Vallan linnake ja yksinäiset illat

Kuten viimeviikkoinen osoitti, minun on vaikeaa lomailla päiväaikaan. Sen sijaan iltaisin rentoutuminen ja omien asioiden tekeminen on todella helppoa. Tykään hullun paljon niistä illoista, jolloin lapsi nukahtaa vaivatta ja mies on työn takia poissa kotoa. Jos en lue kirjaa, käynnistän projektorin ja dvd-soittimen. Katson elokuvia harvoin, mutta hyviä televisiosarjoja tykitän ilma mitään aikarajoja. Laadukas televisiosarja nousee asteikollani laadukkasta leffaa  korkeammalle, koska tarina kestää pidempään. Opin tuntemaan henkilöhahmot vähitellen ja saan viettää heidän kanssaan aikaa jopa sata tuntia sen kaksi- ja puolituntisen leffan sijaan.

Olen esimerkiksi luukuttanut Sopranos-sarjan kaikki tuotantokaudet kolme kertaa alusta loppuun. Ensimmäisen ja viimeisen kauden olen katsonut neljä kertaa. Tähän syksyyn asti olin varma, että sitä parempaa televisiosarjaa ei voi olla. Pidin nimittäin hyvin epätodennäköisenä, että joku voisi pystyä luomaan yhtä toimivan kokonaisuuden, jossa monisäikeinen juoni, lavastus ja henkilöhahmojen syvyys ovat kaikki järjettömän korkealaatuisia.

No sitten äiti lähetti Suomesta postia. Kuplamuovisuojattuun ruskeaan kirjekuoreen oli pakattu muumitarrojen lisäksi Borgen, tuotantokaudet 1-2. Sen jälkeen ei ole yksinäinen ilta ollut enää entisensä.

Vallan linnake on (kai?) jo vanha juttu Suomessa. Muistan nähneeni sarjasta ylistäviä kommentteja tuttujen facebook-seinillä. Odotukset olivat kovat. Pistin ensimmäisen levyn soittimeen ja otin lasin valkkaria. Neljää tuntia myöhemmin olin juonut koko pullon ja poskeni hehkuivat. Pääministeri, joka pyöräilee ja vitsailee vatsamakkaroistaan! Kodinhengettären rooliin ahdistuva ministerin puoliso, The Isi!! Kiehtovaa poliittista peliä ja uutistyötä. Ilmiömäinen lehdistösihteeri Kasper Juul,  josta näkee kilometrin päähän, että sillä on sielussa iso vika. Syy taitaa selvitä viimeistään toisella tuotantokaudella.

Kiipeilijämies sai viime viikolla 20 kilon vaatelähetysen Marmotilta ja ne häipyivät kuvaamaan jotain pressimatskua jonnekin kauas jäätikölle. Se on poissa viikon. Jess!! Ehdin katsoa toisen tuotantokauden ennen kuin hän palaa. Hyvä telkkaviihde vaatii joko yksinäisyyttä tai yhtä omistautuneen kanssakatsojan. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin katsoa ohjelmaa jonkun kysellessä selän takana, että mikä sarja tää on, kuka toi on ja miksi se tekee noin.

Sormiani polttelee tuo toinen tuotantokausi. En malttaisi odottaa huomisiltaan! Oletteko katsonut Borgenia, onko toinen tuotantokausi yhtä hyvä kuin ensimmäinen? Mut ei juonispoilereita, please 🙂

Borgenin kolmas tuotantokausi tulee myyntiin CDONissa marraskuun lopussa. Varasin sen jo itselleni joululahjaksi. Borgen-neitsyille tiedoksi:  CDONissa kaudet 1-2*  ovat nyt myynnissä tarjoushintaan 29,95 €. (Varaudu yöunien lyhenemiseen, tätä on pakko nauttia isoina annoksina.)

*) affiliate-linkki

28 Comments

 • Leopardikuningatar

  Todellakin loistava sarja!! Multa meni sarjan eka Suomen näyttö ohi, mutta fb oli niin täynnä hehkutusta, että kun eka kausi uusittiin ennen kakkosen näyttämistä, hyppäsin silloin visusti alusta asti kärryille.
  Mulle eka ja toka kausi oli ne parhaat. Kolmanteen juonikuviot muuttui turhan paljon ja sille en lämmennyt enää samassa mittakaavassa. Loistava sarja silti! Melkein kadehdin sua, kun sulla on sitä vielä näkemättä. 😉

  • Satu Rämö

   Harmillista jos kolmas tuotantokausi ei ole enää yhtä hyvä… Jotkut teevesarjat ovat onnistuneet pitämään hyvän vedon loppuun asti (kuten jo kehumani Sopranos), mutta aika useinhan se meno vähän vetelöityy (esim. Prison Breakin 1-2 seasonit oli huippuja, sen jälkeen alkoi kyllästyttää).

 • N.

  Ihan huikea sarja. Mullekin äiti lähetti boksin, katsottiin miehen kanssa iltaisin putkeen kaksi ekaa kautta kuukausi sitten. Paras hetki, kun vauva nukahti ja sai käpertyä sohvalle noitten tyyppien kanssa.
  Nyt on ihan kauhea tyhjiö, kolmatta kautta ootellessa. Tosin veikkaan, että se alkaa sitten jo mennä huonommaksi, kuten yllä todettiin. Nyt pitäisi löytää jotain yhtä hyvää tai vielä parempaa tilalle.

  Ehkä pitää aloittaa Sopranosista, ne multa jäi myös aikoinaan katsomatta.

  • Satu Rämö

   Äidit <3

   Juu aloita Sopranos, et tule katumaan! Onhan siinä välillä aika roisia menoa, mutta mulla on niissä paloittelumurhakohtauksissa kädet tukevasti silmien edessä.

 • Anonyymi

  Mulla on kaksi sanaa sinulle: Breaking Bad. Sen jälkeen elämä ei ole enää entisellään.

  -murphy

 • Anonyymi

  Oho, täysin vieras sarja. Mutta tuon pätkän perusteella vaikuttaa sen verran kiinnostavalta, että täytynee korjata asia.

  Korpikissa

  • Satu Rämö

   Aivan törkeen hyvä sarja 😀
   Jos ei halua osta dvd-settiä, kannattaa tsiigaa lähikirjastot. Ainakin isommissa kirjastoissa on usein hyllyssä pohjoismaisia teeveesarjojakin.

   Pisteitä ohjelmalle myös siitä, että jännitys ja ns. action-osuus on veriroiskevapaata. (Vaikka Sopranosista kovasti tykkään, joudun välillä katsomaan sitä ns. pikkusormen ja nimettömän välistä.)

 • Anonyymi

  Oletko katsonut Mad Meniä? Katsoin suurimman osan sarjasta viime äitiyslomalla ja hahmot, dialogi ja ajankuva ovat aivan loistavia. Myös mies koukuttui, minkä takia piti aina odottaa iltaan ennen kuin sai katsoa uusia jaksoja. Nyt hakusessa uusi sarja pimeiden iltojen ratoksi. Kiitos vinkistä!

  Ella

  • Satu Rämö

   Sarja on tuttu, mutta en ole seurannut jotain yhtä tai kahta sattumanvaraista jaksoa lukuunottamatta. Kiitos siis vinkistä! Parhaitenhan noista laatusarjoista pääsee jyvälle kun katsoo aikajärjestyksessä alusta asti.

 • pilami

  Ihan loistosarja. Mä tajusin vasta kolmannen tuotantokauden esitysten loputtua, että sitä tosiaan tuli kolmaskin tuotantokausi. Ja tokan viimeisestä jäi viimeinen viisi minuuttia näkemättä koska tallennin. Mut ihan loisto! Onko siis spin doctor lehdistösihteeri? Mulle se merkitsi ennen Vallan linnaketta vain bändiä ja sit yritin ihan etsiä, että mitä se suomeksi oikein tarkoittaa, mutta ei oikein osunut. Viisaammat, help.

  • Satu Rämö

   Eli sä et kokenut suurta laatueroa kolmannen tuotantokauden ja kahden ekan välillä? Ihan loistavaa, jos näin on, koska odotan jo kovasti että pääsen katsomaan kolmosta. Oon ahkeroinut 2. kautta jo puoleenväliin…

   Spin doctor tarkoittaa pr- ja lehdistö-suhteista huolehtivaa viestintäkonsulttia; siis tyyppiä, joka pitää huolta jonkun julkisuuskuvasta ja miettii, miten kyseisen tyypistä tai jostain tietystä asiasta saadaan haluttu kuva ja halutut viestit mediaan. Se on vähemmän mairitteleva termi lehdistösihteeristä (tai viestintäkonsultista). Mä en muuten edes tiedä, onko spin doctorille muodostunut suomenkielistä vastinetta.

  • pilami

   Ei kun mä siis missasin koko kolmannen tuotantokauden. 🙁 Vähän huonosti ilmaisin itseni ekassa viestissä, huomaan nyt. Kun en juuri seuraa tv:tä, niin en sitten edes huomannut, että niitä esitettiin. Sitä paitsi, se kakkosen loppu oli kuitenkin sellainen, että olisi se siihenkin voinut kokonaan loppua.
   Thanks tosta spin doctor -selvennyksestä. Erityisesti tosta sävyerosta. 🙂

 • Jaana

  Vallan linnake on kyllä sarjojen ykköskastia, vielä kun tulisi dvd:lle se kolmas tuotantokausi kun jäi telkkarista katsomatta. Jos vielä kaipaat lisää hyviä sarjoja niin katso Langalla (The Wire), se on maailmanhistorian paras sarja ja räjäyttää tajunnan!

  • Satu Rämö

   Mulla on The Wirestä eka tuotantokausi dvd-boksina. Katsoin kaksi ekaa osaa vähän kipeänä, enkä kai sen takia päässyt kärryille sarjasta ollenkaan. Niin monet ovat kuitenkin kehuneet tätä – erityisesti Sopranoja digauttaneet kaverini – että täytyy kyllä antaa ohjelmalle uusi mahdollisuus!

  • Jaana

   On totta että se lähtee käyntiin hitaasti ja juoni tuntuu alussa monimutkaiselta. Kun jaksaa katsoa ekan kauden on jo koukussa 🙂

 • KotletistaTriatleetiksi

  Jos osaa olla välittämättä verisistä kohtauksista (joita tässä sarjassa riittää…), niin Dexter on katsomisen arvoinen. Sitä kannattaa kans katsoa aikajärjestyksessä alusta alkaen, että ymmärtää sarjan hienouden (yksittäinen jakso jostain keskeltä todennäköisesti saa vain yökkäämään).

  Toinen mitä ei vielä ole mainittu on Game of Thrones. Siinäkin tosin on omaan makuun vähän liikaa väkivaltaa, mutta silti odotan kolmannen kauden dvd boksia kieli pitkällä 🙂

  Scifin ystäville taas Galactica ja myös aikajärjestyksessä katsottuna.

  Näitten parissa on saatu kulumaan tunti jos toinenkin iltaisin sohvalla vaikka muuten en katso telkkaria käytännössä yhtään 🙂 Tämä postaus tulikin sopivasti, kun just ollaan mietitty seuraavaa sarjaa katsomislistalle!

  • Satu Rämö

   Kiitos vinkeistä! Jos pelikentällä on liikaa verta, en pysty katsomaan. Riippuu väkivallan tyylistä; Kill Bill ei yökötä, mutta esim. siitä Brad Pittin leffasta Killing Them Softly jouduin lähteen alussa pois.

 • Anonyymi

  Silta ilman muuta paras. Vallan Linnake on hyvä myös, mutta ei pärjää sillalle henkilösyvyydessä. Kannattaa katsoa myös tanskalaisista Jussi Adler-Olsenin Kvinden i buret (Vanki) ja Fasandraeberne (metsästäjät), loistavaa tanskalaisdekkaria syvenevillä henkilöhahmoilla lisäelokuvia odotellessa.
  Dekkarisarjoista ajanvietteinä menevät toki Beckit ja Wallanderitkin, mutta norskit jyräävät Varg Veumin itsensä likoon laittavassa hahmossa suositukset sinne.

  Wireä kovasti koitin katsoa, mutta jotenkin ei koukuttanut enkä hyvyyttä ja kehuja ymmärtänyt riittävässä määrin eli ihmettelemään jäin mikä itsessä on sen kohdalla pielessä. Liian skandihyvyyteen tottunut?

  Sopranos varmaan noilla alkukehuilla pitää jostain kaivaa käsiin!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *