Jo Nesbön Poliisi: melkein liian täydellinen

Montakohan kertaa olen jo hehkuttanut Nesbön dekkareita? Kun Suomen Blogimedialta tuli kysely, haluaisinko kirjoittaa siitä isänpäivään liittyen postauksen, ei tarvinnut kahta kertaa yskäistä. Saan siis tästä tekstistä korvauksen ja lukijat saavat vinkin Nesbön uusimman dekkarin edullisimpaan nettihintaan. Linkki nettikauppaan löytyy jutun lopusta. Mutta siis nyt tärkeimmästä, eli Jo Nesböstä. Jos Nesbö ei kirjoittaisi itsenäni miellyttävää, pirullisen koukuttavaa dekkariviihdettä, tyyppi saattaisi jopa hieman ärsyttää. Koska hän on lähes liian täydellinen multitalentti.

Hupparit miehillä. Voi huoh. Kuva: WSOY.

Ensinnäkin sillä on ekonomin-tutkinto ja takana ura osakemeklarina. Toisena jäbä on myös menestynyt muusikko. Täydellisyys on todellista, kun siinä on ainakin yksi särö. Nesbön särö on se, että hänen musiikkinsa on kyllä aika kaameaa renkutusta. Kolmanneksi Nesbö on tehnyt uraa myös jalkapalloilijana. Neljänneksi tämä osakemeklari-lauluntekijä-jalkapalloilija on luonut yhden kaikkien aikojen parhaista fiktiohahmiosta: inhimillisen, kaoottisen, kaikella tapaa ristiriitaisen mutta silti uskottavan oslolaispoliisin Harry Holen. Viidenneksi kirjailija on virtuoosi pyörittämään juonta. Yksi parhaista dekkari- ja jännityskirjallisuuden kerrontateknisistä vuoristoradoista löytyy Nesbön uusimmasta Harry Hole -kirjasta Poliisi. Yhdessäkin kohdassa lukijaa huijataan kymmeniä sivuja uskottelemalla tälle väärän tyypin murha. Menin itsekin lankaan! Karo Hämäläinen muuten kirjoitti Poliisin ja Harry Holen hienoudesta todella ansiokkaasti Suomen Kuvalehteen. Suosittelen arviota – se ei sisällä yhtäkään juonispoileria.

Hämäläinen on siinä ihan oikeassa, että kaikkein parhaiten Harry Holen maisemiin pääsee kiinni, jos aloittaa lukemisen sarjan alusta. Itse aloitin Hole-sarjan keskeltä, Punarinnasta. Jokainen teos on kuitenkin suhteellisen itsenäinen, jonka kieputukseen pääsee mukaan ensikertalainenkin (ainakin Poliisin ensimmäisenä Harry Hole -kirjana lukenut kaverini väitti näin). Jos aikaa on vain yhteen, suosittelen Poliisia, koska se on sarjan parhain. Hyvin lähelle yltää muutaman vuoden takainen Lumiukko, jonka ohjaustyöstä Nesbö on tehnyt diilin Martin Scorsesen kanssa – voi autuutta.

Luin Poliisin e-kirjana.

Kuudenneksi kaikki muutkin rakastavat Nesbötä. Miehen nerokkuus rikoskirjailijana on löytänyt isot massat. Siis todella isot. Jätkän kirjat ovat myyneet maailmalla lähes kymmenen miljoonaa kappaletta. Yksistään Suomen markkinoilla yli puoli miljoonaa. Sillä määrällä saa jo aika mukavat tekijänkorvaukset. Luulenpa, että herra (tai siis hänen assarinsa) ei joudu käyttämään työtunteja ratkoessaan apurahahakemusten liitetiedostojen yhteensopivuusongelmia. Seitsemänneksi Nesbö on ihan järjettömän komea. Tällaiset huppariin pukeutuneet parransänkiset vähän vanhemmat, mutta sielultaan nuoret ukkelit nyt vaan osuvat herkkään kohtaani.

Niin että jos on vielä isänpäivälahja hankkimatta, Poliisi olisi hyvä kandidaatti. Jos et puolisolle raaski, hanki röyhkeästi itselle iltaluksemiseksi. (Löytyy muuten myös kirjastoista.) Poliisi näyttäisi tällä hetkellä olevan edullisimmillaan Adlibriksen nettikaupassa, hintaan 23,10 € (hinta voimassa 15.11. asti).

26 Comments

 • Anonyymi

  Tämä kirja kyllä kannattaa lukea! Itse olen lukenut kaikki Harry Hole- kirjat ja pidäin niistä valtavasti. Jo Nesböllä on todella koukuttava tapa kirjoittaa. Kirjat tekisi mieli ahmia yhdellä lukukerralla!
  – SatuJ

 • Anonyymi

  Hän kirjoittaa myös tosi hyviä lasten/nuortenkirjoja, ainakin jos uskoa meidän 12vee kirjahullua tenavaa.

 • Rokkimamma

  Nesbo on kyllä tosi hyvä, ihan kaikkia kirjoja en ole lukenut, täytyypä ottaa taas lukulistalle. Katsellaampa löytyiskö tätä uusinta sieltä Helmetin BestSeller valikoimasta, jos sais sen nopeammin luettavaksi.

  • Satu Rämö

   Muistan muuten jonkun kommentoijan maininneen, että joissakin kirjastoissa on pikalainoissa suosituimmat uutuuskirjat, eli vaikka jonossa on paljon väkeä, jono liikkuu suht nopeaan kun laina-aika on vain 7 päivää.

 • Anonyymi

  Osaatko sanoa, että kun pidän jätte paljon Mankellista ja Marklundista, niin uppoaisikohan Nesbö yhtä hyvin? 😀 Pienen vauvan kanssa on niiin vähän aikaa lukea, että tarvitsee tarkkaan harkita teokset, jotka hankkii käsiinsä 😉

  Jenni

  • Satu Rämö

   Mä en ole itse lukenut Marklundia – enkä oikein tiedä, miksi en. Mankell sen sijaan on suuri rakkauteni. Pidän (ja olen lukenut) kaikista Wallander-romaaneista (joihin niihinkin tuli uusi kirja tänä syksynä, jeajeajea!).

   Mun mielestä Mankellin Wallanderissa ja Nesbön Holessa kyllä paljon samankaltaisuuksia, mutta Wallander on heistä kahdesta asteen verran tavallisempi. Hän ei teippaa haavoja maalarinteipillä tai esiinny ajoittaisena superhenkilönä Holen tapaan. Ehkä tämä menee ylianalysoinniksi, mutta minusta tuntuu siltä kuin Wallander on se demari-Ruotsin kulisseissa kasvanut hankala poliisi, jolla on elämässä ongelmia (diabetes, alkoholi, avioero, yksinäisyys). Holen hahmossa taas on sellaista äärimmäistä kurjuutta ja rujoutta, joka nousee vastaiskuna hyväntuuliselle ja vähän ylemmyydentuntoiselle norjalaiselle meiningille.

   Nesbö on minusta taitavampi juonenkieputtaja, Mankell asteen humaanimpi pohdiskelija. Wallander herättää minussa enemmän sympatiaa kuin Harry Hole. Hole-kirjat taas saavat kiihkeämmän otsahien pintaan.

   En osaisi laittaa heitä paremmuusjärjestykseen.

  • Anonyymi

   Onko se uusin Wallander oikeasti uusi kirja vai vain jokin lääpäisy, elokuvan kirjaversio? Oli katsovinani ettei sitä ainakaan ihan hiljan olisi kirjoitettu. Saatoin katsoa aivan väärinkin.

   Itse suosittelen ehdottomasti myös Anna Janssonia, Mari Jungstedia, Camilla Läckbergia ja Liza Marklundiakin. Kaksi ensimmäistä vetoavat minuun ihanilla Gotlannin kuvauksillaan, viimeinen taas olemalla ensimmäinen "löytämäni" ruotsalaisdekkaristi. Läckbergistä tykkään muuten vaan, mutta paikoin tarinat ovat melko ahdistaviakin.

   -SatuT

  • Satu Rämö

   Hyvä kysymys. Otavan ständillä kirjamessuilla Wallander ei ollut mitenkään tyrkyllä – vaikka on iso myyntiartikkeli. Johtuisikohan juuri tästä? Se on verrattain lyhyt, sivuja on Otavan sivulla olevien tietojen mukaan hintsusti yli 170. Kirjavinkki-sivulta löysin tiedon, että kirja tosiaan olisi ilmestynyt jo vuonna 2004, hollanninkielisenä: http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/haudattu/

   Läckerbergistä pidän itsekin, olen lukenut pari. Anna Janssonin kanssa mä en ole päässyt yhtä kirjaa pidemmälle, liikaa jaarittelua minun makuuni (kun kyseessä on kuitenkin dekkari). Pitäisi ehkä antaa toinen mahdollisuus ja kokeilla jotain muuta teosta.

 • Taru

  Kerroit joskus aiemminkin tämän tyypin tuotannosta ja menin sit e-kirjana yhden ostamaan. Sun takia jäin täysin koukkuun tuohon Holeen ja "jouduin" ostamaan kaikki kirjat, jotka löysin e-kirjana 😀 Olisin varmaan ostanut koko tuotannon kerralla jos ne olis löytynyt e-versioina…

  • Satu Rämö

   Kiva kuulla, että löytyi uusi suosikki.
   Koukutin ja luultavasti vähensin myös yöuniasi. Vilpittömät anteeksipyyntöni siitä <3
   Mut minkäs näille hyville kirjoille tekee…

 • Reeta / Les! Lue!

  Kahdeksanneksi: Mies on luovuttanut pois koko "Kukkulan kuningas" -kirjansa tuotot perustaaksen rahaston, joka työskentelee lukutaidon puolesta ympäri maailmaa. Joka vuosi rahasto antaa jollekin norjalaiselle "En ålreite dama"- tai "En ålreite fyr"-kunniamaininnan ja tämä henkilö saa päättää mille hyväntekeväisyysjärjetölle rahat sinä vuonna jaetaan. Nesbø on myös haastatteluissa sanonut maksavansa mielellään veroja ja maksaisi niitä mielellään vielä enemmänkin.

  Yhdeksänneksi: Mies kuvaa omaa nykyistä kotikaupunkiani Osloa kauniisti ja on varmasti lisännyt ihmisten kiinnostusta tähän pieneen kylmään pääkaupunkiin.

  Kymmenenneksi: Nesbø kirjoittaa kirjansa edelleen samassa oslolaisessa kahvilassa kuin ennenkin ja jättää vessassa käynnin ajaksi läppärinsä kahvilan pöydälle vartioimatta. 😉

 • Anonyymi

  Jo Nesbøn dekkareissa on yksi vika: seuraavaa osaa joutuu odottamaan piinallisen pitkään. Itse asiassa samaa ongelmaa on muiden hyvien dekkareiden kanssa…

  • Satu Rämö

   Sanos muuta! Syksy on onneksi tässä suhteessa antoisinta aikaa, kun monilta parhaiten myyviltä tulee uutuuskirjat ulos yhtä aikaa; ja usein ne parhaiten myyvät ovat dekkareita.

 • Anonyymi

  Hei ei tod. kaikki tykkää. Teennäiset juonikuviot ja epäuskottava päähenkilö. Mutta onneksi voi lukea muutakin!

  • Satu Rämö

   Joo ei tietenkään tykkää 🙂 Hengästyttävien juonikuvioiden rakentajana ja dekkaristina Nesbö on kiistatta hyvä. Mutta eivät kaikki tietenkään tykkää tämänkaltaisista kirjoista tai edes tämänkaltaisista dekkareista. Ootko kokeillut lukea islantilaista Arnaldur Indridasonia? Häneltä on suomennettu muutama dekkari; niissä parasta on kerronta ja sukellukset islantilaisen yhteiskunnan kipupisteisiin. Ei ole sarjamurhaajia eikä juuri cliffhangereitakaan. Arnaldurin lakoninen tyyli on ihan omaa luokkaansa. Päähenkilökin on uskottava – paitsi tietty vähän reppana yksinäinen mies 🙂

  • Satu Rämö

   Juu, lupaan kautta kiven ja kannon, että on erilainen. Olen itse kova dekkarifani, joten tykkään molemmista, vaikka ovatkin kovin erilaisia.

   Tein kerran Arnaldurista henkilöjuttua ja pari hänen lähintä työtoveriaan sanoi, että Arnaldur kirjoittaa dekkareita vain siksi, että hänellä on "alusta" kertoa hyviä tarinoita menneisyydestä ja kikkailla lakonisella kerronalla. Jos Islanti kiinnostaa, Arnaldurin dekkareista saa hyvää insider-tietoa yhteiskunnasta ja sen kipupisteistä.

 • Riku

  Nesbot ovat aivan loistavia, itse löysin vasta viime vuonna (luen koti-ikääväni pohjoismaisia dekkareita lähikirjastosta).

  Juonen rakentelussa oikeastaan vaan Larsson on lähelläkään samalla tasolla noista Nordic Noir -kirjoittajista. Jotenkin tuntuu, että kirjat toimisivat myös elleivät menisi aina niin överiksi, mutta toisaalta Harry Holeen kuuluvat noi täysin pohjoismaisen epätyypilliset sarjamurhaajat ja leuan ilmastointiteipillä liimaamiset.

  Mielenkiintoista myös, että miten kaksi ekaa Nesboa (lepakkomies ja torakat) ovat jotenkin tosi mitäänsanomattomia, mutta Redbreastista lähtien ollaan ihan eri levelillä. Käviköhän kirjoituskurssilla välissä?

  Poliisia odottelen kieli pitkällä, Phantom oli todella hyvä ja arvostelut lupaavat paljon.

  • Satu Rämö

   Hih, voihan se ollla 😀
   Olen muuten samaa mieltä kanssasi siitä, että Stieg Larssonilla ja Nesböllä on juonen rakentelussa paljon yhteistä. Oletko lukenut Pekka Hiltusen Studio-sarjaa? Etenkin jälkimmäinen (Sysipimeä) menee musta juonenrakentamisessa samoihin tunnelmiin.

  • Riku

   Hmm, pitääkin tarkastaa löytyykö täältä päin, näyttäisi olevan käännetty englanniksi ainakin.
   Tällä hetkellä luvussa itsellä Lars Keplerin Nightmare, joka on myös kyllä hyvä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *