Etukorttisuossa – tapauskertomus Priority Pass

Käy toki ensin vessassa ja hae jotain syötävää. Tämä on nimittäin pitkä juttu. Kaikki alkoi siitä, kun päätin ottaa tammikuussa alkavaan reissuumme mukaan hyvin pienen ja hyvin köyhän näköisen kukkaron. Rispaantunut hamppukukkaro kiinnittää maksutilanteissa vähemmän epätoivottua huomiota kuin poroporvarillinen nahkalompakko. Niinpä tyhjensin arkilompakkoni ylimääräisestä. Kaikki kaverini, jotka ovat nähneet rahapussini koon, tietävät, että kyse ei ole mistään ihan pikkujärjestelystä. Säkkeröiseeni nimittäin mahtuu iPhone ja sen laturi, kirjanpitäjää varten arkistoidut kahden kuukauden kuitit (missä muuallakaan ne pysyisivät säilössä), käyntikortteja (koskaan ei tiedä, kenelle tarvitsee seuraavaksi soittaa), passi (aina messissä), erilaiset maksukortit, kolikoita ainakin kahdessa valuutassa ja kasa etukortteja. En pidä pienistä käsilaukuista siitä yksinkertaisesta syystä, että sinne ei mahdu suurta lompakkoa.

Erottelin lompsan kortti- ja kuittinöyhtästä erittäin tärkeän sisällön. Kuitit lähetin kirjanpitoon, passin laitoin yöpöydän laatikkoon lähtöä odottamaan, käyntikortit skannasin ja säilöin Dropboxiin, luottokortit ja ajokortin jätin lompakkoon jne. Viimeiseksi kävin läpi kaikki etukorttini. Ja sain päänsäryn.

Operaatio etukortit.

– Suomalaisen kirjakaupan pokkaripassi. ”Ostettuasi 9 pokkaria, saat 10. ilmaiseksi”. Kortti on voimassa ensimmäisestä ostosta 12 kuukautta. Hyöty on omassa käytössäni mitätön.
– Lähikahvilan klippikortit. ”Saat yhden ilmaisen sufen kun olet ostanut 30 kuppia.” Tämä huima alennus tarkoittaa 3 %:n alennusta per kahvikuppi. Ei maksa vaivaa.
– Ruotsalaisen camping-järjestön etukortti, joka on ollut lompakossani vuodesta 2007. Vilautettu kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran Göteborgissa leirintäalueella ja nyt toisen kerran Reykjavíkissa muovinkierrätyspisteellä.
– Club Changen etukortti. Jäsennumero löytyy netistä, joten rindekortti teki camping-läpyskälle seuraa.
– Priority Pass. Nyt seuraa se päänsärkyosuus.

Priority Pass on kortti, jota näyttämällä pääsee käyttämään 600 lentokentän lounge-palveluita ympäri maailmaa. Sain sen muutama vuosi sitten firman Visa-kortin kylkiäisenä kotipankistani. Kun nyt löysin tämän kortin lompakkoni pohjalta, olin varma, että tämä jos mikä tulee reissussa käyttöön. Ajatella, miten kätevää, että tällä yhdellä kortilla pääsemme nauttimaan nopeasta langattomasta netistä, mukavista tuoleista ja ruoka- sekä juomatarjoilusta. Ei enää yhtäkään ylihinnoiteltua kumisämpylää.

Skeptinen kun olen, halusin kuitenkin selvittää, miten tämä kortti ihan oikeasti toimii. No se ei ollutkaan ihan helposti tehty.

Priority Passin sivuilla kerrotaan, että korttia saa kolmessa luokassa: karvalakkiluokka, semi-business ja luksus. Karvalakit maksavat vuodessa sata euroa ja sillä pääsee sisään loungeihin 24 euron sisäänpääsymaksua vastaan. Semi-businessin vuosimaksu on 250 euroa, ja se sisältää 10 ilmaista käyntikertaa, yli menevistä kerroista veloitetaan 24 €. Luksusluokan kortista saa pulittaa jo 400 euroa vuodessa, mutta kaikki käyntikerrat ovat ilmaisia (kortinhaltijan vieraat tosin maksavat käynnistä 24 €).

Fair enough. Erittäin paljon työn takia matkustaville PP on ihan kelpo – varsinkin silloin, jos ei matkusta kalliilla businesluokan lipulla, johon yleensä kuuluu sisäänpääsy loungeen.

Seuraavaksi yritin selvittää, mikä kortti minulla on käsissä. Tämä luokkatieto kun ei (tietenkään) käy ilmi kortista. Jos kortin on saanut pankista, Priority Pass kehottaa ottamaan yhteyttä sinne. Niinpä soitin Arion Bankiin. Keskustelussamme kiteytyi asiakaspalveluosaamisen huippu:

Minä: Sain teidän kautta tällaisen Priority Pass -kortin pari vuotta sitten. Yritän nyt selvittää, mihin korttiluokkaan se kuuluu.
Pankin asiakaspalvelija: Sehän on siis semmoinen kortti, jolla pääsee sisään loungeihin lentokentillä. Lisää tietoja löytyy sieltä kortin nettisivuilta.
Minä: Siellä nettisivuilla nimenomaan kehotetaan ottamaan lisäkysymyksissä yhteyttä kotipankkiin, koska te olette antaneet sen kortin minulle.
Pankin asiakaspalvelija: Me ei kyllä täällä osata sanoa näistä korteista sen enempää.
Minä: Tehän sen kortin minulle annoitte Visa-kortin kylkiäisenä. Kyllä teidän pitäisi silloin tietää, millaisen kortin te olette minulle antaneet. En minä sitä tietoa mistään muualtakaan saa.
Pankin asiakaspalvelija: Onko se niin tärkeää, millainen kortti se on, jos sillä vaan pääsee loungeen?
Minä: Tottakai on. Jos se on edullisin versio, joudun maksamaan jokaisesta lounge-käynnistä 24 euroa. 
Pankin asiakaspalvelija (vaivaantuneena): Kuule, ota yhteyttä Icelandairiin, tämä kortti on etu, joka tulee heidän kauttaa meidän pankin asiakkaille.

Pankki siis ei tiedä, millaisia etukortteja se asiakkailleen jakelee ja kehottaa ottamaan yhteyttä lentoyhtiöön. Kolme kirjainta: WTF?

Henkinen olotila.

Otin seuraavaksi yhteyttä Icelandairiin, vaikka tiesin jo etukäteen, että se on täysin turhaa. Pankki vastaa pankin asioista, lentoyhtiö lentoyhtiön asioista. Aika kummallista, jos Finnair yhdistäisi lentoaikataulutiedustelut Handelsbankeniin. Icelandair varmisti kantani: korttiasia pitää selvittää oman pankin kanssa.

Laitoin pankin asiakaspalvelijalle tiukan mutta ystävällisen viestin. Pyysin häntä selvittämään, mikä kortti minulla on. Jos hän ei tiedä, hänen pitäisi pyytää esimiestään ottamaan yhteyttä. Jos näin ei tapahtuisi, siirtäisin oman, firman ja muun perheen pankkiasiat toiseen pankkiin.

Meni viisi minuuttia ja sain puhelinsoiton toffeeääniseltä managerilta. Hän ystävällisesti kertoi, että kyseessä on Priority Passin karvalakkiversio. Eli minä ja seuralaiseni maksamme jokaisesta lounge-käynnistä 24 € henkilöltä. Tiedustelin ihan yleisestä mielenkiinnosta, että mikä järki on tarjota rahanarvoisena mainostettua etukorttia kertomatta sen käytön todellisia kustannuksia. Annoimme kortin parempia versioita aikaisemmin kaikille yrityksille, jotka saivat meiltä Visa-kortin. Nyt kun lähes kaikilla islantilaisilla alkaa olla yritys ja yrityksellä luottokortti, etu tulee meille kamalan kalliiksi. 

Pankit ovat isoja mainostajia ja niiden business on tehdä kannattavuuslaskelmia; ei siis tullut mieleen viestiä korttikäytännöstä omia asiakkaita saati laskea asiakastarjouksen kannattavuutta?

All in all. Priority Pass on täysin turha kortti, jos matkustaa suhteellisen harvoin, jos odotusajat lentokentillä ovat lyhyitä ja jos matkustaa hännillä mukana seilaavan seurueen (eli perheen) kanssa. Pysähdymme neljän kuukauden matkamme aikana 12 kertaa lentokentällä. Nykyisellä ”VIP Lounge Access” -Priority Passilla saisin pulittaa lounge-palveluista 864 euroa. Kyllä sämpylät, wifit ja kahvit pitäisi vähän halvemmallakin saada.

16 Comments

 • Anonyymi

  Kaiken lisäksi kuluneen vuoden aikana Priority Passin lounge-listasta on tippuneet pois ne kaikkein kätevimmät ja parhaimmat (ainakinoman käytön kannalta), joten pistää vaan vihaksi koko kortti.

  -Niina

  • Satu Rämö

   Kiinnostavaa.

   Listalla muuten ei esimerkiksi ole edes Keflavikin Saga-lounge… Sinne pääsee vain jollain hyvin erityisillä, timantein päällystetyillä megaplatinakorteilla (joita ei saa, vaikka olisi Icelandairin heavy-user, johon porukkaan lasken itseni). Ottaa pattiin! 🙂

 • Anonyymi

  Kävin samanlaisen keskustelun pankkini kanssa toisesta asiasta (pankin ulkoistama palvelu), jossa kävin samanlaisen soittorumban kahden asiakaspalvelun välillä. Tunnistan tuon huokauksen kolmannen puheluni kohdalta: "…tiesin jo etukäteen, että se on täysin turhaa." Minäkin hoidin asian alusta loppuun periaatteen vuoksi, ja osoitin lopuksi pankille kirjallisesti, kuinka kökösti asiakkaan näkökulmasta asia eteni – tosin oli minulla myös asia, joka oikeasti oli hoidettava. Minun tapauksessani kummassakin päässä asiakaspalveluvastaavat siirsivät vastuuta toiselle puolelle. Kummallakaan puolella ei yritetty ratkaista asiakkaan ongelmaa, väitettiin jopa vastaan. Vasta kirjallinen uhkaus pankkipalveluiden siirrosta sai ylemmän tason kirjoittamaan ohjeet asian ratkaisemiseksi, ja se ratkaisukin piti asiakkaan tehdä itse kolmen eri palveluntarjoajan kanssa. Pankeilla ois vähän hommii ton asiakaspalvelun kanssa….

  Ja sitten itse asiaan: mä en tajuuuuuuuuuuuuuuuuuuu miksi niitä kortteja pitää asiakkaan kantaa mukanaan! Jos tarjous on kerran voimassa 12kk, niin pitäkää nyt itse herran tähden kirjaa kanta-asiakkaistanne! Mulla on onneksi kenkäkauppa, joka iiiiihan itse kirjaa avainasiakkaidensa kenkäostokset ja alennuksen saa sitten kun on viidet täysihintaiset plakkarissa. Arvatkaa vaan tekeekö mieli saada täyteen! No tekee!!! Ja se ihana kenkäkauppa on Tarsala, Kämpissä. Pisteet sinne!

  • madde

   Joskus olen Drinkkersillä päässyt Köpiksen loungeen ja se lounge johon olisi suurin tarve eli Arlanda ei koskaan ole auki tarvittaessa. Todella kätevää lentää jostain Euroopasta Arlandaan ja siellä odottaa jatkolentoa Tampereelle ja joka ikinen kerta lounge on kiinni. Usein lento Arlandaan saapuu noin klo 20, lounge menee kiinni klo 20 ja lento Tampereelle lähtee 22:30. Lämpimän ruuan ravintolatkin on useimmiten jo kiinni tuohon aikaan. Sit voi ostaa itselleen parilla sadalla kruunulla sämppärin ja limun. blaah. Ehkäpä tuo toimii kivasti joillakin muilla reiteillä.

  • Satu Rämö

   Mä pohdin muuten itse asiassa Dinersia, kun siihen sais Finskin kortin samaan läpyskään. Mutta kun mulla on jo kolme Visa-korttia (kuulostaa pahalta, mutta syy on siis se, että on yksi suomalainen, yksi islantilainen ja yksi firman kortti), yksi Electron ja yksi Maestro. Enkä haluaisi enempää maksukortteja…

  • Anonyymi

   Diners informoi juurikin, että alkavat periä lounge-vierailusta 19€/käynti. Ja samalla kertoivat, että avaavat Helsinki-Vantaalle loungen.

   Täytynee arvioida että milloin kannattaa. Ainakaan mun käyttämien kenttien sämpylät eivät ole tuon arvoisia jos vaihtoaika on lyhyt.

  • Satu Rämö

   Tarjonnan on lounge-kohtaisia. Hki-Vantaalla sain nihkeää salaattia, mutta sufe oli ok. Luin myös iltapäivälehdet. Vinkkujakin on tarjolla, mutta en juo ennen lentoa tai naama räjähtää 🙂

   Ellei halua vetää joka kerta ennen lentoa pientä hiprakkaa päälle, halvemmalla pääsee amicassa.

  • Anonyymi

   Katja, ota tosiaan selvää ennekuin puhut "suolapähkinöistä",,, käy tiskillä ja osta jotakin,,, katso mitä saat 24 € hintaan,,,, et suorastaan mkitään ja odotus ajoista, matkoilla monesti tuntien odotus , istu siellä sitten tungoksessa toisten muovikassien seassa,,, hyvä hinta ja palvelu

 • Anonyymi

  On totta, että karvalakkiversio tai mikä tahansa tason järkevyys riippuu paljon siitä kuinka paljon matkustaa jne. Mutta kun lasket, että 864 euroa menee 4kk matkailun aikana. Oletko laskenut paljonko samassa ajassa menee rahaa kun kaikki syövät lentokenttien kalliissa kahvilassa? Samalla tapaa monen muunkin asian voi laskea noin. Olen samaa mieltä, että pankin asiakaspalvelu on ollut erittäin huonoa ja raivostutavaa. Toisaalta sinulla on käsittääkseni ilmainen tuo kortti joten en hirveän paljon vaatisi siltä. Voin laskea omaa käyttöä samalla tapaa. Jos pariskunta lentää 4krt vuodessa. Käynnit maksaa 4 kertaa 24e kertaa 2= 192 euroa. Voi ajatella, että herranjumala 192 euroa vuodessa siitä. Mutta laskehan kun se pariskunta haluaisi sen kahvin, viinilasin jos toisenkin, syötävää, jälkiruoan.. Se maksaa yli 30e takuulla enemmän kentällä per henkilö. Vinkkinä annan, että kannattaa hankkia dollaripohjainen PriorityPass ja silloin se maksaa 99 dollaria ja käynnit 27 dollaria (hieman päälle 20e)

  • Satu Rämö

   Kortti on joo ilmainen, mutta se visa-kortti jonka kylkiäisenä tuo kortti tuli, maksaa. Eli ei se ole oikeastaan edes ilmainen.

   En olisi edes ollut näin kettuuntunut, jos olisin heti tiennyt ko. kortin kustannukset loungessa.

 • Anonyymi

  Kaikenlaisia idiootteja sitä onkin liikenteessä, ei ihme jos kaikki edut otetaan pois kun ihmiset valittaa siitäkin että saa 100e vuodessa maksavan kortin ilmaiseksi. Joo ei ehkä sinun käyttöösi sovellukkaan, mutta jos haluat vaikka juoda muutaman oluen, syödä hieman sekä olla rennosti niin tuo on pieni raha siitä. Ps. PP ja Diners taskussa ja loungessa on kiva istua! Pysykää vaan siellä kovilla penkeillä ruuhkassa älkääkä tulko kukkahatut päässä istumaan loungeen.

  • Satu Rämö

   Ja sun ongelma oli?

   Valitinko, että sain sata euroa maksavan kortin ilmaiseksi? En. Vaan valitin siitä, että kortti annetaan ns. ilmaisena Visa-kortin kylkiäisenä ilman, että kerrotaan, mihin kyseinen kortti oikeuttaa. Sitä kun ei kortista näe. Järjettömän puhelinrumban jälkeen selvisi, että jokaisesta lounge-käynnistä veloitetaan erikseen 24 euroa vaikka tuota "ilmaista" PP-korttia näyttäisikin.

   Vain idiootti pitää hyvänä sellaista palvelua, jonka hintaa ei etukäteen tiedä 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *