Eroon niska- ja hartiasärystä?

”Diamonds are a girl’s best friend.” Hah. Valetta. Arvostan enemmän omaa tilaa, omaa rahaa ja hartioita, jotka eivät ole jumissa. Onneksi armas mieheni tuntee tarpeeni ja osti minulle viime viikonloppuna valmistujaislahjaksi parhaan mahdollisen esineen: työtuolin, jossa on mahdoton istua kasassa. Jokohan hartiajumi helpottaisi?

Etukeno mahdoton.

Olen viimeisten vuosien aikana kärsinyt jatkuvasta niska- ja hartiajumista. Syy on selvä: istun yli puolet hereilläoloajastani tietokoneen ääressä leuka pitkällä ja selkä kasassa. Ongelma paheni vuodenvaihteessa, kun otin loppukirin Mondon Islanti -matkaoppaan kirjoittamistyössä ja elin muutaman viikon käytännössä vain läppärin edessä istuen.

Tajusin päänupin kannattajalihasten onnettoman kunnon käydessäni tammikuussa kosmetologilla. Olisittepa nähneet hennon kosmetologin ilmeen, kun hän siroilla käsillään yritti hoidon päätteeksi tehdä minulle pienen niskahieronnan. Hih! Hän ei saanut käsiään hartioideni alle.  Siis anteeksi nyt, mutta eihän sun kaularanka liiku ollenkaan. Täähän on täys halko!

Kosmeteologin kommentin innoittamana hain lekurilta lähetteen fysioterapiaan. Kun kuudennen hoitokerran jälkeen makasin viileässä hoitohuoneessa vesihauteessa lämmitetyn hernepussin päällä ja tajusin maksavani joka minuutista noin euron, päättelin, että lämmin pyyhe hartioilla kotisohvalla tulee paljon halvemmaksi. Lyhytpinnainen kun olen, en jaksanut kokeilla uutta fysioterapeuttia, vaan jätin homman siihen.

Flickr/David Wright

Hieronta auttaa, mutta hyvää hierojaa on pirun vaikea löytää. Olen parin vuoden aikana käynyt kokeilemassa täällä Islannissa pariakymmentä eri hierojaa urheiluhierojista spa-hoitoihin, mutta turhaan. En ole löytänyt sellaista, joka ei sivele vaan hieroo niin että tuntuu. Helsingissä minulla on kaksi hyvää kontaktia. Työmatkalla ollessani käyn joko Kampissa Helsingin Urheiluhieronnassa Kata Sinisalolla tai Organic Spiritillä Anna Doepelilla (jälkimmäiseen tutustuin Vuoden mutsin juoksuhaasteen yhteydessä ja sain aikanaan yhden hoitokerran ilmaiseksi).  Molemmat naiset ovat siroja kuin kauriit, mutta ulkonäkö pettää. Voimaa löytyy pyydettäessä enemmän kuin yhdeltäkään tähän asti kokeilemaltani vakuumipakattua nakkia muistuttavalta bodarihierojalta. Aivan taivaallisia naisia.

Helsinkiin on kuitenkin vähän turhan kallista lähteä hierottavaksi kerran kuussa, eli ongelmalle on pakko löytyä joku ratkaisu kotioloissa. Joogaan kerran viikossa, venyttelen päivittäin ja yritän kävellä hartiat suorassa ja pää pystyssä. Mutta yksikin tunti huonossa työasennossa leuka pitkällä ja hartiat lysyssä läväyttää jumin takaisin. Pistän nyt pelimerkit tämän uuden tuolin varaan.

Olen kolmen päivän ajan käyttänyt tätä uutta polvi-istuntatuolia ja oloni tuntuu jo vähän paremmalta. Polvien nojatessa jalkatyynyyn on selkä pakko pitää suorassa, jos haluaa pysyä tuolin päällä. Jos nojaan liikaa eteenpäin, rämähdän alas ja saan qwerty-merkin otsaan. Jos yritän vääntäytyä perinteiseen työasentooni, kaadun ja lyön kuuppani lattiaan. Kerrastahan sen sitten muistaa.

31 Comments

 • Liina

  Joku kuntonyrkkeily tai muu liikunta, jossa yläkroppa on pakko ottaa käyttöön, voisi myös toimia. Itse ajattelin kokeilla kuntosavatea kunhan tästä kerkiän eli varmasti jo tällä vuosikymmenellä.

  • Satu Rämö

   Nyrkkeily, se vois olla hyvä! Tossa lähisalilla on tarjolla sellainen aerobiciä ja potkunyrkkeilyä yhdistelevä tunti, voisin yrittää raahautua sinne kesän jälkeen. Viimeistään tällä vuosikymmnellä 😀

  • Henna

   Tosin olet alussa niin jumissa kaikesta jännityksestä ja uusista liikkeistä että saatat tarvita hierojaa kahta kipeämmin. 🙂 Potkunyrkkeily tai nyrkkeily on kyllä pidemmän päälle loistava harrastus. Suosittelen hartioillesi lämpöä ja kuppahierontaa, siihen käytettävän öljyn kantsis olla lämmittävää laatua. Auttaa tosi hyvin. Ja kuppahieronnan voi opettaa miehelle helposti.

 • Anonyymi

  Jos teet läppärillä töitä koko ajan, on niskajumi väistämätön, koska joudut katselemaan alaspäin näyttöön. Kannattaisi varmaan hankkia "pääasialliseen työpisteeseen" erillinen (langaton) näppis ja sellainen teline, millä saat läppärin näytön nostettua ylemmäs. Se auttoi minua aikanaan hurjasti.

  • Satu Rämö

   Mulla on työhuoneella sellainen koroke & irtonäppis, niistä oli tosi paljon apua. Nyt olen viime aikoina olosuhteiden pakosta joutunut tekemään paljon töitä iltaisin, eli olen ollut himassa olohuoneen pöydän ääressä…

 • Naz

  Mä törmään taas aina niihin hierojiin, joilla sitä voimaa riittää. 😀 Joutuu pyytämääm välissä hellävaraisempaa käsittelyä ettei oo mustelmilla. Mutta auttaa tosiaan jumeihin kun on voimaa mukana. Kaupan päällisiksi saa kivan huimauksen, mutta ah, aukinaiset hartiat. 🙂

  • Satu Rämö

   No hyvä! Tiedän monia, joita hierominen sattuu; liiallinen kipu on tietysti pahasta ja saattaa vaan lisätä jumeja kehon jännittäessä.

   Mä luulen että mulla puuttuu jonkinsortin tuntoaisti selän ja hartiaseudun lihaksista, koska jopa mun mies hieroessaan (sillä on ihan hullut käsivoimat kiipeilemisen ansiosta) on ranteet ja sormet hellänä vartin jälkeen… Mä noille kahdelle mainitsemallenikin hierojalle aikanaan sanoin, että saa hieroa niin kovaa kuin vain pystyy, että ei satu. Ja jos sattuu, niin kerron kyllä. Uskalsivat käyttää voimaa 🙂

 • phocahispida / Ilman sinua olen lyijyä

  Mulla oli viimeiset 5v hartiat ja niska ihan yössä. Nyt olen käyny crossing-tunneilla 7kk ja sinä aikana on ollut ehkä 3 jännityspäänsärkyä aiemman kolmen päänsäryn viikkotahdin sijaan eikä kuvissa ole ollut enää Notre Damen kellonsoittaja vaan yllättävän hyväryhtinen typy. Yllättävä, mutta tervetullut sivuvaikutus. Eli hiihtoa, crossingia, sauvojen kanssa rullaluistelemista, nyrkkeilyä tms. yläselän ja läsien lihaksia aktivoivaa liikuntaa suosittelen omakohtaisen kokemuksen perusteella myös. 🙂

  • Satu Rämö

   Kiitos! Hiihto on musta ihanaa, Islannissa on vaan niin harmillisen vähän lunta pääkaupunkiseudulla, että murtsikkasuksille ei ole juuri ollut käyttöä. Onko crossing sitä stepperinkaltaisessa menoa? Mä oon tehnyt joskus sellaista lämmitysharjoitteluna punttiksella. En tiennytkään, että sitä järjestetään myös ryhmäliikuntana.

  • Rokkimamma

   Niin ja se sauvakävely on hyvä, jos sen vaan oikealla tekniikalla tekee…. taisin mainostaa tätä sulle joskus aikasemminkin peruskuntaharjoitteeksi. =)

 • Anonyymi

  I so feel you sister! Antaisinpas melkeinpä mitä vain, ettei hartiat olisi ikinä jumissa! Tässä kohta kymmenen vuotta tapellut kipujen kanssa, käynyt hierojalla parin viikon välein, nyrkkeillyt, ratsastanut, uinut, jumpannut, venytellyt, syönyt tabuja, lämmittänyt kaurasäkkiä, sivellyt mobilaattia, kävellyt jopa töihin sauvojen kanssa. Välillä olen joutunut sairaslomalle ihan vain sen vuoksi, etten pääse kampeamaan sängystä ylös, saatikaan laittamaan vaatteita päälle kipeiden hartioiden vuoksi. Viime syksynä tipahdin pahasti hevosen selästä, jonka seurauksena olkapää meni leikkauskuntoon. Mutta tiedätkö mitä, hartiakipu lähti samassa rytäkässä. Pitäisi ilmeisesti puolen vuoden välein rytkähtää jotenkin kunnolla tatamiin, jotta lihakset saisivat shokkihoitoa (tai kroppaan ilmaantuisi joku hartioita kipeämpi kohta), nyt nimittäin taas tuo hartiakipu on salakavalasti hiipinyt takaisin elämääni…

  Kiitos mainiosta ja nasevasta blogista, niin ja pikaista helpotusta särkyihin ja jumeihin!

  • Satu Rämö

   Ohhoh, kuulostaa ilkeältä… Ootko kokeillut akupunktiota? Yksi todella pahoista hartiakivuista ja päänsärystä kärsivä ystäväni löysi sitä kautta apua.
   Antijumeja sullekin 🙂

 • Riitta

  Minulla on vastaavanlainen tuoli työterveydestä saatuna, koska minulle luontainen asento istua on olla polvillaan tai jalat sylissä. Satulatuoli ei taas toiminut ollenkaan.

  Tuolin ainoa vika on se, että kun pomo tai joku työkaveri tulee juttelemaan, tekee mieli nousta seisomaan…

 • Anonyymi

  Ei muuta ku useammin issikan kyytiin… mulla ainakin oli kouluratsastajana (aktiiviaikana) niin rautanen ryhti että tuntemattomat ihmetteli. Pitäs päästä omasta salamatkustajasta (meillä kutsutaan alivuokralaiseksi) "eroon" jotta pääsis takasi lajin pariin!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *