Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Islantilaista musiikkia kauneimmillaan

Jos brittilehti Monocle kirjoittaa Helsingin lähiruokaravintoloita kehuvan jutun, ”Monocle kehuu Suomea” on HS.fi:n luetuimpien uutisten listalla ainakin pari päivää. Islannissa pienen maan ”meidät on huomattu” -tyytyväisyys näkyy aivan samalla tavalla – paitsi  sata kertaa suurempana. Jos Islanti päästetään kilpailemaan missä tahansa lajissa muita maailman maita vastaan tai Islanti mainitaan jossain itseään isommassa mediassa, ollaan maahan jo melkein julistamassa uutta kansallista liputuspäivää.  Siispä viimeisen parin viikon aikana paikalliset päivälehtien sivut ja islantilaisten kavereideni fb-feedit ovat täynnä tasan kahta asiaa: Eurooviisuja (Ég á líf” = Mulla on elämä) ja Simpsoneita (Sigur Rós kuulemma esiintyy piirrosarjassa joskus tulevaisuudessa. En tosin tiedä, miten. Ehkä Jónsille annetaan ilokaasua Homerin roolia varten.)

Islannissa tehdään kyllä ihan oikeasti paljon ja todella hienoa musiikkia. Kaksi minun mielestäni kauneinta islantilaista musiikkiesitystä eivät tosin ole ihan tältä vuosikymmeneltä.


Vatnsenda-Rósa oli runoilija 1800-luvun Islannissa. Hänen töistään tunnetaan parhaiten erään kauniin rakkauslaulun säkeistöt, jotka tässä tulkitsee ihan mahtavan kauniisti Björk (pahoittelut, videon laatu on aika huono):

Toinen islantilaisbiisi, jota kuunnellessa alkaa aina vähän itkettää, on Maístjarnan eli Toukokuun tähti. Laulun sanat  runoili aikanaan Islannin nobel-kirjailija Halldór Laxness. Kappale kertoo työväenliikkeestä, luokkataistelusta ja köyhien ihmisten kurjasta elämästä. Silti sitä lauletaan usein häissä ja yritysten vuosijuhlissa. Koska se vaan on niin kovin kaunis laulu. Tämä Youtubesta löytämäni paikallisen naiskuoron esitys on kyllä hiuksianostattavan kaunis, vaikka ei sanoista mitään tajuaisikaan:

8 Comments

 • Miss J

  Ihania musiikkikappaleita molemmat! Toiselta pallonpuoliskolta oleva mieheni oli aikoinaan, omien sanojensa mukaan, Björkin lumoissa, ja sanoo aina että kiinnitti minuun silloin joskus huomiota kun olin kuulemma vähän Björkin näköinen (vaikka omasta mielestäni en kylläkään). Sittemmin mies on jopa käynyt Islannissa, on tainnut olla yksi hänen mieluisimmista työmatkoistaan.

 • AM

  Islantilaisilla on kyllä jotenkin hämmentävän hieno musiikkikulttuuri kaiken kaikkiaan! Noiden täällä tutumpien tyyppien lisäksi esmes joku Ólöf Arnalds tai Hjaltalín onnistuu kyllä kolahtamaan ainakin minulle ihan kunnolla. 🙂

 • Anonyymi

  Oih… Mitä muistoja tuli mieleen Maístjarnanista <3
  Mä lauloin sen Háskólikórinnin (kai se taivutetaan suomislanniksi just noin? ;)) pääsykokeissa ja pääsin mukaan kuoroon 🙂

  -Niina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *