Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Ilkka Remes: Omertan liitto

Joulupäivän ohjelmaan kuuluu aina seuraavaa: Mukava asento sohvalla. Päällä vain yöpuku. Radio auki taustalle. Käden ulottuville iso kippo popcornia, kilo irtokarkkia tai suklaalevy. Ja sitten: kirja auki! Kutsun tätä toimintoa remestelyksi, koska hyvin todennäköisesti tuo joulupäivänä luettava kirja on Ilkka Remeksen uutuus. Tein tänä vuonna karmean poikkeuksen ja ahmaisin joulujännärin ennen joulua. Aivan yhtä väärin on syödä lanttulaatikkoa juhannuksena. Halusin kuitenkin saada postauksen ilmoille ennen joulua, koska Omertan liitto on sen verran painava kirja, että en halua viedä sitä Suomeen matkalaukussa ja haluan järjestää WSOY:n sponsoroiman kirjakilpailun ennen joulun pyhiä.

Suhtautumiseni Remekseen on kaksijakoinen. Toisaalta diggaan jäbää paljon. Remeksen kirjat ovat erinomaista viihdettä samalla tavalla kuin hyvät action-leffat. Kaksi tuntia James Bondia on leffalipun hinnan väärti. Sama juttu Remeksen kanssa: kirjaan tarttuessaan tietää, mitä saa.  Remeksellä on hyvä brändi ja osa siitä liittyy hänen salaperäisyyteensä. Ilkka Remes – tai siis oikealta nimeltään eräiden lähteiden mukaan Petri Pykälä – ei anna haastatteluja, esiinny kirjamessuilla tai vastaile Facebokoissa fanien viesteihin. Mies vain kirjoittaa ja myy. Joka juuttaan syksy ilmestyy uusi bestseller. Ja joka joulu tuhansissa suomalaiskodeissa joku saa lahjaksi Remeksen ja viettää se sylissään joulupäivän.

Ja taas mennään.

Hekään, jotka eivät muuten lue, lukevat jouluremeksensä. Olen nähnyt useita suomalaisia kirjahyllyjä, joissa on ylioppilas- ja hääkuvien lisäksi rivissä kymmenen kirjaa: kaikki Ilejä.  Se, että monet tykkäävät, ei tietenkään tee tykkäämisen kohteesta huonoa. Koska Remeshän on tavattoman hyvä kynäilijä. Hän osaa kirjoittaa vetäviä juonia isolla pensselillä. Ydinaseita, kansainvälistä terrorismia ja pahoja venäläisiä (viimeksimainitusta Tuomioja pahoitti vuosikymmen sitten mielensä, ja me muistamme sen vieläkin.)

Sitten se toinen toisaalta. Omaan makuuni monissa hänen kirjoissaan mennään aavistuksen verran liikaa överiksi. Juonenkäänteet ovat Hurjia ja mutkat Jyrkkiä. Järkyttävän vauhdin sekaan on ripoteltu isolla kouralla nippelitietoa, joka ei juuri helli omia makuhermojani. Lukunautintoani ei esimerkiksi lisää aseiden ominaisuuksien seikkaperäinen selostus. Pistooli on pistooli, se tieto riittäisi (minulle) ihan hyvin.

Vertailin pari vuotta sitten kahta suomalaista jännityskirjailijaa, Taavi Soininvaaraa ja Ilkka Remestä keskenään ja vaakani kallistui silloin ensiksimainitun suuntaan. Molemmilla on juonenrakennustaito hallussa, mutta Soininvaara pisti paremmaksi henkilöhahmojen syvyydessä ja kiinnostavuudessa.

Ilkka Remes. (Kuva: Milla von Konow)

No millainen tämä Remeksen uusin sitten on? Juonipaljastuksia ei tipu. Mutta sen voin sanoa, että luin  Omertan liittoa sivuja kiihkeästi käännellen. Juoni toimii! Tottakai. Ilokseni myös huomasin, että henkilöhahmoihin on tullut lisää syvyyttä, ne ovat muutakin kuin puhuvia päitä, jotka vievät juonta dialogissa eteenpäin. Tykkään myös trillerin aiheesta: Omertan liitto on terävän ajankohtainen jännäri: EU:n pankkikriisi goes mafia. Ja taas kerran suomalainen – tällä kertaa sijoitusasiantuntija – pelastaa maailmaa pahisten kynsistä. Kyllä on Remes jälleen kerran lyönyt kasaan mehukkaan stoorin. Veikkaanpa, että Timo Soinille ei ole tänä vuonna vaikea ostaa joululahjaa:

Tuomon ja Riikan kujanjuoksu kiihtyy, kun heille selviää, miten satoja miljoonia katoaa EU:n tileiltä. Todelliseen kuolemanvaaraan he joutuvat tajutessaan, miksi kukaan Brysselissä ei puutu asiaan.Varsinainen helvetti repeää, kun heille valkenee tukihuijausten olevan vain nappikauppaa verrattuna siihen peliin, jota vallan kabineteissa käydään veronmaksajien rahoista. (Omertan liiton esittely, WSOY.fi)

Koska Remes on nyt nautittu, aion keskittää joulunpyhien lukulistalle seuraavat kirjat

Laila Hirvisaaren Minä, Katariina ja Me, Keisarinna

– Islantilaisen dekkarikirjailijan Arnaldur Indriðasonin uutuus Skuggasund (vapaasti suomennettuna Varjokuja)

Eveliina Talvitien Keitäs tyttö kahvia. Tämä kirja liittyy mielestäni ensi viikon Docventures-ohjelmaan, jossa olen mukana. Docventuresista lisää vähän myöhemmin.
– Jotain, mitä joulupukki tuo. Toivottavasti tuo. Haluan ainakin yhden kovakantisen yllätyksen!

Mitä sinä aiot lukea joululomalla? Lauantaihin 21.12. mennessä puumerkkinsä jättäneistä lähtee yhdelle Omertan liitto. 

63 Comments

 • KotletistaTriatleetiksi

  Sain just luettua pari viimeisintä Harry Hole tarinaa, joten hyvinkin voisi olla taas Remeksen vuoro 🙂 Pädiltä löytyy muutama muukin dekkari, joita en ole vielä ehtinyt aloittaa. Jouluna tosin on jostain syystä kiva lukea jotain taatusti hyvää, joten voi olla, että jätän nämä muut (itselle uusien kirjailijoiden) dekkarit ensi vuoteen.

 • Lotta

  Kirjahyllyssä odottaa Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut. Saa nähdä, miten joulukinkku maistuu tuon jälkeen…

 • Anonyymi

  Samaa mieltä olen kanssasi, Soininvaara voittaa Remeksen! Mutta kyllä Remes on kuitenkin aina siellä joululukemisissa. Samoin löytyy Lehtolainen ja Theorin listalta. Joulu tule jo!

  -Maiju

  • Satu Rämö

   Mä oon ladannut uusimman Lehtolaisen äänikirjana, kuuntelen sitä lenkillä. En viitsi kuitenkaan paljataa enempää, etten vesitä mitään… Dekkareista on muuten tosi vaikea kirjoittaa arviota paljastamatta yhtään juonta. Ja etukäteen kertominen on varmin tapa pilata dekkarin tai jännärin lukunautinto.

 • Finventures

  Kesken: Pikaruokakansa

  Odottaa:
  Piin elämä
  VIP ihmisiä
  Manhattanin blondit
  Bringing Art to life (turn of the century finnish artist homes)

  Varmaankin se Tove on lisättävä listalle 😉

  Pohdiskelin muuten sellaista että sä taidat lukea kirjallisuutta "ajan hermoilla". Mietin että osaatko sanoa miksi?
  Luen itse sekalaisesti kaikkea, mutta vähän uutuuksia. Oon yrittäny analysoida mistä se johtuu. Olen pienenä käynyt paljon vanhempien kanssa antikvariaateissa. Ja tietysti kirjastossa. Mutta ei tää täysin selitä sitä että miksi en itse lue uutuuksia. Olen siis utelias 😉

  • Satu Rämö

   Kiinnostava kysymys! Jouduin miettimään vastausta jonkin aikaa. Mä luulen, että tähän uutuuksien lukemiseen on syynä laiskuus ja ajanpuute. Kun käyn kirjakaupassa tai nettikirjaostoksilla, katson ekana uutuudet, koska ne ovat siinä ensimmäisenä tyrkyllä. Kustantajilta tulee myös tasaisesti infoa kirjauutuuksista, sekin varmasti vaikuttaa. Joskus kun on aikaa, niin tekisi niin mieli koluta divareita. Voi että mitä aarteita siellä odottaakaan, niin paljon lukemattomia hyviä kirjoja, joista mulla ei ole hajuakaan!

   Aikaisemmin luin paljon vanhempaa kirjallisuutta (etenkin siihen aikaan kun luin kotimaista kirjallisuutta yliopistolla), mutta nyttemmin se on jäänyt.

 • SatuJ

  Toven elämänkerta odottaa joulua ja lukemista. Jos vaikka jouluna olis mummolassa hoitajia vauvalle ja esikoiselle, niin äiti ehtisi lukuhommiin 🙂

 • Titiomm

  Oon vinkannut puolisolle paristakin kirjasta mitkä esimerkiksi voisi joulupaketista paljastua eikä harmittaisi, mutta koska niistä ei tiedä vielä mitään niin kokeilen ehkä uudestaan uhmata Lappalaisen Syötäväksi kasvatettuja. Sain sen vuosi sitten joululahjaksi, enkä oo vielä pystynyt lukemaan loppuun. Auts.

  • Satu Rämö

   Se on toooosi hyvä kirja, mutta aihe ei tietenkään kevyimmästä päästä. Olin kuitenkin todella mielissäni Lappalaisen tyylistä kirjoittaa aiheesta; hän kertoo faktoista ottamatta puolta ja antaa äänen eri toimijoille. Kirja on niin taitavasti ja puolueettomasti kirjoitettu, että uskoisin jopa lihakarjatilallistenkin tarttuvan kirjaan.

 • Anonyymi

  Listalla on Katja Ketun Piippuhylly ja keskeneräinen Hallgrimur Helgasonin Islannin kirjailija. Toivottavasti pukki toisi edes yhden kovan paketin, josta saisi lisää lukemista.

  Korpikissa

 • Anonyymi

  Jos entiset merkit pitävät paikkansa, pukki tuo monta kovaa pakettia tai oikeammin yhden ison ja painavan, kun ei ole jaksanut paketoida kaikkia kovia erikseen (mun mies inhoaa "askartelua"). Yleensä yksi tai kaksi uutuutta ja muutama divarista. Toiveena mulla on aina jännitystä höysteenään romantiikkaa ja huumoria. Käytännössä saanen yhden Austinin ja loput Marklund-Soininvaara-Remes-Brown-Ludlum-Lehtolainen-Larsson-Tervo-vastaavat -linjalta. Luen ne kaikki. Ja kirjastosta lainatun sekalaisen seurakunnan erityylisiä kirjoja. Lukiessa jouluyö vierähtää aamuksi ja lopetan vasta kun silmät sammuvat. Jatkan joulupäivänä. Kerrankin on aikaa ja tilaisuus lukea, kun lapset keskittyvät leikkimään lahjoillaan. No, toki välillä teemme muutakin, lautapelejä, syömistä ja muuta rankkaa 🙂

  Meeri

 • Kitty

  Joulupukilta on pyydetty ainakin Robert Galbraithin (?) Käen kutsu ja Veera Välimäen Lankaleikki. Listalla on myös vuoden aikana kertyneitä italialaisia dekkareita jotka vaativat enemmän keskittymistä kuin arki taaperoiden kanssa sallii.. Isovanhemmilla on sitten aikaa lukea, ainakin toivottavasti!

 • MutiNa

  Saas nähdä mitä pukki tuo. Tove oli listalla kuin myös Pirun hyvä viinikirja ja Syötäväksi kasvatetut, lisäksi sieltä löytyy uusin Lehtolainenkin ja monia muita eli mahdollisuuksia on monia. Tosin todennäköisesti en saa jouluun mennessä luettua tällä hetkellä kesken olevaa Gloverin Ihmisyys -kirjaa, joten jollen sitä pistä jouluksi lukutauolle, niin sitte mennään sillä. Hyvä pitää vaihtoehdot avoimena 🙂

  • Satu Rämö

   Pirun hyvä viinikirja. Onpa kirjalla mainio nimi näin viininystävän mielestä. Kiinnostuin ja menin heti googlaamaan. Innostuin! Minäkin haluan tämän 🙂 Monet perinteiset viinikirjat saavat minut nukahtamaan – en tajua niistä mitään. Ehkäpä tässä olisi viinikirja omaan makuuni. Kiitos paljon vinkistä!

 • Katariina

  Kehtaako sitä tunnustaakaan…? Että mun jouluni ei tule ilman Pandan juhlapöydänkonvehteja ja Tuija Lehtisen uusinta kirjaa 😀 Se on myös sitä taattua ja aina tietää mitä saa. Mä vaan tykkään heittää aivot narikkaan. Ei sillä perinteellä brassailemaan pääse, mutta mitäs sitten.

 • Petra

  Kylla Remes on niin klassikko jo vaikka menee vahan överiksi, aihe on aina ajankohtainen ja kirja pitaa imussa, tama on saatava. Jaa mitahan mina luen taalla kaukana joulusta, varmaan noita kirjoja joita vaihdeltiin viimeeksi kun suomirouvien kanssa treffattiin, eivat ihan uusinta uutta mutta ei haittaa.

 • Anne

  Mä toivon salaa Kangastus38:a. En ole siitä kenellekään mitään sanonut, mutta eiköhn sen ainakin yksi ihminen tästäkin suvusta paketistaan kaiva – mä voin sit lainata 😀 Remekset menee perinteisesti mun isälle.

 • Anonyymi

  Joulun lukulistalla on Man Pooker Prizen voittanut The Luminaries Eleanor Cattonilta. Varasin sen kirjastosta kaksi kuukautta sitten ja kun lopulta sain sen lainaksi kolmeksi viikoksi (kirja on muuten yli 800-sivuinen) toi posti samaisen kirjan synttärilahjaksi. Nyt ei siis ole kiire lukea. Toivon tosiaan, että kyseessä on hyvä kirja, sillä sillä on kokoa sen verran, ettei lentomatkalle käsimatkatavaroihin sitten muuta mahdukaan.

 • Anonyymi

  Pukin muori kuuli toiveeni ja lupasi joulupakettiin viimevuotisen Finlandia-voittajan Is 🙂 Sitä siis ja ehkä jotain kevyempääkin.

  -Niina

 • Anonyymi

  Minä sain juuri kirjastosta lainaan Lehtolaisen Rautakolmion, se taitaa säästyä pyhälukemiseksi tässä joulutohinassa.
  -Lenny-

  • Satu Rämö

   Mulla on just tämä Rautakolmio äänikirjana lenkkiseurana puhelimessa. Aika tavanomaista Lehtolaista… Mutta siinäpä varmaan suosion salaisuus piileekin. Juoksulenkit sujuvat mukavasti, vaikka kirja ei olekaan järin jännittävä tai hiuksianostattava. Mainiota lomalukemista!

 • Anonyymi

  Kirjastokeikka vielä edessä. Jokunen vetävä dekkari voisi maistua rosollin, suklaan ja punaviinin lomassa. Kesken on Saku Tuomisen Työkirja, joka on aivan helmi eilkä liian raskasta kamaa lomalaisellekaan.

  Heidi

  • Satu Rämö

   Tässä ketjussa on niin moni puhunut kirjastoon menemisestä; sehän on ihan loistava tapa hankkia joululomaluettavat. Ei kirjaa tarvitse ostaa siitä nauttiakseen. Ai että mutta tulee ihan ikävä suomalaisia kirjastoja!

 • Katja

  Haluaisin lukea jonkun musiikkialan elämäkerran, joita on muutama hyllyssä odottamassa tai ladata Kindlelle uusimman Dan Brownin, jota en ole vielä lukenut. Kuitenkin tämä meneillään oleva järjetön työputki ja kahden päivän joululoma saattavat aiheuttaa sen, että paras valinta on no brains, no headache-osastoa ja lainaan äidiltä jonkun Tess Gerritsenin.
  Mies lukee varmaan jonkun Clive Cusslerin, ja uskoisin että tykkäisi tästäkin Remeksestä, ainakin on ennen viihtynyt niiden parissa.

  • Satu Rämö

   Joo ehdottomasti jotain vähän kevyempää tuohon väliin. Harmillisen lyhyt joululoma, muuten! Toivottavasti saat lomailla hiukan lisää uuden vuoden tai loppiaisen tuntumassa…

 • Aino P.

  Aion lukea vinon pinon naistenlehtiä, joita syksyllä olen tilannut enkä kerinnyt lukea. Ne on ainoa kirjallisuuden laji, johon voi keskittyä laivan pallomeren sivussa istuessa (missä vietän suurimman osan joululomastani). Haaveilen parin vuoden takaisesta kesälomasta, jolloin luin ensimmäisen suomalaisen dekkarini kuntopyörän selässä. Dekkari oli lainattu appiukon kesämökin hyllystä ja oli niiin hyvä. En enää muista kirjan nimeä enkä kirjailijaa, mutta pohjoisessa liikuttiin.

  • Satu Rämö

   Lehdet! Ihanaa on uppoutua sohvalle lehtipinon kanssa. Mulla on pari uusinta Long Playn artikkelia lukeamatta, ajattelin ensin ladata ne tabletille ennen lentomatkaa, matkaluettavaksi. (Mutta sitten muistin, että olen jo luvannut että lapsi saa pelata Dora-muistipeliä koko lennon ajan…)

 • Heli

  Luen joulun hömppää. Ikisuosikki Marian Keyes peiton alla on tällä hetkellä kesken sekä viime vuonna jouluksi saatu candace bushnellin carrien nuoruusvuodet. Bushnellin kirja varastettiin multa maaliskuussa käsilaukun mukana ja tottakai eniten harmitti se kirjan menetys, ei mikään muu. Varsinki ku joka paikassa kyseinen kirja oli loppuunmyyty niin piti ootella syksyyn saakka että sain ostettua sen itelle takas.

 • Krista

  Itse olen vetänyt aikoinaan niin järkyt Remes-överit, et nyt en ole pitkään aikaan avannut yhtään Remeksen dekkaria.. ehkä nyt olis jo aika. Joululukulistalla on Jo Nesbon Poliisi ja Kuolematon Marko Kilveltä. Glögiä ja geishaa suoraan paketista ja sohvan mutkaan kirjan kanssa.. aah!

 • Lotta

  Mä luen ja mielestäni paljonkin. Ulkosuomalaiseksi. Tabletin lukulaitteeksikin hommasin vasta muutama kuukausi sitten, enkä ole katunut. Mutta täytyy myöntää, että mä olen kauhean huono lukemaan näitä "joulukirjoja" En ole koskaan lukenut yhtään Remestä, eikä siihen kyllä ole mitään syytä. Toki kun joutui priorisoimaan noita lukemisiaan, kun kirjat piti ennen selkävääränä kantaa tai tyytyä capriksen (Norjassa, Sumessa ja Ruotsissa toimiva nettikirjakauppa) suppeahkoon valikoimaan, oli lupa olla ronkeli. Mutta tuo tabletti vapauttaa elämään, ehkä se remestely tapahtuu mullekin joku päivä 🙂

  • Satu Rämö

   Sähkökirjoilla on tosiaan paikkansa, tabletti vapauttaa! Aion ottaa tulevalle reissullekin mukaan monta e-kirjaa. Kun kerrankin ehtii keskeytyksettä lukea vaikka joka päivä. Ohhh..luksusta!

 • Anonyymi

  Joulunpyhinä lukeminen on ihan parasta. Tällä hetkellä vaan itsellä mutkina matkassa 2-vuotiaat kaksoset yhdistettynä siihen että kaikki suku on toisessa maassa (Suomessa) sen sijaan että olisivat babysittaamassa meillä jotta mä voisin lepäillä, lukea ja syödä konvehteja… Toivottavasti pääsen kuitenkin jossain vaiheessa lukemaan tänä Jouluna. Toivon lahjaksi e-kirjana Westön Kangastus 38'aa tai Supisen Sädettä. Kirjastosta on varauksessa Zadie Smithin NW, toivottavasti sen saisi vielä ennen pyhiä…
  -anu

 • Mulan

  Khaled Hosseinin uusimman lisäksi lukulistalla on "How To Make Anyone Fall In Love With You" jonka oppeja lupasin testata keväällä. Oon jo aloittanut kyseisen opuksen, ja toistaiseksi en ole saanut siitä järkeviä vinkkejä elämääni, mutta hei, siinä viitataan yhteen suomalaistutkimukseen! Go Finland!!

 • Mikri

  Vielä en tiedä mitä joulupäivänä ja tapanina luen, riippuu siitä mitä pukki tuo 🙂 Toivelistalla oli mm. Marklundin, Läckbergin ja Keplerin uusimmat eli niistä varmaan jonkin.

  • Satu Rämö

   Monet dekkarifaniystäväni diggaavat ihan hulluna Kepleristä – ja varoittelevat, että se voi olla aika rankka. En ole lukenut yhtäkään, vielä. Pitäisi varmaan aloittaa siitä Hypnotisoijasta (meniköhän nimi oikein).

 • Sara

  Ei vitsi, sen verran hyvä mainos että alkoi kiinnostamaan jopa itseäni! Yhtään Remestä en ole (siis ainakaan vielä) koskaan lukenutkaan että ilmeisesti olisi jo aika..

 • minna

  Parasta joulussa on kaiken touhotuksen jälkeen rauhalliset pyhät. Jääkaappi täynnä ruokaa, koti siistinä ja kaikki onnellisia lahjoistaan (lapset :). Hyvä kirja kruunaa kaiken. Yleensä olen pyytänyt lahjaksi jotain Finlandia-ehdokkaista. Remes tulisi kuitenkin miehelleni: saimme kaksi päivää sitten tietää, että hän sairastaa syöpää. Hän rakastaisi Remestä jota minä, huono vaimo, en hänelle ostaisi.

 • Satu Rämö

  Ta-daa, voittaja valittu. Omertan liitto lähtee Tuija Lehtis -fanille Katariinalle. Onnea! Laitatko mulle meilillä osoitetietosi satu (ät) suomi (piste) is, niin saamme kirjan vielä aatonaattona postiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *