Mun lähiö – Reykjavik 101

Kotimme sijaitsee Reykjavikin keskustassa, postinumerossa 101. Rakastan tämän maailman pohjoisimman pääkaupungin keskustaa: se on pieni kylä, mutta silti viiden minuutin kävelymatkan päästä löytyy kirjasto, ruokakauppa, luomukauppa, kahvilat, vaatekaupat, rautakauppa, pankit ja lähes kaikki kaupungin museot. Reykjavíkin lähiöissä asuvat sukulaisemme usein kyselevät, että onko tässä meidän keskusta-asumisessa mitään järkeä: talot ovat vanhoja ja asunnot ahtaita, pihat pieniä ja autoja kulkee jatkuvasti tiellä. Voi että. Ovat niin väärässä! Eihän täällä keskustassa autoa tarvitse – ellei sitten aja sukulaisten luo kylään.

Voin kävellä joka paikkaan, koska en tarvitse naapuriini ostoskeskusta, keilahallia tai perheelle 200 neliön asuntoa.  Olen pyrkinyt pitämään kaikki päivittäin tarvitsemani asiat lähellä. Yritän olla tarvitsematta asioita, jonne en voi kävellä*. Lapsen päiväkotiin on kaksi minuuttia kevyttä hölkkää, toimistolle kävelee kotoa 90 sekunnissa. Vain kauppa sijaitsee vähän kauempana – noin 2,5 minuutin kävelymatka. Kälppiessä ehtii sitä paitsi tsiigailla Reykjavíkin katutaidetta – sitä on paljon. Esimerkisi nämä kaikki maalaukset näkyvät olohuoneemme ikkunasta. Tämä on mun lähiö. Kaikki on ihan lähellä.

*)  No yhden poikkeuden olen sallinut: tarvitsen anoppia, ja usein. Automatka kestää viisi minuuttia.

4 Comments

 • Anonyymi

  Noista melkein olemattomista välimatkoista tulee ekana mieleen, että onpa ihanan tehokasta. Ei mene ylettömästi aikaa siirtymisiin, toisin kuin meillä. Kaupunkiin ja sitä myöten työpaikalle on reilu parikyt kilsaa, joten matkat haukkaavat jonkin verran aikaa arjesta – varsinkin talvella. Välillä ketuttaa, mutta olen kyllä oppinut käyttämään ajoajan hyödyksi.

  Korpikissa

  • Satu Rämö

   On tosiaan ihan luksusta, kun kaikki siirtymät vievät niin vähän aikaa. Työmatkoissa on tosin se hyvä puoli, että niiden aikana vois kuunnella äänikirjaa tai jos pääsee julkisilla, niin lukea päivän uutiset. Täällä keskustassa tosiaan asunnot ovat aika pieniä ja pihat ahtaita; toisaalta tämä sopii heille (esim. meille), jotka viettävät paljon aikaa kodin ulkopuolella.

 • Anonyymi

  Pakkohan siellä on joskus tulla käymään. Jos nyt ei ihan teillä (ellet sitten välttämättä halua kaffea mulle keitellä), niin ainakin samoilla hoodeilla. Mulle Islanti tuo mieleen jotain äärimmäisen kotoista ja toisaalta mystistä. Pitääkö muuten vielä paikkansa, että Islannissa perhe perustetaan (=saadaan lapsia) aiemmin kuin pohjois-euroopassa yleensä? Ja mielenkiinnosta vielä utelen että mitä tässä tapauksessa tarkoitat "pienellä" asunnolla. 🙂 Heipat sinne!

  -sylvia-

  • Satu Rämö

   Mä en muista ensisynnyttäjien keski-ikää täällä ihan tarkkaan, mutta ympärilleen kun katselee, niin huomaa kyllä että kersat saadaan nuorempana; monilla yliopisto-opiskelijoilla on jo lapset hankittuna.

   Islantilaiset asuvat yleensä melko tilavasti, jos koti on kaupungin lähiössä tai maaseudulla (alle 100 neliötä 3-4 henkiselle perheelle on pieni). Täällä keskustassa asunnot ovat pienempiä ja hinnat tietty kalliimpia. Meillä on noin 65 asuinneliötä kolmelle, ja hyvin tässä mielestäni mahtuu 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *