Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Niin kauan kuin yötä riittää

Jos saan nukkua yössä 8 tuntia, olen aamulla pirteä, positiivinen ja järkevä ihminen. 7,5 tunnin unilla olen vielä melko järkevä. Seitsemän tunnin jälkeen pystyn esittämään – jos oikein kovasti pinnistelen – melko siedettävää henkilöä. Kun mennään alle seitsemän tunnin, sokka irtoaa. Tarvitaan sukkapari lattialla, tyhjä vessapaperirulla wc-rullatelineessä tai liian lähietäisyydellä tukkoista nenäänsä niistävä puoliso, niin minä räjähdän. Muutun siis sellaiseksi suohirviöksi, jota Katja uusimmassa kolumnissaan osuvasti kuvaili.

3-vuotias tyttäremme vetelee yöunet iltaysistä aamukasiin ilman yöheräilyjä. Minulla ei siis ole yhtäkään järkevää syytä olla menemättä nukkumaan puoliltaöin ja herätä kasilta. Missä sitten mättää? Työnteossa.

Olen jutellut useiden työssä käyvien vanhempien kanssa, ja kaikilla kuvio kuulostaa samalta: Töistä tullaan kotiin tarhan kautta viideltä. Kersojen kanssa vietetään kolme tuntia; syödään, katsotaan myyrää, hoidetaan iltatoimet ja mennään nukkumaan. Kun lastenhuoneesta alkaa kuulua tuhinaa, läppärinruutu alkaa sylkeä sinertävää valoa. Alkaa työpäivä part two. Työsähköposteja, seuraavan päivän palaverin valmistelua, täydennysopintojen suorittamista, facebookissa roikkumista, blogeja. Joku tekee väitöskirjaa. Ja sellaista pientä iltapuuhaa.

Kun lapsi on mennyt nukkumaan, kirjoitan tunnin. Kello kymmeneltä ruokailusta on sopiva aika, joten käyn ehkä lenkillä. Kello 23 avaan tietokoneen uudestaan. Teen koulutehtäviä, editoin tekstejä, bloggaan, roikun naamakirjassa, teen tilauksia kauppaan. Puoliltaöin havahdun siihen, että pitäisi mennä jo nukkumaan. No mutta vielä tämä yksi asia. Sitten kello onkin jo yksi ja tajuan olevani säädyttömästi myöhässä. Olen aamua ajatellen jo valmiiksi kärttyinen. Samperi. Liukastuin taas siihen samaan banaaninkuoreen.

Mä aion nyt kokeilla yhtä asiaa. Laitan itseni vieroitukseen. Säädän herätyskellon soimaan joka ilta kello 23. Sovin itseni kanssa, että silloin on pakko laittaa tietokone kiinni ja rauhoittua. Pyysin miestäni varmistamaan, että todella myös toimin näin. Kokeilen, olenko viikon jälkeen rauhallisempi ja siedettävämpi ihminen. Haluan myös testata sen, olenko 8 tunnin yöunien jälkeen tehokkaampi. Ehkäpä saan enemmän aikaan vähän lyhyemmässä ajassa! Ja miten siistiä olisi, jos kaupan päälle saisi vielä astetta freesimmän olon.

25 Comments

 • Kahdessa kulttuurissa

  En voi käyttää läppäriä ysin jälkeen illalla. Jos käytän, olen vielä puolen yön aikaan pirteä kuin peipponen. Läppäri vaikuttaa mulla ainakin siihen, että aivoni aktivoituvat moneksi tunniksi. Liikuntaakaan en voi harrastaa ysin jälkeen, koska kaikenlainen liikunta nostaa vireystasoani ja käyn ylikierroksilla. Sen sijaan voin mainiosti tehdä kotitöitä, seuraavan päivän ruokia, imuroida, viikata pyykkiä tai iltapissattaa koiran. Ne saavat minut mainiosti siihen tilaan, että yhdeltätoista kutsuu peti. Lenkkeilyn hoidan aamulla, kun koira pitää joka tapauksessa viedä ulos.

  En olisi vielä pari vuotta sitten uskonut tätä, että arki-aamuisin viimeistään seiskalta paahdan lenkilla säässä kuin säässä. No, sitten tuli koira. Jotta ehdin ajoissa töihin, täytyy aamulenkityskin hoitaa aikaisin.

  • Satu Rämö

   Mä taas olen niin tajuttoman aamu-uninen, että lenkkeily aamulla kuulostaa täysin mahdottomalta. Kun en jaksa aamuisin käydä edes suihkussa 😀 Saattaahan tosin olla, että kesän myötä ja tämän "vieroituksen" antamien lisäyöunien kautta aamutahmeus vähenee. Saas nähdä.

  • Kahdessa kulttuurissa

   Niin mäkin olin, aamu-uninen ja luulin, että ei musta ole ikinä viemään koiraa aamulla ulos, mutta niin vain sitä mennään. Tosin niinä aamuina (yleensä siis viikonloppuisin), kun mies vie koiran, on ihana hautautua peiton alle.

   Tosin toi läppärin käytön lopettaminen ennen ysiä vaikutti mun uniin positiivisesti. Mun mies selitti mistä se johtuu (ne oli duunissa tutkineet jotain aivosähköhommeleita ja sykevariaatioita). En siis enää muista mitään, mikä se oli, mutta siitä löytyy siis ihan tutkittua tietoa, miten erityisesti tietokoneen käyttö iltaisin heikentää yöunen laatua. Mies testasi jollain (sykevariaatio-mittauksella) omaa unenlaatuaan ja palautumista stressista. Ero oli huomattava. Siis jos käytti konetta tai ei käyttänyt.

  • Satu Rämö

   Wow, toi on tosi mielenkiintoista! Mistä tuleekin mieleeni sellainen ajatus, että olisikohan kuitenkin unen laadun kannalta järkevämpää lukea perinteisiä kirjoja e-kirjojen (iPad) sijaan…

  • Kolmen koplan mama

   varmaan olisi, mun on ainakin vaikeampi saada aivoja nollille tabletin lukemisen jälkeen kuin kirjan. Tabletti pimeässä huoneessa, kirjan kanssa pehmeä lukuvalo, asento sama, testaa perinteistä 😉

  • Johki

   Sama vika, aamulla olisi aina ennen uni maittanut ja koiraakaan ei meille tule sillä verukkeella, että kuka jaksaa…aamulla???!! Noh, nykyisin herään siinä ennen viittä aamulla ja pörhällän kuntosalille tekemään treenin. Itse asiassa se olisi oiva nukuttaja. Tekisin rankan treenin mielelläni illalla siten, että olisin treenin päättymisestä tunnin jalkeilla mutta pahus kun tämä fitness-buumi on aiheuttanut sen, että hiljaista aikaa on about vain aamulla, jos sittenkään. Ja toinen jutska on se, että olen kuulemma sanonut joskus, että salillekaan mua ei koskaan saa. Enää ei nukuta juuri koskaan, siihenkin meni kauan oppia että mistä se johtuu (ei siis liian vähästä nukkumisesta). Nooh, elämä on – ikuista muuttumista ja itsensä yllättämistä!

 • pilami

  Ei väsymyskään hyvästä ole, mutta mulle ei yksinkertaisesti sovi nälkä. Nälkä ja väsy onkin sitten ihan horror-yhdistelmä. Meidän koko perhe on kyllä näitä "kaihda nälkää" -ihmisiä. Tiedä sitten kumpi paha on pahempi. Olen elämässäni esim. ehkä kaksi kertaa ohittanut lounaan työajalla. Sinne kun on ihan pakko ehtiä. Ja lämpimälle sellaiselle, muuten menee elimistö epäkuntoon.

 • Rokkimamma

  Olen vasta nyt reilusti yli nelikymppisenä ymmärtänyt riittävän unen tärkeyden. Mulla meni vuosia todella vähillä unilla, osin lasten takia, mutta osin myös itseaiheutettuna…ja työn takia. Välillä on ollut ajanjaksoja, jolloin olen nukkunut 4-5 tuntia/yö ja yleenäsvielä siten, että herään aamuyöstä valvomaan (varma stressin merkki meikäläiselllä nykyisin).

  Nyt olen viimeisen puolen vuoden ajan mennyt sänkyyn pääsääntöisesti viikolla klo 22. Puhelin "herättää" klo 21:45 (ala mennä äiti nukkumaan). Toi 15 minuutin marginaali siksi, että ehdin laittamaan seuraavan päivän vaatteet valmiiksi ja käymään iltapesulla. Klo 22 nuorimman tytön kanssa sänkyyn lukemaan ja klo 22.30 kirja pois ja simmut kiinni. Ylösnousu kun on jo klo 5:30 niin ehtii nukkumaan 7 tuntia.
  Viikonloppuisinkin menen yleensä klo 23 mennessä nukkumaan, kun kuitenkin pitää nousta viimeistään 7:30 lasten harrastusten takia. Joskus tietysti vieraiden tai juhlien takia tulee valvottua, mutta normiviikonloppuna ei.

  Tietokonetta en käytä normaalisti klo 21 jälkeen, yleensä ei ole tarvetta, ehdin hoitaa nykyisin konehommat joko päivällä tai aikasemmin illalla. Ymmärrän kyllä tuon ongelman pienten kanssa, rauhaa ei ole ennen kuin pienet on nukkumassa.

  Nyt noin puolen vuoden kokeilun jälkeen olo on ihan erilainen kuin ennen sitä, jo parissa viikossa huomaa selvän eron, suosittelen, kannattaa kokeilla. Mulla unen puute vaikuttaa myös ihan suoraan mielialaan ja pinnan kestävyyteen.

  • Satu Rämö

   Kun lisääntyneisiin yöuniin lisää vielä sen että kevätaurinko alkaa paistaa, niin mun mies varmaan luulee että meille on muuttanut joku uus nainen 😀

 • Anonyymi

  Aika paljon ärsyttää sekä tämä postaus, että Katjan postaus siitä, että vähät yöunet tekevät suohirviön tai muuten ikävän ihmisen – toki työt on tehtävä (vrt. kaupan tilaukset), mutta kuitenkin molemmista postauksista kuultaa läpi se, että myöhään valvominen ja sen takia vähille unille jääminen on AINAKIN OSITTAIN OMA VALINTA. Nimenomaan, jos/kun lapsi nukkuu hyvät yöunet ja elämässä on muutakin kuin se yksi työ, jonka toivottavasti voisi hoitaa muutenkin kuin keskiyön öljyillä.

  Ja jos kuitenkin arki pyörii niillä vähillä unillakin, niin on sekin oma valinta, että on kauppa, jonka tilauksia on tehtävä yöllä, kun muuten ei ehdi tai muut asiat ovat prioriteettina, esim. kuten esimerkissäsi kirjoitit, joku tekee väitöskirjaa yöllä tms. On siis OMA valinta haalia niin paljon tekemistä, että yöt jäävät vajaiksi.

  Olen vähän sitä mieltä, että silloin on turha valittaa, sitähän on valinnut naamakirjassa roikkumisen tai blogin kirjoituksen ja elämän jossa niin paljon tekemistä sen nukkumisen sijasta – minä EN voi tehdä sellaista valintaa. Olen huonouninen, eli nyt jo osa unesta tulee vain unilääkkeillä tai saatan herätä keskellä yötä ja valvoa 2-3h ja sen lisäksi jos nukun alle 7h yhtenäkään yönä puhumattakaan kahdesta perättäisestä 6,5h tai alle yöstä, niin en ole vain pahalla päällä ja ehkä vähän tehoton vaan aivan kertakaikkisen toimintakyvytön. Oksettaa, en pysty ajamaan autoa ja saan tuskin lapselle ruokaa suuhun. Töissä tuijotan konetta niin, että yksikään ajatus ei liiku päässä ja mitään en saa aikaiseksi, palaverissa en ymmärrä mitä muut puhuvat. Lapsen ollessa pieni oli ajoittain miehen pakko jäädä töistä pois sen takia, että en unen vähyyden takia kerta kaikkiaan, siis todella oikeasti, pystynyt hoitamaan lasta. En todella fyysisesti pysynyt pystyssä, törmäilin seiniin tai tavarat tippuivat käsistä aivan holtittomasti – silloin ei paljon uskaltanut kantaa vauvaa.

  Minun arkeni on kello 07.30 ylös, silloin ehtii juuri ja juuri ysiksi töihin, viidestä puoli yhdeksään lapsen kanssa ja viimeistään kymmeneltä, ehkä joskus, ihan holtittomaksi jos rupeaa, puoli yksitoista itse nukkumaan. Ja se on aivan pakko. Ei minulla ole MITÄÄN mahdollisuutta mennä kuuden jälkeen illalla urheilemaan tai roikkua netissä puoleenyöhön tai muuten alati valvoa liian pitkään, a) ei tule se vähäkään uni silmään tai b) jää yö liian lyhyeksi ja sitten on monta päivää aivan katastrofia ja joudun pahimmillaan olemaan pois töistä sen takia, että on pakko nukkua.

  • Satu Rämö

   Uh.. univaikeudet ovat tosi ikäviä. En voi kuvitellakaan, miltä se tuntuu, jos ei saa nukuttua.

   Nukkumisen vähyys tosiaan on täysin mun oma valinta. Olen valinnut sellaisen työelämän, jossa ei ole työpaikkaa, joka maksaa kuukausipalkkaa. Nautin yrittäjänä olemisesta, mutta käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos en tee töitä välillä vähän normaalia pidempään tai jos olen sairaslomalla, mun tilille ei tule yhtään rahaa. Voisin tosin hengata vähemmän netissä (raffisti arvioiden viidennes mun nettiajasta on viihdettä ja vapaa-aikaa) ja nyt aion sitä yrittääkin 🙂

   Tsemppiä sinulle.

 • Anonyymi

  Kone kiinni viimeistään klo 21, mieluummin jo paljon ennemmin. Sen jälkeen kotipuuhia, lukemista, telkkarin katselua max. klo 22 saakka. Sitten sänkyyn ja kirjan (siis sellaisen oikean, paperista tehdyn) lukemista max. 22:45 saakka. Vielä kerran pissalle, pää tyynyyn ja nukahdan välittömästi. Herään 6 – 6:30 pirteänä.

  Olen varma, että tuo aikainen rauhoittuminen on mun hyvien unien salaisuus. Läppäri antaa liikaa ärsykkeitä (tsekkaan vielä tän ja sitten yhden jutun jne). Enkä saa unta ellen lue vähintään 15 minuuttia illalla ja lukemisen on oltava kirja, ei mitään akkainlehtiä. Olen ollut samanlainen ihan koululaisesta saakka. Huomaan tartuttaneeni tämän kirja-asian jo lapseeni sekä mieheeni 🙂 Lapsi on 5v. ja haluaa aina iltasadun ja hyvän yön toivotusten jälkeen katsella itse kirjaa hetkisen. Sitten sammuttaa valon ja sammuu saman tien 🙂

 • Jennijee

  Kävin kampaajalla (rasti seinään!) ja lueskelin jotain terveys-aiheista lehteä. Siinä kerrottiin lyhyestä tutkimuksesta, joka käsitteli sinistä valoa, jota esim. läppärit säteilevät. Oli tutkittu, että sininen valo virkistää, tai ainakin vaikeuttaa nukahtamista.

  Olen itse vakavasti harkinnut iltaisen koneella roikkumisen vähentämistä, en ihan vielä toteuttanut tosin… Anyway, jos meinaat mennä klo 23 nukkumaan, niin kone kiinni klo 21. Siinäpä tavoitetta! Ja jos ei onnistu, niin kännyköiden sininen valo ei ole niin pahasta, joten ysin jälkeen voi vielä hetken surffata blogeissa ja facebookissa puhelimella. 😀

 • Sari

  Tuo on jokaisen työssäkävijän ongelma, vaikka lapset olisivat jo isojakin. Ei vain illalla pääse ajoissa nukkumaan ja sitten aamulla ei tahdo päästä ylös. Sinä olet keksinyt mainion keinon, toivottavasti toimii. Itse olen säätänyt asian niin, että klo 22 tv kiinni ja mahdollisimman nopeasti siitä petiin. Tosin aamulla herätys jo klo 5.00 eli ei siihen montaa tuntia silti jää.

 • Johki

  Tutulta kuulostaa, tosin en koskaan lapsen saatuani älyttömästi valvonut (esim. avannut konetta klo 23…) koska seuraukset piti kärsiä nahoissa, sitä nopeasti oppii. Aikaa tuntuu olevan kuitenkin liian vähän joten tein sen ratkaisun, että lyhensin työpäivää. Kaikilla ei varmasti onnistu ja onneksi minulla sellainen työ, mitä ei tarvitse enää pohtia kotona. Sivutoiminen bisnes on, mutta otan töitä vain sen verran kuin pääni kestää ja mihin aikani sujuvasti riittää eli hyvin satunnaisesti. Tosiaan kun muut tulevat tarhan kautta kotiin viiden maissa, olen itse jo nautiskellut pitkään kiireettömästä olosta kotona. Love it!!! Ja joskus menen lapsen kanssa samaan aikaan nukkumaan, nyt siihen ylellisyyteen on "varaa" kun päivät ovat ikään kuin pidentyneet 🙂

  • Satu Rämö

   Mä olen ihan varma, että tuo lyhennetty työpäivä tekisi mulle NIIN hyvää. Heti kun saan tuon kaupan kollegan kanssa siihen kuntoon, että siellä ei tarvitse itse viettää päivisin aikaa, arjen laatu (=vapaa-aika) saletisti nousee ropisten.

 • Anonyymi

  Tuttu tunne! Ite tykkään onneksi enemmän perinteisistä kirjoista vs. iPad, mutta muutoin tätä tulee räplättyä tätä ihan liikaa liian myöhään. Aiheesta oli juttua lehdissä joku aika sitten, esim. http://www.tietokone.fi/uutiset/tietokone_voi_sotkea_unirytmiasi. Parempiakin juttuja oli (ehkä Hesarissa?), mutta Googlannet ne itte mua nopeammin 😉 Kokeile, eron muuten huomaa, vähintään nukahtamisnopeudessa ja unen laadussa…

 • Saija Vartiainen

  Mä en pysty noin vähiin uniin, ainakaan enää. Teen myös töitä yrittäjämäisesti ja projekteja joten helppoa se ei ole. Yöstä saisi hyviä tunteja työn tekoon mutta pakko mennä nukkumaan jo 21-22. Olen ihan eri kunnossa. Lapseni on nyt 2 v. ja hän oli syntyessään keskonen, kuuden kuukauden koliikki syntymästä lähtien. Olin silloin aika totaali-yh ja aloin saada lopulta rytmihäiriöitä. Nytkin ne tulee jos en nuku, keho ei kestä äärivetämisiä enää. Eli nukun. Teen töitä klo 9-16, ja tarvittaessa lauantaisin tai sunnuntaisin kun lapsi on isällään tai nukkuu vaikka päiväunia. Mutta en yöllä enää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *