttuu monilta. Sitä ollaan vaan niin asiantuntijoita ja sitten töksäytetään näitä mielipiteitä asiakkaille ymmärtämättä, miten se vaikuttaa asiakaspalvelukokemukseen ja asiakkaan mielialaan. Kaikilla meillä ei ole samat prioriteetit elämässä, eikä vauvansileä iho kolmikymppisenä ole mikään elinehto. Rypyt eivät siis ole mikään ongelma, jos asiakas ei itse koe niitä ongelmaksi! Siltikään tuskin kukaan haluaa kuulla, että näyttää kosmetologin mielestä ihan kauhealta ennen aikojaan vanhentuneelta kääkältä. Parempiakin tapoja hoitaa asia on, esim. kysyä asiakkaan omaa mielipidettä ja tehdä niitä ehdotuksia sitten sen pohjalta.

   Tokihan sitä voi sysätä vastuun asiakkaalle, että olisi pitänyt tarkemmin kertoa, mitä haluaa ja mitä ei halua. Tuossa vaiheessa vaan asiakas saattaa olla jo menetetty asiakas. Ja itselläni ei ainakaan ole erityisen hyviä kokemuksia Suomessa siitäkään, että yritän rakentavassa hengessä kertoa, minkälaista palvelua toivoisin. Autokoulunopettajan kanssa yritin tätä viimeksi, mutta äijä veti välittömästi hirveät defenssit päälle ja siirsi mut saman tien toiselle opettajalle. Samanlaisia defenssejä aistin täälläkin muutaman kosmetologin kirjoituksesta.

  • Anonyymi

   Olen samaa mieltä Lotta 🙂 Kirjoitin aiemmin olevani kosmetologi jolla on paljon asiakkaina kesäasukkaita. Olen täysin sitä mieltä että suurin osa suomalaisista asiakaspalvelijoista eivät tiedä mitä asiakaspalvelu oikeasti on. Ja korostan vielä: Jos kosmetologin näkemä ongelma ei ole asiakkaalle ongelma, siitä on turha jauhaa asiakkaalle hoidon aikana. Lisäksi olen huolestunut nykyisestä naiskuvasta. Mitä viestitämme lapsillemme, kun neisen tulee olla rypytön ja leikelty yms..? Miksi niin moni tyttö saa esim. silikonirinnat 18-vuotislahjaksi? Mitä me kosmetologit viestitämme nuorille naisasiakkaillemme? Eikö terveelliset elintavat, hyvä itsetunto ja terve minäkuva ole tärkeämpää?

 • Heidi Mäkinen

  Hei!!

  Olen itse ammatiltani parturi-kampaaja sekä maskeeraaja a opskelen tällä hetkellä kosmetologiksi a työskentelen vaateliikkeessä myyjänä..:) (kaikki mahdollinen;)) ja olen myös todella pöyristynyt saamastasi kohtelusta..:/ Sulla on täytynyt olla todella huono tuuri!!! Nimittäin noin ei todellakaan opeteta ja tuohan on kaikkea muuta kuin myyvää..:) Itse käyn suht säännöllisesti hoitamassa ja ei ole kyllä koskaan tullut vastaan moista! Suosittelen kyllä lämpimästi (ihan jo lompakon kannalta..) opiskelijahoitoloita.. esim.suomen kosmetologi yhdistyksen koulu tekee joka viikko opiskelijahoitoja joissa opettaja on mukana katsomassa asiakkaan ihon yms. Hoidot kestävät toki pidempään, koska opskelijat opettelevat, mutta saapas ainakin hemmottelua ja kunnolla!!! 🙂 Lopputulos ja mieli on varmasti parempi kuin nyt!! 😀 Mukavia tulevia hemmottelu hetkiä!

  • Satu Rämö

   Nämä opiskelijahoidot voisi tosiaan olla kiinnostava juttu kokeilla. Olen käynyt joskus hierontakursseilla "testihoidettavana" ja olen aina ollut todella tyytyväinen palveluun ja iloinen siitä että on päässyt asiakkaaksi siihen herkkään vaiheeseen, kun omaa ammattitaitoa jo on, mutta ns. asiakaskontaktia vielä harjoitellaan. Kiitos sinulle Heidi kommentistasi 🙂

 • Anonyymi

  Näitä kommentteja lukiessa vahvistui mielipide siitä, että kosmetologilla käynti on hemmottelua jo valmiiksi hyväihoisille, meille muille se on hammaslääkärikäyntiin verrattava kiusallinen ja kallis keikka. Itse rasvanaamaisena ja isohuokoisena saan joka kerran kuunnella kauhistelua ja tuskailua kuinka näitä kaikkia epäpuhtauksia ei MILLÄÄN saa pois ja että nämä huokoset ei kyllä enää palaudu, ai kauheeta. Näin varmasti onkin (olen 33), mutta silti asiakkaan inhimillinen, ei ylimielinen ja saarnaava kohtaaminen olisi poikaa kosmetologin ammatissa. Valitettavasti suurin osa kosmetologikäynneistäni on ollut näitä nöyryyttäviä lyttäyksiä. Helsigissä suosittelen rentouttavaa, kosteuttavaa ja kaunistavaa akupunktiohoitajan antamaa Tuina-kasvohoitoa. On hyvä mieli ja kaunis olo sieltä lähdettäessä:) Annankadulla. Siinä tehdään sellainen imukuppihieronta, joka ikään kuin nostaa alipaineen avulla mustapäät pintaan jolloin ne poistuu itsestään helpommin, se myös rentouttaa kasvolihaksia ja saa nesteet liikkeelle.

 • Anonyymi

  Pienyrittäjillä palkka on monesti kiinni tuotemyynnistä, koska siitä tulee suurin osa yrityksen voitosta. Alv on alalla 24%, mikä on kovaa verotusta. Palvelu pelkästään ei tahdo tuoda rahaa kassaan pärjätäkseen, edes isommille yrityksille. Tuotemyyntiä pitäisi olla. Tämä tuo yrittäjälle, vuokratuolilaiselle tai työntekijälle kovat paineet myynnin suhteen, jolloin myyntiprosessi heittää häränpyllyä. Siitä tulee pakko. Pakko niin tekijälle, kuin asiakkaalle, mikä on todella kurjaa. Tekijän aivot ovat todennäköisesti vahingossa kääntyneet toimimaan niin, että jos perusteellisesti esitän asiakkaalle hänen ihonsa ja ihonhoitonsa huonot puolet, hänen on pakko ostaa tähän esitettyyn "tarpeeseensa" tuotteita, koska minun on pakko saada leipää pöytääni. Ulkomailla (koska siihen niin monesti viitattiin) ei tällaista pakkomyyntitilannetta juuri tule, koska missään muualla ei tarvitse kituuttaa tällaisen verotuksen kourissa. Lisäksi ulkomailla on vieläpä tippikulttuuri, usein jopa kultuurisesti sidottu, yleisesti tiedossa oleva prosenttimäärä. Väittäisin siis, jos kosmetologi pystyisi maassamme tulemaan paremmin toimeen pelkällä palvelutoiminnalla, saisitte rauhallisemman palvelukokemuksen. Hierojilla ei alv-velvollisuutta ole, se on heille 0%, koska he tuottavat terveyspalveluja. Heidän ei tarvitse tehdä pakkomyyntiä elääkseen. Laittakaapas itsenne hetkeksi tilanteeseen, jossa tiedätte, että on pakko myydä tuotteita elääksenne. Pysyvätkö aivot silloin hiljaisuudessa ja nöyränä vuodesta toiseen, kun pankkitili huutaa apua? Tästä syystä moni kosmetologi varmasti putoaa vääränlaisen myynnin loukkoon ja tilanne vinksahtaa. Se ei ole mikään syy, mutta se on jonkinlainen selitys.

  En itsekään pidä pakkomyynnistä, en itse sitä kokien, enkä itse sitä tehden. Onneksi olen saanut työskennellä spa-maailmassa, kuukausipalkalla, ilman provikkaa, joten pääosin olen ollut asiakkailleni hiljaa ja tuottanut rentoutusta. Tai jutellut, jos asiakasta jututtaa. Aina pitäisi pyrkiä mukailemaan asiakkaan fiiliksiä, olemaan kuin kameleontti. Kaikki eivät tähän pysty, eikä kukaan joka kerta. Tietynlaiset asiakkaat ovat haastavampia, varsinkin, jos tulevat negatiivisin ennakko-odotuksin. Emme myöskään ole ajatustenlukijoita, joten on ihan hienoa käytöstä asiakkaalta, jos hän aluksi suoraan sanoo toiveensa, että haluaisi tänään olla vain hiljaa ja rentoutua. Asian pitäisi silloin tulla selväksi, toivottavasti. Tuotteiden suositteleminen kuuluu työhömme, jota sitä meidän kuuluukin tehdä. Suositella, mutta ei pakkomyydä. Eikä koskaan arvostella, haukkua tai mainostaa liikaa ihon huonoja puolia. Jotain hyvää löytyy myös jokaisesta. Suomalaisten tuntuu vain olevan kovin vaikeaa ylipäänsä sanoa toisesta mitään hyvää. Minusta kosmetologin työ on ennen kaikkea rentoutumisen ja hyvän olon tuottamista. Tiedän silti, että monen tekijän aivot ovat heittäneet tiukan talouden vastaantullen kuperkeikkaa ja myyntipuheista tulee pakkopaasaamista, mitä siitä ei saisi tulla. Moni hukkaa peruslähtökohdan hyvinvoinnin tuottamisesta, jos sitä koskaan on alunperin ollutkaan. Kaikilla ei ole ollutkaan.

  Ammattikunnista jokaisessa on aina erilaisia tekijöitä ja jokaiseen ammattikuntaan mahtuu aina kirjava joukko väkeä. Itse olen törmännyt vain pariin hyvään lääkäriin, loput ovat olleet pääosin moukkia. Pidän kiinni niistä hyvistä. Joten kehoitan aloittajaa jatkamaan etsimistä ja kun oman hyväsi löydät, pidä siitä kiinni. Voit kokeilla myös ottaa joskus riskin ja ostaa tuotteen, koska siitä se hyväkin tekijä todellisuudessa yrityksensä voiton tienaa.

  • Satu Rämö

   Näin itsekin pienyrittäjänä ymmärrän todella hyvin tuon tuotemyynnin tärkeyden; pelkillä hoitojen myymisellä etenkin yksittäisten hoitoloiden omistajien on todella vaikea tehdä tarpeeksi rahaa edes kulujen kattamiseen.

   On muuten todella hanurista, että hierojilla ja kosmetologeilla on palveluissaan eri alv! Mä en edes tiennyt tätä. Järjetöntä, että verotus kohtelee kahta hyvin samantapaista palvelualaa eri tavoin. Molemmathan tekevät hyvin samankaltaista palvelua: hoitavat ja rentouttavat ja huoltavat ihmisen kehoa. Kyse vain sattuu olemaan eri osista.

 • Anonyymi

  Hei Satu,

  Ikävä kuulla, että kohdallesi on osunut epämiellyttäviä hoitokokemuksia.
  Mainitsit Lappeenrannan kirjoituksessasi. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi hoitolaani KauneusUnelmaan Lappeenrantaan! 🙂
  Itse panostan kaikissa hoidoissani asiakkaan maksimaaliseen rentoutumiseen. Hoitohuoneessa soi rauhallinen musiikki hiljaisella taustalla, hämärä valaistus ja kynttilän valo, lämmitetty hoitopeti. Juttelen, jos minulle jutellaan, muuten annan asiakkaan rauhassa rentoutua ja vain nauttia omasta hemmotteluhetkestään.
  Monet asiakkaat nukahtavat hoidoissani ja olen saanut palautetta hyvistä käsistäni hieronnoissa.
  Tutustu hoitovalikoimaani: http://www.kauneusunelma.fi

  T. Heidi

 • Anonyymi

  Höhöö, vaan meilläpä on täällä Oulussa ysk kosmetologi, joka lupaa rahat takaisin, jos asiaks ei ole tyytyväinen :D. Auringon Säde nimeltään, käyttää luonnonkosmetiikkaa ja on hyvä!

 • Ninny

  Vähän myöhässä kommentti, mutta itsellä on niin samanlaisia kokemuksia, että pitää kertoa…

  Olen myös vuosien mittaan käynyt aika monta kertaa kasvohoidossa eri paikoissa yhden ja vain sen yhden kerran, juuri tämän heikon asiakaspalvelukokemuksen takia. Tiedän, että iho ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa, mutta suurimmaksi osaksi se johtuu perinnöllisestä talinerityksen määrästä, jolle en mitenkään voi mitään.

  Joten kun menen hakemaan apua ihon kuntoon ja samalla vielä etsimään sitä rentoutusta kun joku käpistelee naamaani, niin en millään jaksaisi kuunnella saarnaa siitä, miten jopa korvistani löytyy epäpuhtauksia, ihan niin kuin olisin ne sinne tarkoituksella käynyt laittamassa (ja nauranut supervillain-naurua päälle). Jos työsarkaa on, niin siitä vaan kimppuun, mutta en haluaisi joutua vastuuseen sellaisesta, johon vaikutusmahdollisuuteni ovat lähes olemattomat.

  Kun kasvohoidosta nimenomaan lähden apua tilanteeseeni hakemaan (onhan se kiva, kun hoidon jälkeen naamavärkki hetken näyttää ihan siloiselta) ja samalla rentoutumaan, niin ei minua saa sinne uudestaan tulemaan, jos koko touhusta jää sellainen olo, että olen jotenkin tyhmä ja viallinen.

  Olisi oikein kiva, jos se kosmetologi keksisi sanottavaksi edes YHDEN hyvän asian, kai nyt jokaiselta jotain löytyy ("sun silmäluomet sulkeutuu kyllä tosi tiiviisti!") eikä vain arvostelisi. Sitten tulisin varmaan uudestaankin.

 • Anonyymi

  Kosmetologi rupesi arvostelemaan ripsiäni, että on ohuet ja kohta sulla ei ole ripsiä lainkaan. Sinuna en laittaisi pidennyksiä. Vastasin, että jos minulla olisi upeat ja tuuheat ripset, niin en tietenkään edes laittaisi pidennyksiä. Hän jatkoi sitten siitä, että hiukset ja ripset ohenee ja aineenvaihdunta hidastuu. Siis meni jo yli ripsistä, aineenvaihdunnassani ei ole mitään vikaa, olen hoikka ja aina enemmän alipainoinen kuin edes normaalipainoinen. En tiedä, että miten ripset ja hiukset liittyy aineenvaihduntaan. Hän on ennenkin purkanut tuollaista negatiivisuutta kun olen käynyt siellä ja olen kaikesta huolimatta käynyt siellä usamman kerran, ajattelin, että hänellä vaan nyt on huono päivä. Nyt ajattelin, etten enää mene sinne. Hän kuulemma ajattelee asiakkaan parasta kun kertoo ohuista ripsistä ja pelottelee, että kohta sulla ei ole ripsiä lainkaan. Ripsethän kasvaa koko ajan ja uusiutuu. Kaverini kävi ripsienpidennyksessä säännöllisesti ja sanoi, että ne voidaan huoltaa siten, että laitetaan pidennys vain joka toiseen tai kolmanteen ripseen, niin on aina ripsi mihin pidennyksen kiinnittää. Kosmetologi ärtyi ja sanoi, ettei häntä tarvitse neuvoa, tietää kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *