Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kesäloman lukulista

Kesäloman alkuun on vielä kolme pitkää viikkoa. Huolimatta muutamista pienistä yksityiskohdista (kuten että työpöytäni pursuaa to do ennen kesälomaa -muistilappuja ja sähköpostissa on vastaamattomia viestejä pienen kyläkirjaston arkiston verran), en malta olla jo mehustelematta kesälomani lukulistaa. Koska hyvä kesä tarvitsee aina kaverikseen kirjan. Tai ainakin neljä.

Lomalomaloma.

Haluan, että kesälukemistoni viihdyttää, naurattaa tai nappaa kyytiin ja vie matkalle. Näillä pääsee alkuun:

1. Jo Nesbö: Poliisi. Herreguuuuud! Meinasin puraista aamiaisleivän sijasta kieltäni kun tajusin, että Nesböltä on tullut uusi Harry Hole -dekkari. Olin 99,5 prosenttisen varma, että Harry kuoli Nesbön edellisessä teoksessa Aave. Mutta ei näköjään. Voi onnea! Poliisia saa
Akateemisen verkkokaupasta* alle 24 euron.

2. Alexander McCall: Harhapolkuja savannilla. Botswanalaisen Mma Ramotswen etsivätoimistosarja on kesälukemista parhaimmillaan. Se viihdyttää, naurattaa ja vie matkalle Botswanaan. En ole lukenut vielä viime vuonna ilmestynyttä Harhapolkuja savannilla, joten nautiskelen ensiksi sen. Ja kun Häähumua lauantaina ilmestyy, hotkaisen sen jälkiruoaksi. Huomasin, että Ramotswen tarinoita on alle kymmenen euron pokkaritarjouksessa Suomalaisen verkkokaupassa*.


3. Tarquin Hall: Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus. Muistuttaa Mma Ramotswea: pieni etsivätoimisto, jonka saamat toimeksiannot liittyvät paikalliseen elämänmenoon kuten sulhais- ja morsiankandidaattien taustojen selvittämiseen. Botswanan sijaan nyt ollaan ristiriitaisessa Delhissä.

4. Jarkko Sipilä: Valepoliisi. Kesän pakollinen suomidekkari on oikein mielellään Takamäki-sarjan uusin. Parhaiten Sipilän kirjat toimivat minulla lenkkiseurana. Varsinkin, kun tämän uusimman äänenä on ihanan möreä-ääninen Veikko Honkanen (siis se DNA-mainosten oravien juoksua selkänahassa aihuttava miesääni). Valepoliisi on 7 h 18 minuuttia pitkä, eli tarinaa riittää ainakin kahdeksaan juoksulenkkiin. Äänikirjat tilaan Elisa Kirjasta.

Mitäs tuumaatte, jäikö listalta puuttumaan jotain oleellista?

(Tiedoksi siis, että tähdellä merkityt ovat affiliate-linkkejä. Vaikka voisivat ne olla lumisadettakin; Reykjavikin kesäkuun lämpötila on edelleen kymmenessä. Jösses.)

25 Comments

 • Anonyymi

  Totesin tässä opintojen ja työpätkän jälkeen, että pää tarvitsee nyt totaalista nollausta vanhempien luona. Pari ensimmäistä päivää vaan olin, sitten menin pitkästä aikaa kirjastoon, jonka väki tuntee mut yhdeksänkesäisestä, ja lainasin puolenkymmentä Kaari Utrion 1800-lukuhömppäkirjaa. Kirjadieetti tuntuu purevan! Kohta uskon olevani kykenevä palaamaan vähän tuhdimpienkin kirjojen pariin, mutta tämä on nyt tämmöinen vähän heikossa kunnossa olevan rintatautipotilaan kanaliemidieetti 🙂

 • Anonyymi

  Voin lämpimästi suositella Emma Donoghuen Huonetta (Room). Aloitin lukemisen eilen, pakotin itseni laittamaan kirjan pois klo 02.14 ja luin loppuun aamulla metrossa. Koskettava, järkyttäväkin, mutta samalla jotenkin toiveikas.

  -Niina

  • Satu Rämö

   Kiitos vinkistä, Niina. Kirjoja, joita ei voi mitenkään laskea kädestä, ei ole koskaan liikaa. Mulle tulee jotenkin hassun turvallinen olo siitä, kun on paljon hyviä lukemattomia kirjoja ympärillä. 🙂

 • phocahispida / Ilman sinua olen lyijyä

  Minua ahdistaa lukea kaikkien bloggaajien ihanalta kuulostavia kesäloman lukulistoja.
  Haluaisin lukea niin että sieluun sattuu. Yli vuoden yövalvomisten jälkeen univelka on niin karsea etten jaksa pysyä öitä hereillä edes lukeakseni ja päivällä kaikki hommat kaatuvat niskaan niin etten ehdi tai pysty lukemaan, koska kaikki pakolliset hommat painavat päälle. Ehkä saan avattua kirjan seuraavan kerran, kun lapsi menee kouluun. Jos olen enää edes järjissäni silloin.

  http://kideblogi.fi/ilmansinuaolenlyijya/lapsi-tuhoaa-aivoni-eli-miksi-en-lue-enaa-mitaan/

  • Satu Rämö

   Uh, toi on inhottava tilanne. Mä olen lukenut vapaavalintaista fiktiota säälittävän vähän viimeisen parin vuoden aikana, koska aikaa ei vain ole jäänyt. Tilanne muuttuu ajan myötä; nyt kannatta kerätä talteen kaikki kirjat, joita haluaisit lukea, ja sitten kun siihen on taas mahdollisuus, sulla on oikea aarreaitta edessäsi 🙂

   Ootko muuten kokeillut äänikirjoja? Niitä voi soittaa kotonakin taustalla vaikka kotitöidenn tekemisen ohessa. (Tai no, kevyehköä viihdekirjallisuutta pystyy seuraamaan näin, kovasti keskittymistä vaativa äänikirjana tuskin toimii tässä yhteydessä)

  • phocahispida / Ilman sinua olen lyijyä

   Ooh, kirjakokoelma kuulostaa kyllä aika hyvältä, ainakin listan muodossa: Hankin hyvin vähän kirjoja omaksi, pitkälti tilanpuutteen vuoksi.

   Äänikirjat voisivat toimia tätä nykyä. Olen kartellut niitä, koska lukijat tuntuvat lukevan useimmiten omaan makuuni tuskastuttavan hitaasti. Häiriöiden täyttämässä ympäristössä selkouutis-lukunopeus voisi toisaalta nousta arvoon arvaamattomaan. 😉

  • Satu Rämö

   Toi hitaus on muuten niin totta. Eilen olin lenkillä Takamäki-romaanin kanssa ja rupes jo ketuttamaan puolivälissä matkaa, kun edelleen oltiin prologissa. Pitäisi varmaan hidastaa hölkkävauhtia 😉

 • Anonyymi

  Kiitos kirjavinkeistä, nuo Mma Ramotswe -kirjat ovat minunkin suosiossa.
  Tällä hetkellä luen Roope Lipastin Rajanaapuri -kirjaa, ja sangen hupaisaa luettavaa on se.

  Kovasti on myös naurattanut Miika Nousiaisen Maaninkavaara ja Metsäjätti -teokset.

  Eve Hietamiehen Yösyöttö toimi myös, vaikka lapseton olenkin. (Äitini piti tästä myös, kertoi nauraneensa ja itkeneensä myös omaa vanhemmuuttaan tätä lukiessaan). Tästä innostneena omassa lukupinossani on myös Hietamiehen Tarhapäivä.

  Eiköhän näillä kesäillat saa kulumaan. 🙂

  Rentouttavaa lomaa!
  -AE-

 • Anonyymi

  Kiitos kirjavinkeistä, vaikka todennäköisesti univelka pitää lukemisen täälläkin ihan minimissään ja todennäköisimmin loppuun saan jonkun "Hauskat Sanat" -tyylisen mestariteoksen, joka tosin tulee sit luettua kyllä varmaan useampaankin kertaan! 🙂

  Mutta se, miks tänne nyt eksyin oli toinen kiitoksen aihe. Nimittäin Petja-tunika. Sulla oli postaus vaatteista joku aika sitten (en laiskana jaksanut etsiä oikeaa kohtaa) ja sen innoittamana päädyin vihdoin eilen Marimekon liikkeeseen ja mukaanhan se sieltä lähti. Maksoi enemmän, kuin mikä ehkä pienten tahmatassujen kanssa on järkevää, mutta monikäyttöisyys on ehdoton plussa! Joten siis: Kiitos vinkistä!

  Mukavaa kesää ja tietenkin lomaa sitten kun se koittaa!

  -Maaria-

 • marikki

  Luin vasta Vish Purin ja se on ääreishyvä kesäkirja! Rinnastin sen itsekin Mma Ramotsween; persoonallinen päähenkilö, tapahtuu "kaukomailla", viittauksia paikallisiin ruokiin.. Vaikka vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei puutu, kirjan takia ei menetä yöunia kuin korkeintaan siksi ettei sitä malta laskea hyppysistään 🙂 Leppoisia lukuhetkiä!

 • Amelia

  Khaled Hosseinit ja Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin. Viimeisestä on vasta eka osa suomeksi, ruotsiksi löytyy kaks ekaa ja kolmas ilmestynee lähiaikoina

  • Satu Rämö

   Hosseinilta oon lukenut ne kaksi ensimmäistä suomeksi käännettyä, sitä uusinta en vielä. Huomasin siitä ilmoituksen SSKK:n mainoslehdessä (joo myönnetään, olen jäsen ü). Pitänee ehkä hankkia, sillä pidin kyllä niistä kahdesta ensimmäisestä..

   Jo tuon jälkimmäisen trilogian nimi herätti heti mielenkiintoni ja kävin googlaamassa. Wow, tämä menee lukulistalle!

 • Anonyymi

  Yritin tilata Poliisin sun linkin kautta… Meni akateemisen etusivulle, ja siitä sitten hauilla nesbø, nesbö, nesbp aivan mahdotonta löytää. Vasta haku poliisi tuotti tulosta. Aargh!

  • Satu Rämö

   Oh fuck, nuo skandikirjaimet… Hyvä että kuitenkin löytyi oikea kirja. Mäkin tilasin sen jo, tosin mun mutsin luo Suomeen, jossa saan sitten lukea sitä nojatuolissa sillä välin kun mutsi vie lapsenlastaan hiekkalaatikolle 😉

  • Anonyymi

   Akateemisen haku on kyllä muutenkin ihan käsittämättömän huono. Toivottavasti tilauksen hyöty tulee kuitenkin sun blogille!

   Itse luin aikoinaan Punarinnan, ja siitä alkoi armoton Harry Hole- addiktio… Aaveen kohdalla viime kesänä luulin jo,että tää oli tässä. Pettymys-helpotus. Nyt se on menoa taas! T.nimim. Omistan ne kaikki, jopa ihan ekan joka on melko huono. 🙂

   Toinen skandidekkari joka koukutti on Camilla Läckberg, ja tietty Liza Marklund, mutta nuokin taitaa kuulua sulle ei-suomeksi-luettavien listalle,

  • Satu Rämö

   Hih, oon samaa mieltä, se eka Harry Hole -kirja oli aika huono. Luin sen viime kesänä. Onneksi Aave ei jäänyt viimeiseksi, koska sekään ei ollut ihan parhaimmistoa. Mä diggasin tosi paljon Lumiukosta, vaikka se oli kyllä aika karmea…

   Läckerbergiltä oon lukenut jotain suomeksi käännettyä, ja tykkäsin kyllä. Liza Marklundiin mulla on omituinen suhde; oon koittanut lukea pariakin kirjaa häneltä, mutta ei vaan ole natsannut. Mä en usko, että kirjoissa itsessään on mitään vikaa, olen varmaan vaan tarttunut niihin väärällä hetkellä enkä päässyt imuun mukaan.

  • Anonyymi

   Punarinta on mun suosikki, ja sitä aina suosittelen, jos joku haluaa lukea vain yhden Nesbön. Lumiukko alkoi olemaan jo liian karmea mun makuun… 🙂 Ja kirja kirjalta Harry Hole-parka alkaa olemaan todella raunio. Mutta jotenkin se kerää mun sympatiat.

   Marklundiin mullakin on vähän ristiriitainen suhde, lähinnä koska Annika Bengtzon (?) eli se päähenkilö on niin ärsyttävä tyyppi. Läckbergin päähenkilöt on ihanan normaaleja, ja niiden omat ongelmat niin tavanomaisia, että niiden seurassa on kivaa. Mutta kyllä on skandinaviassa paljon sekopäisiä murhaajia valloillaan! 🙂

   Sympaattisista päähenkilöistä ja lukutuoli-kaupunkimatkailusta puheenollen, onks Guido Brunetti tuttu? Eli Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvat dekkarit?

   T. Innokas lukija Laura (koskee sekä kirjoja että sun blogia 🙂

  • Satu Rämö

   Aika mankeliin äijä kieltämättä joutuu… Siksi se viimeisin Hole varmaan alkoi tuntua jo vähän epätodelliselta, kun Hole paikkaili kaulassa olevaa haavaa maalarinteipillä 😀

 • Anonyymi

  Nesbp = nesbo. 🙂 lukuvinkeiksi, jos haluaa skandinavian matkailua 1900-luvun alussa, niin Jan Guilloun Sillanrakentajat! Ja aivan fantastisen hauska JA ajattelemaan paneva How to Be a Woman, kirjoittaja Caitlin Moran.

  • Satu Rämö

   Kiitos vinkeistä! Mä yritän lukea nyt kesän aikana vain suomenkielistä kirjallisuutta, kun se on jäänyt niin paljon paitsioon viime vuoden kiireessä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *