Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Ekovajaan ekovinkit

Täti-ihminen haastoi kertomaan arjen ekovinkkejä. Vaikea pala kaltaiselleni ekovajakille. Mutta päätin yrittää.

Ekovajaa.
1. Kiire. Pidän itseni niin kiireisenä, että en ehdi viettää aikaani kaupoissa. Arkisin suoritettava minuuttiaikataulu pitää huolen siitä, että ehdin (ehkä) juuri ja juuri kotimatkalla ruokakauppaan. Mutta että vaatekauppaan?  Ehkä joskus ensi vuonna. (Ostin lähiapteekista pari viikkoa sitten uuden ripsarin. Edellisen olin saanut lahjaksi jouluna 2011.) Voihan sitä ostaa ekologistakin tavaraa ja eettisesti tuotettuja vaatteita, mutta ovat ne silti tavaraa, joiden tuottaminen kuormittaa ympäristöä. Tyhjästä kun ei voi pieraista edes luomulehmän lannasta tehtyä kukkamultaa.
2. Palvelut. Liittyy kohtaan yksi. Ostan mieluummin palvelun kuin tavaran. Katsomme paljon leffoja, jotka vuokraamme naapurin vuokravideoliikkeestä. Käytän kirjastoja. Automme on kaamea vanha ja ruostunut paska, mutta se kuitenkin edelleen liikuttaa meitä paikasta toiseen muutaman kerran viikossa, joten en näe mitään syytä hankkia uutta. Jos tarvitaan hyvä auto vuoristoreissulle, menen mieluummin autovuokraamoon kuin autokauppaan. Olisin jopa ostanut uuden pölynimurin sijasta siivouspalveluja, mutta en saanut ajettua päätöstä läpi perheyksikössä. (Josta olen vieläkin vähän harmissani. Mrrrr.)
3. Sijainti. Asumme keskustassa, ja koska pystyn päättämään työntekopaikkani itse, minun ei tarvitse arkisin liikkua kuin kävellen ja pyörällä. Siinä tulee säästettyä ympäristöä. Ja hermoja.
Säästäväisyyteni ja ympäristöystävällinen käyttäytymiseni on kuitenkin jokseenkin valikoivaa sorttia. Pesen tiskikoneen puolikkailla konetiskiainetableteilla, mutta sitten toisaalta saatan innostua suunnittelemaan sapattitalvea Tyynenmeren saaristossa. En tee heräteostoksia Vero Modassa, mutta omistan aivan liian monta omenatuotetta. Ja hankin oikeutuksen ostoksilleni muistuttamalla itseäni siitä, että teen tulonhankkimiseen tarvittavia investointeja, jotka voi vähentää verotuksessa. 

6 Comments

 • Täti-ihminen

  Jännän kuvituskuvan valitsit 😀

  Ja muuten, mäkin perustelen ostamattomuutta sillä etten käy kaupoilla. Moni osaa kuitenkin shoppailla ihan kotoa käsin niillä omenatuotteilla – eli on siinä vähän muutakin valinnan takana. Kai.

  • Satu Rämö

   Haha, joo ajattelin repäistä jonkun mahdollisimman nolon. Koska on jotenkin säälittävää, miten vähän sitä tulee _ihan oikeasti_ tehtyä ekologisia valintoja. Kuten esimerkkinä Apple. Olen silmäillyt ison pinon raportteja, joissa Applea, tai siis sen alihankkijoita, syytetään huonoista työoloista ja ihmisoikeussopimusten rikkomisesta. Silti kaikki meidän kodin elektroniset vempaimet puhelimesta kännykkään on samaa merkkiä. Kompensoisin mielelläni esimerkiksi valitsemalla lähellä tuotettua ruokaa joka myydään ilman muovipakkauksia, mutta täällä tuontituotteiden luvatussa maassa se on välillä vähän vaikeaa…

 • Irina

  Yhdyn täysin kohtaan kaksi. Alituinen muuton mahdollisuus (tai uhka) toistaiseksi tuntemattomaan paikkaan on oiva kannustin kuluttaa mieluummin palveluja kuin tavaraa. Valinnanvaraa on silti hurjasti puhtaista ikkunoista kampaamoihin ja keilaamiseen, eikä mitään jää käsiin pyörimään.

  • Satu Rämö

   Niinpä!
   Ja nykyään pystyy – jos asuu isoissa kaupungeissa, laskettakoon Helsinki näihin – luopumaan kokonaan omasta autosta. Julkista liikennettä pystyy täydentämään car share -palveluilla. Eli saa oman auton käyttöön vain silloin kun sitä tarvitsee – ilman vakuutus-, katsastus- ja remonttimaksuja.

  • Satu Rämö

   kohottaa myös ihan henkilökohtaista elämänlaatua. mä saan ainakin paljon isommat kiksit vaikka tunnin urheiluhieronnasta kuin uusista kengistä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *