Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Ostan ruoanlaitolla siivouspalveluita

Ekonomintutkinnosta on ollut minulle eniten hyötyä ihan jokapäiväisessä elämässä. Pystyn perustelemaan niiden avulla esimerkiksi kotitöiden jakautumista.

Kansainvälisen kaupan teorian Heckscher-Ohlin mallissa maat erikoistuvat tekemään sellaisia tuotteita, joiden tuottaminen on niille suhteellisen edullista. Siis jos Ruotsissa on sairaan paljon työvoimaa, siellä kannattaa ommella pannulappuja. Jos taas Suomessa on paljon metsää, mutta vähän ihmisiä, Suomen kannattaa viedä lautoja Ruotsiin ja tuoda sieltä mukana pannulappuja.


Meidän talousyksikössä erikoistuminen toteutuu siten, että mä teen ruokaa ja mies siivoaa. Treidaan siis ruuanlaittoa puhtaaseen kotiin. Samaan aikaan ruoanlaittotaitoni kasvavat eli perheemme saa tulevaisuudessa yhä parempaa ruokaa. Miehen harjoittaessa siivousta siivoustaidot hioutuvat, eli kotimme on yhä kauniimmassa kondiksessa.

Vaikka riehaannun uusista kokemuksista ja symppaan epämukavuusalueetta, joissakin asioissa suutari pysyköön työpaikallaan. Jos mä alkaisin siivoamaan ja mies laittamaan ruokaa, meillä syötäisiin joka ilta lämpimpiä voileipiä ja käänneltäisiin aamupaniikissa kertaalleen käytettyjä alushousuja päälle puhtaampi pinta sisäänpäin.

Kirkkaus loisti heidän ympärillään,  ja he peljästyivät suuresti.

Yksinkertainen työnjakomme on yliveto, sillä se toimii. Siinä on vain yksi heikko lenkki. Nimittäin ne päivät, jolloin mies ei ole kotona. Jos mä olen poissa kotoa, mies voi mennä tiukan paikan tullen lapsen kanssa mutsilleen syömään tai tilata ruokaa ravintolasta. Mutta jos mies on poissa, siivouspalvelua ei saa paikalle yhdellä puhelinsoitolla (ja anoppia en kyllä kehtaa pyytää imuroimaan). Kysyin mieheltäni apua, kuinka se saa tämän kämpän aina niin siistiksi:

1. Pese pyykkiä usein – siis ennen kuin sukkakori tyhjenee. (Päätin heti lukaista pesukoneen käyttöohjeen. Ostimme uuden värkin muutama viikko sitten, enkä mä ole vielä kertaakaan käynnistänyt sitä.)

2. Tyhjennä molemmat keittiön pöydät roinasta kahdesti viikossa ja pyyhi leivänmurut vasta sitten. (Damn. Olen yleensä pyyhkinyt murut kädellä leikkuulaudan alle piiloon. Lallallaaa.)

3. Putsaa kaasuhella ainakin kerran viikossa pesuaineella ja rätillä. (Eli sen rautaritilän saa siis irroitettua!)

4. Imuroi ainakin kerran viikossa. Ja vaihda ihan oikeasti välillä se pölypussi. (Heheh.)

Mies lähtee huomenna pääsiäisen ajaksi jäätikölle. Ohjeet tulivat tarpeeseen.

11 Comments

  • Satu Rämö

   "miten hemmetissä kaapin oveen kahden metrin korkeuteen on mahdollista roiskuttaa kahvia?!?"

   No tätä mäkin olen ihmetellyt!

   Hyvää pääsiäistä sullekin 🙂

 • Sari

  Sä olet saanut hyvät ohjeet, kyllä noilla pärjää! Meillä taas minä ostan imuroinnilla ja pyykin pesulla tuon ruokapalvelun. Mies tykkää ruoanlaitosta, minä en. Kyllä mä teen ruokaa, kun on pakko, mutta on ihana kun mies hoitaa sen yleensä. Tosin nyt taitaa olla tiedossa reissuhommia, joten se siitä palvelusta sitten.

 • Täti-ihminen

  On todella koulutuksesi kannattanut! Nimittäin ihan älyttömän hyvän diilin olen saanut tehtyä… Mun mielestä ruoanlaitto ei *mitenkään* kompensoi koko kämpän siistinäpitämistä (mikä ehkä kertoo siitä kumman rastin noista kahdesta minä ottaisin).

  Mä olen joskus pohtinut, että listaisin kotitöiden jakautumista, mutta luulen, että siitä tulisi vain ahdistus. Päivä vain ja riita kerrallansa… Lallallallaa.

  Ja sori. Mut luotan, että sun mies ei vieläkään ymmärrä suomea sen vertaa, että tää kommentti romuttaisi teidän systeemin 😉

  • Satu Rämö

   Joo ei se ymmärrä.
   Se tosin harmitteli, että nyt ihmiset luulevat, että se ei _osaa_ ollenkaan laittaa ruokaa. Kun kävihän se sentään laivakokkikurssin joskus 80-luvulla. Lohdutin hänä kertomalla, että kyllä mäkin _osaan_ siivota, jos todella on pakko, mutta siinä kyllä perheen kokema kokonaishyöty laskee jyrkästi.

 • Rokkimamma

  Voisin kirjoittaa kirjan siitä, miten kämpän saa (teoriassa) pysymään siistinä. Pitäsiköhän joskus vaivautua…. Pääsääntö on se, että tekee vähän joka päivä ja määrätyt rutiinit aamuin illoin. Toimii !
  En kyllä pysty toteuttamaan tätä käytännössä ihan jatkuvasti, välillä pääsen niskan päälle ja sitten taas repsahtaa.

  Nyt juuri raivostuttaa se, kun juuri pääsin hyvään vauhtiin tavaroiden ja erityisesti turhien kamojen raivaamisen suhteen ja sitten sain tän kipsin käteen. Hiukka rajoittaa siivoomista ja muuta. Katselen tädssä taas paraikaa tätä meidän olohuoneen kaaosta, täytynee panna kakarat töihin illalla.

  Meillä työnjako menee suurinpiirtein niin, että mies tekee aamiaisen ja imuroi ja mä teen kaiken muun (siis noin karrikoidusti…) eli kylppärien siivoamisen, pyykinpesun, ruuanlaiton jne.
  Oma syy, mitäs olen totuttanut miehen liian hyvälle, en vaan yleensä jaksa kuunnella sitä V-P määrää minkä kotityöt miehelle aiheuttaa. Teen kotitöitä jos jaksan ja jos en jaksa, ollaan hetken kaaoksessa.

  Mielenkiintoista nähdä, missä kunnossa kämppä on kun tulen huhtikuun puolivälissä takasin liki kahden viikon reissusta, kaksi vaihtoehtoa on,joko kämppä on totaalisen kaaoksen vallassa tai sitten kaikki onkin putsplank. =)

  • Satu Rämö

   Lapsen saa oivasti mukaan kotitöihin (okei, omani on kolme vee joten se ei vielä tajua protestoida), huuhtelemaan riisiä tai pilkkomaan banaania.

   Jos haluat varmistaa oikein mukavan kotiinpalun itelles, jätä puolihuolimattomasti keittiön pöydännurkalle siivouspalveluyhtiön puhelinnumero. Mä ehkä turvautuisin itse siihen – nipistäisin ne rahat vaikka jättämällä yhden kampaamokeikan väliin 🙂

  • Rokkimamma

   Pienet tekee kyllä innokkaasti, mutta kun ikää tulee kiinnostus jotenkin häviää. Joten meillä kyllä prostestoidaan ja välillä ankarasti… osaisivat kyllä jos haluaisivat, mutta varsinkin nuorin 9v on ihan mahdoton, sotkee kyllä ja roudaa tavaraa pitkin kämppää, omien jälkien siivoaminen ei kiinnosta pätkääkään. (vali, vali)

   Onneks toi vanhin on jo 16 v, joten voin hätätilassa palkata sen siivoomaan. Tosin meillä lasten kuukausirahan saamiseen liittyy pieni velvoite, määrätty määrä kotitöitä on jokaisen tehtävä, jotta rahan saa.

   Ja jos olen rehellinen, ihan muruja noi lapset ja mies on olleet, nyt kun olen ollut yksikätinen. Ekoina päivinä tekivät mukisematta ruuat ja muutkin kotihommat, kun mulla oli oikeasti käsi niin kipeä, etten pystynyt. Ei oo ihan koulutus mennyt hukkaan. =)

  • Anonyymi

   Off topic, mutta pitääkö riisi huuhdella? o.O ei oo koskaan käynyt mielessäkään. Muuten mä oon kyl mielestäni parempi keittiössä ku siivoamisessa. Me otetaan tasaisin välein yhteen miehen kanssa kun mä en vaan tajuuuuu miksi pitää olla jatkuvasti hinkkaamassa pöytiä leivän muruista ja keräillä leluja joka ristuksen päivä. Ei mua haittaa parit leivän murut ja kaakaotahrat keittiössä – ja se jota haittaa hinkaatkoot ite (eli mies). Mutta ei kuulemma käy.

  • Satu Rämö

   Jos mun mieheltä kysyisit, niin se sanoisi että ei todellakaan. Mä ostin sellaisen keraamisen riisikeittimen joulualesta ja huuhtelen nyt kaikki riisit siivilässä ennen keittoa & lorautan kypsien riisien päälle vähän riisietikkaa. Näin saan aikaan tahmeaa riisiä. Tiedä sit huomaako sitä kukaan muu kuin mä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *