Pakkaamisen filosofiaa

V
oi pojat ja tytöt! Maksoin tänään ensi kevään reissumme lentolippujen viimeisen osamaksusuorituksen. Olo on kuin puoli minuuttia ennen kokouspuheenvuoron alkua: enää ei voi  perääntyä, eikä missään nimessä edes halua. Sähköisiä matkalippuja selatessani posahti päähän myös se tosiasia, että perheemme pitäisi pärjätä yli neljä kuukautta kolmella matkalaukulla. Mies haluaa kiipeillä, minä murtomaahiihtää ja lämpötilaero kylmimmän (Äkäslompolon) ja lämpimimmän paikan (Samoa) välillä on jopa 60 astetta. Kaikki koukut, köydet, monot, talvihaalarit, kesävaatteet ja lääkekaappi eivät todellakaan mahdu 3*22 kiloon. Ei helvetti.

Suhtaudu kevyesti.

Mutta eihän niiden tarvitsekaan! Tätä dilemmaa pitää nimittäin käsitellä täysin päinvastaisesta näkökulmasta. Sen sijaan, että yrittäisimme hankkia mahdollisimman isot ja kevyet matkalaukut ja mahduttaa sinne mahdollisimman paljon tavaraa, meidän pitää ottaa mukaan mahdollisimman vähän. Ehkäpä pärjäisimme kolmella cabin-bagilla?

– Kaiken, minkä voin vuokrata, vuokrataan. Ei ole järkeä raahata Uuteen-Seelantiin kuuttakymmentä metriä kiipeilyköyttä, kun niitä köysiä on varmaaan aika monta Uudessa-Seelannissakin.
– Se mitä meillä ei vielä ole ja mikä on edullisempaa matkan päällä kuin Islannissa – eli lähes tulkoon kaikki paitsi puhdas juomavesi – kannattaa ostaa sieltä, eikä täältä. Lapsella ei ole hellevaatteita. Mutta ne ostetaan Thaimaasta eikä Henkka-Maukasta, jonne ne on jo kertaalleen shipattu Thaimaasta.
– Satsataan monikäyttöisyyteen. Yritän löytää reissulle yhdet hiton hyvät lenkkarit, jotka käyvät lyhyisiin juoksulenkkeihin, ovat sopivan tukevat helpohkoille vuoristovaelluksille eivätkä sokeuta ketään kaupunkioloissa.
– Kaikkea ihan sairaan vähän. Emme tarviste kuutta t-paitaa per lärvi. Kolme kappaletta riittää, koska aina voi pyykätä.
– Talvivaatteet jätetään ennen lähtöä Suomeen. (Henkinen irtiotto talvihaalarista ja villasukista tulee olemaan terapeuttinen.) Thaimaasta hankittava uimapatja jää sinne seuraavan perheen käyttöön. Ehjiä ja hyväkuntoisia vaatteita voi lahjoittaa pois pitkin matkaa. Muuta ei tarvitse tuoda takaisin kotiin paitsi itsensä.

Kenen idea oli ostaa matkalle uudet kengät?

24 Comments

 • Kirsi

  Oi, Uusi-Seelanti on ihana! Itse olimme siellä juuri kaksi viikkoa ja ihastuimme täysin. Sinne pitää päästä joskus vielä takaisin!
  Olimme yhteensä viisi viikkoa reissussa ja mahdutimme viiden henkilön tavarat neljään matkalaukkuun….ja huomasimme lopulta että paljon vähemmälläkin olisi pärjännyt. Joka paikassa oli mahdollisuus pyykin pesemiseen ja samoilla vaateyhdistelmillä mentiin läpi matkan, kummasti sitä kaiken vaatemäärän kanssa kuitenkin nousee ne lempparivaatteet, joita käyttää yhä uudelleen ja uudelleen 😉
  Teidän neljän kuukauden irtiotto kuulostaa aivan huipulta!

 • Anonyymi

  Esittele sitten pliis noi kengät! Haaveilen aina just tommosista, mutta itsellä joka kerta turhamaisuus vie voiton ja ne, mitkä on hyvät juoksuun ja maastoon, näyttää liian sporttisilta kaupunkikäyttöön. Ärsyttää, mutta minkäs teet…
  t. vakkarilukija, toistaiseksi nimimerkitön

  • Satu Rämö

   Juu ihan varmasti esittelen! Mä teen vähän markkinaskannausta; koska uusia kenkiä ei kannata ajaa sisään matkalla, teen varmaankin tämän hankinnan Suomesta (jopa Suomessa on edullisempaa tehdä tällaisia ostoksia kuin Islannissa).

 • Lotta

  Ja mitä enemmän pakkaa, sitä varmemmemmin epäonnistuu. Olen ollut täällä Islannissa kohta kolme kuukautta ja reilu kuukausi jäljellä. Tavaraa oli tullessa 32 kg enkä todellakaan edes yritä arvata paljonko on tullut lisää. Tarpeetonta on laukun puolikas täynnä ja paljon on pakon edessä tullut ostettua.
  Tässäkin asiassa, vähemmän on enemmän….

  • Satu Rämö

   Juuri näin… Teillä on varmaan ollut siellä pohjoisessa ihan hiton kylmä? Kun täällä Reykjavikissakin jäätyy vaikka vaan käväisisi ulkona…

  • Lotta

   Mulla loppu lammashommat pari viikkoa sitten, olen tässä Selfossin liepeillä jouluun saakka minkkitarhalla töissä ja täällä tuli ensilumi vasta viime lauantaina. Mutta Husavikissa on täysi talvi, ollut siitä lähtien kun kuun vaihteen jälkeen tänne matkasin. Ja perustelen huonoa pakkausvalikoimaani vielä sillä, että keikka venyi pari kuukautta pisemmäksi ja enkä ollut ihan ajatellut näihin hommiin päätyväni, koskaan enkä missään olosuhteissa.

 • Anonyymi

  Kommaan vain vaate- ja kenkäosiota sen verran, että reppureissaajana *vuosia sitten* pärjäsin tuolloin miehen, kaverin ja pojan (alle kouluikäinen) kanssa niin, että jokaisella oli oma rinkka ja pojalla reppu (repussa leluja, lukemista, evästä). Vaatteita oli kaikkia vain 3 kpl -> 1 päällä, 1 puhtaana, 1 menossa pesuun seuraavassa yöpymispaikassa. Tällä pärjäsi hyvin, kenkäpula yllätti eli oli pakko ostaa kengät reissussa. Eli vähemmällä tosiaan pärjää 🙂
  Upealta kuulostava reissu 🙂

  • Satu Rämö

   Kiitos! Varmasti jollain tämäntapaisella combolla mekin mennään. Kenkien kanssa teemme varmaankin niin, että olisi yhdet hyvät ja jo sisään ajetut kengät jalassa (ei enää toista tuollaista "hei, ostanpa lapselle kivat punaiset nahkasandalit reissua varten" -mokaa), toiset samanalaiset laukussa ja sitten matkan päältä voi tarvittaessa lisää.

 • Surku

  Totuuden sanoja! Minä ja kihlattu täällä Kambodzassa juuri pohdimme, että pitäiskö lähettää yhteinen paketti Suomeen, kun kaikesta suunnittelusta ja "ei, tätäkään en tarvii" -säädöstä huolimatta on käytäntö osoittanut pari juttua turhiksi (herralla esim. toiset kengät olleet täysin turhat, itse olen tykännyt, että on sekä lenkkarit että baltsut). Rinkassa on kyllä vielä tilaa, mutta tuntuu typerältä kanniskella mitään ylimääräistä mukana.

  Se on kans yksilökohtaista, mitä kukakin reissulle tarvii. Itselläni on vähän vaikea iho, joten hyväksi havaitut Bodyshopin rasvat lähtivät Suomesta mukaan, koska iho saattaa reagoida hassusti uusiin juttuihin ja aiemmin kokeilemani aasialaiset rasvat eivät kosteuttaneet tarpeeksi, vaikka olivat toki miljoonasti halvempia. Tietenkään nuo pari putelia eivät tätä seitsemää kuukautta kestä, mutta olipahan kevyt lasku vaikealle iholle, joka mm. kehitti ihottuman bangkokilaisesta sadevedestä. 😀 Ja kyllähän turistikohteista noita tuttuja merkkejä löytää, jos haluaa lähteä etsimään.

  • Satu Rämö

   Jos tavara on sellaista, jota ei välttämättä tarvitse kotona (voi vaikka ostaa myöhemmin uudet, jos tulee tarve), vaatteita ja kenkiä kannattaa lahjoitella matkan varrella, etenkin jos on köyhemmissä maissa, niin vaatteille on ottajia. Kun reissasimme miehen kanssa Kuubassa, jätimme sinne pari muovikassillista kiipeilytavaroita ja vaatteita, joita ei ollut välttämätöntä tuoda mukana kylmään Suomeen.

   Mutta toi postipaketin lähettäminenkin voi olla ihan fiksu juttu; kandee vaan tsekkaa postitusmaksut eka. Lähetimme yhden t-paidan Kuubasta Suomeen, maksoi 50 euroa, emme sit lähettäneet muuta 🙂

  • Anonyymi

   Fantastinen ajatus tuo vaatteiden lahjoittaminen paikan päällä! Miten se ei ole tullut itsellekoskaan mieleen?

 • Anonyymi

  Itse juuri vinguin facebookissa miten hankalaa on pakata, kun lapsetkin lähtee mukaan(ekaa kertaa perhelomalla). Lapsia peräti 2kappaletta ja matka 8päivää Saksassa…

  Että onnea vaan teille, on varmasti huippureissu tulossa.

  • Anonyymi

   Pakko ottaa yksi iso matkalaukku ja mies ottaa selässä kannettavan ison "laukun". Kuopus juo vielä korviketta ja kaikenlaista muutakin kuitenkin pitää raahata mukana. Onneksi edelliset matkat on opettaneet karsimaan ylimääräistä ja nykyään osaaa pakata aika hyvin… toivottavasti ainakin… Käsimatkatavarareput meinaa painaa uhkaavasti…

 • Anonyymi

  Ystäväni mietti palattaessa matkalta onko kaikki mukana, lapsi ja passi eli tärkeimmät oli.

 • Satu VW

  Me lähdetään tammikuussa pariksi kuukaudeksi kohti Uutta-Seelantia ja mukana kulkevat koskikajakit. Se siitä kevyesti matkustamisesta! No, onneksi Emirates armollisesti antaa ottaa mukaan 30 kilon pakaaseja joten eiköhän se siitä…

 • Anonyymi

  Ι'm amazed, Ι muѕt say. Rarely do Ӏ come acrߋss a blog
  tɦat's bоth equally educative and amusing,
  аnԁ let me tell you, yoou haνe hit tɦe nail oon the head.
  Ƭhe issue is sometɦing tߋo fеw people are speakiong intelligently ɑbout.
  Noԝ і'm verƴ happy ӏ found thіs iո my search fօr
  something regardіng this.

  Alѕo visit mmy weblog instagram followers

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *