Islanti on kuin täydellinen puoliso

Siihen ihastuu aina uudestaan. Jopa silloin, kun sen kanssa on tehnyt töitä kaksi kuukautta yöt läpeensä, lukenut oikovedoksia ja vetänyt verenpaineet katosta posauttavia kilareta Adobe Readerin kaatuessa kello 01:30.

Kun sain Mondo-lehdestä eilen sähköpostissa Islanti-matkaoppaan viimeistellyn kannen, tunsin ylävatsassani lämpimän, rauhallisen ja läpättävän tunteen. Se on se tunne, josta kaikki projektityöntekijät repivät kiksinsä: Jumalauta. Se on vihdoin valmis! Ja siitä tuli hyvä.

Kansikuva on todella hieno. Mun mies otti sen. Ja mun hyvä ystävä suostui malliksi. Miehen serkut lainasivat hevosta ja takapihansa maisemaa. Minä toimin kuvausjärjestelijänä junioriassarin vedellessä kameralaukkua pitkin maatilan pihaa. Kuvaussession jälkeen mieheni täti keitti kahvit. Se oli hieno päivä.

Saan Mondo Islanti -matkaoppaasta muutamia tekijänkappaleita parin viikon kuluttua. Niistä kaksi kuuluu teille 🙂 Näin matkaopaskirjailijan ja Islanti-fanin näkökulmasta on mielenkiintoista kuulla, mikä ihmisiä Islannissa eniten kiinnostaa. Siispä kysyn teiltä. Jos tulisit Islantiin yhdeksi päiväksi, mitä haluaisit täällä tehdä? Lähetän kirjat kahdelle onnelliselle. Vastausaikaa on ruhtinaallisesti: 31. maaliskuuta asti.

171 Comments

 • Liina

  Toi kuva on todella hieno. Olen jo vuosia salaa ja julkisesti haaveillut Islanninreissusta, mutta nyt haaveesta taisi tulla pakkomielle.

  Älä missään nimessä lähetä sitä kirjaa mulle, ellei kylkiäisenä tule lentolippu 🙂

 • Hebs

  Ihana kuva ja hauska kuulla tarina sen takana!

  Haluaisin ehdottomasti nähdä niitä upeita maisemia, mieluiten hevosen selästä.

 • Paula

  Niistä kuumista kylvyistä aina kaikki puhuu, joten se olisi varmasti koettava. Ja luonto muutenkin, kaupoissa ehtii juosta kotonakin, paitsi tietysti sinun kaupassasi olisi pakko käydä 🙂

 • Maija

  Heppatyttönä menisin ratsastamaan issikoilla! Samalla näkisi kaunista ja karua luontoa 🙂 Two in one. Tai three, jos retki sisältäisi jonkun hyvän evästauon 😉

  • Satu Rämö

   Haha, tää oli hyvä!!

   Ja toi mieleeni tarinan, kun mun islantilainen mies tuli ekaa kertaa Suomeen vaihto-opiskelijana joskus 2000-luvun alussa. Se asui Itä-Pasilan opiskelijakämpissä. Viereisen virastotalon seinästä se yritti tavata ensimmäistä suomenkielistä sanaansa: Asuntotuotantotoimisto.

   Se ei ole vieläkään toipunut ensijärkytyksestä. Siksi se ei kai vieläkään osaa suomea.

 • Kesätyttö

  Haluaisin nähdä miten saaren asukkaat elää ja millaista elämä on lähes keskellä ei mitään yksinäisellä saarella keskellä jättimäistä Atlanttia. Ehkä rapsuttaisin pikkaisen myös hevosia. ja tietysti, ehdottomasti:kävisin sun putiikissa!

 • sanni

  Islanti on ollut haaveena pikkutytöstä asti, kun katsottiin äitin kanssa telkkarista joku dokkari. Silloin vetosi eniten nuo ihanat hevoset, mutta nyt kiinnostaa jo luonto ja kulttuurikin. Päätettiin miehen kanssa, että häämatka suuntautuu sitten aikanaan just Islantiin, vaikka ei oo vuosikaan vielä tiedossa.

 • Riitta

  Kiipeäisin syrjäisen vesiputouksen juurelle, pistäisin pitkäkseni, sulkisin silmäni ja antaisin tuulen hyväillä kasvojani.

 • Anonyymi

  vau! Minä haaveilen myös Islannin reissusta. Itse haluaisin patikoimaan tai ratsastamaan upeisiin maisemiin…Haluaisin myös nähdä onko tarina yksinäisestä banaanikasvista jossain puutarhassa totta.

  -Annu

 • Marjaana

  Minä haluaisin ehdottomasti tavata Jón Gnarrin luettuani hänestä juur Hesarista valaisevan artikkelin. Meillä on vaan Timo soini, arvaa olenko kateellinen?

  • Satu Rämö

   Joo se juttu oli hyvä! Gnarr on ässä. Mutta on täälläkin liuta sellaisia pellepoliitikkoja ettei mitään rajaa. Niissä on vielä se huono puoli että ovat yleensä vielä pirun rikkaita. Eli todellisia muutoksia poliittisessa elämässä tapahtuu aika vähän, kun piiri pieni pyörii ja kaverit valvovat toistensa etuja. Siksi Gnarr tuntuikin niiin täydelliseltä vaihtoehdolta.

 • Hups

  Mä haluaisin nähdä arvon kirjailijan kans valomerkin jossain sopivassa paikassa. Toisin sanoen jos joskus sinne pääsen, niin kirjan sijaan ottaisin ihan henkilökohtaista turistineuvontaa. 🙂

 • Anonyymi

  Jos mahdollista, niin allekirjoittanut tuhraisi päivänsä Eirikur Hauksonin keikalla. 😀 Jos Eirikur on muualla, niin jäätikön näkeminen riittäisi. 😉
  -rs

  • Satu Rämö

   Mä oon niin uuno mitä tulee musiikkiin, että mulla ei ole hajuakaan kuka on Eirikur Haukson. Mutta jos keikalla tarjoillaan olutta, niin lähden kyl messiin.

 • Anonyymi

  Kylpylähulluna haluaisin ehdottomasti päästä lojumaan vulkaanisen maaperän lämmittämään veteen. Oih.

  -Heli-

 • Suvi

  No lillisin luonnon kuumavesialtaassa ja kävisin ratsastusretkellä: nämä kummatkin kun jäi tekemättä viimeks! Aivan ihana maa, jonka luontoon haluan uudestaan.

  Edellinen painoskin kirjasta oli tosi laadukas, lainasin sen kirjastosta.

 • kape

  "Islanti on minusta mielenkiintoinen paikka. Minä haluaisin matkustaa sinne joskus isona.— Islanti on tulen ja jään maa. Siellä on kuumia lähteitä, jotka lämmittävät ulkona olevia uima-altaita. Islannissa on myös tulivuoria, joista tulee kuumaa laavaa eli sulaa kiveä niiden purkautuessa. Tulivuoret ovat hienoja mutta niiden lähelle ei voi mennä, sillä kasvaa on liian kuumaa lähelle mentäväksi. Pääkaupungissa, Reykjavikissä voi kokea hauskoja hetkiä, nimittäin ratsastaa islannin hevosella.— Islannissa on tunnetuin vieläkin toimiva tulivuori, Hekla, ja Islannin suurin jäätikkö on Vatnajökull. Vatnajökull on paksu. Sen paksuus on monesta kohdasta lähes kaksi kilometriä. Komea putous on nimeltään Gulfoss.— Islantilaiset puhuvat omituista muinaisnorjaa. Hyviä ja suosituimpia tuliaisia Islannin-matkalta on lampaiden villasta kudotut, vettä hylkivät, mukavat villa paidat."

  Suora lainaus (hieman lyhennettynä) allekirjoittaneen ala-asteen tarinavihosta. Ai ei oo faktat ihan ajantasalla vai? 😉
  Ps. Etenkin nuo villa_paidat kiinnostaisi:D

 • Anonyymi

  Mä kaappaisin söpöimmän hevosen matkakaveriksi ja yhdessä me tölttäisimme, jos nyt ei auringonlaskuun, niin ainakin syrjäisemmälle kuumalle lähteelle, jossa tekisin itsestäni rusinan. Ah,autuutta!

  T. Pahe

  Ps. Suuronnittelut valmistuneesta oppaasta, kansikuva on varsin päheä.

 • Kaisla

  Mulla on suuri unelma päästä joskus pyöräilemään Islannin ympäri. En malta odottaa että pääsen lukemaan Matti Rämön kirjan aiheesta. Tää olisi kuitenkin vähän pidemmän ajan suunnitelma, joten yhden vuorokauden ehkä käyttäisin jossain kuumassa lähteessä löllyen ja pienen päivävaelluksen tehden. Ehkä toisin päin kuitenkin. Ja aivan ehdottomasti haluaisin kyllä käydä sun putiikissa! Hirmu hieno juttu että oot suomi-kaupan saanut sinne pystytettyä, nähtävähän se on!

 • Kolmen koplan mama

  Mä kävisin PRKL-kaupassa ja jatkaisin siitä paikalliseen ruokakauppaan, ostaisin eväät ja lähtisin vaeltamaan ja valokuvaamaan. Vaeltaisin, ratsastaisin, kokeilisin kuumaa lähdettä. Ja valokuvaisin koko ajan.

 • Kathryn

  Ehdottomasti haluisin lilluttaa itseäni kuumassa lähteessä, kunnes tuntuisi että aivot alkavat sulamaan ja kuvaan kuuluisi myös skumppalasi… Käydä issikkaratsastuksella ja nukkua teltassa – illalla istua, katsella maisemaa, haistella hevosta, kuunnella luontoa ja taas skumppalasi kädessä (lienee sanomattakin selvää että tältä reissulta jäisivät kotiin kaikki alamittaiset…)

  Onnittelut oppaasta – täytynee laittaa lukulistalle!

 • madde

  Mulla on eri vaihtiksia:
  1. Jökulsarlon! google mapsin mukaan sinne ajaa 4,5h, joten ehtisisi hyvin yhden pitkän päivän aikana. JOs olisi kaksi päivää, niin Jökulsarlon ja lentsikalla Vatnajökullin ihastelua.
  2. Pari sukellusta Silfrassa ja siihen päälle Blue Lagoon. (tähän ei oikeasti 1pv riitä, koska sukelluksen jälkeen on 24h lentokielto)
  3. Geysir + Blue Lagoon ja illalla hippausta

 • Anonyymi

  Tulen Islantiin heinäkuussa. Aion lähteä kokopäivän mittaiselle issikkavaellukselle, jonka aikana käydään puljaamassa lämpimissä lähteissä. Haluan EHDOTTOMASTI nähdä myös Thingvellirin!!
  Agendalla on lisäksi:
  – Reykjavikin yöelämä ja bussiaseman grilli, josta saa lauantaisin lampaanpäitä (saako todella????)
  – Reykjavikin keskustaan tutustumista
  – Blue Lagoon
  – Reykjavikin satama

  • Satu Rämö

   Mahtavaa, tervetuloa! Oletko menossa Eldhestarin päivävaellukselle? Ne tekee kuvaillun kaltaisia päiväretkiä kesäisin kuumien lähteiden alueelle. Se on kiva reissu; olin kerran itse messissä ja tykkäsin!

 • Sara

  Olisi mieletöntä tutustua paikallisiin käsityöläisiin ja/tai lähteä kameran ja hevosen kanssa vaeltamaan sekä kuvaamaan…

 • Anonyymi

  Menisin hiihtämään tai maastopyöräilemään, kuumaan kylpyyn (joko johonkin sympaattiseen pikkupaikkaan tai ekalla kerralla väliin jääneeseen Blue Lagooniin) ja hyvälle kala-aterialle. Lisäksi pitäisi saada Skyriä ja käydä sun kaupassa sekä ostaa villavaatteita ja varata mukaan riittävän monta muistikorttia kameraan.
  Hieno kuva.

  • Satu Rämö

   Kiitos kehuista, kuvasta tuli jotenkin ihanan ajaton. Siitä on edes vaikea päätellä onko kesä vai talvi. Ja erityisesti tykkään siitä että kuvan taustalla oleva vuori on Eyjafjallajökull 😉

 • Jonna A

  Haluaisin löytää oman rauhallisen laguunin tai osallistua festareille. Reilun vuoden päästä onkin häämatka Islantiin tiedossa 😀

 • Rouva Ruuhka

  Tuottaja/ohjaaja Marko Röhr on joskus ikiaikoja sitten (VHS-kaudella) tehnyt upean dokkarin nimeltään Vedenalainen Islanti. Siinä sukelletaan niiden lähellä kelluvien mannerlaattojen välissä ja kertoja lukee upeiden maisemien/visuaalisen maailman päälle saagoja. Se oli maagisen näköistä ja kuuloista, ja asia, jonka haluaisin ehdottomasti tehdä. Jos muistaisin vielä miten sukkelletaan ilman hukkumista. Mutta oikeasti kiinnostaa, onko niiden laattojen välissä mahdollista lillua.

  Toisena kiitos hyvää ruokaa. Missä vaan pätevöityneen matkaoppaan suosittelemassa paikassa. En himoitse mitään valaan pyrstöä vaan hyvää paikallista ruokaa ja pari drinksua päälle. Mitä muuta keski-ikäistyvä naikkonen haluaa reissullaan kuin ruokaa, kysyn vaan.

  • Satu Rämö

   Se on mahtava dokkari! Mä haastattelin Markoa tohon kirjaankin, just niistä sukellusmestoista. Mä luulen että sitä Vedenalaista Islantia saa nykyään dvd:näkin esim. kirjastoista. Sinne mannerlaattojen "väliin" voi sukeltaa, mutta nykyään syvyys on rajattu turvallisuussyistä 15 vai olikohan se 20 metriin…

 • Riimi

  Voih! Mieheni on viettänyt Islannissa aikaa kuukausikaupalla, mutta itse olen nähnyt vain käytännössä Reykjavikin lentokentän. Siis Islanti-kateus vaivaa ja todella toivoisin sinne pääseväni! Yksi päivä ei millään riittäisi, mutta jos olisi pakko valita, niin haluaisin vaeltaa — mieluiten juuri noin hevosen selässä, vaikken eläissäni ole ratsastanut — henkeäsalpaavien omituisten kauniiden vuoristomaisemien halki, geysirejä (miten ikinä kirjoitetaankan) väistellen vesiputouksen takana luolassa sijaitsevalle kuumalle lähteelle ja solahtaa veteen. Laittaa vaan silmät kiinni siinä ja miettiä, miten tällaista voi olla. Sitten keittäisimme pannukahvit ja söisimme voileipiä. Auringon laskiessa ratsastaisin kotiin.

  Ehkä tällaista ei edes ole. 😀 Mutta kun kerran vain yksi päivä on valittavana niin tämän tekisin! Edes unelmissani.

  • Satu Rämö

   Tämä voisi olla mahdollista; kierros Etelä-Islannissa aamuvarhaisesta yömyöhään, niin toi kaikki vois mahtua siihen. Mutta vain kesällä, kun öisinkin on valoisaa 🙂

 • Anonyymi

  Upea kansi, et suotta ole tyytyväinen!

  Hm, jos olisi vain päivä aikaa, niin haluaisin köpötellä hevosella* upeiden maisemien läpi jonnekin Jumalan selän taakse tutustumaan johonkin pieneen kylään tai yksittäiseen tönöönkin, ja katsomaan/kuuntelemaan, miten paikalliset jokapäiväistä elämäänsä elävät ja millaisia perinteitä heillä on. Tulkki voisi olla mukana, että saisi ymmärryksen kaikista jännistä yksityiskohdista.

  *IHANALLA PÖRRÖPONILLA SQUEE! (t: vakavastiotettava ammattimaisella asenteella varustettu aikuinen eläintenhoitaja :D)

  – Kalypso

 • Eveliina

  Hieno on kansi!
  Minä lähtisin juuri tuollaisen hepan selässä johonkin keskelle ei-mitään, niin pitkälle kuin ehtisin. Nauttisin karun kauniista luonnosta, hengittäisin sisään Islantia niin paljon kuin yhteen päivään onnistuisin. Toki vajoaminen geysirin keskellekin kävisi.

 • Henna

  Haluaisin nähdä jäätikön, lillua kuumassa lähteessä, nähdä geisiirin, ratsastaa tölttäävällä islanninhevosella, olla maistamatta mätää haikalaa, tavata islantilaisen haltijan tai menninkäisen ja ehkä vois kävästä sielä Penismuseossakin?

 • Matti

  Eniten haluaisin taas käydä uimassa, mielellään jossain vähän syrjäisemmässä paikassa, ja SUIHKUSSA. Kumma kyllä, sitä tuoksua on ikävä. Illalliseksi kalaa ja päälle muutamat paikalliset bisset. Ja jossain pitäisi päästä käymään, missä on islanninlammaskoiria.

  • Satu Rämö

   Islantilainen munantuoksuinen suihku on asia, jota kumma kyllä tulee ikävä. Ja kun kuuma vesi on niin halpaa, suihkussa voi seistä vaikka tunnin ilman pelkoa henkilökohtaisesta konkurssista…

 • LaKana

  Olen kerran ollut, työmatkalla. Jos päivä olisi aikaa, se tarkoittaisi todennäköisesti että olen työmatkalla johon olen saanut linkitettyä yhden lomapäivän. Mikä tarkoittaa sitä, että olisin yksin. A-luokan loma A-luokan naisen kanssa siis :).

  Olen cityihminen, joten kohteeni olisi Reykjavik. Parasta ruokaa, parasta kahvia ja parasta olutta mitä kaupungista löytyy. Ja kävisin shoppailemassa siinä (toivottavasti vielä olemassaolevassa) islantilaista designia myyvässä kaupassa siitä mäestä vähän oikealle, kun vieläkin harmittaa se 9 vuotta sitten ostamatta jäänyt neule. Ehkä niitä on vielä siellä. Kirjakauppa, ja pari islantilaista romaania matkamuistoksi. Loppupäiväksi mut saisi joku viikinki ajaa maasturilla oikeaan kuumaan lähteeseen kylpemään (Blue Lagoon on jo nähty).

 • Anniina V.

  Jos tulisin Islantiin niin matkaisin ehdottomasti Reykjavikiin! Luismuilisin kaduilla ja piipahtelisin pieniin putiikkeihin (joita siellä aikankin omissa mielikuvissani on, todellisuudesta en sitten tiedä) ja söisin islantilaisia herkkuja kivassa ravintolassa. Myös luonto kiinnostaisi kovasti, mutta yhtenä päivänä ei ehdi paljoa näkemään. Tai sitten menisin päivän kestävälle issikkavaellukselle! Joo niin tekisin!

  • Satu Rämö

   Reykjavikin keskustassa on oikeastaan pelkästään pieniä putiikkeja 🙂 Kaikki rumat isot ketjut ovat rumissa ostoskeskuksissa, haha. Onneksi.

 • Hoo

  Ehdottomasti haluaisin nähdä menninkäisiä! (Tai yksikin riittäisi. ) Menninkäishavaintoja odotellessa voisin kokeilla kuumaa lähdettä ja reykjavikilaisia baareja. Tai jos löytyy näiden yhditelmä, niin aina parempi.

  • Satu Rämö

   Helvetin hyvä bisnesidea: kylmää bisseä kuumassa lähteessä. Blue lagoonin kylpylässä tosin on jo baari keskellä uima-allasta. Mutta sinne ei voi mennä keskellä kesäpäivää: liikaa turisteja.

   Menninkäisiä; niitä täällä näkee suurella varmuudella 🙂

 • Johanna

  Haluaisin Thingvelliriin samanlaisena kuulaana syyspäivänä kuin viisitoista vuotta sitten käydessäni siellä opiskelijareissulla. Se päivä, sää ja tunnelma ovat iskostuneet mieleeni.

 • Mirakel

  Jos olisi vain päivä, en haluaisi hötkyillä vaan vilukissana kokea kuumia lähteitä (ja brenniviniä). Suakin olisi hauska tavata, vaikutat loistotyypiltä 🙂 Onnea oppaasta!

 • Ninna

  Ratsastaa pitkän reitin huikeissa maisemissa, vetreyttää lihakset lämpimässä, syödä hyvin ja nukkua.

 • Ammi

  Siitä on kohta vuosi, kun kävin Islannissa ja Mondon edellinen painos kädessä ajettiin Akureyristä Reykjavikiin (itäkautta). Kun (ja tämä on kun!) seuraavan kerran tulen, haluan ajaa uusi kirja kädessä saaren toisen puoliskon. Vaan se ei kyllä onnistu päivässä… Ehtiikö jonkilaiselle jäätikkövaellukselle (tai edes kävelylle) päivässä? Sinne minä haluan, sillä jäätikkö teki minuun ekalla reissulla kaikkein suurimman vaikutuksen! Ja illalla tietty rentoutumaan kuumaan kylpyyn 🙂

 • Anonyymi

  Nähdä Kjölurin ja siellä erityisesti ne "Ämmävuoret". Ja jos Ásgeir Trausti sattuisi esiintymään illalla jossain ja ehtisin vielä sinne, menisin ehdottomasti fiilistelemään.

  Korpikissa

 • hoo

  Mä haluaisin mennä jonnekin laavakentälle ihmettelemään. Siis Islannin luontoa kokemaan. Kyl me tullaankin, varmaan 1,5 vuoden päästä, koko perheen kera. 😀 Kesän 2014 lomareissu olisi tarkoitus tehdä sinne. Jos en nyt voita tota opasta, niin hankin sen sit omaksi muuta reittiä, jotta pääsen suunnittelussa astetta pidemmälle.

 • Anonyymi

  Kyllä mä haluaisin issikkavaellukselle tuota Islannin maisemaa ihailemaan, nyt kun oon lopullisesti noihin pörröisiin nelijalkaisiin rakastunut. Kova matkakassan keruu tässä käynnissä parhaillaan… 🙂

  Krista

 • Anonyymi

  Kävisin vaeltamassa siellä Heklan takaisella luonnonpuistoalueella. Aikaan ennen perhettä olin töissä paikallisella maatilalla 3,5kk ja kaipuu maisemiin jäi ikuiseksi. Olin perjantaina sattumoisin kuuntelemassa Matti Rämön pika-esitelmää Islannin reissustaan ja hyvä ettei tippa tullut linssiin, niin ihanalta tuntui nähdä jälleen ne maisemat. Kai sitä miestä pitäis ruveta houkuttelemaan matkalle…

  Tsuip.

 • Anonyymi

  Olen menossa Islantiin vielä tämän vuoden puolelle ja ehdottomasti haluaisin vaeltamaan! Aivam mahtavia maisemia

  -iipa

  • Satu Rämö

   Jee, tervetuloa! Reykjavikin lähelläkin voi muuten tehdä nastoja päivävaelluksia, ei ole pakko lähteä ihan kamalan kauas. Kaupungin nimikkovuoren Esjan juurelle pääsee bussilla 🙂

 • Rokkimamma

  Kolme asiaa alla olevassa järjestyksessä
  1.Issikkaratsastus 2. Kuumat lähteet 3. Reykjavikin baarit ja yöelämä

  Eiköhän noi yhtenä päivänä just ja just ehtis kun jatkais päivää yön/seuraavan päivän aamuyön puolelle. =)

  En ole mikään heppatyttö, mutta harmittaa, kun sen ainokaisen kerran kun olis ollut (ilmainen)mahdollisuus ratsastaa issikoilla, olin juuri tullut nuorimmaisesta raskaaksi ja en uskaltanut ko. tilaisuutta käyttää hyväksi. Pelkäsin, että putoan ja saan keskenmenon, kun oli vielä kaiken lisäksi talvi.

 • Marianne

  Kaivan haaveiltu ja nyt se toteutuu, kesäkuussa Islantiin 1,5 viikoksi, mahtavuutta! 🙂 Tuolla reissulla on tarkoitus ottaa kaikki mahdollinen irti, kokea ja nauttia.

  Päivän reissulla ehdottomasti menisin katsomaan mahtavat valaat, pulahtaisin laguuniin ja hämmästelisin maasta suihkuvia geysireja. Päivään kuuluisi myös islantilaisten erikoisuuksien kuten kuivatun kalan, mädätetyn hainlihan, lampaan (villasukan, bää-ä) ja tietty mustan surman "nauttiminen". Iltaa ja yötä viettäisin paikallisten kanssa.

  • Satu Rämö

   Toimiva suunnitelma. Ruokakaupoista voi muuten ostaa kuivattua kalaa tuliaiseksikin; vie vähän tilaa matkalaukussa ja tuo mukavan ominaishajun jääkaappiin. Muisto säilyy pitkään 🙂

 • Niina

  Jos aikaa olisi vain yksi päivä, haluaisin kävellä pitkin Laugaveguria, käydä fiilistelemässä Pohjolan talossa, väistellä joutsenen kakkaa Tjörniniä ympäröivällä kävelytiellä, juoda kahvit Kaffibarinnissa (kai se vielä on olemassa?) ja pannullisen teetä Café Parisissa (kai sekin on?). Ja ihan ehdottomasti haluaisin käydä kävelyllä sillä hautausmaalla, joka on keskustan ja yliopiston kirjaston välissä.

  Haaveissa on 40-vuotisreissu ensi kesänä ja jos budjetti antaa periksi, tarkoitus on kiertää koko saari 🙂

  • Satu Rämö

   Juu, molemmat kahvilat ovat täällä edelleen 🙂
   Sinne hautausmaalle muuten järjestetään kummituskävelyjä kesäiltaisin. Opas kertoo vainajista ja niiden kuolemanjälkeisestä elämästä… Kuulostaa friikiltä, mutta oli tosi kiinnostavaa.

 • Sari

  Minä haluaisin yhden päivän aikana päästä kokeilemaan sellaista kuumaa lähdettä, kun täällä käyn uimassa avannossa.

  • Satu Rämö

   Reykjavikin alueella on noin kymmenen uimahallia, ja niissä kaikissa on lämpimät vesialtaat. Niin luksusta. Lähin luonnonvarainen lähde on noin tunnin ajomatkan päässä.

 • Anonyymi

  Tosi hieno kansi.

  Haluaisin nähdä Björkin kotikadun ja talon, sen kaupungin ja maiseman missä hän elää. -Sk

 • millisisko

  Viime vuonna pääsin ekan kerran rakastumaan Islantiin ja matkaoppaana meillä oli edellinen versio tuosta kirjasta! Issikkavaellus jäi vielä kokeilematta ja se jäi harmittamaan isosti! Takaisin joskus on päästävä vielä!

 • liina

  No niin. Nyt on pakko alkaa suunnitella reissua Islantiin. Mondon oppaat eivät ole sitä paitsi koskaan petääneet.

  Islannissa haluaisin nauttia siitä, ettei siellä joudu olemaan liian lähellä toisia ihmisiä ellei halua.

  • Satu Rämö

   Toi oma rauha on muuten todellinen etu Islannissa. Jopa Reykjavikin keskustassa voi olla yksin tuulisella niityllä, jos haluaa. Mutta silti on Applen kauppa ja pubeja naapurissa, jos iskee urbaani nälkä.

   Maaseudulla taas näkee maisemia satojen kilometrien päähän ja saattaa olla että kolmen tunnin ajomatkan aikana ei näe yhtäkään autoa tai maatilaa. Islanti on just sellainen maa, josta Mielensäpahoittajan pitäisi hankkia itselleen kesämökki.

 • Emppa

  Mun taytyy sanoa, etta en ehka tulis uudestaan… Olin kerran, keskella tammikuuta enka ehka vielakaan oo toipunut siita vaakasuoraan sataneesta rannasta. Hiukset sentaan on jo saatu selvitettya niista takuista, joita Blue Lagoonissa lilluminen aiheutti). Ei kun voisin ma penismuseossa kayda katsomassa, joko ne on saaneet sen niille testamentatun peniksen jo purkkiin.

  • Satu Rämö

   Islannissa tosiaan sataa vaakasuoraan ja alhaalta ylös, ei ole pelkkä kielikuva 🙂
   Sun pitäis tulla kesällä. Eri meininki. Silloin tulee huonoina päivinä harvemmin räntää.

  • Emppa

   Ehka ma tarvin sita matkaopasta, etta uskon sua 😀

   Ei vaan, jos tulisin sinne paivaksi, istuisin jossain uimalassa ja soisin niita lakritsi-sukllaita koko paivan. JA kavisin penismuseossa kuitenkin.

 • Anonyymi

  Rauha ja avaruus kiinnostaa. Hiljaisuus, miettiminen, ristiriita kylmän ja kuuman välillä. Pääseekö mihinkään piiloon, onko paljon ihmisiä, miltä tuoksuu ja mitä kuuluu kun kuuntelee.

  • Satu Rämö

   Tuohon avaraan tilaan liittyen… Monet Islannin ulkopuolella asuvat islantilaiset sanovat, että asia jota täältä eniten jää kaipaamaan on se, että taivas on niin avara.

 • Jasmin

  Matka Islantiin on pitkään muhinut mielessä, mutta en tiedä minne haluaisin mennä ja mitä haluaisin nähdä! Haluaisin nähdä jotain sellaista mitä en itse olisi tullut ajatelleeksi, ja juuri siksi tarvitsen hyvän matkaopuksen!

 • Eloise

  Yksi päivä ei riittäisi – sillä kolmekaan ei riittänyt (vuonna 2009) ja motto oli: "EI KANNATA HARMISTUA, vaikkei heti voisikaan kokea kaikkea mitä Islannilla on tarjottavanaan. Loppujen lopuksi on aivan sama, mihin ilmansuuntaan Islannissa kulkee, EDESSÄ ODOTTAA AINA JOTAIN USKOMATONTA!" Koska oon jo nähnyt miekkavalaita, blue lagoonin ja golden circlen sekä random huoltoaseman jossa oli jalkapallojulisteita vessan seinissä (ja saatiin myös alennusta eväsostoksista!), lähtisin päiväksi jäätikköä ihmettelemään!

 • Lulu

  Ehdottomasti HEVOSET. Tuo mahtava puhdas rotu. Sitä tulisin päiväksi ihailemaan ja ratsastusvaeltamaan. Siinähän se luonto ja maisemat parhaiten kokee. Hevosen selässä. –

 • Anonyymi

  ^ pahoittelut kirjoitusvirheistä yms. Lapset häiritsee mun kahvi- ja nettisurffaushetkeä 🙂

 • Vadelmia

  Haastava aikataulu. Yhteen päivään ei kannata ängetä liian paljon ohjelmaa. Tällä kertaa mieheni olisi mukana, joten olisi kiva mennä yhdessä Blue Lagooniin. Ehkä meillä olisi lapsenvahti mukana. Syötäisiin hyvin pitkän kaavan kautta, katsottaisiin vähän Reykjavikin yöelämää (aika hurjaa meininkiä) ja syötäisiin hodarit siinä grillikioskilla, jota ainakin viime kirjassa suositeltiin mutta joka jäi kokeilematta.

 • Anonyymi

  Tämä olikin loistava ideoinnin/unelmoinnin aihe lasta nukuttaessa 😀 Reissuhan olisi tietenkin aikuisten päiväretki, mummo hoitaisi lasta kotona 🙂

  Täydellinen päivä Islannissa menisi suunnilleen näin:
  – Aamu-uinti Reykjavíkin uimahallissa Laugardalslaugissa http://www.sundlaug.is/reykjavik-sundlaugar/14-laugardalslaug
  – Aamiainen Reykjavíkissa Sandholtin kahvilassa (hmmmm… latte + kanelipullaa suklaakuorrutteella? joo.) http://www.sandholt.is/
  – Nopea pyrähdys Álafossin kehräämön tehtaanmyymälässä Mosfellsbaerissa http://alafoss.is/
  – Lyhyt vaellus vuorenrinnettä ylös ja lilluminen kuumassa joessa Hveragerðissä
  http://www.wandermap.net/regional/Iceland/Iceland/Hverager%C3%B0i#lat=63.99922&lng=-21.18902&zoom=12&type=6
  – Lounaaksi päivän kalansaalis eli catch of the day ja jälkkäriksi lämmintä suklaakakkua Rauda Husid-ravintolassa Eyrarbakkissa http://raudahusid.is/en/
  – Parin tunnin issikkaratsastus jossakin Hellan paikkeilla
  – Pikaostokset Þingborgin tätien luona http://www.thingborg.net/index.htm
  Toinenkin tyhjä matkalaukku on tässä vaiheessa täynnä villaa 🙂
  – Illalliselle takaisin Eyrarbakkiin, tällä kertaa Hafid Bláa-ravintolaan syömään hummeria http://www.hafidblaa.is/
  – Tax freestä vielä viimeisillä kruunuilla Brennivínit ja Blue Lagoonin kasvonaamio mukaan

  Sitten voisikin jo lähteä iltalennolla kotiin, olla yötä lentokenttähotellissa ja palata kotiin aamulla hyvin levänneenä 😉

  Yhtään pidemmälle reissulle suuntaisin suorilta Länsivuonoille: se on mielenrauhan koti.

  -Sarsza-

  • Satu Rämö

   Länsivuonot on mun suosikkialue Islannissa. Joku päivä vielä ostan sieltä itselleni kakkosasunnon, jyrkkien vuorien juuresta meren rannalta. Ai että.

 • Anonyymi

  Jo pikkutyttönä ystäväkirjan kohtaan "Mihin maahan haluaisit matkustaa" raapustin Islanti. Heppatyttönä suurin syy tähän maavalintaan oli ne ihanat issikat. Eli haluaisin nähdä näitä ihania pörrötukkia niiden omassa maassa ja nähdä upeita maisemia issikan selästä käsin. Tasanen töltti, edessä keikkuva pörrötukka ja upeat maisemat. Se on siinä.

  p.s. unelma toteutuu kesäkuussa 😉

 • Ethe

  KOska en ole koskaan päässyt käymään Islannissa (eka olin köyhä opiskelija, sitten olin köyhä yh-opiskelija, sit löysin työn, miehen, asuntolainahelvetin ja sain vähän lisää kakaroita joihin ne viimeiset pennit menee, u know the story) niin tarvitsen sen oppaan, jotta tietäisin minne mennen sitten kun meidän kahden aikuisen matkakassa on kuorrutettu sopivaksi. Koska sovimme miehen kanssa, että menemme sinne, minne olemme haaveilleet aina menevämme häämatkalle: Islantiin. Selkeästi mun mies rakastaa mua yhä edelleen, vaikkei miellä häämatkaan varaa ollutkaan sillon muinoin kun toisillemme sanoimme tahdon. "Aktiivilomaan" pitäisi kuulua ainakin heppoja (Onko ihanampaa kuin issikkaratsastus, noin niinkuin liikuntamuotona, ei kyllä ole?!), lunneja (Ne on kuin pingviinejä, mutta söpömpiä!) ja valaita (olen kuullut, että Islannin aluevesillä niitä on mahdollisuus nähdä). En todellakaan tiedä onko tälläinen mahdollista yhdessä päivässä, koska tietenkin haluisin nähdä myös jäätiköt, tulivuoren ja geysirin ja ehkä makoilla hotellihuoneessa olemassa onnellinen kun kukaan ei huuda äitiä. Ehkä ei, mielummin ei, mieluiten viettäisin siellä ainakin viikon.

  • Satu Rämö

   Ihana häämatkavalinta!!

   Lunnispottauksen voi muuten yhdistää valassafariin (lunnit hengaavat pääosin merellä uimassa koska ovat niin superkehnoja lentäjiä).

 • Vappumaria

  Onpas paljon kommentteja! No tässä yksi pisara lisää mereen. Issikan selässä nauttimaan upeista maisemista, hevosen lämmöstä ja tuoksusta sekä raittiista ulkoilmasta. Hyvää islantilaista ruokaa ja juomaa. Islantilaiseen elokuvateatteriin katsomaan islantilainen elokuva. (Tää toimii mulle aina ulkomailla, tosi erikoisia kokemuksia! Enkä edes ole mikään leffafriikki, mutta se tunnelma ja se, ettei ymmärrä kaikkea, mutta kuitenkin pysyy jotenkin kärryillä kuvan perässä…)

  Jonain päivänä mä sinne tulen. 🙂 Oli tosi lähellä ettei viime jouluksi jo lähdetty, mutta tuli sitten vähän mutkia matkaan. Eikä se mun miehelle olisi unelmaloma ehkä ollutkaan, se kun tykkää auringosta ja lämpimästä. Itse lapin tyttönä rakastan karuutta, pakkasta, lunta ja pimeyttä. 😛

  • Satu Rämö

   Joo niin on! Näitä on niin mahtava lukea. Yllättävää, miten paljon ihmiset tietävät Islannista, nähtävyyksistä ja kiinnostavista matkakohteista täällä. Jeejee 🙂

 • Anonyymi

  Opiskeluaikana luokallani oli muutama islantilainen ja ne oli rentoja mutta ahkeria tyyppejä. Ja hauskoja. Ja kovia laulamaan. Kerrankin kun luokassa oli ihan hiljasta ja kaikki oli keskittyneet omiin puuhiinsa, yks niistä islantilaisista alko ihan spontaanisti laulamaan itsekseen. Lopulta kaikki muutkin islantilaiset oli yhtyny lauluun. Siitä tulikin sitten ihan hauska läppä luokassa, "taas ne islantilaiset laulaa".

  Siispä jos pääsisin päiväksi Islantiin, sopisin ensinnäkin treffit islantilaisen opiskelukaverini kanssa jota en ole nähnyt nyt 5-6 vuoteen. Mentäisiin paikalliseen pubiin ja aloitettaisiin yhteislaulu, ihan vanhojen aikojen muistoksi.

  Lisäksi pulahtaisin kuumaan lähteeseen jonka uskon olevan islantilaisten kauneuden salaisuus.

  Mies on puhunut Land Rover -safarista Islannissa, tarvitsen tuon matkaoppaan jotta tiedän mitä MUUTAKIN siellä voi tehdä jos/kun sen aika tulee.

  / Jenni

 • Suvi

  Mä haluaisin käydä James Bond Kuolema saa odottaa -leffasta tutussa Gravesin jääpalatsissa. Ai paitsi että se tuhoutui siinä leffassa. Pahus.

  • Satu Rämö

   Mutta se jäätikkö saleen on täälllä vielä… Oiskohan leffa kuvattu Vatnajökullilla jäätikkölaguunin lähellä; siellä on kuvattu ainakin joku Bond-leffoista…

 • Hermansen

  Olen itse asiassa käynyt jo Islannissa, kerran. Se kerta kesti kuitenkin puoli vuotta, ja sen vaihtokevään jälkeen olen kaivannut maata paljon. Islanti jätti minulle monta lämmintä muistoa. Kaiken muun hienon ohella sain matkalta tämän hetken ehkä läheisimmän ystäväni, mutta tutustuttipa tuo maa minut myös nykyiseen mieheeni. Tutuistuin häneen ennen lähtöäni Suomessa, kun aloimme jutella vaihtoajasta Islannissa. Hän oli käynyt maassa paria vuotta aikaisemmin samasta syystä kuin minäkin. Satujen saari antoi meille jutun aihetta pidemmäksikin aikaa. Noin vuosi ensikohtaamisemme jälkeen muutin Islantiin. Muutamaa kuukautta sen jälkeen kävelimme Víkin mustalla hiekalla ja ihmettelimme maailman söpöimpiä hevosia. Vaikka oli toki haikeaa elää se aika erillään, emme myös todennäköisesti olisi koskaan tutustuneet ilman tuota matkaa.

  Salainen haaveeni on matkustaa tuolle saarelle vielä joskus yhdessä uudelleen. Haluan toki nähdä kaikki ne upeat luonnon ihmeet, joita saarella on tarjota. Ennen kaikkea haluaisin kuitenkin reissata saarelle syystä, joka tekee siitä niin salaisen tuntuisen. Tahtoisin kovasti kosia miestäni. En tiedä uskaltaisinko koskaan tehdä niin, ja tuntuuhan se samalla myös hivenen siirappiselta. Siksi pitääkin toivoa, että hänellä on samanlaisia ajatuksia.

  Mutta mikäli jänistän, tahdon ainakin mennä uimaan. Maauimalat ovat se juttu, jota kaipaan Islannista yllättävän paljon. Ja sitä lakua.

 • Anonyymi

  Uida kuumassa lähteessä, maistaa mädätettyä haita ja ratsastaa issikalla! <3 <3 <3 🙂 -Minimii

 • Anonyymi

  Haluaisin löytää sen Akureyrin lähellä olevan luolan, jossa uimme kuumassa lähteessä maan sisällä keskellä talvea. Se oli mahtava kokemus. Eli vuokraisin auton ja yrittäisin lahjoa jonkun paikallisen oppaaksi – mistään matkaoppaista sitä paikkaa ei taida löytää. Silloin kymmenen vuotta sitten ainakin jouduimme vannomaan verivalan, jotta emme paljastaisi paikkaa turisteille 🙂

  Issikalla pitäisi tietysti päästä tölttäämään. Menen maanantaina paikalliseen issikkaratsastuskouluun ensimmäistä kertaa. Lastenhoitaja hoitaa kaksoset ja keskiluokkainen kotirouva käy ratsastelemassa keskellä päivää. Tsiisus.

  • Satu Rämö

   Heijjj, tiedän tuon uintipaikan! Mä en laittanut sitä oppaaseen, koska sinne kiipeäminen & laskeutuminen tikkaita pitkin voi olla kohtalokasta jos askel lipsahtaa. Ja mäkin vannoin sen verivalan… 🙂

 • Elisabeth

  Olen käynyt Islannissa kerran, se on upea paikka! Mutta jos mulla on vain päivä haluan sukeltamaan kahden mannerlaatan väliin, se on ainoa paikka maailmassa, jossa niin voi tehdä. Ja kerta sukeltamisen jälkeen ei saa lentää 24 tuntiin, jäis mulle toinen päivä kiertää siellä, vaikka tehdä joku issikkavaellus 😉

 • Villasukka kirjahyllyssä

  Vaarallinen kisa kun voitto todennäköisesti aiheuttaa matkakuumeen nousun!

  Haluaisin päästä itse näkemään ja kokemaan vastakohtien maan. Ihastelisin jäätiköitä, kuumia lähteitä ja tulivuoria, lämmittelisin höyryävissä vesissä ja ihmettelisin laavakiviä kivifriikkityttöjen ja miehen kanssa 🙂 Todennäköisesti hepatkin saisivat hieman huomiota…

 • Anonyymi

  Haaveissani ratsastaisin siellä kauniissa auringonpaisteessa ja ihastelisin hienoja maisemia, söisin voileipiä ja joisin notskilla keitettyä pannukahvia.

  Niina K.

 • Anne

  Haluaisin uida jossain kuumassa lähteessä sekä käydä kaljalla tai useammalla Reykjavikin yössä. Ja ostaa villapaidan!

  Anne

 • Anonyymi

  Ratsastaisin! Edellisen kerran kun kävin kohta viisi vuotta sitten, oltiin niin PA että lähdettiin bussilla vaeltamaan ja järkytyttiin, kun telttapaikasta piti maksaa. Reykjavikissa oli helle ja jäätikön reunalla satoi lunta. Jännitti ylittää jäätikköpuroja kahlaamalla, olivat syviä ja virta oli kova. Hevosen selässä ei ois yhtään niin paha!

  Illaksi mentäis viimeksi meitä majoittaneiden oluenpanijaystävien luo juomaan hyvää bisseä. Ah.

 • Anonyymi

  Tein yläasteella ruotsin esitelmän Vatnajökullista (koska Islanti jotenkin kiehtoi) ja haluaisinkin Islannissa nähdä, onko sen luonto oikeasti niin karua kuin kirjoissa ja netissä kerrotaan.

 • Maija

  Olen aina rakastanut uimista. Islannissa siis hakeutuisin lillumaan sopivan lämpimään ulkoilmalätäkköön, katselisin taivasta ja miettisin elämän täydellsyyttä.

 • Anonyymi

  Teimme viime kesänä yhden unelmamatkamme kiertämällä Islannin Länsivuonojen kautta ja ikävä jäi. Kelluisin issikkavaelluksen jälkeen Landmannalaugarin lämpimissä vesissä, ruuaksi lammasta ja hummeria (mielellään Höfnissä) ja elämä hymyilisi jälleen leveästi.

  Wilhelmina

 • Anonyymi

  Me oltiin Islannissa pari vuotta sitten juhannuksena, ihana paikka! Palataan heti kun bebe on tarpeeksi vanha ymmärtämään jotain. Ratsastin tolla reissulla ekan kerran elämässäni kun käytiin juurikin jollain Eldhestarin laavakenttä ratsastuksella. Olin ihan paskat housuissa koko kaksi tuntia enkä aio enää koskaan ratsastaa 😛 Sen sijaan menisin uudelleen katsomaan valaita 🙂

  T. Pia

 • Anonyymi

  Islani on ihana! Ja niin turistista kuin se olisikin, menisin ehdottomasti suoraan lentokentältä Blue Lagooniin lillumaan. Myös valaita olisi mahtavaa nähdä.

  T. Nadja

 • Anonyymi

  Aah Islanti <3 oltiin siellä viime vuonna Airwavesin (ja järjettömän tuulen) aikoihin, joten pidemmän matkan päässä olevat luonnonpaikat jäivät näkemättä. Seuraavaksi tahtoisinkin Islantiin kesällä vaeltamaan ja näkemään lisää vesiputouksia. Niin ja islanninhevosilla haluaisin vihdoin päästä ratsastamaan. Vilustutin itseni viimeksi Blue Lagoonissa ja vikoiksi reissupäiviksi jymähti 39 asteen kuume, joten ei sitten kivuttukaan hevosen selkään 😀

  Tuo teidän järkkäämä pakettimatka vaikuttaa aivan täydelliseltä, harmillisesti työkuviot estävät osallistumisen 🙁 toivottavasti järkkäätte sellaisen joskus uudestaan!

  Niin ja pakko kehua, että ainakin se vanhempi versio Islanti-Mondosta oli mainio, loistavasti kirjoitettu ja juuri meidän matkailumieltymyksiin sopiva 🙂

  -Hilla

 • Sari - MrsAgatha

  Oi kun pääsisinkin Islantiin… Se on mun haavelistalla melko kärjessä!
  Ja kuten niin moni muukin niin mäkin haluaisin ratsastaa Issikalla ja ratsastuksen jälkeen pulahtaa kuumaan lähteeseen nauttimaan shampanjaa. 🙂

 • Anonyymi

  Kuumia lähteitä pakkasella. Se kuulostaa niin vastakohtaisuuksien kokemukselta, että haluaisin sen joskus kokea.

  Mari S.

 • Anonyymi

  Jökulsárlón jäi viime kerralla näkemättä, joten painaisin suoraa päätä sinne ihailemaan kelluvia jääveistoksia. Paluumatkalla voisi pulahtaa kuumaan kylpyyn jossain kauniissa paikassa.

  -imajrim-

 • amma

  Öö oon ihan tylsä, mutta ne perinteiset olis aika kovat, eli tsektsek ainakin kuumille lähteille, geysireille ja vulkaanisille maaperille muutenkin. Hepostelua pitkin peltoja (öö, nummia? jotain muuta maastoa?) ja tietty nauramista sille hassulle kielelle jota siellä mongerretaan.

  Sit jäätikköhommat olis ihan siistejä ja vaellusreissu muutenkin, sillä viimeisestä oikeasta vaelluksesta on jo ihan luvattoman monta vuotta aikaa.

  Joo, jos vaikka voittais lotossa, kun ei tuolla kodinhoidontuella paljoa matkustella. Voit myös vaihtoehtoisesti arpoa mulle vaikka lentoliput sinne suuntaan, en panis sitäkään pahakseni.

 • Anonyymi

  Jökulsárlónin jäätikkölaguuni jäi reissulla näkemättä, kun se jälkimmäisen tulivuoren posaus ajoittui niin sopivasti (oltais seuraavana päivänä lähdetty ajamaan sitä kohden). Sitä olisi siis palattava ihastelemaan ja jos aikaa olisi enemmän kuin tuo yksi päivä niin myös koko ring road Islannin ympäri olisi jotain aivan mahtavaa…

  Satu (kans)

 • Ulrika

  Söisin vatsani pinkeäksi lohta ja skyriä, vuorotellen. Henk. koht. suosikkini oli annos skyr bruléetä yhdessä ravintolassa 3,5 vuotta sitten (olisko ollut 3 Frakkar, vai muistankohan väärin?). Tai sitten menisin tuijottelemaan valaita, niihin en olevielä törmännyt missään.

 • Katja

  Olisin halunnut keksiä tähän jotain tosi omaperäistä, mutta koska olen haaveillut tästä 10 vuotiaasta asti (jolloin näin ensimmäisen kerran tv:ssä jonkun matkaohjelman Islannista) niin vastaan että: ratsastusvaellus islanninhevosilla. Vaelluksella syötäisiin maastossa eväät, keitettäisiin teet nuotiolla ja koko reissu päättyisi uimiseen kuumassa lähteessä. Heppatytön ja luonnonystävän täydellinen loma. Toistaiseksi vain haaveissa, joskus parempi tuloisena toteutan. Tai ainakin sitten viiskymppisenä.

 • Satu

  Entisenä partiolaisena on tullut vaellettua jos jonkin verran, mutta olen sen aina tehnyt jalalla patikoiden. En ole vielä saanut mahdollisuutta, että vaeltaisin jollain muulla tavalla, kuten esimerkiksi pyörällä, kanootilla tai muulla vastaavalla. Mutta vaellus ratsastaen olisi minulle jotain aivan huippua. Olen kokeillut ruhtinaalliset kaksi kertaa hevosella ratsastamista, ja tämä hevonen oli kummallakin kerralla Kelmi-niminen issikka. Ihastuin aivan ikihyväksi!

  Isoin estä lähteä tällä hetkellä yhtään minnekään luontoaiheiseen paikkaan on kipsissä oleva jalkani…. 🙁 Joten joskohan tuo kirjan saaminen ja lukeminen auttaisi pahempaan vaellusnälkään. 😀

 • Anonyymi

  Kuumat lähteet ja jäätiköt olis ja on ykkösenä listalla! Toukokuussa yhteinen haave toteutuu, kun isännän täyttäessä pyöreitä, saavumme ensi kertaa (toivon ettemme viimeistä) Islantiin. Kirja olisi upea yllätys juuri tähän vaiheeseen. t.iipi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *