Neuvoja Lappiin?

Vielä on hellettä ja hyttysenpuremia. Lapsi elää vaniliapehmiksillä ja herneillä. Itse valvon kesän innoittamana iltaisin myöhään ja nukun aamulla pitkään kuin kunnon keskivertoteini. Mutta ajatuksissani olen jo keskellä lumista talvea. Haaveilen lumesta, sinisenvioletista taivaasta ja toivon, että pääsen ensi talvena käyttämään huopikkaita. Voitteko uskoa, että en ole koskaan käynyt Lapissa? 27-vuotiaaksi asti visiitti pohjoisimmalle suomalaiselle paikkakunnalle ulottui Jyväskylään asti. Kesällä 2007 olimme miehen kanssa Euroopan roadtripillä ja ylitimme Suomen rajan Kemissä. Mutta sitä ei oikeastaan voi laskea, koska nousin autosta ensimmäisen kerran vasta Oulun keskustassa.

Ensi joulun vietämme Suomessa. Kun joulut on vietetty, aion mennä Lappiin. Tiedän, että tämä kuulostaa toivottoman epämääräiseltä: Haluan mennä perheen kanssa jonnekin Lappiin. Sellaiseen paikkaan, jossa on tuntureita ja hyvät murtsikkaladut. Eikä äänekästä laskettelukeskusta ihan naapurissa. Meillä on käytössä auto, jolla pääsee kauppaan, eli en kaipaile lähelle palveluita. Ajamme todennäköisesti koko matkan, siispä juna- tai lentoasemankaan ei tarvitse olla ihan kyljessä. Netistä löytyy satoja mökkivaihtoehtoja, joiden hinnat ovat jopa yli 70 % edullisemmat kuin joululoman tienoilla. (Lomista haaveilevan freelancerin kannattaa toden totta matkustaa lomasesonkien ulkopuolella.) Mutta kun en tiedä, minne mennä. Kittilä, Ounasvaara, Muonio? Vai ehkä sittenkin Saariselkä? Tai Ruka-pipon kotikunta? Tai Levi, jossa on joku Piriporoa muistuttava baari. (Ei sinne). Vai pitäisikö repäistä ihan kunnolla ja hautoa takamusta autossa Kilpisjärvelle saakka? Entä Inari?

Kuva: Visitfinland

Kysynkin nyt apua teiltä. Onko täällä Lapin-tuntijoita? Intohimoisia murtsikan harrastajia, jotka rakastavat hiljaista erämaata ja tietävät juuri sen oikean paikan, sen ihanan pienen kylän tai taajaman, jonka ympäristöstä löytyy hiljaisuutta, tunturimaisemia ja hiihtolatuja?

Olen ihan kauhean kiitollinen kaikista ideoista ja vinkeistä. Lupaan keksiä jonkun keinon palkita vaivaanäkevät 🙂

74 Comments

 • Anonyymi

  Itse menisin Pallakselle Muonioon, ehdottomasti! Olen kesäihminen myös Lapin suhteen, kerran olen pohjoisessa ollut talvella, juurikin tuolla Pallaksella, mutta silti yritän neuvoa sinua… 🙂 Lähistöllä on hyviä latureittejä, pidemmällekin, vaikka Hettaan pääsee, jos haluaa. Parasta paikassa on se, että siellä ei ole hiihtokeskusta, ei mitään sellaista isoa kauppoja ja putiikkeja ja ravintoloita täynnä olevaa "alppikylää". Siellä on vanha puinen hotelli, muistaakseni vain 120 paikkainen, sen baari ja ravintola. Läheltä löytyy sitten Olos ja Levi, jos ne kiinnostavat. Ja mene joskus kesällä Pallakselle, itse olen menettänyt sydämeni täysin sille paikalle! 🙂

  -Sallis

 • Ammi

  Älä nyt ainakaan Kittilään, jos et halua sitä äänekästä laskettelukeskusta. Muonio, Kemijärvi (Pyhätnturi), Salla…?

 • Ammi

  Se Pallaksella oleva vanha puinen hotelli on muuten näkemisen arvoinen! Tosi pelottava. Siellä aivan varmasti kummittelee! 😀 Olen nähnyt sen vain ulkoa, en tiedä hotellin sisätiloista.

 • LaKana

  Mun mielestä Ylläksellä on parhaat murtsikkaladut, ja Äkäslompolon kylä ei tosiaan ole mikään bilemesta :). Eli suosittelisin Ylläksen Äkäslompolon puolta.

  • Satu Rämö

   Hyvä vinkki! Ylläs ja Pallas näyttävät keräävän tässä paljon suosituksia. Pitää tsiigailla mökkivalikoimaa ja etsiä sopivanhintaisia ja -kokoisia.

  • Anonyymi

   aivan yhtä hyvin kuin Äkäslompoloa voi suositella myös Ylläksen Ylläsjärven puolta. Se on vielä äkästä rauhallisempia.

  • madde

   Pallas on kaunis. Ylläksellä on paljon enemmän latuja ja paremmat ladut. Pallaksella pääsee erämaahan ja autiotuville. olikos teillä ahkio lapselle? paikkaa miettissä kannattaa huomioida, että on kaamos ja päivänvaloa ehkä 3-4h. jos ei ole valaistuja latuja, niin mitä muuta puuhaa seudilta löytyy? (valitsisin kaamoksessa jonkun isomman paikan eli Ylläs/Saariselkä ja huhtikuussa voisin valita myös Pallaksen). nim. hiihtovaeltanut Pallaksella kerran, hiihtänyt Luostolla nejästi ja Ylläksellä kahdesti. lisäksi satunnaiset laskukeikat Pallaksella, Ylläksellä, Rukalla, Saariselällä.

  • Satu Rämö

   Olenkin nyt ahkerasti hakenut tietoa Ylläksen suunnalta, ja siellä on tosiaan sen verran paljon myös valaistuja latuja, että saattaisi toimia hyvin tähän aikaan vuodesta. Ja kosa meillä on auto käytössä, sitä voi vaikka yhtenä päivänä ajella katselemaan "lähistön" muita paikkoja.

   En tunnistanut ahkio-sanaa 😀 Kävin googlaamassa, ja joo, ei ole tuollaista. Ehkä semmoisen voisin hankkia lainaan tai vuokrata tuota reissua varten. Ei viitsisi ostaa, kun ei sille ole käyttöä, (Ellei sitten jossain hiekkarannalla halua ottaa vähän astetta rankempaa aamujuoksulenkkiä, hehe)

 • Päivi

  Ei täällä Kittilässä niin kamalan meluisaa ole, mutta tuossa Levillä (n. 17 km) Kittilästä laskettelurinteellä on.

  Pallas on ihan nättipaikka ja täyttää sinun kriteerit, samoin Muonio. Jos sinne tosilappiin haluat niin sitten varmaan Enontekiön alueelle (eli sinne käsivarteen) suosittelisin menemään.

  • Satu Rämö

   Oikeassa olet, se biletys taitaa keskittyä aika tarkkaan sinne Levin keskukseen. Eikä meidän tarvitse etsiä laskupaikkoja nyt ollenkaan, kun mies lupasi jättää lumilaudan kotiin 😉

  • Ammi

   Juu en minäkään Kittilää kovin menomestana pidä 😉 Aattelin vaan, että jos tunturin rauhaa haluaa, niin Kittilästä tulee mieleen Levi ja Levistä ei tule mieleen rauha 😀

 • marikki

  Kovin kattavaa vertailua en voi tehdä, sillä olen itse viime vuosina käynyt "vain" Inarissa. Mutta voin suositella sitä lämpimästi! Hotelli Kultahovin perinnehotelli räsymattoineen on aivan mainio, latuja uskoisin löytyvän eikä Saariselkäkään ole kaukana, jos haluaa kattavammat ladut ja illaksi pääsee takaisin rauhallisempaan Inariin. Tosin en tiedä kuinka tuohon aikaan vuodesta Saariselkä on kansoitettuna, voihan olla että sielläkin on tuolloin ihan rauhallista? Inarista löytyy saamelaismuseo SIIDA sekä Ylä-Lapin luontokeskus, Ivalo on lähellä, samoin Nellim ja Kaamanen.

  • Satu Rämö

   Inari kiehtoisi toisaalta, koska mulla asuu siellä yksi hyvä ystäväkin. Ehkä pitäisi sittenkin yhdistää visiitti kaverin luo ja hiihtoreissu. Onneksi olen kerrankin ajoissa liikkeellä, niin ehtii pohtia vaihtoehtoja.

 • Anonyymi

  Kun Lappiin on matkustamassa heti tammikuussa, kannattaa muistaa, että pakkasta saattaa olla paljon! Eli valita kohde myös sen mukaan, että jos pakkasmittari pysyy -30 asteessa niin on muutakin tekemistä kuin vain hiihto. Tai sitten valita sellainen mökki, että siellä viihtyy 😉
  Äkäslompolon puoli Ylläksellä on hyvä, paljon vaihtelevia latuja!

  Tea

  • Satu Rämö

   Haa, hyvä pointti. Siellä on tosiaan ihan saatanallisen kylmää, ja jos on liian kylmää ei voi kyllä hiihtää, ainakaan kovin pitkiä matkoja. No, pitää etsiä tilava mökki ja varata muutamia punaviinipulloja ja lautapelejä. Yksi vaihtoehto on tietty ottaa hyvät talvivaelluskamat mukaan ja tehdä pieniä kävelyjä…

 • Anonyymi

  Pallas, Ylläs tai Saariselkä tulevat ensimmäisenä mieleen jos leppoista murtsikkalomailua haluaa kaukana menomestoista. Mutta kuten yllä jo todettiin, jos matka ajoittuu tammikuulle on lapissa luultavimmin noin. 30 astetta pakkasta, suksi ei luista mihinkään ja kylpylät kuhisevat venäläisturisteja. Kannattaa siis valita hyvätasoinen mökki tai huoneistohotelli, jossa kelpaa istua takan ääressä kun ulkona paukkuu pakkanen ja revontulet.

  • Satu Rämö

   Joo kylpylät kierretään tällä reissulla kaukaa 🙂
   Mikään muu ajankohta ei valitettavasti onnistu, joten täytyy toivoa että pakkastilanne ei olisi ihan kreisi…

 • Nannukka

  Aika monta Lapin (laskettelu)keskusta kiertäneenä annan ehdottomasti ääneni muutaman edellisen kommentoijan tavoin Pallakselle ja Särkijärven majoille. Pallaksen rauha on jotain ihan käsittämätöntä useiden muiden laskettelukeskusten hälinään verrattuna ja Särkijärvellä päästiin hiihtoladulle mökin terassilta – tai ainakin ihan sen vierestä. 😉 Paras Lapin lomani ikinä!

 • Anonyymi

  Oon käynyt paljon Lapissa sekä kesällä että talvella ja munkin mielestä noilla spekseillä Pallas olis yksi varteenotettava paikka. Vanha puuhotelli on upea ja lisäksi uhanalainen eli ei välttämättä enää kauaa nykyisen kaltainen pikku paikka. Tosin en tiedä, miten pitävät auki, joulun tienoohan on Lapissa lähinnä brittituristisesonki ja varmaan kannattaa yrittää välttää kaikki brittituristeja täynnä olevat paikat… Pallaksen lähellä voi myös yöpyä esim. Törmäslompolon maatilalla http://personal.inet.fi/yritys/tormaslompolo/, jolloin ei maksa niin paljoa eikä rahat mene isolle ketjulle;). Löytyy myös muita majapaikkoja suht läheltä. Lapissa ja ainakin Pallaksella ladut on vaativuustasoltaan sit vähän eri luokkaa kuin mihin helposti tottuu, eli nousua ja kovia laskuja on. Maisemat on Pallaksella todella upeat, mut joulun aikaan on kylmää (esim. -20-30) ja pimeää eli esim. n. klo 15 viimeistään pitäis olla pois laduilta ja otsalamppu messiin. Kaikkia latuja Lapissa ei ajeta noihin aikoihin, koska hiihtäjiä on vähän, eli kannattaa yrittää selvitellä etukäteen. Toisaalta jos on jotkut vähän leveämmät sukset, niin mikäs pakko se missään laduilla on pelkästään hiihdelläkään. Luisto ei oo kauheen hyvä pakkasen takia. Kaamosmatkailu on aika paljon semmoista hämärähyssyä, mistä itse kyllä tykkään. Keväällä on sit enemmän hiihtomahdollisuuksia sekä latujen että kelien puolesta.

  SuviK

  • Satu Rämö

   Kiitos linkistä tuonne maatilalle! Valaistut hiihtoladut ja lumikenkäilyä. Ja retkiluistelu! Goddamn, melkein unohdin, että sellaistakin voi talvella tehdä. Pitääkin pitää paikka mielessä.

 • Helena

  Lapissa lomailusta ja hiihtoladuista en tiiä juuri mitään, kun olen asunut sielä 22 vuotiaaksi asti, mutta jos jotain rohkenen varovaisesti suosittelemaan, niin ehkä tosiaan Pallas, Ylläksellä Äkäslompolo tai Saariselällä Kiilopää. Pienistä ja hiljaisista kylistä on kokemusta enemmänkin, ne tunturit ja hiihtoladut on vähän tuntemattomampia…mutta hiljaisuus on parasta ja pimeää on.

  • Satu Rämö

   Pimeä ja hiljaisuus – jotenkin tämä yhdistelmä vetoaa muhun edelleen. En ole saanut siitä tarpeekseni edes Islannin pimeinä ja hiljaisina öinä. <3

 • Anonyymi

  Komp-komp edellisiin hyviin ehdotuksiin.

  Lisähuomautus, että Ruka(Kuusamo) ei ole Lappia, eikä myöskään kuin Iso-Syöte (Pudasjärvi), jota eteläisimpänä tunturina tituleerataan. Näistä edellämainituista kyllä löytyy perheille sopivia rauhallisia paikkoja hyvine latuverkostoineen, mutta vaikka ovatkin etelämpänä, niin tammikuussa pakkasta on paljon… Ja koska kuitenkin hait LAPPIA, niin todellista lappikokemusta kannattaa siis kuitenkin metsästää oikeasta Lapista (edellisten kommenttien mukaan, siis), jos kerran kilometreillä ei ole väliä.

  Öhhöh, olipas sekavaa.

  • Mervi

   Tervetuloa silti Pudasjärvelle ja Syötteelle, vaikka tämä ei Lappia olekaan, vaikka siksi sitä monet luulee. 😀 Syötteellä on mukavia pidempiäkin hiihtolenkkejä, eikä todellakaan ole mitään biletyskeskuksia nuo laskettelukeskukset (täällähän on tosiaan myös Syötekeskus Iso-Syötteen lisäksi). Mutta maisemat ovat sitä kunnon tykkylunta ilman ristinsielua näkösällä. Täällä saa aika rauhassa käydä noiden laskettelukeskusten ravintoloissakin, ei ole koskaan ruuhkat ärsyttäneet vaikkei itse laskettelekaan ja vaikka on sattunut laskettelusesonkien aikana sinne. Joku hyvä puoli siinä että ei ole nuita "muodikkaimpia" matkakohteita Syötteen rinteet. ;D

   Hyviä päivälenkkejä on hiihtäjille ja erätupia taitaa olla useammassa paikassa. Itse ostin koulun jälkeen vasta viime talvena sukset, joten en ole traumojen takia päässyt vuosiin Syötteelle hiihtämään, mutta jospa sitä ensi talvena jo uskaltaisi… 🙂

  • Mervi

   Ja tuo sulla kuvituskuvana oleva tykkylumikuvahan on näköjään Syötteeltä, eli jos just tuota tunnelmaa etsit, niin tiedät mistä löydät. 😀 On muuten livenäkin just tuota. 🙂

 • mimmi

  Mä olen ollut noihin aikoihin Oloksella pariin otteeseen. Ekalla kerralla päästiin murtsikoimaan melkein joka päivä mutta tokalla kerralla melkein koko viikko meni -40 asteen pakkasissa. Onneksi paikassa oli ihana saunarakennus ja meillä oli niitä pelejä matkassa. Pimeää on melkein koko ajan, sellaista hämärää oli muutama tunti päivässä ja hiihtolenkit tehtiin silloin.

  • Satu Rämö

   -40? Hui hemmetti, se on jo tosi kylmä. Onneksi hämärään on tottunut Islannin leveysasteilla. Otsalamppu vaan messiin, jos menee päivä pitkäksi 🙂

 • Anonyymi

  Hep, täältäkin tulee yksi ääni Pallakselle! Oma suosikkini sekä kesällä että talvella. Todella maaginen paikka, reitti Pallas-Hetta on käsittämättömän upea. Joka kerta Pallasta lähestyessäni joudun Lapin lumoihin, kaikki muu unohtuu. Itse olen käynyt Muonio-Olos-Pallas -alueella vuosittain viimeiset 20 vuotta, ollaan vuokrattu mökkiä Olokselta. Eli myös Olos voisi olla hyvä vaihtoehto, siellä on priimat ladut ja kovemmalla tuulella pääsee metsän suojaan hiihtämään. Reippaampi hiihtää sieltä vaikkapa juuri Pallakselle (reilut 20 km). Tämä oli nyt todella puolueellinen mielipide, koska muualla Lapissa en olekaan juuri käynyt. Levillä ja Ylläksellä joo, mutta niihin verrattuna Pallas on ykkönen. Ai niin, Kilpisjärvi myös, mutta ei ehkä tammikuussa.. Kilpisjärvellä on samaa taikaa kuin Pallaksella. Ajomatka Muonio-Kilpisjärvi on sekin upea. Tässä tulee itsellekin Lapin-kuume! 🙂

  Kaisa

 • Sadefisu

  Voin suositella Saariselkää.
  Paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja, hiihtolatuja, Suomen pisin pulkkamäki(!) ja Norja ja Jäämeri parin tunnin ajomatkan päässä.
  ..Ja palvelut löytyy läheltä.
  Paljon, paljon luontoa ja kauniita maisemia tietenkin myös. 🙂

 • Anonyymi

  Luostolla oon ollut jokunen vuosi sitten, joskin jouluna. Meidän vuokramökki ei ollut ihan siinä laskettelurinteen hollilla vaan vähän syrjemmässä, ja muistelisin sen aika hiljaisena paikkana. Tietysti meitä oli siellä suvusta paljon (oisko ollut 15 hlöä ja 20 hlön mökki), se saattaa vaikuttaa siihen etten muista ulkopuolista kuhinaa kun omaa porukkaa oli paljon. Joku varmasti osaa antaa parempia suosituksia Pyhä-Luosto -alueesta mutta kunhan mainitsin!

  Noin muutoin olen Äkäslompolon kannalla, ihan vain siitä syystä että heillä oli viime vuonna raketit kielletty kylässä uutenavuotena. Tekipä mieli lähteä sinne koirien kanssa, harmi että bongasin hieman turhan myöhään…

  • Satu Rämö

   Toi on muuten ihan validi pointti; eihän siellä suuressa laskettelukeskuksessa tarvitse asua, mökkejä on tarjolla niin paljon, että rauhallinen sijainti löytyy varmasti.

  • madde

   olen ollut Luostolla neljästi hiihtelemässä ja se on erittäin rauhallinen paikka. hiihtoreittejä on omiin tarpeisiin esim. Luoston ympäri, Pyhälle ja Pyhätunturin ympäri plus muut reitit sekä sopivasti munkkimyyntiä matkalla. Pyhälle on matkaa ehkä 25km. Luostolla on hyviä ruokaravintoloita ja pieni kylpylä, joka on jees -40 pakkaspäivinä. olin pari vuotta sitten joulun välipäivät ja uudenvuoden Luostolla ja päivänvaloa oli 3-4h ja lämpötila oli noin -5 -18 välillä.

 • Anonyymi

  Minulle Salls ja Savukoski ovat sitä oikeaa lappia. Tuntureita, soita ja jylhää hiljaisuutta, mutta myös autiota kyliä ja huonokuntoisia teitä. En ole ollut siellä lomalla vaan tutuilla kylässä joten en osaa arvioida minkälaiset "resurssit" siellä on valmiin lomanviettoon. Luulisin, että jotain vuokramökkejä löytyy. Löytyy myös baari nimeltä Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä 🙂

  • Anonyymi

   Äteritsiputeritsipuolilautatsibaari lopetti jo monta vuotta sitten, ikävä kyllä… Mutta Sallaa suosittelisin lomakohteeksi!

  • Ammi

   Kyllä Sallasta vuokramökkejä löytyy 🙂 Ja hetken jo elättelin toiveita, että Äteritsiputeritsipuolilautatsibaarikin ois herätetty henkiin, mutta ei sitä sitten ole. Lapsena vietin monta lomaa Sallassa, meillä oli siellä oma mökki ja tuon baarin nimen opettaminen tutuille oli suurta hupia 😀 Käsittääkseni Salla on pysynyt rauhallisena paikkana, löytyy reilusti hiihtolatuja ja hyvät rinteet, mutta ei kovin paljon oheistoimintaa(?).

  • Tanja K

   Jep, Salla on juuri sellainen hiljainen lappilainen paikka, jossa on latuja hiihdellä ja rinne lasketella, mutta ei menoa ja meininkiä. Poroja on, erikoisia ihmisiä on, lähellä rinnekeskusta on kirkonkylä, jossa muutama kauppa. Eli ihan erilainen paikka kuin Levit ja Saariselät yms.

   Savukoski on mainio paikka, jos haluaa erämaisuutta, mutta kovin monipuolista latuverkostoa ei löydy. Tietty jos hiihtää metsäsuksilla, niin tämä ei ole hidaste.

 • Anonyymi

  Olen ollut Saariselällä muutama vuosi sitten koko tammikuun. Silloin siellä oli vähemmän pakkasia kuin etelässä (-17 oli suurin pakkaslukema koko aikana).Hiljaista siellä oli, ihmisiä ei juurikaan näkynyt ja niissä muutamassa baarissa/ravintolassa sai siksi aika henkilökohtaista palvelua. Latuja riittää ja kauniita maisemia. Lasketella sai ihan rauhassa, ei ollut ruuhkaa rinteissä. Ivalossa tuli käytyä päiväreissulla, ihana pikkukaupunki. Eikä voi unohtaa Saariselän maailman pisimpää pulkkamäkeä (1,2km), siinä riitti kyllä vauhtia.:) Haluaisin joskus uudelleen sinne, koska paljon jäi näkemättä kun olin kuitenkin töissä enkä lomailemassa.

 • Laura

  Kemijärven lähellä on mm.pyhätunturi. *Majoitusta löytää mm.Lomarengas.fi Sieltä löytää esim.yksityisiltä mökkejä (omaa rauhaa) keskusten läheltä (valmiit murtsikkaladut)

  Tapionniemi on Kemijärven ja Pelkosenniemen välimaastossa. Tässä on hyvä vrusteltu mökki http://asunnot.oikotie.fi/vuokrattavat-loma-asunnot/5037425 ;-)Se on hyvä tukikohta tehdä retkiä. Luostolla on myös hevostalli, josta tehdään vaelluksia ja sitten Pyhällä on niitä koiravaljakkoretkiä.

  http://www.luostolahorsefarm.net/p/talli-ja-perheemme.html

 • Anonyymi

  Minultakin lähtee parinkymmenen vuoden kokemuksella Ylläkselle (Äkäslompolon puoli) tai Pallakselle. Ja kannattaa muistaa, että vaikka mökillä pakkasta olisi -30, ei ylhäällä tunturissa pakkanen ole usein läheskään niin kova. Esim. Ylläksen valaistuilla "lämpöladuilla" lämpötila ei juurikaan laske alle -20 c, joten siellä tarkenee hiihtää melkein säällä kuin säällä.

  • Satu Rämö

   Hiton hyvä pointti tuo lämpötilaero, en ollut tullut ajatelleeksi. Valaistut ladut kiehtoisivat, voisi hiihdellä rauhassa hämäränkin jälkeen…

 • Vappumaria

  Pallas! <3 Vuosikausia siellä talvilomailleena (hiihtovaelluksia ym) ei voi kuin kehua. Niinkuin niin moni muu jo edellä. =) Just se nostalginen hotelli, ja maisemat – seitsemän valkeaa tunturinhuippua – , ja rauhallisuus. Hiihtäen pääsee ihanille erämaakämpille, esim. Nammalakuruun on vain 13 km. http://www.luontoon.fi/tuvat/lappi/pohjoislappi/nammalakuruautiotupa/Sivut/Default.aspx Tai sitten tosiaan sinne Hettaan asti, sopivin välein tupia ja tuntureita ja kuruja. Yhdellä tuvalla sauna ja avantokin.

  Hotellin yhteydessä toimii myös Pallastunturin luontokeskus: http://luontoon.fi/palvelupisteet/luontokeskukset/pallastunturi/Sivut/Default.aspx

  Ihan viimeisimmiltä vuosilta tosin ei kokemuksia, mutta eiköhän tuo ole entisellään.

  • Satu Rämö

   Se on varmaankin Pallas tai tuo Ylläs (Äkäslompolo); molemmissa vaikuttaisivat olevan aika lähellä sitä, mitä olen etsimässä. Voi että mä olen niin iloinen kun ihmiset ovat niin viitsineet ja ehtineet kirjoittaa tänne kokemuksia ja suosituksia. Ootte niin ihania <3

  • Satu Rämö

   Juu, ollaan menossa. Liput on varattu ja osittain maksettu 😉 Tarkoitus olisi kirjoittaa matkasuunnitelmien etenemisestä vähän tarkemmin tässä syksymmällä.

   Lapin-keikka osuisi nyt vaan sopivaan ajankohtaan kun mun koko lähin perhe (mutsi, siskot ja minä, mies ja pätkä) on Suomessa yhtäaikaa joululomien takia, ja kaikkia kiinnostaisi Lappiin meno. Tulee myös halvemmaksi yhdistellä näitä kauan suunnitteilla olevia reissuja samaan suppuun; vähemmän lentämistä paikkojen välillä.

 • Anonyymi

  Entisenä murtsikkakisailijana jokusessa hiihtopaikassa käyneenä sanoisin, että Ylläs on ehkä maailman paras murtsikkapaikka, Saariselkä, Olos ja Levikin ovat aika korkealla (samoin ei lapissa olevat Vuokatti, Ruka ja Iso-syöte). Äkäslompolossa on mielestäni säilynyt mukavan rauhallinen tunnelma turismin lisääntymisestä huolimatta, se on ihan eri maailma kuin Levi.
  Tammikuussa kannattaa tosiaan ottaa huomioon se, että valoisa aika on hyvin lyhyt ja voi olla tosi kylmää. Noista syistä kannattaa valita sellainen paikka, jossa on lämpölatuja (ylhäällä tunturissa, lämpötilaero alas laaksoon voi olla todella suuri) ja valolatuja. Näistä syistä ja isosta mökkitarjonnasta johtuen suosittelisin alkutalvesta Äkäslompoloa, Pallasta ja Saariselkää ehkä enemmän kevään retkille.
  Lumikenkiä kannattaa kanssa testata, se on hienoa puuhaa!

  • Satu Rämö

   Kiitos asiantuntevasta vinkistä! (Ennen näitä kommentteja mä en edes tiennyt, että on olemassa näitä ns. lämpölatuja; mahtavaa saada tällaista tietoa ü) Tämän innoittamana katselinkin jo Äkäslompolon mökkitarjontaa, ja vaikuttaa varsin hyvältä. Paljon vaihtoehtoja lähellä hiihtolatuja ja viikkovuokra noin 500 euron pintaan vähän isommissakin mökeissä.

 • Anonyymi

  Itse pistän myös korteni kekoon ja Pallasta kannatan minäkin. Tosin mun kokemukset muista seuduista on rajallisemmat. Tai siis vanhentuneet… Ikävuosia mulla on 34 ja Lapinkäyntejä vähintään yhtä paljon kun ensimmäisten kymmenen vuoden aikana porukoiden kanssa sinne suhattiin vähintään kaks kertaa vuodessa ja lumo on säilynyt, vaikkei sinne enää ehdi edes vuosittain. Pallaksen alueeksi lasken Raattaman kylä, jossa useimmiten ollaan oltu. Kylä on siinä Hettaan menevän reitin varrella ja siitä pääsee kans mukavasti laduille, vaikkei ne kaikkein monipuolisimmat olekaan. Vuodenvaihteen tienoilla olen ollut aikuisiällä pariin kertaan ja ite en osaa "pelätä" noita pakkasia. Vaikka lämpömittari näyttäis -30 astetta, ei se mielestäni siellä tunnu niin kylmältä, kun monessa paikassa etelämpänä. Ei silloin tietenkään pitkälle hiihtolenkille lähtisi, mutta pieniä lenkkejä tekee kyllä, kunhan vaan pukeutuu sään mukaisesti.

  Tietyllä tavalla hämärää on koko ajan, mutten sitäkään ole kokenut häiritseväksi. Tosin mulle valitetaan aina töissäkin, etten sais istua pimeässä… 🙂 Kynttilät, hyvä kirja ja punkkulasi ohjelmoi hyvin noi illat ja tuleepahan vietettyä oikeasti aikaa läheisten kanssa, varsinkin jos valitsee majoituksen, johon vesi tulee kantamalla ja telkkari ei näy, kun on joku tunturi sopivasti edessä. (Tällaistakin on koettu ihan vapaaehtoisesti!)

  Ylläs ja toi Äkäslompolo on varmasti pitkälti samantyylistä kuin mitä Pallaksen alue, mutta siitä en osaa omalla kokemuksella sanoa mitään, kun kokemukset sieltä on tosiaan yli 15 vuoden takaa… Mutta kivaa lienee ollut silloinkin!

  Ja varoituksena vielä, että toi lapinhulluus on helposti tarttuva "tauti", mikä kannattaa ottaa myös huomioon suunnitelmia tehtäessä! 😉

  -Maaria-

  • Satu Rämö

   Eli annan sormen, meni kaikki säästöt 😀 Viihdyin Islannissa suunnattoman hyvin, joten en ihmettele vaikka Lappi saattaisi tehdä mulle saman…

 • Anonyymi

  Rovaniemen tyttönä on tietty "pakko" mainostaa ja suositella Ounasvaaraa. 🙂 Mutta ei siellä Rovaniemellä niin järjettömän paljon niitä tuntureita ole, ja kaupunkikin voi vaikuttaa jopa vähän äänekkäältä, joten jos "oikeaan" lappiin tahdot, niin Pallas on aivan ykkönen. Rauhallista, mahtavat maisemat ja murtsikkalatuja on mistä valita. Saariselkä toimii myös, ja Inari on kans aivan ihana.

  Terkuin
  Jonna

 • Henna Välitalo

  Mie taas näin enontekiöläisenä haluaisin mainostaa Hettaa. Pieni ja rauhallinen kirkonkylä. Hiihtolatuja löytyy yllin kyllin. Ja jos Norjaankin haluaa, niin Kautokeinon kautta pääsee kätevästi uusiin maisemiin. Monenlaista mökkimajoitusta myöskin saatavilla mm. täältä http://www.ounasloma.fi/mokit.php . 🙂

 • Anonyymi

  Moikka Satu,
  Ollaan myös menetetty sydän Lapille jo vuosia sitten.Joka vuosi ainakin kerran on päästävä,tosin itse käydään yleensä kesä/syksyaikana,kun enemmän ollaan vaelluksesta ja kalastuksesta kiinnostuneita.Oma suosikkimme on Jeris Muoniossa,josta on 12 km Pallakselle,7 km Olokselle,ja Ylläs ja Levikin päivämatkalle sopivan etäisyyden päässä(noin 50 km).Siellä on myös ei niin tunnettuja tuntureita upeine maisemineen,esimerkiksi Keimiö- ja Särkitunturi.Googlaapa hotelli Jeris.
  t.Sanna A.

 • Tanja K

  Saariselkää pitää vielä mainostaa juuri tuon hillittömän pulkkamäen takia. Meillä on sekä isäntä että isommat lapset ihan innoissaan edellisen talven laskuista. Itse olin kuskina eli ajoin porukat autolla uudestaan ja uudestaan tunturin päälle, josta laskivat alas. =) Ensi kerralla lasken itsekin.

 • Elli

  En nyt jaksanut lukea kaikkia kommentteja, joten kerron vain oman mielipiteeni. Anoppisilla on mökki Ylläksellä, noin 7 km Ylläsjärveltä ja hiihtokeskuksesta "sinne keskelle ei mitään". Aivan loistava paikka hiihtää myös keskitalvea, sillä siellä on kiitettävästi valaistuja latuja… Eli pisteet Ylläkselle myös täältä.

  ps. sitä mökkiä myös vuokrataan jonkin verran silloin kun se on tyhjillään (halvalla), joten jos kiinnostaa, niin laita mulle sähkäriä… eihakkin@gmail.com

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *