Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Miksi juoksukunto loppuu kesken?

Kuva todistaa: olin lenkillä.

Treenaan parhaillaan Naisten kympille yhdessä Mutsien kymppi -juoksutreeniporukan kanssa. Välimatkasta johtuen vetäisen treenit etänä yksinään kaverina äänikirja (aina dekkari) ja SportsTracker.

Mä olen juossut viimeisen kahden vuoden aikana noin viiden kilsan lenkkejä pari kertaa viikossa. Pystyn hölkkäämään oksentamatta sen viisi kilsaa 45 minuutissa. Kun yritän juosta pidempää matkaa, tulee hengenahdistus, kramppi pakaraan ja verenmaksu suuhun. Alkaa v*tuttaa!!!

Kuntoni on siis nätisti sanottuna jämähtänyt kuin selluliitti persposkiin. Miten tästä pääsee eteenpäin? Miten ikinä pääsen sinne 10 kilometriin? Panostamalla peruskuntoon, neuvottiin Esport Centerin tarjoamissa juoksutreeneissä. Peruskestävyyttä pitäisi harjoitella 2–4 kertaa viikossa, 45–180 minuuttia kerrallaan. Tämän ja muita vinkkejä kokosi Lähiömutsi Esportin treeneistä kertovaan juoksupostaukseensa.

Eli nyt pitäisi sen 2 x 5 km hölkän lisäksi löytää aikaa peruskestävyyden esiin houkuttelemiseksi. Se ei varmankaan onnistu sokeripalalla ja pinseteillä. Pakko vaan treenata aina kun siihen on mahdollisuus. Kävin pari päivää sitten 3-vuotiaan kanssa kahden tunnin kävelylenkillä. Kun lykkii 12 kiloista sateenvarjorattailla pitkin mäkistä kaupunkia, syke nousee mutta pystyy vielä vastaamaan – ilman että kuolee hapenpuutteeseen – lapsen kysymyksiin muun muassa siitä, miksi heinänkorsia kasvaa talojen seinustoilla mutta ei keskellä jalkakäytävää. Näiden filosofishikisten kävelyreissujen päälle käyn kerran viikossa uimassa kilsan (40 minuuttia ja syke nousee) ja loikoan kuumassa vesialtaassa (30 min ja tulee hiki).

Nyt reenataan!!! Huono sää ei ole sitten todellakaan ole mikään tekosyy:

14 Comments

 • kape

  Tuli tuosta lapsen kysymyksistä mieleen, että mitä kieltä puhutte kotona? Kielikysymykset kiinnostaa, sillä odotan esikoista ja meillä on mieheni kanssa erit äidinkielet. Lukisin mielelläni aiheesta vaikka kokonaisen postauksen, jos semmosen haluaisit väsätä! 🙂

  • Satu Rämö

   Pyyntö on kuultu, ehdottomasti väsään 🙂 Tärkeä aihe.
   Meilä puhutaan suomea ja islantia. Lapsi puhuu molempia. Jos mä haluan riidellä tai puhua politiikkaa, puhun englantia. Lapsi tosin riitelee lahjakkaasti jo molemmilla äidinkielillään. Haha.

 • Anonyymi

  Miten pitkän matkan uit 40 minuutissa? Tämä kiinnostaa aina, itse onnistuin aiemmin rintauinnilla 1 km / 30 min mutta nyt 6. kk raskaana olen vain hidas valas eikä enää ihan lähde.
  T. Vakioseuraaja 🙂

  • Satu Rämö

   Se on noin kilsan verran (jos vaan muistan laskea oikein, mitä ei tapahdu ihan joka kerta). Mulla on aika huono uintitekniikka. Tai siis sitä tekniikkaa ei ole. Aika hidasta se pulikoiminen kun yläkoppa vetää rintauintia ja jalat vaan jotenkin heiluu siellä perässä…

 • Rokkimamma

  Sanon ihan ensiksi, että en ole mikään asiantuntija, mutta kyllä tuo juoksuvauhtisi (9 min/km) tuntuu sen verran hitaalta, että sun ehkä kannattaisi yrittää ensin kohottaa tuota peruskuntoa vaikka sauvakävelyllä/reippaalla kävelyllä ennen kuin yrität juosta pitempää matkaa. Nillä pystyt tekemään vähän pidemmän harjoituksen kuin tuo 45 minuuttia kerralaan.

  Intervalliharjoittelu myös kohottaa kuntoa nopeammin, kuin samanvauhtisten ja samojen juoksulenkkien "jyystäminen" vuodesta toiseen.

  • Satu Rämö

   Mä olen salaa haaveillut sauvakävelystä! Ihanaa kun toit sen esiin. Siinä sais niimttäin aika hitsin hyvää treeniä myös yläkropalle ja sille ah niin hyvinvoivalle niska-hartiaseudulle. Kun sais kävelysauvat jostain… Tai sitten vaihtoehtoisesti kenties pienet tarrapainot ranteisiin?

  • Rokkimamma

   Mä olen nykyään enemmän sauvakävely- kuin juoksutreenaaja. =)

   Ostin muutama vuosi sitten sauvat Vierumäen urheilukurssin jälkeen, nyt ne alkaa olla ihan loppu ja taidan ostaa kohat uudet ja paremmat. Niillä sauvoilla saa kävelyyn ihan eri lailla tehoa, kunhan vaan muistaa tässäkin lajissa sen oikean tekniikan… Eiköhän niitä sauvoja luulis Islannista saavan tai nettikaupasta ainakin jos ei muualta.

   Olen joskus vetänyt intervallitreenejäkin sauvojen kanssa. Mulla on sopiva ylämäki kodin lähellä ja sitä kun vetää 10-15 kertaa ylös alas niin johan saahyvän treenin ja voittaa taatusti huonon juoksulenkin.

   Tällä viikolla olen kävellyt jo kolme 2-3 h lenkkiä täällä Saksan alpeilla. Tällä kertaa kyllä ilman sauvoja kun toi vasen käsi on vielä kipsissä… Onhan muuten hyviä kävelylenkkejä täälläpäin ja maisemat mahtavat jos on aurinkoinen ilma. Tänään vetelin tuolla metsässä ylhäällä vuorella jollain pikkupolulla sumussa, mitään ei nähnyt ja ylämäkeä oli monta kilometriä mut ei se mitään,tulipahan käveltyä ja oltua ulkona. =)

   Viläe tässä olis reilu viikko tallailtavaa,ehdin aika monta lenkkiä vetämään sinä aikana !

  • Satu Rämö

   Tämä kuullosti sen verran vakuuttavalta, että mä käyn ostamassa itselleni Kesportista kävelysauvat kun seuraavan kerran olen Suomessa käymässä!

 • Mummo Kirjoittaa

  Kävelysauvat on hyvät, uinti samaten – onko sinulla sykemittaria, se on auttanut minua hahmottamaan kuntoa ja kestävyyden kehittymistä.Lisäksi sijoitin personal treineriin ja niillä ohjeilla on tilanne kivasti kehittynyt. Välillä kuntosalia myös!
  Laitoin sinulle pikkuisen keväthaasteen blogiini 😉

  • Satu Rämö

   Ei ole sykemittaria… Mutta miehellä taitaa olla tuolla kaiken välineurheiluroinan seassa 🙂 Täytyykin kysäistä.
   Kiitos haasteesta!

 • Minna Uu

  Meinasin juuri myös suositella sykemittaria. Kuulostaa siltä, että juoksulenkit vedät aika tappiin asti. On hyvä, että niitäkin treenejä on, mutta lisäksi tarvitaan rauhallista peruskuntotreeniä. Juuri esim. nuo kävelylenkit vaunujen kanssa tai sauvakävely ovat hyviä siihen. Uintikin on hyvää vaihtelua – kaiken kaikkiaan vaihtelevuus rokkaa toki muutenkin.

  • Satu Rämö

   Vaihtelu virkistää ja tuo tuloksia. On vaan niin haastavat työ- ja opiskeluajat, että en meinaa ehtiä tehdä mitään muuta kuin käydä noilla 5 kilsan lenkeillä. Onneksi kevättä kohden mennään: pidemmät päivät tuo mukavasti lisätunteja iltaan 😉

 • Minna Uu

  Meinasin juuri myös suositella sykemittaria. Kuulostaa siltä, että juoksulenkit vedät aika tappiin asti. On hyvä, että niitäkin treenejä on, mutta lisäksi tarvitaan rauhallista peruskuntotreeniä. Juuri esim. nuo kävelylenkit vaunujen kanssa tai sauvakävely ovat hyviä siihen. Uintikin on hyvää vaihtelua – kaiken kaikkiaan vaihtelevuus rokkaa toki muutenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *