Epäreiluuksia Reykjavíkissa

Tiedättekö, mikä on puolison suusta kuultu kaunein lause tavallisena tiistai-iltana? Mene sinne joogaan, mä haen lapsen tarhasta, käyn kaupassa ja duunaan ruoan valmiiksi. On nimittäin ollut sellainen tiistai, että ilman tuota muutaman sanan mittaista käskylausetta olisin luultavasi pistänyt jotain palasiksi. Kolmelta iltapäivällä saan kollegalta viestin, että kauppamme kyltti on hävinnyt kadulta. Siis hävinnyt ilman johtolankoja. Saatana. Pienen soittelun ja lähiputiikkeihin tehdyn visiittikierroksen jälkeen selviää, että kaupungin rakennusvirasto on käynyt poistamassa kaikki pääkadun kyltit, koska  ne ovat laittomia. ARGH.

Kyllä järki voittaa: laittomuuksia kadulla.

Rakkaat lukijat, tässä on käsillä malliesimerkki Islannin huonoimmasta puolesta: kukaan ei ilmoita mistään eikä informoi ketään vaan hommaan ryhdytään sillä samalla sekunnilla. Aivan sama, aletaanko rakentaa alumiinisulattamoa, turhaa tietä luonnonsuojelualueen läpi, perustaa pankkia, pestä rahaa tai noukkia kaikkien pikkukauppojen kyltit talteen. Ensin toimitaan, sitten selitellään, jos jaksetaan.

Missään ei ensinnäkään lue, että kadulle laitetut kyltit ovat laittomia. Kukaan ei ole lähestynyt meitä esimerkiksi soittamalla, sähköpostilla tai käymällä paikan päällä. Rakennusviraston miehetkin vain päräyttivät paikalle, poimivat kyltit kuorma-auton lavalle eivätkä katsoneet asiakseen edes ilmoittaa avoinna olevien kauppojen henkilökuntaa. Saatana mikä mafia, sanon.

Kun lopulta saamme kiinni asioista vastaavan kaupungin virkamiehen, hän kertoo meille, ettei voi tietää, missä meidän kyltti on. Se on siellä, minne ne kuljettajat sen veivät. Voi hyvää päivää. Kuule kyykkää virkamies, mä maksan SUN palkan ja eläkkeen! Jos kyltti ei huomenna ilmesty takaisin, käyn tekemässä rikosilmoituksen Reykjavíkin kaupungin tekemästä varkaudesta.

Kyllä järki voittaa, osa II: Reykjavikissa on edullisempaa parkkeerata yksityislentokone kuin auto.

Okei. Ehdin rauhoittua noin tunnin.  Sitten avaan sähköpostin. Sielläpä on lapsemme päiväkotiryhmän vastuuopettajalta mukava ja informatiivinen viesti, joka alkaa näin: ”Lapsenne osastolla on tavattu täitä. Pyydämmekin nyt kaikkia vanhempia….”

Voi perse!!! Ei tähän voi mitään muutakaan enää lisätä.

20 Comments

 • Rokkimamma

  Täiden osalta ei aihetta hysteriaan… pipot hihaan päiväkodissa ja harjoja ja muita hiusvermeitä ei lainata muille. Ja kannattaa välttää yökyläilyä kavereilla täiepidemian aikana, vaikka teidän pikkuinen ei taida vielä yökyläillä…
  .
  Meillä on ollut 2 kertaa täitä, toisella kerralla saatiin tuliaiset mun kaverilta (jolla lapsia), jolla tytöt oli yökylässä. Toisella kerralla nuorimmaisella oli muutama saivare tuliaisena koulusta ja ne saatiin parissa päivässä pois.

  Kannattaa tarkkailla lapsen hiuspohjaa kun epidemia on valloillaan, mitä noopeammin asian hoitaa sen helpommin siitä pääsee eroon.

  Sympatiseeraan kyllä mutta ainakin Suomessa näitä epidemioita on joka ikinen vuosi melkein jokaisessa koulussa ja päiväkodissa, joten olen jo tässä vuosien varrella tottunut asiaan…

 • Sari

  Juu tuota täi-epidemiaa minäkin ajattelin kommentoida, että niitä tuntuu nykyisin olevan täälläkin joka koulussa ja päiväkodissa joka syksy. Meille eivät ole vielä koskaan kotiutuneet ja nyt alkavat lapset olla jo pois kouluistakin, joten taisimme selvitä. Tsemppiä!!

  • Satu Rämö

   Täällä sama juttu; kerran tai pari vuodessa, yleensä syksyisin tulee s-postia täi-otsikolla. Mutta ei ole ainakaan vielä osunut kohdalle; toivotaan että hyvä tuuri jatkuisi 🙂

 • LaKani

  Minäkin olen säästänyt tältä syksyltä yhden tekstiviestin, kauneimman tyttäreltäni (15 v) koskaan saadun: "Mä meen kauppaan ja teen ruokaa nii sun ei sit tarvii mennä". Lasten isä reissaa paljon ja ollaan kolmistaan usein.

 • Anonyymi

  Jooga ei ehkä suoraan tepsi täihin, mutta muuhun ketutukseen varmasti kyllä. Ehkä sä voit uhata rakennusvirastoa täillä? Että viet niille lapsen pipon, jos ei kylttiä löydy? Äärimmäisen ärsyttävältä toiminnalta kuulostaa kyllä.

 • Anonyymi

  Expasympatiaa täältä! Tuollaiset rakennusvirastojekut ja muut "maan tavat" saavat verenpaineen punaiselle noin nanosekunnissa. Sitten kun tällaisista ulkomaan salaliitoista kiehuu paikallisille ystäville, he toteavat: "niin, mutta näinhän se on!" Vaan kun ei ole, typerä systeemi, normaalit käytöstavat, ja mitä lie kuhunkin kiehuntaan sopivaa sadattelua!

  Terveisin Annu, joka veti kurpitsan nenään kun en ymmärtänyt, että A4-kokoinen kirje (jossa sisällä 2 paperia) ei mene perille samalla postimaksulla kuin postikortti… Postitin siis tärkeitä papereita, joilla oli deadline ja kun tämä kirjekuori pamahti viikon jälkeen takaisin postilaatikkoon, kilahti.

  • Anonyymi

   Ei onneksi, Kyse oli vain Kela-asioista, mutta puhelinsoitolla sain DL:n siirrettyä. Ovat muuten hirmuisen mukavia Kelan ulkomaanyksikössä. Se on joko oikeasti totta tai sitten vain sellaista harhaa, kun kerrankin saa asioita hoidettua ymmärrettävästi. 🙂

   -Annu

 • Mari Johanna

  Aika suututtavaa. Suomessa tuo mafiameininki sentään hoidetaan paljon hienovaraisemmin. Niin, että kansalainen saattaa jopa luulla, että hänen mielipiteellään on merkitystä. Esimerkkinä: Paikkaan Y ollaan avaamassa kaivos. Siitä on kuulutus paikallislehden Mitättömiä asioita -osastolla juuri juhannuksen alla ja valitusaikaa 13 päivää. Asian asiakirjat ovat nähtävillä Perähikiän kunnantoimistolla 22.6. klo 11.30 – 12.15. Kuukauden päästä kaikki ovat suut ammollaan, kun Dragon Miningin kaivurit saapuvat. Yhtään valitusta ei saapunut määräajan puitteissa…

  • Satu Rämö

   No on, menu vähän herne nenään. Mutta on tuo antamasi esimerkkikin aika pöyristyttävä, siis suoraan sanoen ihan fingerin näyttöä paikallisille asukkaille. Ilmeisesti kyseessä siis tositapaus?

 • Mari Johanna

  No joo, tosi on, hieman ehkä kärjistettynä mutta valitettavan vähän. Usein on niin, että asukkaiden (ja ympäristön) kannalta merkittäviä asioita junaillaan vaivihkaa. Tuo, että valitusaika ajoitetaan ihmisten kesälomaan tai joulunaikaan, on todella yleistä. 🙁

 • Anonyymi

  (Sjostrom speaks in "Wild Strawberries," but I haven't seen that since seeing any of the films he directed, "Laugh, Clown, Laugh" as well as the Gish-Hanson pairings; I also recently saw "Flesh and the Devil" for the first time with Hanson as the friend of John Gilbert who marries Greta Garbo.
  The game includes detailed rules for each game and each game variant, along with a demonstration for those who learn better by watching, rather than reading.
  There are a few things you can do, though, to increase the odds
  that any nearby shark will ignore you.

  Look into my web blog: hungry shark evolution cheats

 • Anonyymi

  Hеy would you mind stating which blog platform you're using?
  I'm looking tto start my own blog soon bսt I'm having a tough tim cҺoosing between BlogEngine/WorԀpress/Β2eѵolutiоn and Drupal.
  The reason I ask is because your Ԁesign ɑnd stʏle seems different then most
  blogs and I'm lοoking foг something completely
  unique. P.S Mƴ apologies for being off-topic but Ι had tߋ аsk!

  ʜerе is my homepage :: male extra y chromosome

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *